Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά
Τι είναι το σύστημα SWIFT που μπορεί να «πληγώσει» τον Πούτιν
Τι είναι το σύστημα SWIFT που μπορεί να «πληγώσει» τον Πούτιν

Τι είναι το σύστημα SWIFT που μπορεί να «πληγώσει» τον Πούτιν

Η αποσύνδεση της Ρωσίας από το SWIFT θα μπορούσε να «ακρωτηριάσει» την ικανότητά της να συναλλάσσεται με το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου.

Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλε και επίσημα κυρώσεις στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και τον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, κατηγορώντας και τους δύο για παραβίαση της κυριαρχίας της Ουκρανίας. Εξετάζεται ακόμα και ο αποκλεισμός της Ρωσίας από το παγκόσμιο σύστημα διατραπεζικών πληρωμών SWIFT.

Τι είναι όμως το SWIFT και γιατί υπάρχουν διαφωνίες;

Το αρτικόλεξο SWIFT σημαίνει, Εταιρεία για την Παγκόσμια Διατραπεζική Δημοσιονομική Τηλεπικοινωνία. Πρόκειται για μια συνεργατική εταιρεία με έδρα το Βέλγιο, η οποία παρεμβάλεται στις παγκόσμιες διατραπεζικές συναλλαγές.

Πιο απλά, είναι το κωδικοποιημένο σύστημα επικοινωνίας που επιτρέπει την αποστολή χρημάτων από τραπεζικούς λογαριασμούς που εδρεύουν σε μία χώρα προς λογαριασμούς άλλης χώρας. Όπως αναφέρει ο Guardian, το 2020 καταγράφονταν καθημερινά περίπου 38 εκατομμύρια συναλλαγές μέσω SWIFT.

Στο SWIFT συμμετέχουν (και είναι ιδιοκτήτες) σχεδόν όλα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα (τράπεζες) παγκοσμίως.

Για ποιο λόγο είναι το ισχυρότερο όπλο κατά της Ρωσίας

Αν αποκλειστεί η Ρωσία από το SWIFT αυτό θα είχε ολέθριες συνέπειες για την οικονομία τόσο της Ρωσίας, όσο και των χωρών που έχουν οικονομικές συναλλαγές με τραπεζικούς λογαριασμούς στη Ρωσία.

Θα γινόταν επομένως αδύνατη η πραγματοποίηση πληρωμών από και προς τη Ρωσία. Η ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία (αλλά και της Ρωσίας από την Ευρώπη, που αποτελεί τη βασική της αγορά) κάνει τον αποκλεισμό της Ρωσίας από το SWIFT πολύ δύσκολο και επίπονο για την Ευρώπη, καθώς θα υπήρχε το ρίσκο να ξεμείνει η γηραιά ήπειρος από αποθέματα ενέργειας.

Σε ποιον ανήκει και ποιος ελέγχει το Swift

Το Swift δημιουργήθηκε από αμερικανικές και ευρωπαϊκές τράπεζες, οι οποίες δεν ήθελαν ένα μόνο ίδρυμα να αναπτύξει το δικό του σύστημα και να έχει μονοπώλιο. Το δίκτυο ανήκει πλέον από κοινού σε περισσότερες από 2.000 τράπεζες και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Εποπτεύεται από την Εθνική Τράπεζα του Βελγίου σε συνεργασία με τις μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο – συμπεριλαμβανομένης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ και της Τράπεζας της Αγγλίας.

Το Swift συμβάλλει στο να καταστεί δυνατό το ασφαλές διεθνές εμπόριο για τα μέλη του και υποτίθεται ότι δεν παίρνει θέση σε διαμάχες.

Ωστόσο, το Ιράν αποκλείστηκε από το Swift το 2012, στο πλαίσιο των κυρώσεων για το πυρηνικό του πρόγραμμα. Έχασε σχεδόν το ήμισυ των εσόδων του από τις εξαγωγές πετρελαίου και το 30% του εξωτερικού εμπορίου.

Σύμφωνα με το BBC, το Swift δεν έχει καμία επιρροή στις κυρώσεις και οποιαδήποτε απόφαση για την επιβολή τους εναπόκειται στις κυβερνήσεις.

SWIFT και ρωσικό φυσικό αέριο

Χώρες όπως η Γερμανία, η Αυστρία και η Ολλανδία παρουσιάζονται να έχουν ενστάσεις και να διστάζουν. Ενδεχομένως, μεταξύ άλλων, επειδή χρησιμοποιούν το SWIFT για να αγοράζουν ρωσικό φυσικό αέριο.

Γαλλία, Ιταλία, Ελλάδα, Κύπρος και Ουγγαρία υπέρ του αποκλεισμού της Ρωσίας από το Swift

Περισσότερες χώρες της ΕΕ – συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ελλάδας – δήλωσαν ότι θα υποστήριζαν την απαγόρευση της χρήσης του παγκόσμιου δικτύου πληρωμών Swift στη Ρωσία σε μια προσπάθεια να ασκήσουν περαιτέρω πίεση στη χώρα μετά την εισβολή της στην Ουκρανία.

Όπως αναφέρει ο Guardian, Κύπρος και η Ουγγαρία δήλωσαν επίσης ότι θα υποστηρίξουν ένα τέτοιο μέτρο. Η κίνηση, αναμένεται να πλήξει σημαντικά το ρωσικό εμπόριο καθιστώντας δυσκολότερη την επιχειρηματική δραστηριότητα των ρωσικών εταιρειών.

ΠΗΓΗ : newsbomb

Διαβάστε επίσης:

«ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ – Ε.ΣΥ.». ΟΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΦΟΡΕΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΟΤΑΝ ΑΝΑΛΑΒΕΙ Ο ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΤΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΘΕΣΜΟΥΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΜΑΣ.

ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΦΟΡΕΑ “ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ Ε.ΣΥ.”

“Ε.ΣΥ. ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ”. ΑΞΙΕΣ ΚΑΙ ΑΡΧΕΣ

“ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ Ε.ΣΥ.” ΠΟΛΙΤΕΙΑΚΟΙ ΝΟΜΟΙ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ.

ΑΝΑΓΓΕΛΙΑ. Ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ “ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ” ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΙΣ ΠΟΡΤΕΣ ΤΟΥ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

ΘΥΜΗΣΟΥ ΠΟΙΟΣ ΕΙΣΑΙ . ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΝΑ ΠΑΡΕΙΣ ΤΗΝ ΖΩΗ ΣΟΥ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΟΥ

Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά

Πηγή url: www.e-synews.gr

Διαδώστε αυτή τη σελίδα

Ε.ΣΥ. ΔΗΛΩΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά

Ε.ΣΥ. ΔΗΛΩΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ