Χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά

ΟΑΣΘ: Έξωση από τα γραφεία και το αμαξοστάσιο της Σταυρούπολης με δικαστική απόφαση

Η έξωση από τα ακίνητα θα πρέπει, σύμφωνα με την απόφαση, να γίνει εντός τριάντα ημερών, δηλαδή έως το τέλος Νοεμβρίου καθώς η δικαστική απόφαση φέρει ημερομηνία 27 Οκτωβρίου

Αντιμέτωπος με νέους, μπελάδες είναι ο ΟΑΣΘ, μετά την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης σύμφωνα με την οποία θα πρέπει να αποδώσει στους ιδιοκτήτες τα ακίνητα τα οποία μισθώνει εδώ και δεκαετίες. Μάλιστα η έξωση από τα ακίνητα θα πρέπει, σύμφωνα με την απόφαση, να γίνει εντός τριάντα ημερών, δηλαδή έως το τέλος Νοεμβρίου καθώς η δικαστική απόφαση φέρει ημερομηνία 27 Οκτωβρίου. Τα μισθωμένα ακίνητα τα οποία καταλαμβάνει η απόφαση είναι το εξαώροφο κτίριο επί της οδού Παπαναστασίου 90 όπου στεγάζονται τα γραφεία του ΟΑΣΘ, αλλά και το μεγάλο αμαξοστάσιο της Σταυρούπολης. Εξαιρεί το αμαξοστάσιο του Φοίνικα καθώς σε αυτό υπάρχει συνιδιοκτησία του συνεταιρισμού “Ηρακλής” στον οποίο ανήκουν τα υπόλοιπα ακίνητα και του δήμου Καλαμαριάς.

Υπενθυμίζεται ότι στο χώρο του αμαξοστασίου της Σταυρούπολης προγραμματίζεται να στεγαστούν τα 110 ηλεκτρικά λεωφορεία τα οποία αναμένονται στην πόλη γύρω στον Απρίλιο του 2024. Ωστόσο, ήδη έχουν ξεκινήσει οι προετοιμασίες για την κατασκευή ενός υπόστεγου καθώς και για την εγκατάσταση των 55 φορτιστών των ηλεκτρικών οχημάτων. Εάν δεν καταφέρει ο ΟΑΣΘ να αναστείλει την εκτέλεση της απόφασης τότε δημιουργείται τεράστιο πρόβλημα με την εγκατάσταση και δρομολόγηση των 110 ηλεκτρικών λεωφορείων.

Τι λέει η απόφαση

Το Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης με την υπ’ αρ. 14181 απόφασή του έκανε δεκτή την αγωγή έξωσης την οποία κατέθεσε ο συνεταιρισμός “Ηρακλής” ο οποίος εκμισθώνει στον ΟΑΣΘ τα συγκεκριμένα ακίνητα, καθώς και περίπου το 50% του αμαξοστασίου του Φοίνικα.

Η αγωγή κατατέθηκε τον Ιούνιο του 2022 επειδή ο Οργανισμός οφείλει στον “Ηρακλή” ποσό της τάξης των 10 εκατ. ευρώ από μη καταβληθέντα μισθώματα, καθώς από το 2014 και μετέπειτα δεν έχει πληρώσει κανένα ενοίκιο. Στον “Ηρακλή” οφείλεται επίσης και ένα ακόμη ποσό της τάξεως των 2,3 εκατ. περίπου από ένα ποσό 3 εκατ. το οποίο είχε δανείσει προς τον ΟΑΣΘ το 2012 από το οποίο έχουν επιστραφεί μόνον περίπου 700.000 ευρώ. Ωστόσο, με την αγωγή δεν ζητείται η καταβολή των μισθωμάτων, ζητείται να γίνει έξωση του ΟΑΣΘ από τα ακίνητα τα οποία χρησιμοποιεί, αίτημα το οποίο έκανε δεκτό το Δικαστήριο, ορίζοντας μάλιστα προθεσμία τριάντα ημερών για να εκτελεστεί η δικαστική απόφαση.

Ποια είναι τα ακίνητα

Ο “Ηρακλής” εκμισθώνει στον ΟΑΣΘ τα εξής ακίνητα:

– Το αμαξοστάσιο στο Φοίνικα το οποίο μισθώθηκε αρχικά τον Ιούνιο του 1968. Το ύψος του μισθώματος το 2017, πριν από την κρατικοποίηση του Οργανισμού ήταν στα 29.431 ευρώ.

– Το αμαξοστάσιο της Σταυρούπολης το οποίο μισθώθηκε τον Νοέμβριο του 1972 και το ύψος του μισθώματος το 2017 ήταν στα Μίσθωμα 35.674 ευρώ.

– Ένα αγροτεμάχιο 4,5 στρεμμάτων δίπλα στο αμαξοστάσιο της Σταυρούπολης το οποίο μισθώθηκε το 1981 με το μίσθωμα στα 1.141 ευρώ το 2017.

– Ένα ακόμη αγροτεμάχιο 1,3 στρεμμάτων, κι αυτό δίπλα στο αμαξοστάσιο της Σταυρούπολης το οποίο μισθώθηκε το 2006, με το μίσθωμα στα 865 ευρώ το 2017.

– Το εξαώροφο κτίριο επί της οδού Παπαναστασίου 90 όπου στεγάζονται τα γραφεία του ΟΑΣΘ, μαζί και με κάποιες θέσεις στάθμευσης στο υπόγειο, τα οποία μισθώθηκαν διαδοχικά από το 1999 έως το 2010 οπότε ενοποιήθηκαν όλες οι επιμέρους μισθώσεις σε ένα συμβόλαιο. Το μίσθωμα το 2017 ήταν στα 21.190 ευρώ.

Δηλαδή το σύνολο των ενοικίων ανερχόταν το 2017 στα 88.301 ευρώ μηνιαίως. Επίσης είχε συμφωνηθεί από 1-1-2018 να γίνεται αναπροσαρμογή για όλα τα μισθώματα σύμφωνα με το Μέσο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή όπως αυτός ανακοινώνεται από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Μετά τη λήξη του συμβατικού χρόνου των μισθώσεων, στο τέλος του 2018, αυτές παρατάθηκαν σιωπηρά και κατέστησαν αορίστου χρόνου.

Η συμφωνία που δεν τηρήθηκε

Τον Απρίλιο του 2021 ο ΟΑΣΘ επί προεδρίας του Γιώργου Σκόδρα είχε έλθει σε συμφωνία με τον “Ηρακλή” για το ζήτημα των ενοικίων. Η συμφωνία προέβλεπε κατ’ αρχάς μείωση των ενοικίων κατά περίπου 35%, φτάνοντας στις 58.000 μηνιαίως για όλα τα ακίνητα, αλλά προέβλεπε και ένα χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής των έως τότε οφειλομένων. Συγκεκριμένα, είχε συμφωνηθεί ότι εκτός από την καταβολή του συμφωνηθέντος ενοικίου των 58.000 ευρώ θα καταβληθεί το ποσόν των 850.000 ευρώ έναντι των οφειλόμενων μισθωμάτων, συν 100.000 το μήνα, έως την εξόφληση του υπολειπόμενου χρέους που αντιστοιχούσε στα μισθώματα μετά τον Ιούλιο του 2017 που έγινε η κρατικοποίηση.

Τα οφειλόμενα ενοίκια πριν από την κρατικοποίηση είχε συμφωνηθεί να περιληφθούν στην εκκαθάριση του ΟΑΣΘ. Όσον αφορά το δάνειο των 3 εκατ. ο “Ηρακλής”έχει δικαιωθεί στα δικαστήρια και σε δεύτερο βαθμό, όμως, δεν μπορεί να προχωρήσει σε κατασχέσεις όσο δεν ολοκληρώνεται η διαδικασία της εκκαθάρισης. Ωστόσο, η συμφωνία αυτή δεν τηρήθηκε εκ μέρους του ΟΑΣΘ καθώς θα έπρεπε να εγκριθεί από τα συναρμόδια υπουργεία Υποδομών και Μεταφορών και το Οικονομικών, κάτι που δεν έγινε ποτέ. Έτσι έμεινε κενό γράμμα.

Στο μεταξύ τα 1.374 μέλη του συνεταιρισμού “Ηρακλής” πληρώνουν κάθε χρόνο στην εφορία ποσόν περίπου 600.000 ευρώ που αφορά τον ΕΝΦΙΑ αλλά και τους φόρους για τα ενοίκια παρότι αυτά δεν εισπράττονται. Μάλιστα οι φόροι των ενοικίων προσδιορίζονται με βάση το τελευταίο μισθωτήριο που είχε υπογραφεί το 2012 όταν τα ενοίκια ήταν κοντά στα 90.000 ευρώ μηνιαίως.

Νέες συζητήσεις

Σε δήλωσή του στο makthes.gr ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΑΣΘ Κώστας Ταγγίρης δείχνει να μην ανησυχεί για τη δικαστική απόφαση περί έξωσης. “Εμείς θα καταθέσουμε όλα τα ένδικα μέσα ώστε να υπάρξει αναστολή εκτέλεσης της απόφασης και θεωρώ ότι η αίτησή μας θα γίνει δεκτή. Δεν είναι δυνατόν να σταματήσει η συγκοινωνία στη Θεσσαλονίκη”. Παράλληλα, ο κ. Ταγγίρης αναφέρει ότι ΟΑΣΘ και “Ηρακλής” βρίσκονται ξανά σε συζητήσεις.

“Είμαστε σε ουσιαστική επικοινωνία ώστε να επιτύχουμε μια νέα συμφωνία που θα είναι επωφελής και για τις δύο πλευρές. Κατανοούμε ότι οι ιδιοκτήτες πρέπει να πληρώνονται για τη χρήση των ακινήτων τους και πιστεύω ότι θα υπάρξει καλή διάθεση απ’ όλα τα μέρη ώστε να καταλήξουμε σε ένα νέο συμφωνητικό. Θα είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών”. Ο κ. Ταγγίρης σημειώνει επίσης ότι η επιστροφή των οφειλομένων παρεμποδίζεται και από μία αγωγή την οποία είχε καταθέσει ο πρώην πρόεδρος του ΟΑΣΘ Νίκος Παππάς το 2019, λίγο πριν αποχωρήσει, με την οποία αξιώνει από τον “Ηρακλή” ποσό 10 εκατ. θεωρώντας ότι τα ενοίκια τα οποία εισέπραττε ήταν υπερβολικά. Η αγωγή αυτή ακόμη δεν έχει εκδικαστεί.

Διάθεση να υπάρξει συμφωνία επιδεικνύεται και από την πλευρά του “Ηρακλή”. Ο πρόεδρος του συνεταιρισμού Κάρολος Μυλωνόπουλος δηλώνει ότι “είμαστε σε συζητήσεις με τη διοίκηση του ΟΑΣΘ η οποία δείχνει καλή διάθεση. Εμείς δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε προβλήματα στη συγκοινωνία της πόλης. Όμως, θα πρέπει να συμφωνήσουμε σε ένα δίκαιο μίσθωμα αλλά και σε ένα χρονοδιάγραμμα επιστροφής των οφειλομένων. Αν υπάρχει θέληση πολλά μπορούν να γίνουν”.

Πηγή

Χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά

Πηγή url: www.e-synews.gr

Διαδώστε αυτή τη σελίδα

Ε.ΣΥ. ΔΗΛΩΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά

Ε.ΣΥ. ΔΗΛΩΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ