Χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά

Τέμπη: «Προσπάθεια αλλοίωσης στοιχείων» καταγγέλλουν συγγενείς θυμάτων για τη δειγματοληψία στο οικόπεδο με τα μπάζα

Την «καθυστερημένη δειγματοληψία» στο οικόπεδο στο οποίο μεταφέρθηκαν τα χώματα από τον τόπο της πολύνεκρης σιδηροδρομικής τραγωδίας στα Τέμπη, καταγγέλλουν συγγενείς θυμάτων.

«Κάποιοι συνεχίζουν να βάζουν εμπόδια» υποστηρίζουν οι συγγενείς, αφού και στην «καθυστερημένη δειγματοληψία δεν τηρήθηκαν τα διεθνή πρότυπα αλλά ούτε και επισημάνθηκαν από τους προϊσταμένους των δικαστικών αρχών, λες και συνεχίζεται η προσπάθεια απόκρυψης και αλλοίωσης στοιχείων και πειστηρίων».

Οι συγγενείς καταγγέλλουν ότι «στο χώρο έχουν επέμβει τα βαριά οχήματα για τη δειγματοληψία και όχι ελαφρά χειροκίνητα ειδικά εργαλεία (καροτιέρες) όπως προβλέπεται από τους κανόνες δειγματισμού».

Μεταξύ των συγγενών, ο Χρήστος Κωνσταντινίδης, σύζυγος της Βασιλικής Χλωρού, ο οποίος εκφράζει μέσω επιστολής τις ανησυχίες του σχετικά με τον τρόπο που έγιναν οι δειγματοληψίες.

Καλεί τους «αρμόδιους φορείς να πάρουν θέση, διότι κινδυνεύει να ακυρωθεί η δειγματοληψία, παρά τις επισημάνσεις μας για τη μόλυνση του πεδίου, όπως και στη δειγματοληψία στο Κουλούρι και το λάθος τρόπο συλλογής δειγμάτων, σύμφωνα και με την έκθεση τεχνικών συμβούλων μας, του καθηγητή εφαρμοσμένων μαθηματικών στο University of Houston Texas dr Παπαδάκη Εμμανουήλ (επισυνάπτω παρακάτω τις παρατηρήσεις) και της εταιρείας πραγματογνωμόνων Γκλαβόπουλος, η οποία αναφέρει πως έγιναν ακριβώς τα ίδια πράγματα στην προηγούμενη δειγματοληψία στο Κουλούρι».

Και επισημαίνεται στην επιστολή ότι «όλα αυτά γεννούν πληθώρα ερωτηματικών, μήπως υπάρχει σκοπιμότητα στον τρόπο συλλογής δειγμάτων είτε για ακύρωση είτε για παραποίηση στοιχείων».

Παράλληλα, τεχνικοί σύμβουλοι και πραγματογνώμονες σημειώνουν ότι «δεν ακολουθήθηκε η ορθή μεθοδολογία και όπως επιβάλλουν οι στατιστικοί κανόνες για τον προσδιορισμό του αριθμού των δειγμάτων».

«Επομένως εξ υπαρχής με αυτόν τον τρόπο έχει υπονομευτεί η αντικειμενικότητα της διαδικασίας σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ο χώρος παρέμεινε απροστάτευτος για κάθε μόλυνση επί 13 μήνες, πόσο μάλλον που δεν μπορεί να διασφαλιστεί η ακρίβεια των ισχυρισμών ότι το διερευνώμενο έδαφος είναι εξ ολοκλήρου , ή μόνο αυτό, από την περιοχή του δυστυχήματος» υπογραμμίζεται σε άλλο σημείο της επιστολής.

Τέλος ζητούν «ο δειγματισμός να γίνει επίσης σε βάθος 1 χιλιοστού τουλάχιστον ώστε ανιχνευτεί τυχόν εκτόνωση επ’ αυτού χημικών αερίων , κ.λ.π. Η ηλεκτροχημική ή όχι σύνδεση του υλικού, θα είναι ζωτική απόδειξη της έκρηξης και του υλικού που την προκάλεσε».

Η επιστολή του Χρήστου Κωνσταντινίδη

«Με μπουλντόζες και εκσκαφείς η δειγματοληψία από το χημείο του κράτους, παρουσία δικαστικών πραγματογνωμόνων, τεχνικών συμβούλων και δικαστικών λειτουργών, στο οικόπεδο της εταιρείας Πανδρεμμένου, όπου όχι νομίμως μεταφέρθηκαν 300 κυβικά αδρανών και μη υλικών, ίσως και βιολογικού υλικού των ανθρώπων, από τη σύγκρουση των δύο αμαξοστοιχιών στον Ευαγγελισμό.

Οι δειγματοληψίες γίνονται βάσει κανονισμών, με διεθνή πρότυπα, τα οποία στην επίμαχη και καθυστερημένη δειγματοληψία δεν τηρήθηκαν αλλά ούτε και επισημάνθηκαν από τους προϊσταμένους των δικαστικών αρχών, λες και συνεχίζεται η προσπάθεια απόκρυψης και αλλοίωσης στοιχείων και πειστηρίων.

Σήμερα Δευτέρα 08-04-2024 από το πρωί θα παρευρεθούν, στο μολυσμένο πλέον χώρο τα ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά της ομάδας Anubis, του δικαστικού πραγματογνώμονα Ελευθέριου Νικολιδάκη. Θα προσπαθήσουν με επιστημονικό τρόπο να χαρτογραφήσουν το χώρο και να ελέγξουν για βιολογικό και μη υλικό στον τόπο, αφού συνεννοηθούν με τον ιδιοκτήτη του οικοπέδου κ. Πανδρεμμένο για τα αναχώματα και μπαζώματα του χώρου και από πού αυτά προήλθαν.

Να επισημάνουμε ότι στο χώρο έχουν επέμβει τα βαριά οχήματα για τη δειγματοληψία και όχι ελαφρά χειροκίνητα ειδικά εργαλεία (καροτιέρες) όπως προβλέπεται από τους κανόνες δειγματισμού.

Δεύτερη επισήμανση και σημαντική είναι το ότι τα δείγματα που πάρθηκαν από το χώρο είναι πάρα πολύ λίγα, 12 στον αριθμό, ενώ ο όγκος είναι τεράστιος. Το σημαντικότερο είναι πως δεν πάρθηκαν δεύτερα δείγματα για ταυτοποίηση σε περίπτωση λάθους.

Πάλι ΜΠΑΧΑΛΟ λοιπόν.

Επιπλέον, ερωτηματικά δημιουργούνται από δηλώσεις τεχνικών συμβούλων, οι οποίες αναφέρονται σε ενέργειες και διαδικασίες που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της δειγματοληψίας στο οικόπεδο και αναφέρονται στην σχεδόν άψογη εφαρμογή του τρόπου δειγματοληψίας, σε αντίθεση με αυτό που έχει εφαρμοστεί στη συγκεκριμένη δειγματοληψία και καταδεικνύει παραβάσεις και λάθη.

Αναρωτιόμαστε αν υπάρχει κάποια επιστημονική γνώση ή εμπειρία για παρόμοιες διαδικασίας δειγματοληψίας.

Θα πρέπει να πάψουν οι προσχηματικές δηλώσεις για την δημιουργία εσφαλμένων εντυπώσεων, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να ληφθούν όλα τα νόμιμα μέτρα.

Περιμένουμε από τους αρμόδιους φορείς να πάρουν θέση, διότι κινδυνεύει να ακυρωθεί η δειγματοληψία, παρά τις επισημάνσεις μας για τη μόλυνση του πεδίου, όπως και στη δειγματοληψία στο Κουλούρι και το λάθος τρόπο συλλογής δειγμάτων, σύμφωνα και με την έκθεση τεχνικών συμβούλων μας, του καθηγητή εφαρμοσμένων μαθηματικών στο University of Houston Texas dr Παπαδάκη Εμμανουήλ (επισυνάπτω παρακάτω τις παρατηρήσεις) και της εταιρείας πραγματογνωμόνων Γκλαβόπουλος, η οποία αναφέρει πως έγιναν ακριβώς τα ίδια πράγματα στην προηγούμενη δειγματοληψία στο Κουλούρι.

Όλα αυτά γεννούν πληθώρα ερωτηματικών, μήπως υπάρχει σκοπιμότητα στον τρόπο συλλογής δειγμάτων είτε για ακύρωση είτε για παραποίηση στοιχείων».

Οι επισημάνεις των τεχνικών συμβούλων

«Για μια όμως ακόμη φορά διαπιστώθηκε ότι η θεωρητική γνώση των Ελλήνων επιστημόνων για τον τρόπο και την διαδικασία δειγματισμού είναι ελλιπής όπως και η μη επαρκής γνώση για τις ακολουθούμενες πρακτικές.

Τόσο οι χημικοί της Λάρισας όσο και παρόντες τεχνικοί σύμβουλοι όπως προβλήθηκαν στα ΜΜΕ, δεν συνέλεξαν ή δεν απαίτησαν να συλλεγούν, επαρκή αριθμό δειγμάτων, μάλλον λόγω άγνοιας βασικών πρακτικών αρχών της στατιστικής.

Δώδεκα(12) δείγματα είναι μικρός αριθμός για μια αξιόπιστη έρευνα ειδικά όταν ψάχνεις κάτι σπάνιο και κάτω από αυτές τις συνθήκες μετά παρέλευση 13 μηνών.

Βέβαια υπάρχει και ένα άλλο θέμα αν έψαξαν τα σωστά χώματα. Ας πούμε ότι το έκαναν. Τέλος η δειγματοληψία δεν έγινε με εργαλεία αφαίρεσης στήλης χώματος(καρότα) ώστε να λαμβάνεται δείγμα από όλη τη διαστρωμάτωση του κάθε φορτίου χωμάτων. Το πιθανότερο είναι το ξυλόλιο και το τολουόλιο αλλά και το έλαιο σιλικόνης και τυχόν άλλες χημικές ενώσεις, λόγω της παρελεύσεως ενός και πλέον έτους από το συμβάν να έχουν κατασταλάξει και διαχυθεί κατά πλάτος μήκος στον πάτο του κάθε λοφίσκου.

Δεδομένου ότι το ξυλόλιο εξατμίζεται εύκολα, η μεγαλύτερη ποσότητα από αυτό όταν εισέρχεται στο έδαφος και το νερό αναμένεται να πάει στον αέρα όπου διασπάται από το ηλιακό φως σε διάστημα λίγων ημερών.

Από μελέτες που έχουν γίνει διεθνώς, διαπιστώθηκε ο ρόλος διαφόρων μικροοργανισμών για την αποτελεσματική αποικοδόμηση(διάσπαση) του ξυλολίου συμπεριλαμβανομένων των Alcaligenes,Pseudomonas putida,Yeom and Daugulis & patoraea.

Εάν στην ανάλυση υπάρχει παρουσία οποιουδήποτε από αυτούς τους μικροοργανισμούς, το δείγμα πρέπει να απορριφθεί. Τα ίδια ισχύουν και την χημική ουσία τολουόλιο.

Διαπιστώθηκε επίσης κατά την δειγματοληψία παρουσία μηχανοκίνητων οχημάτων, άσχετων ανθρώπων, ΜΜΕ κ.α. , γεγονός αντικανονικό και απαράδεκτο που από μόνο του αποτελεί ουσιαστική ακύρωση της διαδικασίας.

Η παρουσία Τεχνικών συμβούλων κατά τις προανακριτικές ή ανακριτικές πράξεις, έχει ως μοναδικό σκοπό την εξασφάλιση της αντικειμενικότητας της διαδικασίας, η οποία δεν μπορεί να διασφαλιστεί εάν δεν ακολουθηθεί και η σωστή μεθοδολογία και ως εκ τούτου πρέπει να διαφοροποιούνται άμεσα χωρίς να εκφράζουν προσωπικά αλλά τεχνοκρατικά συναισθήματα.

Στην προκείμενη περίπτωση (έτσι όπως ενημερωθήκαμε από δηλώσεις στα ΜΜΕ), δεν ακολουθήθηκε η ορθή μεθοδολογία και όπως επιβάλλουν οι στατιστικοί κανόνες για τον προσδιορισμό του αριθμού των δειγμάτων.

Επομένως εξ υπαρχής με αυτόν τον τρόπο έχει υπονομευτεί η αντικειμενικότητα της διαδικασίας σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ο χώρος παρέμεινε απροστάτευτος για κάθε μόλυνση επί 13 μήνες, πόσο μάλλον που δεν μπορεί να διασφαλιστεί η ακρίβεια των ισχυρισμών ότι το διερευνώμενο έδαφος είναι εξ ολοκλήρου , ή μόνο αυτό, από την περιοχή του δυστυχήματος».

Μετά από αυτά παρακαλούμε όπως αιτηθείτε για την επανάληψη της διαδικασίας με τον ορθό τρόπο και επίσης την λήψη δειγμάτων από το Γενικό Χημείο του κράτους από:

1.Περιμετρικά από όλες τις πλευρές του βαγονιού Νο 4 της εμπορικής αμαξοστοιχίας με μηχανική αποκόλληση σε βάθος τουλάχιστον 1 χιλιοστού.

Θεωρούμε την λήψη του δείγματος αυτού σημαντική καθότι πιστεύουμε ότι επ’ αυτών υπήρξαν συνέπειες του φαινομένου της ηλεκτροστατικής βαφής, ίσως από Γαλακτωματοποίηση καθαρού ξυλενίου(ξυλολίου) και όχι από την καύση ελαίου σιλικόνης καθότι το υπό τέλειες συνθήκες παραχθέν διοξείδιο του πυριτίου(άμμος) δεν θα μπορούσε ως αδρανές υλικό να επικολληθεί ως βαφή επί των κάθετων επιφανειών.

2.Από το πίσω μέρος του εμπορευματοκιβωτίου(κοντέινερ) με τα διακριτικά ΟCCL το οποίο φέρει χαρακτηριστικά σημάδια και στρεβλώσεις τα οποία προκλήθηκαν από εξωτερική δύναμη που του ασκήθηκε, δύναμη η οποία ήταν τέτοια που ξεπέρασε την δύναμη τόσο της πέδησης όσο και κυρίως της σύγκρουσης, με αποτέλεσμα το κοντέινερ αυτό να είναι το μοναδικό που αντίθετα με όλα τα άλλα που κινήθηκαν φυσιολογικά μπροστά, αυτό κινήθηκε πίσω.

Ο δειγματισμός να γίνει επίσης σε βάθος 1 χιλιοστού τουλάχιστον ώστε ανιχνευτεί τυχόν εκτόνωση επ’ αυτού χημικών αερίων , κ.λ.π. Η ηλεκτροχημική ή όχι σύνδεση του υλικού, θα είναι ζωτική απόδειξη της έκρηξης και του υλικού που την προκάλεσε».

Έρευνα στα χώματα που μεταφέρθηκαν από τον χώρο του δυστυχήματος των Τεμπών

Υπενθυμίζεται ότι ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά συμμετέχουν στις έρευνες σε ιδιωτικό οικόπεδο που βρίσκεται πίσω από ορυχείο όπου μετά το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα, 25 φορτηγά άρχισαν να μεταφέρουν χώμα από τον τόπο της τραγωδίας.

Τα ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά θα αναζητήσουν γενετικό υλικό και ανθρώπινα υπολείμματα προκειμένου να συνταχθεί πραγματογνωμοσύνη.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ, η έρευνα έχει οριστεί από τις δικαστικές αρχές και στο σημείο έφτασε και ο Εφέτης Ανακριτής που διαχειρίζεται την υπόθεση, προκειμένου η αναζήτηση να γίνει παρουσία του. Είχε προηγηθεί η δειγματοληψία των χωμάτων την περασμένη Παρασκευή από κλιμάκιο της Χημικής Υπηρεσίας Λάρισας. Έχει περισυλλεγεί χώμα από διάφορα σημεία, το οποίο έχει ήδη σταλεί στο Γενικό Χημείο του Κράτους και η ανάλυση θα είναι έτοιμη σε ένα μήνα περίπου.

Στην δειγματοληψία των χωμάτων την περασμένη Παρασκευή παραβρέθηκαν τεχνικοί σύμβουλοι οικογενειών, τεχνικός σύμβουλος του διευθύνοντος συμβούλου της Hellenic Train και η οικογένεια του Βάιου Βλάχου παρουσία του εφέτη ανακριτή και της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Εφετών.

H εταιρεία με τα ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά είναι και η μοναδική, δεν υπάρχει άλλη στην Ελλάδα. Είναι η εταιρεία που ζητούσαν από τις πρώτες μέρες μετά το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα οι συγγενείς των θυμάτων να πάει στο Κουλούρι. Γι αυτό τον λόγο διαμαρτύρονταν εξαρχής, ότι δεν πήγαν ποτέ πραγματογνώμονες στον τόπο του δυστυχήματος.

 Ό,τι εξετάστηκε από εμπειρογνώμονες και δικαστικούς, εξετάστηκε, αφού είχε προηγηθεί η μεταφορά των υπολειμμάτων και των συντριμμιών. Παρά ταύτα, αφού έγινε αυτό το οποίο κατήγγειλαν οι συγγενείς, ζητούσαν από τις πρώτες μέρες αυτή η εταιρεία να εξετάσει τα συντρίμμια, τα βαγόνια και αν υπάρχουν ανθρώπινα υπολείμματα.

Να σημειωθεί ότι η διαδικασία της δειγματοληψίας και της εξέτασης από τους ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους γίνεται ένα χρόνο μετά την τραγωδία και αφού προηγήθηκαν οι πλημμύρες.

Πηγή

Χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά

Πηγή url: www.e-synews.gr

Διαδώστε αυτή τη σελίδα

Ε.ΣΥ. ΔΗΛΩΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά

Ε.ΣΥ. ΔΗΛΩΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ