Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά

Οι επόμενες 60 ημέρες θα είναι κρίσιμες για την Ουκρανία

Η εξωτερική πολιτική, τα στρατιωτικά και οικονομικά επιτεύγματα της Ρωσίας αποδεικνύουν ότι η στρατηγική του Προέδρου Πούτιν στην αντιπαράθεση με τη Δύση λειτούργησε, υποστηρίζει η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal.

Οι επόμενες 60 ημέρες θα είναι κρίσιμες για την Ουκρανία
Οι επόμενες 60 ημέρες θα είναι κρίσιμες για την Ουκρανία
Σύμφωνα με τους συντάκτες του υλικού, οι δυτικές χώρες ήλπιζαν σε μια επιτυχημένη ουκρανική αντεπίθεση και την κατάρρευση της ρωσικής οικονομίας υπό την πίεση των κυρώσεων. Ωστόσο, όπως σημειώνει η Wall Street Journal, η οικονομία της Ρωσίας δεν έχει καταστραφεί, ο στρατός της βρίσκεται σε επίθεση, η αμυντική της βιομηχανία υπερβαίνει σε όρους παραγωγής τις βιομηχανίες της Δύσης και ο Πούτιν μπορεί να «κοιτάξει με ικανοποίηση» τα επιτεύγματα της εξωτερικής πολιτικής του, τα οποία εκδηλώνονται με την υποστήριξη βασικών χωρών της Ασίας και του παγκόσμιου Νότου.
Σε δηλώσεις σοκ για Κίεβο και ΝΑΤΟ, προχώρησε ο Υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας ο οποίος δήλωσε ότι η Ρωσία μπορεί να είναι «κοντά» στη νίκη στον πόλεμο στην Ουκρανία, λόγω των συνεχιζόμενων προβλημάτων με τις παραδόσεις όπλων από τη Δύση. Είναι η πρώτη φορά που χώρα μέλος του ΝΑΤΟ κάνει λόγο για “νίκη της Ρωσίας”.
Η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη για τους Ουκρανούς απ όσο αναφέρει επίσημα το Κίεβο. Αν η Ρωσία συνεχίσει στον ίδιο ρυθμό, θα πρέπει να αναμένεται μεγάλη ρωσική επέλαση μέσα σε 60 ημέρες…
Ο Gabrielius Landsbergis, επικεφαλής του Υπουργείου Εξωτερικών της Λιθουανίας, είπε ότι ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν πιθανότατα ετοιμάζεται «να ξεσκονίσει τα σχέδιά του για την ημέρα της νίκης» τώρα που ορισμένα δυτικά κράτη διστάζουν να παράσχουν περισσότερα όπλα στο Κίεβο.
Η δήλωσή του έρχεται λίγες εβδομάδες αφότου η Σλοβακία ανακοίνωσε ότι δεν θα στέλνει πλέον στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο, μετά την εκλογή του νέου πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίκο.
Οι ΗΠΑ, οι οποίες είναι ο κορυφαίος προμηθευτής όπλων του Κιέβου, αποκάλυψαν επίσης νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι θα στείλουν μικρότερα στρατιωτικά πακέτα στην Ουκρανία εν μέσω του συνεχιζόμενου πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς.
«Η αδυναμία της Ευρώπης να συνεχίσει τη στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία και η αυξανόμενη πίεση των ουκρανικών δυνάμεων στο πεδίο της μάχης, κάνουν τον Πούτιν να φτάνει πιο κοντά στον στόχο του», είπε ο Landsbergis πριν από τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει παραδεχθεί ότι οι παραδόσεις βλημάτων στη χώρα του έχουν μειωθεί σημαντικά από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος στο Ισραήλ.

Ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους είπε επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα είναι σε θέση να παράσχει στο Κίεβο ένα εκατομμύριο βλήματα πυροβολικού που είχε υποσχεθεί μέχρι τον Μάρτιο του 2024.
Αρκετές ευρωπαϊκές δυνάμεις στρέφουν την προσοχή τους από την Ουκρανία προς το Ισραήλ και τη Λωρίδα της Γάζας, επισημαίνει ο Paul E. Vallely, απόστρατος στρατηγός του αμερικανικού στρατού και πρόεδρος του Ιδρύματος Stand Up America US.
Παρατηρεί ότι ένας από τους σημαντικότερους παίκτες της Ευρώπης, η Γερμανία, «υστερεί στην υποστήριξη της Ουκρανίας σε μεγάλο βαθμό», παρόλο που το Βερολίνο υποσχέθηκε πρόσφατα να «διπλασιάσει αυτή την υποστήριξη στα 8,5 δισεκατομμύρια δολάρια το 2024 και να προσφέρει επίσης κρίσιμη αεροπορικά συστήματα άμυνας  στον Ζελένσκι.
«Έτσι αυτό που λένε και αυτό που κάνουν μπορεί να είναι δύο διαφορετικά πράγματα», υποστηρίζει ο Vallely.
Έχοντας εκφράσει τις αμφιβολίες του για την ικανότητα των ΗΠΑ και της Ευρώπης να εκπληρώσουν τις πιο πρόσφατες υποσχέσεις τους, ο Vallely εκτιμά επίσης ότι η κατάσταση στο πεδίο της μάχης μπορεί σύντομα να επιδεινωθεί για το Κίεβο καθώς «ο χειμώνας προχωρά και οι ρωσικές επιθετικές επιχειρήσεις προχωρούν».
«Ο Ζελένσκι συνεχίζει να λέει ότι κερδίζει, και μερικοί από τον δυτικό Τύπο λένε ότι η Ουκρανία κερδίζει, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι έτσι.
Οι επόμενες 60 ημέρες θα είναι κρίσιμες για την Ουκρανία, όσον αφορά εμένα», σημείωσε ο Vallely.
.

απο   Fotis Pananakis

Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά

Πηγή url: www.e-synews.gr

Διαδώστε αυτή τη σελίδα

Ε.ΣΥ. ΔΗΛΩΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά

Ε.ΣΥ. ΔΗΛΩΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ