Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Τροποποίησαν τη μελέτη για τoν flyover μετά το ΣτΕ

Σε τροποποίηση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τον flyover προχώρησε το υπουργείο Περιβάλλοντος μετά τη συνεδρίαση στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) επί των δύο αιτήσεων αναστολής των εργασιών που είχαν καταθέσει σύλλογοι πολιτών και πριν από την έκδοση της απόφασης.

Με έγγραφο που φέρνουν στο φως της δημοσιότητας φορείς που αντιτίθενται στην κατασκευή του flyover προκύπτει ότι η απόφαση για αύξηση της προς υλοτόμηση έκτασης στο δάσος του Σέιχ Σου ελήφθη στις 18/4/2024, δηλαδή δύο μέρες μετά την εκδίκαση στο ΣτΕ των δύο αιτήσεων αναστολής που είχαν καταθέσει αφενός ο Σύνδεσμος Κατοίκων Κωνσταντινουπολιτών και αφετέρου ο Σύλλογος Προστασίας του Σέιχ Σου και ο Σύλλογος Δρομέων Υγείας Θεσσαλονίκης.

Στην αρχή της εβδομάδας, οπότε εκδικάστηκε η υπόθεση, έγινε γνωστό ότι η προς υλοτόμηση έκταση στο Σέιχ Σου, στο πλαίσιο του έργου, είναι υπερδιπλάσια από αυτή που ήταν γνωστή μέχρι τώρα. Συγκεκριμένα, ενώ μέχρι σήμερα ήταν γνωστό ότι επρόκειτο να υλοτομηθούν 82.000 τετραγωνικά μέτρα, το δασαρχείο σε πρόσφατο έγγραφό του ενημέρωσε το ΣτΕ ότι η πραγματική έκταση που θα υλοτομηθεί είναι τελικά 187.000 τετραγωνικά μέτρα. Αυτή η διαφορά, όπως επιβεβαιώθηκε και από την εργολάβο εταιρεία και από το Δημόσιο κατά τη συζήτηση στο ΣτΕ, έγκειται σε λανθασμένους τεχνικούς υπολογισμούς της αρχικής μελέτης.

134919910a.jpg

Προχειρότητα στον σχεδιασμό

Βέβαια, στο έγγραφο της τροποποίησης της περιβαλλοντικής μελέτης αναφέρεται ότι η έκταση προς υλοτόμηση είχε υπολογιστεί αρχικά σε 132 στρέμματα, στοιχείο που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με όσα ήταν γνωστά έως τώρα. Αυτό για τους κατοίκους και τους φορείς που αντιδρούν στο έργο αποκαλύπτει και την προχειρότητα του σχεδιασμού της κυβέρνησης.

Ολο το προηγούμενο διάστημα με δημόσιες παρεμβάσεις τους οι πολίτες, οι σύλλογοι, οι φορείς που αντιτίθενται στο συγκεκριμένο έργο έχουν παρουσιάσει μια σειρά προβληματικών παραμέτρων επισημαίνοντας τις σοβαρές περιβαλλοντικές, συγκοινωνιακές και κοινωνικές επιπτώσεις του. Επίσης, έχουν αναδείξει τον προβληματικό σχεδιασμό της κυβέρνησης, η οποία προχωρά σε ένα έργο που θα κοστίσει υπέρογκα ποσά στο Ελληνικό Δημόσιο χωρίς τις προβλεπόμενες μελέτες.

Η τελευταία κίνηση του υπουργείου Περιβάλλοντος να προχωρήσει σε τροποποίηση της περιβαλλοντικής μελέτης δύο μέρες μετά τη συζήτηση στο ΣτΕ ερμηνεύεται από τον κόσμο που αντιτίθεται στο έργο ως μια προσπάθεια να προλάβει η κυβέρνηση την έκδοση της απόφασης του ανώτατου δικαστηρίου, η οποία αναμένεται να εκδοθεί άμεσα. Ερώτημα βέβαια αποτελεί επί ποιας μελέτης θα λάβει απόφαση το ΣτΕ: επί της μελέτης κατά της οποίας προσέφυγαν οι σύλλογοι ή επί της τροποποιημένης μελέτης;

Υπενθυμίζεται ότι, εκτός από την απόφαση επί των αιτήσεων αναστολής των εργασιών, εκκρεμεί η κύρια εκδίκαση των αιτήσεων ακύρωσης του έργου, η οποία έχει προσδιοριστεί για τις 22 Μαΐου έπειτα από αναβολή που δόθηκε λόγω μη εμπρόθεσμης κατάθεσης φακέλου από το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος.

Πηγή

Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Πηγή url: www.e-synews.gr

Διαδώστε αυτή τη σελίδα

Ε.ΣΥ. ΔΗΛΩΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Ε.ΣΥ. ΔΗΛΩΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ