Χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά

ΕΝΦΙΑ: Η κυβερνητική «πονηριά» με τις αλλαγές στις ημερομηνίες πληρωμής – Οι Έλληνες πλήρωσαν επιπλέον και δεν το κατάλαβαν

Εκατομμύρια πολιτών θα πληρώσουν και φέτος το «ενοίκιο» για την περιουσία τους

ΕΝΦΙΑ: Η κυβερνητική «πονηριά» με τις αλλαγές στις ημερομηνίες πληρωμής – Οι Έλληνες πλήρωσαν επιπλέον και δεν το κατάλαβανΕκατομμύρια πολιτών θα πληρώσουν και φέτος το «ενοίκιο» για την περιουσία τους
ΕΝΦΙΑ: Η κυβερνητική «πονηριά» με τις αλλαγές στις ημερομηνίες πληρωμής – Οι Έλληνες πλήρωσαν επιπλέον και δεν το κατάλαβαν
Εκατομμύρια πολιτών θα πληρώσουν και φέτος το «ενοίκιο» για την περιουσία τους

Ολοκληρώθηκε η ανάρτηση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ που ξεκίνησε την Κυριακή και για πολλούς Έλληνες πολίτες θα είναι δυσβάσταχτα και υπάρχει μία αλλαγή που υποτίθεται τους προσφέρει διευκόλυνση αλλά στην πραγματικότητα τους κάνει να πληρώσουν επιπλέον φόρο χωρίς να το καταλάβουν και σχετίζεται με τον αριθμό των δόσεων.

Ο ΕΝΦΙΑ θα πληρωθεί, για πρώτη φορά, σε 11 μηνιαίες δόσεις κα συγκεκριμένα από τις 30/4 έως τις 28/2 του 2025.

Βέβαια πρόκειται για την δεύτερη συνεχόμενη κυβερνητική «πονηριά».

Πέρσι η πρώτη δόση πληρώνονταν Μάιο και τώρα θα πληρωθεί Απρίλιο.




ARVE

 

Λέμε δεύτερη κυβερνητική «πονηριά», γιατί δύο έτη νωρίτερα η πρώτη δόση πληρώνονταν Σεπτέμβριο και μεταφέρθηκε Μάιο.

Έτσι λοιπόν μέσα σε λίγα χρόνια η κυβέρνηση στην πραγματικότητα αποκόμισε από τους πολίτες επιπλέον φόρο ακίνητης περιουσίας που αντιστοιχεί σε ένα εξάμηνο και το παρουσίασε κιόλας σαν διευκόλυνση!

Για την πλειονότητα των περίπου 7,3 εκατομμυρίων φυσικών και νομικών προσώπων που έλαβαν το εκκαθαριστικό του φόρου, ο λογαριασμός είναι ίδιος με αυτόν του 2023, αλλά δεν αλλάζει τίποτα, καθώς όπως δυσκολευόταν πέρσι να τον πληρώσουν έτσι θα δυσκολευτούν και φέτος.

Στην πραγματικότητα, πρόκειται για ένα «ενοίκιο» στην περιουσία των Ελλήνων πολιτών, που όμως αν δεν πληρωθεί θα οδηγήσει στην δήμευση της.

Από τον Ιούλιο μέχρι τον Φεβρουάριο αμέτρητοι φορολογούμενοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με «διπλές» δόσεις!

Αυτό θα γίνει διότι θα προστεθούν οι δόσεις του φόρου εισοδήματος καθώς τα χρονοδιαγράμματα των πληρωμών θα συμπίπτουν. Εντούτοις, σε αντιδιαστολή με τον φόρο εισοδήματος, δεν προβλέπεται για εφάπαξ εξόφληση.

Σε ό,τι αφορά την έκπτωση 10% μόνο 300.000 πολίτες που ασφάλισαν τις περιουσίες τους για σεισμούς, πλημμύρες και πυρκαγιές, την έχουν εξασφαλίσει.

Η έκπτωση είναι 10% για ασφάλιση 12 μηνών (2023), ενώ μειώνεται στο 7,5% για 9 μήνες, στο 5% για μισό χρόνο και στο 2,5% για 3 μήνες (μίνιμουμ της υποχρεωτικής ασφάλισης).

Άλλες εκπτώσεις αλλά και απαλλαγές

Ο Διοικητής της ΑΑΔΕ όρισε τις προϋποθέσεις για τις φετινές εκπτώσεις του ΕΝΦΙΑ, τροποποιώντας, όπως μεταδίδεται, τον προσδιορισμό του τελικού φορολογητέου οικογενειακού εισοδήματος.

Σε αυτό δεν συνυπολογίζεται ο φόρος που παρακρατήθηκε από εισοδήματα που φορολογούνται με ειδικό τρόπο χωρίς ηλεκτρονική πληροφόρηση, η δαπάνη για ενοίκιο κύριας κατοικίας και τα χρηματικά ποσά που προέρχονται από διάθεση περιουσιακών στοιχείων, δάνεια, δωρεές, κ.λ.π.

Στον αντίποδα, συνυπολογίζονται τα επιδόματα ανεργίας ΔΥΠΑ, ΓΕΝΕ, ΕΤΑΠ – ΜΜΕ, τα μη εισαχθέντα μερίσματα και η μη εισαχθείσα υπεραξία από πώληση μετοχών πλοιοκτητριών εταιρειών που υπάγονται στον ν. 4607/2019! Επιπλέον τα μη εισαχθέντα μερίσματα πλοιοκτητριών εταιρειών πλοίων δεύτερης κατηγ. κ.λπ., ν. 27/1975.

Σχετικά με την έκπτωση 50% στον ΕΝΦΙΑ, αυτή θα πιστωθεί μόνο άπαξ και διαπιστωθεί οικονομική αδυναμία πληρωμής της συνολικής οφειλής!

Προϋποθέσεις:

το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του τελευταίου φορολογικού έτους, δεν υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή την σύζυγο ή συμβιούντα και κάθε εξαρτώμενο μέλος (π.χ. 12.000 ευρώ για μια τετραμελή οικογένεια)
το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα ο υπόχρεος δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ο ή η σύζυγος ή συμβιών και τα εξαρτώμενα τέκνα, δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ. και η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας δεν υπερβαίνει το ποσό των 85.000 ευρώ για τον άγαμο, των 150.000 ευρώ για τον έγγαμο και τον ή τη σύζυγό του ή συμβιούντα ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο και των 200.000 ευρώ για τον έγγαμο, τον ή την σύζυγό του ή συμβιούντα και τα εξαρτώμενα τέκνα τους ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα
ο φορολογούμενος, ο ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας.
Έκπτωση 100% έχουν: Οι υπόχρεοι με αναπηρία 80%, εφόσον το οικογενειακό εισόδημα δεν ξεπερνά τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για κάθε μέλος της οικογένειας και εφόσον τα ακίνητα δεν έχουν επιφάνεια μεγαλύτερη των 150 τ.μ.

Πώς θα διορθώσετε λάθη στο Ε9 που «φούσκωσαν» το εκκαθαριστικό της ΑΑΔΕ

Η ΑΑΔΕ, σύμφωνα με το ertnews, κατά το προσεχές διάστημα, θα ανοίξει την πλατφόρμα για την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων Ε9 με βάση τις οποίες θα γίνει νέα εκκαθάριση για το ποσό του ΕΝΦΙΑ.

Όσοι διαπιστώσουν ότι το εκκαθαριστικό είναι «φουσκωμένο» λόγω λαθών και παραλείψεων θα έχουν την δυνατότητα να προχωρήσουν σε διορθώσεις στα περιγραφικά στοιχεία των ακινήτων τους και ανάλογα να μειώσουν το φόρο από 20% έως 90%.

 

Απαιτείται προσοχή στα στοιχεία για:

τον όροφο του ακινήτου: Θα πρέπει να δηλώνεται ο ακριβής όροφος! Σε διαφορετική περίπτωση, ο φόρος βασίζεται στον συντελεστή που αντιστοιχεί στον 6ο όροφο. Έτσι ο φόρος υπολογίζεται με προσαύξηση. Σε περίπτωση μεζονέτας, ως όροφος θα πρέπει να δηλωθεί ο υψηλότερος όροφός της!
Ημιτελή κενά κτίσματα: Αν έχουν δηλωθεί σωστά με έκπτωση φόρου κατά 60%.
Αγροτεμάχια εκτός σχεδίου πόλης η οικισμού: Αν έχει αναγραφεί η ακριβής τοποθεσία που βρίσκεται η έκταση και όχι μόνο ο Δήμος ή ο Νομός! Το μηχανογραφικό σύστημα λαμβάνει υπόψη την μεγαλύτερη Αρχική Οικοπεδική Αξία ανά τετραγωνικό μέτρο που ισχύει σε ολόκληρο τον νομό.
τα εμπράγματα δικαιώματα: Ο φόρος μεταβάλλεται δραστικά ανάλογα με το είδος των δικαιωμάτων (ψιλή κυριότητα ή επικαρπία)! Θα πρέπει να έχουν συμπληρωθεί οι σωστοί κωδικοί στο Ε9.
Αγροτεμάχια με κτίσμα:

Σε περίπτωση κατοικίας που βρίσκεται εντός του αγροτεμάχιου ο φόρος πενταπλασιάζεται αλλά δεν ισχύει το ίδιο αν το κτίσμα είναι γεωργικό.

Τα ποσοστά συνιδιοκτησίας: Σε περίπτωση μη αναγραφής ποσοστού συνιδιοκτησίας ή αναγραφής λανθασμένου ποσοστού συνιδιοκτησίας, τότε καταλογίζεται στον ίδιο φορολογούμενο ολόκληρος ο ΕΝ.Φ.Ι.Α. του κινήτου!

την επιφάνεια,

την παλαιότητα: Στον σχετικό κωδικό πρέπει να αναγραφεί το έτος έκδοσης της οικοδομικής αδείας του ακινήτου και όχι το έτος αποπεράτωσής του.

Η παλαιότητα περιορίζει το ύψος του φόρου.
Επαγγελματικοί χώροι:

Ένα από τα συνήθη λάθη είναι η δήλωση χώρων ως επαγγελματικών που στην οριζόντια ιδιοκτησία εμφανίζονται ως αποθήκη. Οι αποθήκες, ακόμη και αν είναι ξεχωριστή οριζόντια ιδιοκτησία, έχουν σημαντικά μειωμένο ΕΝΦΙΑ σε σχέση με τους κανονικούς επαγγελματικούς χώρους ή τους χώρους κατοίκισης!

Τα βήματα για την διόρθωση του Ε9

Επιλέξτε το έτος που θέλετε να υποβάλλετε Ε9 και από τις διαθέσιμες ενέργειες της αρχικής σελίδας, επιλέξτε δημιουργία δήλωσης Ε9 για να προβείτε στις απαραίτητες τροποποιήσεις της περιουσιακής σας κατάστασης.

Μπορείτε να εισάγετε/μεταβάλλετε/διαγράψετε ακίνητο των πινάκων 1 (κτίσματα και οικόπεδα) και 2 (γήπεδα).

Εάν εισάγετε ακίνητο, συμπληρώστε όλα τα υποχρεωτικά πεδία που αφορούν τα  περιγραφικά στοιχεία του ακινήτου (τετραγωνικά μέτρα, είδος εμπράγματου δικαιώματος, ποσοστό συνιδιοκτησίας κ.τ.λ.) και επίσης κάντε γεωγραφικό εντοπισμό του ακινήτου είτε μέσω επιλογής του νομού, δημοτικού διαμερίσματος και δρόμων οικοδομικού τετραγώνου είτε μέσω επιλογής ανοίγματος του χάρτη Αντικειμενικού Προσδιορισμού Αξίας Ακινήτων.

Εάν μεταβάλλετε ακίνητο, τροποποιήστε μόνο τα περιγραφικά στοιχεία για τα οποία απαιτείται  τροποποίηση.

Από το έτος 2013 και μετά, κατά την οριστική υποβολή των δηλώσεων Ε9, ζητείται υποχρεωτικά η αναγραφή του αριθμού παροχής ρεύματος στα κτίσματα στα οποία έχετε πλήρη κυριότητα ή επικαρπία.

Από το έτος 2014 και μετά, ανάλογα με την αιτία εισαγωγής/μεταβολής/διαγραφής ακινήτου που θα επιλέξετε, θα πρέπει να συμπληρώσετε τα υποχρεωτικά  πεδία που ζητούνται  και αφορούν στοιχεία συμβολαίων (αριθμός και ημερομηνία συμβολαίου, Α.Φ.Μ. συμβολαιογράφου), στοιχεία διαθήκης εφόσον υπάρχει (αριθμός και ημερομηνία δημοσίευσης, ημερομηνία θανάτου) κ.λπ.

Κατά την οριστική υποβολή δήλωσης Ε9, μπορεί να ζητηθεί  η μεταβολή συγκεκριμένων ακινήτων λόγω ελλείψεων στα στοιχεία τους.

Οποιαδήποτε ενέργεια κάνετε, αποθηκεύεται προσωρινά.

Όταν ολοκληρώσετε τις μεταβολές της περιουσιακής σας κατάστασης, ελέγξτε το πως έχει διαμορφωθεί μέσω της προεπισκόπησης περιουσιακής κατάστασης.

Επιλέξτε οριστική υποβολή της δήλωσης Ε9 και εάν επιθυμείτε, μεταφορά της δήλωσης στο επόμενο έτος.

Από τις διαθέσιμες ενέργειες μπορείτε να εκτυπώσετε τις υποβληθείσες δηλώσεις Ε9, την περιουσιακή σας κατάσταση και τα εκκαθαριστικά σημειώματα Φ.Α.Π. /πράξεις διοικητικού προσδιορισμού ΕΝ.Φ.Ι.Α.

Για να βρείτε το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ για το έτος 2024 θα πρέπει να ακολουθήσετε τα εξής βήματα:

1. Μπαίνετε στην αρχική σελίδα του myAADE.

2. Κάνετε κλικ στο παράθυρο «Εφαρμογές».

3. Κάνετε κλικ στην επιλογή «Δημοφιλείς Εφαρμογές».

4. Κάνετε κλικ στη «Δήλωση Ε9/ΕΝΦΙΑ».

5. Θα ανοίξει η σελίδα με τον ΕΝΦΙΑ και το Ε9. Η είσοδος στη σελίδα γίνεται με τους κωδικούς Taxis.

6. Επιλέγετε το έτος 2024 και βλέπετε το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ 2024.

 

Χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά

Πηγή url: www.e-synews.gr

Διαδώστε αυτή τη σελίδα

Ε.ΣΥ. ΔΗΛΩΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά

Ε.ΣΥ. ΔΗΛΩΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ