Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Πότε το παιδί είναι τεκμήριο και αυξάνει τον φόρο

Καθώς μπαίνουμε στην τελική ευθεία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2023 επανέρχεται ακόμη μια αφορά το θέμα της τεκμαρτής φορολόγησης και ειδικά το ζήτημα της τεκμαρτής φορολόγησης των ενηλίκων τέκνων.

Το ελάχιστο τεκμήριο διαβίωσης των 3.000 ευρώ και το τεκμήριο διαβίωσης της μισθωμένης κατοικίας του ενηλίκου τέκνου, που σπουδάζει ή υπηρετεί την στρατιωτική του θητεία μακριά από την οικογένειά του, γίνεται αιτία το συνολικό εισόδημα της οικογένειας να εμφανίζεται πλασματικά αυξημένο. Πότε δεν ισχύει το τεκμήριο; Μόνο για τα παιδιά που δεν έχουν πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα οποιουδήποτε ύψους.

Η ελληνική φορολογική νομοθεσία θεωρεί εξαρτώμενο τέκνο το κάθε τέκνο, ανήλικο ή ενήλικο, το οποίο διαμένει στην ίδια οικία με τους γονείς του ή διαμένει σε ενοικιαζόμενη οικία λόγω φοίτησης σε κάποιο ΑΕΙ ή ΑΤΕΙ και έχει, κατά το εκάστοτε προηγούμενο έτος, ετήσιο εισόδημα μέχρι 3.000 ευρώ, πραγματικό ή προσδιοριζόμενο βάσει τεκμηρίων.

Ακόμη, σύμφωνα με την ελληνική φορολογική νομοθεσία υπόχρεος υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων είναι κάθε πολίτης ο οποίος κατά τη διάρκεια του εκάστοτε προηγούμενου έτους έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του ακόμη κι αν είναι εξαρτώμενο τέκνο, εφόσον κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους έχει αποκτήσει έστω και 0,01 ευρώ πραγματικό εισόδημα ή, ακόμη κι αν δεν έχει εισπράξει οποιουδήποτε ύψους πραγματικό εισόδημα, εφόσον βαρύνεται από κάποιο τεκμήριο διαβίωσης (π.χ. ΙΧ αυτοκινήτου κ.λπ.) ή και από κάποιο τεκμήριο απόκτησης περιουσιακού στοιχείου ή έχει στο όνομά του κάποια ατομική ή άλλου είδους επιχείρηση.

Στην ίδια βάση, κάθε κάθε φορολογούμενος που υποβάλλει δική του δήλωση φορολογίας εισοδήματος, αν έχει αποκτήσει πραγματικό εισόδημα από οποιανδήποτε πηγή, ύψους έστω και 0,01 ευρώ (π.χ. τόκος καταθέσεων), ακόμη και αν δεν βαρύνεται από κάποιο τεκμήριο διαβίωσης ή απόκτη- σης περιουσιακού στοιχείου, χρεώνεται από τη φορολογική διοίκηση, κατά την εκκαθάριση της δήλωσης, με ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα 3.000 ευρώ αν είναι άγαμος ή 2.500 ευρώ αν είναι έγγαμος.

Σε κάθε τέτοια περίπτωση, το ενήλικο τέκνο – όσο πενιχρό κι αν είναι το πραγματικό εισόδημα που απέκτησε το 2023 – θα εμφανιστεί με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης με ένα εξωπραγματικό τεκμαρτό φορολογητέο εισόδημα μεγαλύτερο των 3.000 ευρώ, το οποίο προσαυξάνει το συνολικό εισόδημα της οικογένειας και το εκτινάσσει σε ύψος μεγαλύτερο από τα ισχύοντα εισοδηματικά όρια για την είσπραξη διαφόρων κοινωνικών επιδομάτων, όπως το επίδομα τέκνων και το επίδομα στέγασης.

Έτσι, εξαιτίας ενός ανύπαρκτου τεκμαρτού εισοδήματος του ενηλίκου τέκνου η οικογένεια μπορεί να χάσει αυτά τα σημαντικά επιδόματα. Για τον ίδιο λόγο, εξάλλου, μια οικογένεια μπορεί να χάσει και την απαλλαγή από το 50% του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων που ισχύει για φορολογούμενους με χαμηλά εισοδήματα.

Ποτέ δεν θα χαθούν τα επιδόματα; Όπως προαναφέρθηκε παραπάνω, στην περίπτωση που το ενήλικο τέκνο δεν διαθέτει πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα οποιουδήποτε ύψους.

Πηγή

Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Πηγή url: www.e-synews.gr

Διαδώστε αυτή τη σελίδα

Ε.ΣΥ. ΔΗΛΩΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Ε.ΣΥ. ΔΗΛΩΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ