Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά
Χαλκιδική:Ισχυρή χαλαζόπτωση-Μεγάλες καταστροφές για τους Αγρότες
Χαλκιδική:Ισχυρή χαλαζόπτωση-Μεγάλες καταστροφές για τους Αγρότες

Χαλκιδική:Ισχυρή χαλαζόπτωση-Μεγάλες καταστροφές για τους Αγρότες

Ζημιές καταγράφονται σε ελαιώνες, καλλιέργειες βερικοκιάς και κηπευτικά.

Ισχυρή χαλαζόπτωση που προξένησε πολλές ζημιές σε καλλιέργειες και οπωροκηπευτικά στη Χαλκιδική έπληξε την περιοχή στις (20.04.2024).

Όπως κατέγραψε ο Μετεωρολογικός Σταθμός Νέων Μουδανιών, εξαιτίας ασταθών αερίων μαζών που άφησε το χαμηλό και της ήδη ζεστής θάλασσας -σχεδον 20 βαθμοί- δημιουργήθηκε ξαφνικά μικροδιαταραχή μέσα στο Θερμαϊκό, η οποία ήταν υπεύθυνη για τη χαλαζόπτωση στη Χαλκιδική.

Αυτή η καιρική διαταραχή “γεννήθηκε” λίγο πριν τα μεσάνυχτα ανοιχτά των Ν.Μουδανιών, κινήθηκε προς Κασσάνδρα και “έσβησε” νότια της Σιθωνίας. Μέσα σε δυο ώρες επικρατούσε στις περιοχές αυτές …ξαστεριά.

Από την Όλυνθο, τον Άγιο Μάμα, τα Ν.Μουδανιά, την Πορταριά μέχρι και περιοχές της Νέας Γωνιάς και της Ν. Καλλικράτειας επλήγησαν από δυνατό χαλάζι, ενώ ζημιές καταγράφονται σε ελαιώνες, καλλιέργειες βερικοκιάς και κηπευτικά.

Οι αγρότες που πήγαν νωρίς στα χωράφια τους με …κομμένα πόδια από την αγωνία, είδαν κατεστραμμένα βερίκοκα, χτυπημένα σιτηρά, τον ανθό της ελιάς ριγμένο στο χωράφι…

ARVE

“Ίσως ήρθε η ώρα να σταματήσουμε να καλλιεργούμε και να αλλάξουμε επάγγελμα… Έχουμε κουραστεί πλέον κάθε χρόνο με τις καταστροφές. Ολόκληρος ο δήμος Ν. Προποντίδας, κατεστραμενος” αναφέρει ο Σάκης Μουλάς.

Η αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής, Κατερίνα Ζωγράφου δήλωσε: “Μια δύσκολη μέρα ξημέρωσε για τη Χαλκιδική μας, μετά την έντονη χαλαζόπτωση που σημειώθηκε τις βραδυνές ώρες. Οι καλλιέργειες ελιάς, βερικοκιάς, αμπέλου και αροτραίων έχουν πληγεί σε υψηλό βαθμό. Η πληγείσα περιοχή εντοπίζεται στο μέτωπο από Αγιο Παύλο έως Νέα Φώκια.

ARVE

Από νωρίς το πρωί βρισκόμαστε σε επικοινωνία με την Περιφερειακή Διεύθυνση του ΕΛΓΑ Θεσσαλονίκης, για την άμεση αποτίμηση της ζημίας. Ένας μακρύς αγώνας ξεκινά από όλους μας, για την οικονομική επούλωση των πληγών, μιας και η ελιά βρίσκεται σε στάδιο ανάπτυξης εκτός Κανονισμού του ΕΛΓΑ.

Η ανάγκη αλλαγής του Κανονισμού είναι επιτακτική γι ακόμη μία φορά”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ-Ξάνθη:Σύληψη τεσσάρων ατόμων για κλοπή χαλκού από μετασχηματιστές της ΔΕΗ.

>>Κίνηση με απρόβλεπτες συνέπειες για τον Ελληνισμό η ψήφιση της αναγνώρισης του Κοσόβου από τη Ν.Δ