Χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά

Υπό έρευνα η Ελλάδα για απάτη 2,5 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης

Για έρευνα ελληνικών και ευρωπαϊκών αρχών μετά από καταγγελίες για απάτη που αφορούν τον τρόπο με τον οποίο 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε έχουν χορηγηθεί σε δέκα εταιρείες στην Ελλάδα, κάνει λόγο δημοσίευμα του Politico με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Παύλο Μαρινάκη, να απαντά κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ότι οι συμβάσεις στις οποίες αναφέρεται το δημοσίευμα έχουν ελεγχθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα στελέχη της ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού, φέρεται να πραγματοποίησαν έφοδο, τον Μάρτιο, στα γραφεία τριών εταιρειών τηλεπικοινωνιών της χώρας – Cosmote, Vodafone και Nova – πέντε εταιρειών πληροφορικής και δύο συμβουλευτικών οργανισμών.

Παράλληλα, για το θέμα έχει ξεκινήσει έρευνα και από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO), σύμφωνα με το Politico, το οποίο υποστηρίζει ότι η έρευνα αυτή πλήττει για μία ακόμη φορά την αξιοπιστία του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ μετά την πανδημία της νόσου Covid, το οποίο διαθέτει στο ταμείο του 723 δισεκατομμυρία ευρώ για την χορήγηση δανείων και επιχορηγήσεων στους «27».

Στο πλαίσιο αυτό στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι την περασμένη εβδομάδα, αστυνομικοί συνέλαβαν περισσότερους από 20 υπόπτους σε ΙταλίαΑυστρίαΡουμανία και Σλοβακία σχετικά με απάτη 600 εκατομμυρίων ευρώ από το ιταλικό Ταμείο.

Η έρευνα των ελληνικών αρχών εστιάζει σε διαδικασίες δημόσιων διαγωνισμών στους οποίους οι εταιρείες φέρονται να συνεννοήθηκαν να μην «χτυπήσουν» την ίδια σύμβαση, γεγονός που περιόρισε τον αριθμό των εταιρειών που επωφελήθηκαν. «Αυτό μπορεί να οδήγησε σε αύξηση των αμοιβών που μπορούσαν να χρεώσουν με αποτέλεσμα οι Έλληνες φορολογούμενοι να μην μπορούν να αποκομίσουν όλα τα οφέλη από τα κοινοτικά χρήματα» αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Όπως σημειώνει το Politico, με έργα αξίας 35,95 δισ. ευρώ, η Ελλάδα είναι ένας από τους κύριους δικαιούχους του Ταμείου με το 1/5 των χρημάτων αυτών να αφορά την ψηφιοποίηση της χώρας βάσει του σχεδίου που υποβλήθηκε στην Κομισιόν.

Μέχρι σήμερα, περίπου 600 ψηφιακά έργα αξίας άνω των 2,5 δισεκατομμύριων ευρώ έχουν δημοπρατηθεί και ανατεθεί, σύμφωνα με τα στοιχεία του Κεντρικού Ηλεκτρονικού Μητρώου Δημοσίων Συμβάσεων.

Η Ευρωπαική Εισαγγελία και η Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού διερευνούν τον τρόπο με τον οποίο ανατέθηκαν αυτά τα έργα, σχολιάζει το άρθρο του Politico με την Επιτροπή Ανταγωνισμού να ανακοινώνει ότι εξετάζει αν υπήρξε παραβίαση της συνθήκης της ΕΕ. που «απαγορεύει τις αντιανταγωνιστικές συμφωνίες και αποφάσεις ενώσεων επιχειρήσεων που εμποδίζουν, περιορίζουν ή στρεβλώνουν τον ανταγωνισμό, τις μονομερείς πρακτικές που συνιστούν πρόσκληση για συνεννόηση ή μελλοντικές ανακοινώσεις τιμών σε ανταγωνιστές και την κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης».

Κατά το δημοσίευμα οι δέκα υπό έρευνα εταιρείες εξασφάλισαν συμβάσεις για περισσότερα από 600 έργα στον τομέα της τεχνολογίας, από το 2020 έως και το 2023, το καθένα αξίας τουλάχιστον 100.000 ευρώ, με ελάχιστα εξ αυτών να έχουν περισσότερες από μια προσφορές.

Η έρευνα ξεκίνησε, αναφέρει το Politico, όταν η European Dynamics, μια ελληνική εταιρεία παροχής υπηρεσιών λογισμικού και πληροφορικής, υπέβαλε καταγγελία τον Νοέμβριο του 2023 στην Κομισιόν, η οποία εποπτεύει τη διαχείριση του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF).Η εταιρεία υποστήριξε ότι ένας δημόσιος διαγωνισμός που αφορούσε ψηφιακό έργο που σχετίζεται με το Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων, ήταν μεροληπτικός υπέρ συγκεκριμένων εταιρειών.

Εκπρόσωπος της Κομισιόν επιβεβαίωσε ότι είχε λάβει επιστολή από την European Dynamics σχετικά με τον διαγωνισμό και είχε κοινοποιήσει όλες τις σχετικές πληροφορίες στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF).

«Θα συνεχίσουμε να χειριζόμαστε κάθε πληροφορία ή καταγγελία που ενδέχεται να λάβουμε στο πλαίσιο των εξουσιών που προβλέπονται από τις Συνθήκες της ΕΕ και τον κανονισμό RRF», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της ΕΕ.

Αξιωματούχος με γνώση του θέματος δήλωσε στο Politico πως η Eυρωπαική Εισαγγελία ζήτησε από την ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού τα στοιχεία που συγκέντρωσαν.

Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, η Ελλάδα δεν είναι η μόνη χώρα της ΕΕ στην οποία υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο διανέμονται αυτά τα κεφάλαια. Εκτός από τις συλλήψεις στην ιταλική υπόθεση, η ευρωπαική υπηρεσία OLAF ερευνά πιθανή απάτη με τη χρήση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης μετά την πανδημία σε αρκετές χώρες της γηραιάς ηπείρου. Για το Politico, η Ελλάδα έχει ιδιαίτερο πρόβλημα με τις δημόσιες συμβάσεις. Το Politico εξέτασε 110 ελληνικούς δημόσιους διαγωνισμούς που χρηματοδoτήθηκαν από την ΕΕ, κυρίως από το ευρωπαικό ταμείο ανάκαμψης, μεταξύ 2021 και Ιανουαρίου 2024.

Παύλος Μαρινάκης: Οι συμβάσεις έχουν ελεγχθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο

Ερωτηθείς για το δημοσίευμα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, είπε ότι «η έρευνα της επιτροπής αφορά μια καταγγελία που έχει γίνει. Πάρα πολύ σωστά επειδή η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου, οφείλει μια ανεξάρτητη αρχή να την ερευνά. Η κυβέρνηση και τα επιμέρους υπουργεία ακόμα και σε συνθήκες κρίσης κινηθηκαν πάντα με γνώνονα την προστασία των πολιτών, την τήρηση της διαφάνειας και την απαρέγκλιτη τηρήση των κανόνων όλων των διαδικάσιών».

Όπως συμπλήρωσε «οι συγκεκριμένοι διαγωνισμοί στους οποίους αναφέρεται η εταιρεία έχουν ελεγχθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο και τα αποδείκτικα στοιχεία είναι στη διάθεση της ανεξάρτητης αρχής».

«Είναι καλοδεχούμενη και αυτονόητη η έρευνα όταν γίνεται μια καταγγελία» συνέχισε ο κ. Μαρινάκης ο οποίος υπενθύμίσε το αυστηρό πλαίσιο των ελέγχων για την υλοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης «καθώς όλα αυτά ελέγχονται και από τη δικαιοσύνη και την Κομισιόν. Υπάρχει μια καταγγελία ερευνάται και αξιολογείται».

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση να δώσει τον κατάλογο των επιχειρήσεων που χρηματοδοτήθηκαν από το Ταμείο Ανάκαμψης

«Απολύτως εκτεθειμένη εμφανίζεται πλέον η ελληνική κυβέρνηση σε σχέση με το ζήτημα της χρηματοδότησης έργων από το Ταμείο Ανάκαμψης» αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ σε ανακοίνωση του.

Ειδικότερα, αναφέρει ότι «οι σημερινές αποκαλύψεις στο πρωτοσέλιδο θέμα της ευρωπαϊκής ειδησεογραφικής ιστοσελίδας Politico για έρευνες σε σχέση με πιθανή απάτη στη χορήγηση 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης σε μόλις 10 εταιρείες στην Ελλάδα, επιβεβαιώνουν το σύνολο των ενστάσεων που έχει καταθέσει έως τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για την επιλεκτική διάθεση των ευρωπαϊκών πόρων».

Ο ΣΥΡΙΖΑ προσθέτει, πιο συγκεκριμένα: «Σύμφωνα με το δημοσίευμα, την έρευνα για πιθανή απάτη επιβεβαίωσε το Γραφείο του Ευρωπαίου Εισαγγελέα, ενώ η ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού έκανε ήδη ελέγχους στα γραφεία τριών μεγάλων εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, σε πέντε εταιρείες πληροφορικής και σε δύο εταιρείες συμβούλων. Η έρευνα στη χώρα μας επικεντρώνεται στις διαδικασίες των δημόσιων προσφορών, καθώς οι εμπλεκόμενες εταιρείες κατηγορούνται ότι συνενώθηκαν για να μην ανταγωνιστούν για την ίδια σύμβαση περιορίζοντας με αυτόν το τρόπο τον αριθμό των εταιρειών που επωφελήθηκαν».

Κατόπιν αυτών, σημειώνει πως «είναι προφανές πως μετά τις αποκαλύψεις του Politico, τόσο το Μέγαρο Μαξίμου όσο και το Υπουργείο Ανάπτυξης οφείλουν να δώσουν άμεσα απαντήσεις, καθώς και τον κατάλογο όλων των επιχειρήσεων που χρηματοδοτήθηκαν έως τώρα με κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης».

ΠΑΣΟΚ: Αδιαφάνεια εκ μέρους της κυβέρνησης στη διάθεση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης σε λίγους και ισχυρούς

Το ΠΑΣΟΚ στην ανακοίνωσή του αναφέρει ότι «το ζήτημα της αδιαφάνειας στη διαχείριση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης αλλά και του λανθασμένου τρόπου κατανομής τους, το έχει αναδείξει με συστηματικό τρόπο το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής».

«Το Politico σε σημερινό του δημοσίευμα αναφέρεται σε καταγγελίες για απάτη που σχετίζονται με αδιαφανείς διαγωνιστικές διαδικασίες, μέσω των οποίων χορηγήθηκαν κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 2,5 δισ. ευρώ σε δέκα μόλις εταιρείες στην Ελλάδα. Οι καταγγελίες διερευνώνται ήδη, -σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα-, από την ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού αλλά και την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία« συνεχίζει η ανακοίνωση της Χαριλάου Τρικούπη στην οποία προστίθεται:

«Το αποκαλυπτικό αυτό ρεπορτάζ έρχεται να επιβεβαιώσει την κριτική, που έχει ασκήσει μήνες τώρα το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής για την αδιαφάνεια που επικρατεί εκ μέρους της κυβέρνησης στη διάθεση των κονδυλίων του Ταμείου σε λίγους και ισχυρούς*. *Δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη στο πώς διαχειρίζεται αυτά τα κονδύλια η κυβέρνηση Μητσοτάκη και, όπως και χθες στη Βουλή, δεν πρόκειται να της δώσουμε καμία λευκή επιταγή. Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής δεσμεύεται να κλιμακώσει τις κοινοβουλευτικές του πρωτοβουλίες για την ανάδειξη του μείζονος θέματος της αδιαφάνειας και της ενδεχόμενης διαφθοράς στη διαχείριση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, που εκτός των άλλων είναι και σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος».

Για τον λόγο αυτό, καταλήγει η ανακοίνωση, «η Κοινοβουλευτική μας Ομάδα θα καταθέσει άμεσα Ερώτηση και Αίτημα Κατάθεσης Εγγράφων, σχετικά με τις διαδικασίες, που ακολουθήθηκαν και το περιεχόμενο των συμβάσεων που υπογράφηκαν».

Χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά

Πηγή url: www.e-synews.gr

Διαδώστε αυτή τη σελίδα

Ε.ΣΥ. ΔΗΛΩΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά

Ε.ΣΥ. ΔΗΛΩΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ