Χρόνος ανάγνωσης: 48 λεπτά
Πώς οι NSA CIA έφτιαξαν την Google
Πώς η CIA έφτιαξε την Google

Πώς η CIA έφτιαξε την Google

Μέσα στο μυστικό δίκτυο πίσω από τη μαζική παρακολούθηση, τον ατελείωτο πόλεμο και το Skynet-

μέρος 1

Του Nafeez Ahmed

Το INSURGE INTELLIGENCE , ένα νέο ερευνητικό δημοσιογραφικό έργο χρηματοδοτούμενο από το πλήθος, αναλύει την αποκλειστική ιστορία του τρόπου με τον οποίο η κοινότητα πληροφοριών των Ηνωμένων Πολιτειών χρηματοδότησε, γαλουχούσε και επώασε την Google ως μέρος μιας προσπάθειας κυριαρχίας στον κόσμο μέσω του ελέγχου των πληροφοριών. Η Google, που χρηματοδοτήθηκε από την NSA και τη CIA, ήταν απλώς η πρώτη μεταξύ μιας πληθώρας νεοφυών επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα που επιλέχθηκε από τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ για να διατηρήσει την «ανωτερότητα των πληροφοριών».

Οι απαρχές αυτής της ευφυούς στρατηγικής ανάγονται σε μια μυστική ομάδα που χρηματοδοτείται από το Πεντάγωνο, η οποία τις τελευταίες δύο δεκαετίες λειτούργησε ως γέφυρα μεταξύ της κυβέρνησης των ΗΠΑ και των ελίτ στους τομείς των επιχειρήσεων, της βιομηχανίας, των οικονομικών, των επιχειρήσεων και των μέσων ενημέρωσης. Η ομάδα επέτρεψε σε ορισμένα από τα πιο ισχυρά ειδικά συμφέροντα στην εταιρική Αμερική να παρακάμψουν συστηματικά τη δημοκρατική λογοδοσία και το κράτος δικαίου για να επηρεάσουν τις κυβερνητικές πολιτικές, καθώς και την κοινή γνώμη στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο. Τα αποτελέσματα ήταν καταστροφικά: μαζική επιτήρηση της NSA, μόνιμη κατάσταση παγκόσμιου πολέμου και μια νέα πρωτοβουλία για τη μετατροπή του αμερικανικού στρατού σε Skynet.

ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ .

Αυτή η αποκλειστικότητα κυκλοφορεί δωρεάν για το δημόσιο συμφέρον και ενεργοποιήθηκε από το crowdfunding. Θα ήθελα να ευχαριστήσω την καταπληκτική κοινότητα των θαμώνων μου για την υποστήριξή τους, η οποία μου έδωσε την ευκαιρία να εργαστώ σε αυτήν τη σε βάθος έρευνα. Υποστηρίξτε την ανεξάρτητη, ερευνητική δημοσιογραφία για τα παγκόσμια κοινά .

Στον απόηχο των επιθέσεων στο Charlie Hebdo στο Παρίσι, οι δυτικές κυβερνήσεις κινούνται γρήγορα για να νομιμοποιήσουν διευρυμένες εξουσίες μαζικής παρακολούθησης και ελέγχου στο Διαδίκτυο, όλα στο όνομα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας.

Αμερικανοί και Ευρωπαίοι πολιτικοί έχουν ζητήσει να προστατεύσουν την κατασκοπεία τύπου NSA και να προωθήσουν την ικανότητα παρέμβασης στο απόρρητο του Διαδικτύου θέτοντας εκτός νόμου την κρυπτογράφηση. Μια ιδέα είναι να δημιουργηθεί μια εταιρική σχέση τηλεπικοινωνιών που θα διαγράφει μονομερώς περιεχόμενο που θεωρείται ότι «τροφοδοτεί το μίσος και τη βία» σε καταστάσεις που θεωρούνται «κατάλληλες». Έντονες συζητήσεις διεξάγονται σε κυβερνητικό και κοινοβουλευτικό επίπεδο για να διερευνηθεί η πάταξη του απορρήτου δικηγόρου-πελάτη .

Τι θα είχε κάνει οποιοδήποτε από αυτά για να αποτρέψει τις επιθέσεις στο Charlie Hebdo παραμένει μυστήριο , ειδικά δεδομένου ότι ήδη γνωρίζουμε ότι οι τρομοκράτες βρίσκονταν στα ραντάρ των γαλλικών πληροφοριών για έως και μια δεκαετία.

Υπάρχουν λίγα νέα σε αυτή την ιστορία. Η θηριωδία της 11ης Σεπτεμβρίου ήταν η πρώτη από τις πολλές τρομοκρατικές επιθέσεις, καθεμία από τις οποίες διαδέχτηκε τη δραματική επέκταση των δρακόντειων κρατικών εξουσιών σε βάρος των πολιτικών ελευθεριών, υποστηριζόμενη από την προβολή στρατιωτικής δύναμης σε περιοχές που προσδιορίζονται ως hotspots φιλοξενίας τρομοκρατών. Ωστόσο, υπάρχουν ελάχιστες ενδείξεις ότι αυτή η δοκιμασμένη φόρμουλα έχει κάνει οτιδήποτε για να μειώσει τον κίνδυνο. Αν μη τι άλλο, φαίνεται ότι είμαστε εγκλωβισμένοι σε έναν βαθύτερο κύκλο βίας χωρίς ξεκάθαρο τέλος.

Καθώς οι κυβερνήσεις μας πιέζουν να αυξήσουν τις εξουσίες τους, η INSURGE INTELLIGENCE μπορεί τώρα να αποκαλύψει τον τεράστιο βαθμό στον οποίο η κοινότητα πληροφοριών των ΗΠΑ εμπλέκεται στην καλλιέργεια των πλατφορμών Ιστού που γνωρίζουμε σήμερα, με τον ακριβή σκοπό της χρήσης της τεχνολογίας ως μηχανισμού για την καταπολέμηση της παγκόσμιας «πληροφορίας». πόλεμος» — ένας πόλεμος για τη νομιμοποίηση της εξουσίας των λίγων πάνω στους υπόλοιπους από εμάς. Το κλειδί αυτής της ιστορίας είναι η εταιρεία που με πολλούς τρόπους ορίζει τον 21ο αιώνα με την διακριτική πανταχού παρουσία της: η Google.

Η Google αυτοπροσδιορίζεται ως μια φιλική, funky, φιλική προς τον χρήστη εταιρεία τεχνολογίας που αναδείχθηκε στην κορυφή μέσω ενός συνδυασμού δεξιοτήτων, τύχης και γνήσιας καινοτομίας. Αυτό είναι αλήθεια. Αλλά είναι ένα απλό κομμάτι της ιστορίας. Στην πραγματικότητα, η Google είναι ένα προπέτασμα καπνού πίσω από το οποίο κρύβεται το στρατιωτικό-βιομηχανικό συγκρότημα των ΗΠΑ.

Η εσωτερική ιστορία της ανόδου της Google, που αποκαλύπτεται εδώ για πρώτη φορά, ανοίγει ένα κουτί σκουληκιών που ξεπερνά πολύ την Google, ρίχνοντας απροσδόκητα φως στην ύπαρξη ενός παρασιτικού δικτύου που οδηγεί την εξέλιξη του μηχανισμού εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ και επωφελείται άσεμνα από λειτουργία του.

Το σκιερό δίκτυο

Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, οι εξωτερικές στρατηγικές και οι στρατηγικές πληροφοριών των ΗΠΑ οδήγησαν σε έναν παγκόσμιο «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» που συνίσταται σε παρατεταμένες στρατιωτικές εισβολές στον μουσουλμανικό κόσμο και ολοκληρωμένη επιτήρηση του άμαχου πληθυσμού. Αυτές οι στρατηγικές επωάστηκαν, αν όχι υπαγορευμένες, από ένα μυστικό δίκτυο εντός και εκτός του Πενταγώνου.

Ιδρυμένο υπό την κυβέρνηση Κλίντον, εδραιωμένο υπό τον Μπους και σταθερά εδραιωμένο υπό τον Ομπάμα, αυτό το δικομματικό δίκτυο κυρίως νεοσυντηρητικών ιδεολόγων σφράγισε την κυριαρχία του εντός του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ μέχρι την αυγή του 2015, μέσω της λειτουργίας μιας σκοτεινής εταιρικής οντότητας εκτός του Πεντάγωνου, αλλά διοικείται από το Πεντάγωνο.

Το 1999, η CIA δημιούργησε τη δική της εταιρεία επενδύσεων επιχειρηματικών κεφαλαίων, την In-Q-Tel, για να χρηματοδοτήσει πολλά υποσχόμενες νεοφυείς επιχειρήσεις που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν τεχνολογίες χρήσιμες για τις υπηρεσίες πληροφοριών. Αλλά η έμπνευση για το In-Q-Tel ήρθε νωρίτερα, όταν το Πεντάγωνο δημιούργησε τη δική του στολή του ιδιωτικού τομέα.

Γνωστό ως «Φόρουμ των Χάιλαντς», αυτό το ιδιωτικό δίκτυο έχει λειτουργήσει ως γέφυρα μεταξύ του Πενταγώνου και των ισχυρών αμερικανικών ελίτ εκτός του στρατού από τα μέσα της δεκαετίας του 1990. Παρά τις αλλαγές στις πολιτικές διοικήσεις, το δίκτυο γύρω από το Φόρουμ των Χάιλαντς έχει γίνει όλο και πιο επιτυχημένο στην κυριαρχία της αμυντικής πολιτικής των ΗΠΑ.

Οι γιγάντιοι εργολάβοι άμυνας όπως ο Booz Allen Hamilton και η Science Applications International Corporation μερικές φορές αναφέρονται ως «σκιώδης κοινότητα πληροφοριών» λόγω των περιστρεφόμενων θυρών μεταξύ αυτών και της κυβέρνησης και της ικανότητάς τους να επηρεάζουν και να επωφελούνται ταυτόχρονα από την αμυντική πολιτική. Αλλά ενώ αυτοί οι εργολάβοι ανταγωνίζονται για δύναμη και χρήματα, συνεργάζονται επίσης όπου μετράει. Το Φόρουμ των Χάιλαντς παρείχε εδώ και 20 χρόνια έναν χώρο χωρίς ρεκόρ για ορισμένα από τα πιο εξέχοντα μέλη της σκιώδης κοινότητας πληροφοριών να συναντηθούν με ανώτερους κυβερνητικούς αξιωματούχους των ΗΠΑ, μαζί με άλλους ηγέτες σε σχετικούς κλάδους.

Για πρώτη φορά έπεσα πάνω στην ύπαρξη αυτού του δικτύου τον Νοέμβριο του 2014, όταν ανέφερα για τη μητρική πλακέτα του VICE ότι η πρόσφατα ανακοινωθείσα «Πρωτοβουλία αμυντικής καινοτομίας» του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ, Τσακ Χέιγκελ, αφορούσε πραγματικά την κατασκευή του Skynet — ή κάτι παρόμοιο, ουσιαστικά για να κυριαρχήσει σε μια αναδυόμενη εποχή. αυτοματοποιημένο ρομποτικό πόλεμο.

Αυτή η ιστορία βασίστηκε σε μια ελάχιστα γνωστή «λευκή βίβλο» που χρηματοδοτήθηκε από το Πεντάγωνο που δημοσιεύτηκε δύο μήνες νωρίτερα από το Πανεπιστήμιο Εθνικής Άμυνας (NDU) στην Ουάσιγκτον, ένα κορυφαίο στρατιωτικό ίδρυμα των ΗΠΑ που, μεταξύ άλλων, δημιουργεί έρευνα για την ανάπτυξη των Η.Π.Α. αμυντική πολιτική στα υψηλότερα επίπεδα. Η Λευκή Βίβλος αποσαφήνιζε τον τρόπο σκέψης πίσω από τη νέα πρωτοβουλία και τις επαναστατικές επιστημονικές και τεχνολογικές εξελίξεις που ήλπιζε να αξιοποιήσει.

The Highlands Forum

Ο συν-συγγραφέας αυτής της λευκής βίβλου του NDU είναι ο Λίντον Γουέλς, ένας 51χρονος βετεράνος αξιωματούχος της άμυνας των ΗΠΑ που υπηρέτησε στην κυβέρνηση Μπους ως επικεφαλής πληροφοριών του Πενταγώνου, επιβλέποντας την Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (NSA) και άλλες υπηρεσίες κατασκοπείας. Εξακολουθεί να κατέχει ενεργές άκρως απόρρητες άδειες ασφαλείας και σύμφωνα με έκθεση του Government Executive περιοδικού το 2006 προήδρευσε του «Highlands Forum », που ιδρύθηκε από το Πεντάγωνο το 1994.

Linton Wells II (δεξιά) πρώην επικεφαλής πληροφοριών του Πενταγώνου και βοηθός υπουργός Άμυνας για δίκτυα, σε πρόσφατη συνεδρία του Pentagon Highlands Forum. Δίπλα του κάθεται η Rosemary Wenchel, ανώτερος αξιωματούχος του Υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ
Linton Wells II (δεξιά) πρώην επικεφαλής πληροφοριών του Πενταγώνου και βοηθός υπουργός Άμυνας για δίκτυα, σε πρόσφατη συνεδρία του Pentagon Highlands Forum. Δίπλα του κάθεται η Rosemary Wenchel, ανώτερος αξιωματούχος του Υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ

Το περιοδικό New Scientist (paywall) συνέκρινε το Φόρουμ των Χάιλαντς με ελίτ συναντήσεις όπως το «Davos, Ditchley and Aspen», περιγράφοντάς το ως «πολύ λιγότερο γνωστό, αλλά… αναμφισβήτητα εξίσου επιρροή σε ένα κατάστημα που μιλάει». Οι τακτικές συναντήσεις του φόρουμ συγκεντρώνουν «καινοτόμους ανθρώπους για να εξετάσουν τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ πολιτικής και τεχνολογίας. Οι μεγαλύτερες επιτυχίες της ήταν στην ανάπτυξη του πολέμου υψηλής τεχνολογίας που βασίζεται σε δίκτυο».

Δεδομένου του ρόλου του Γουέλς σε ένα τέτοιο Φόρουμ, ίσως δεν ήταν περίεργο ότι η Λευκή Βίβλος του αμυντικού μετασχηματισμού του μπόρεσε να έχει τόσο βαθύ αντίκτυπο στην πραγματική πολιτική του Πενταγώνου. Αλλά αν ήταν έτσι, γιατί κανείς δεν το είχε προσέξει;

Παρά τη χορηγία μου από το Πεντάγωνο, δεν μπόρεσα να βρω καμία επίσημη σελίδα στον ιστότοπο του Υπουργείου Άμυνας σχετικά με το Φόρουμ. Ενεργές και πρώην αμερικανικές στρατιωτικές πηγές και πηγές πληροφοριών δεν το είχαν ακούσει ποτέ, όπως και οι δημοσιογράφοι εθνικής ασφάλειας. έμεινα σαστισμένος.

Η εταιρεία επιχειρηματικών κεφαλαίων του Πενταγώνου

Στον πρόλογο του βιβλίου του το 2007, A Crowd of One: The Future of Individual Identity , ο John Clippinger, επιστήμονας του MIT του Media Lab Human Dynamics Group, περιέγραψε πώς συμμετείχε σε μια συγκέντρωση «Highlands Forum», μια «μόνο με πρόσκληση συνεδρίαση που χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Άμυνας και υπό την προεδρία του βοηθού για δίκτυα και ενσωμάτωση πληροφοριών». Αυτή ήταν μια ανώτατη θέση στο Υπουργείο Άμυνας που επέβλεπε τις επιχειρήσεις και τις πολιτικές για τις πιο ισχυρές υπηρεσίες κατασκοπείας του Πενταγώνου, όπως η NSA, η Υπηρεσία Πληροφοριών Άμυνας (DIA), μεταξύ άλλων. Από το 2003, η θέση μετατράπηκε σε αυτό που είναι τώρα ο υφυπουργός Άμυνας για τις πληροφορίες. Το Φόρουμ των Χάιλαντς, έγραψε ο Κλίπινγκερ, ιδρύθηκε από έναν συνταξιούχο καπετάνιο του Ναυτικού των ΗΠΑ ονόματι Ντικ Ο’Νιλ. Στους αντιπροσώπους περιλαμβάνονται ανώτεροι στρατιωτικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ σε πολυάριθμες υπηρεσίες και τμήματα – «λοχαγοί, υποναύαρχοι, στρατηγοί, συνταγματάρχες, ταγματάρχες και διοικητές» καθώς και «μέλη της ηγεσίας του Υπουργείου Άμυνας».

Αυτό που αρχικά φαινόταν να είναι ο κύριος ιστότοπος του Φόρουμ περιγράφει το Highlands ως «ένα άτυπο διεπιστημονικό δίκτυο που χρηματοδοτείται από την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση», με επίκεντρο την «πληροφορία, την επιστήμη και την τεχνολογία». Η εξήγηση είναι αραιή, πέρα ​​από ένα μόνο λογότυπο «Υπουργείο Άμυνας».

Αλλά η Highlands έχει επίσης έναν άλλο ιστότοπο που περιγράφει τον εαυτό της ως «εταιρία επιχειρηματικού κεφαλαίου πνευματικού κεφαλαίου» με «εκτενή εμπειρία βοηθώντας εταιρείες, οργανισμούς και κυβερνητικούς ηγέτες». Η εταιρεία παρέχει ένα «ευρύ φάσμα υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων: στρατηγικού σχεδιασμού, δημιουργίας σεναρίων και τυχερών παιχνιδιών για την επέκταση των παγκόσμιων αγορών», καθώς και «συνεργασία με πελάτες για τη δημιουργία στρατηγικών για εκτέλεση». Η «The Highlands Group Inc.», λέει ο ιστότοπος, οργανώνει μια ολόκληρη σειρά Φόρουμ για αυτά τα θέματα.

Για παράδειγμα, εκτός από το Φόρουμ των Χάιλαντς, από την 11η Σεπτεμβρίου ο Όμιλος διευθύνει το «Island Forum», μια διεθνή εκδήλωση που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Υπουργείο Άμυνας της Σιγκαπούρης, το οποίο ο O’Neill επιβλέπει ως «κύριος σύμβουλος». Ο ιστότοπος του Υπουργείου Άμυνας της Σιγκαπούρης περιγράφει το Φόρουμ των Νησιών ως « σχεδιασμένο από το Φόρουμ των Χάιλαντς που διοργανώθηκε για το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ». Έγγραφα που διέρρευσαν από τον πληροφοριοδότη της NSA, Έντουαρντ Σνόουντεν, επιβεβαίωσαν ότι η Σιγκαπούρη έπαιξε βασικό ρόλο στο να επιτραπεί στις ΗΠΑ και την Αυστραλία να χρησιμοποιήσουν υποθαλάσσια καλώδια για να κατασκοπεύσουν ασιατικές δυνάμεις όπως η Ινδονησία και η Μαλαισία.

Ο ιστότοπος του Highlands Group αποκαλύπτει επίσης ότι η Highlands συνεργάζεται με έναν από τους ισχυρότερους αμυντικούς εργολάβους στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το Highlands «υποστηρίζεται από ένα δίκτυο εταιρειών και ανεξάρτητων ερευνητών», συμπεριλαμβανομένων των «των συνεργατών μας στο Highlands Forum τα τελευταία δέκα χρόνια στη SAIC. και το τεράστιο δίκτυο των συμμετεχόντων στο Highlands Forum.”

SAIC σημαίνει την αμερικανική αμυντική εταιρεία Science Applications International Corporation, η οποία άλλαξε το όνομά της σε Leidos το 2013, λειτουργώντας την SAIC ως θυγατρική. Η SAIC/Leidos συγκαταλέγεται στους κορυφαίους 10 μεγαλύτερους αμυντικούς εργολάβους στις ΗΠΑ και συνεργάζεται στενά με την κοινότητα πληροφοριών των ΗΠΑ, ειδικά με την NSA.

Σύμφωνα με τον ερευνητή δημοσιογράφο Tim Shorrock, ο πρώτος που αποκάλυψε την τεράστια έκταση της ιδιωτικοποίησης των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ με το βιβλίο του Spies for Hire , η SAIC έχει μια «συμβιωτική σχέση με την NSA: η υπηρεσία είναι ο μεγαλύτερος μεμονωμένος πελάτης της εταιρείας και η SAIC είναι η Ο μεγαλύτερος εργολάβος της NSA».

Richard 'Dick' Patrick O'Neill, ιδρυτικός πρόεδρος του Φόρουμ των Χάιλαντς του Πενταγώνου
Richard ‘Dick’ Patrick O’Neill, ιδρυτικός πρόεδρος του Φόρουμ των Χάιλαντς του Πενταγώνου

Το πλήρες όνομα του καπετάνιου “Dick” O’Neill, του ιδρυτικού προέδρου του Highlands Forum, είναι ο Richard Patrick O’Neill, ο οποίος μετά τη δουλειά του στο Ναυτικό εντάχθηκε στο DoD. Υπηρέτησε την τελευταία του θέση ως αναπληρωτής στρατηγικής και πολιτικής στο Γραφείο του Βοηθού Υπουργού Άμυνας για Διοίκηση, Έλεγχο, Επικοινωνίες και Πληροφορίες, πριν ιδρύσει το Highlands.

Η Λέσχη του Γιόντα

Αλλά ο Κλίπινγκερ αναφέρθηκε επίσης σε ένα άλλο μυστηριώδες άτομο που τιμάται από τους παρευρισκόμενους στο φόρουμ:

«Κάθισε στο πίσω μέρος του δωματίου, ανέκφραστος πίσω από χοντρά, μαύρα γυαλιά. Ποτέ δεν τον άκουσα να λέει λέξη… Ο Andrew (Andy) Marshall είναι ένα εικονίδιο μέσα στο DoD. Κάποιοι τον αποκαλούν Yoda, ενδεικτικό της μυθικής του ανεξιχνίαστης ιδιότητας… Είχε υπηρετήσει πολλές διοικήσεις και θεωρούνταν ευρέως ως υπεράνω της κομματικής πολιτικής. Ήταν υποστηρικτής του Φόρουμ των Χάιλαντς και ήταν κανονικά από την αρχή του».

Από το 1973, ο Μάρσαλ ηγήθηκε μιας από τις πιο ισχυρές υπηρεσίες του Πενταγώνου, το Office of Net Assessment (ONA), το εσωτερικό «δεξαμενή σκέψης» του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ που διεξάγει εξαιρετικά διαβαθμισμένη έρευνα σχετικά με τον μελλοντικό σχεδιασμό της αμυντικής πολιτικής στον στρατό και τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ. κοινότητα. Το ONA έχει παίξει βασικό ρόλο σε σημαντικές πρωτοβουλίες στρατηγικής του Πενταγώνου, συμπεριλαμβανομένης της Maritime Strategy, της Strategic Defense Initiative, της Competitive Strategies Initiative και της Revolution in Military Affairs.

Ο Andrew 'Yoda' Marshall, επικεφαλής του Γραφείου Αξιολόγησης Διαδικτύου (ONA) του Πενταγώνου και συμπρόεδρος του Φόρουμ των Χάιλαντς, σε μια πρώιμη εκδήλωση στα Χάιλαντς το 1996 στο Ινστιτούτο Σάντα Φε. Ο Μάρσαλ αποσύρεται από τον Ιανουάριο του 2015
Ο Andrew ‘Yoda’ Marshall, επικεφαλής του Γραφείου Αξιολόγησης Διαδικτύου (ONA) του Πενταγώνου και συμπρόεδρος του Φόρουμ των Χάιλαντς, σε μια πρώιμη εκδήλωση στα Χάιλαντς το 1996 στο Ινστιτούτο Σάντα Φε. Ο Μάρσαλ αποσύρεται από τον Ιανουάριο του 2015

Σε ένα σπάνιο προφίλ του 2002 στο Wired , ο ρεπόρτερ Ντάγκλας ΜακΓκρέι περιέγραψε τον Άντριου Μάρσαλ, τώρα 93 ετών, ως «τον πιο άπιαστο» αλλά «έναν από τους πιο σημαντικούς» αξιωματούχους του Υπουργείου Άμυνας. Ο ΜακΓκρέι πρόσθεσε ότι «ο Αντιπρόεδρος Ντικ Τσένι, ο υπουργός Άμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ και ο αναπληρωτής υπουργός Πολ Γουλφόβιτς» -που ευρέως θεωρούνται τα γεράκια του νεοσυντηρητικού κινήματος στην αμερικανική πολιτική- ήταν μεταξύ των «αστέρων προστατευόμενων» του Μάρσαλ.

Μιλώντας σε ένα χαμηλών τόνων σεμινάριο του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ λίγους μήνες μετά την 11η Σεπτεμβρίου, ο ιδρυτής του Φόρουμ των Χάιλαντς, Ρίτσαρντ Ο’ Νιλ, είπε ότι ο Μάρσαλ ήταν κάτι πολύ περισσότερο από ένα «κανονικό πρόγραμμα» στο

Φόρουμ.

Anthony J. Tether, διευθυντής της DARPA και συμπρόεδρος του Pentagon's Highlands Forum από τον Ιούνιο του 2001 έως τον Φεβρουάριο του 2009
Anthony J. Tether, διευθυντής της DARPA και συμπρόεδρος του Pentagon’s Highlands Forum από τον Ιούνιο του 2001 έως τον Φεβρουάριο του 2009

«Ο Andy Marshall είναι ο συμπρόεδρός μας, έτσι

έμμεσα όλα όσα κάνουμε επιστρέφουν στο σύστημα του Andy», είπε στο κοινό. «Αμεσα, οι άνθρωποι που συμμετέχουν στις

συναντήσεις του Φόρουμ μπορεί να επιστρέψουν για να ενημερώσουν τον Άντι για διάφορα θέματα και να συνθέσουν πράγματα». Είπε επίσης ότι το Φόρουμ είχε έναν τρίτο συμπρόεδρο: τον διευθυντή της Υπηρεσίας Προηγμένων Έρευνας και Έργων της Άμυνας (DARPA ), που εκείνη την εποχή ήταν διορισμένος στον Ράμσφελντ, τον Άντονι Τζ. Τέτερ. Πριν ενταχθεί στην DARPA, η Tether ήταν αντιπρόεδρος του Τομέα Προηγμένης Τεχνολογίας της SAIC.

Η επιρροή του Φόρουμ των Χάιλαντς στην αμυντική πολιτική των ΗΠΑ έχει επομένως λειτουργήσει μέσω τριών κύριων καναλιών: τη χορηγία του από το Γραφείο του Υπουργού Άμυνας (περίπου στα μέσα της περασμένης δεκαετίας αυτό μεταφέρθηκε ειδικά στο Γραφείο του Υφυπουργού Άμυνας για τις Πληροφορίες, το οποίο είναι υπεύθυνος των κύριων υπηρεσιών επιτήρησης)· Η άμεση σύνδεσή του με το ONA του Andrew ‘Yoda’ Marshall. και η άμεση σύνδεσή του με την DARPA.
Μια διαφάνεια από την παρουσίαση του Richard O'Neill στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ το 2001
Μια διαφάνεια από την παρουσίαση του Richard O’Neill στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ το 2001

Σύμφωνα με τον Clippinger στο A Crowd of One , «αυτό που συμβαίνει σε άτυπες συγκεντρώσεις όπως το Φόρουμ των Χάιλαντς θα μπορούσε, με την πάροδο του χρόνου και μέσα από απρόβλεπτα περίεργα μονοπάτια επιρροής, να έχει τεράστιο αντίκτυπο, όχι μόνο εντός του Υπουργείου Άμυνας αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο». Έγραψε ότι οι ιδέες του Φόρουμ έχουν «μετακομίσει από αιρετικές στο mainstream. Ιδέες που απογοητεύτηκαν το 1999 είχαν υιοθετηθεί ως πολιτική μόλις τρία χρόνια αργότερα».

Αν και το Φόρουμ δεν παράγει «συστάσεις συναίνεσης», ο αντίκτυπός του είναι βαθύτερος από μια παραδοσιακή κυβερνητική συμβουλευτική επιτροπή. «Οι ιδέες που προκύπτουν από τις συναντήσεις είναι διαθέσιμες για χρήση από τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων καθώς και από ανθρώπους από τα think tanks», σύμφωνα με τον O’Neill :

«Θα συμπεριλάβουμε άτομα από το Booz, τη SAIC, τη RAND ή άλλους στις συναντήσεις μας… Χαιρετίζουμε αυτό το είδος συνεργασίας, γιατί, ειλικρινά, έχουν τη βαρύτητα. Είναι εκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα και είναι σε θέση να επηρεάσουν τις κυβερνητικές πολιτικές με πραγματικό επιστημονικό έργο… Παράγουμε ιδέες και αλληλεπίδραση και δίκτυα για να τα πάρουν και να τα χρησιμοποιήσουν αυτοί οι άνθρωποι όπως τους χρειάζονται».

Τα επανειλημμένα αιτήματά μου στον O’Neill για πληροφορίες σχετικά με τη δουλειά του στο Highlands Forum αγνοήθηκαν. Το Υπουργείο Άμυνας επίσης δεν απάντησε σε πολλαπλά αιτήματα για πληροφορίες και σχόλια σχετικά με το Φόρουμ.

Πληροφοριακός πόλεμος

Το Φόρουμ των Χάιλαντς λειτούργησε ως αμφίδρομη «γέφυρα επιρροής»: αφενός, για το σκιερό δίκτυο ιδιωτών εργολάβων να επηρεάσει τη διαμόρφωση της πολιτικής επιχειρήσεων πληροφοριών σε όλες τις στρατιωτικές πληροφορίες των ΗΠΑ. και από την άλλη το Πεντάγωνο να επηρεάζει τα τεκταινόμενα στον ιδιωτικό τομέα. Δεν υπάρχει πιο ξεκάθαρη απόδειξη γι’ αυτό από τον πραγματικά καθοριστικό ρόλο του Φόρουμ στην επώαση της ιδέας της μαζικής παρακολούθησης ως μηχανισμού κυριαρχίας των πληροφοριών σε παγκόσμια κλίμακα.

Το 1989, ο Richard O’Neill, τότε κρυπτολόγος του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, έγραψε μια εργασία για το Ναυτικό Πολεμικό Κολέγιο των ΗΠΑ, «Προς μια μεθοδολογία για τη διαχείριση της αντίληψης». Στο βιβλίο του, Future Wars , ο συνταγματάρχης John Alexander, τότε ανώτερος αξιωματικός στη Διοίκηση Πληροφοριών και Ασφάλειας του Στρατού των ΗΠΑ (INSCOM), καταγράφει ότι το έγγραφο του O’Neill σκιαγράφησε για πρώτη φορά μια στρατηγική για τη «διαχείριση της αντίληψης» ως μέρος των πληροφοριών. πόλεμος (IW). Η προτεινόμενη στρατηγική του O’Neill προσδιόρισε τρεις κατηγορίες στόχων για την IW: τους αντιπάλους, άρα πιστεύουν ότι είναι ευάλωτοι. πιθανούς εταίρους, «έτσι αντιλαμβάνονται την αιτία [του πολέμου] ως δίκαιη»· και τέλος, οι άμαχοι πληθυσμοί και η πολιτική ηγεσία, ώστε να «αντιλάβουν το κόστος ότι αξίζει τον κόπο». Μια μυστική ενημέρωση βασισμένη στο έργο του O’Neill “έφτασε στην ανώτατη ηγεσία” στο DoD. «Αναγνώρισαν ότι ο O’Neill είχε δίκιο και του είπαν να το θάψει.

Μόνο που το Υπουργείο Εξωτερικών δεν το έθαψε. Γύρω στο 1994 , ο Όμιλος Highlands ιδρύθηκε από τον O’Neill ως επίσημο έργο του Πενταγώνου με το διορισμό του τότε υπουργού Άμυνας του Bill Clinton, William Perry , ο οποίος συνέχισε να ενταχθεί στο διοικητικό συμβούλιο της SAIC μετά την αποχώρησή του από την κυβέρνηση το 2003.

» του Πενταγώνου Σύμφωνα με τα ίδια τα λόγια του O’Neill, η ομάδα θα λειτουργούσε ως το « εργαστήριο ιδεών . Σύμφωνα με το κυβερνητικό στέλεχος , εμπειρογνώμονες στρατιωτικών και πληροφορικής συγκεντρώθηκαν στην πρώτη συνάντηση του Φόρουμ «για να εξετάσουν τις επιπτώσεις της πληροφορικής και της παγκοσμιοποίησης στις Ηνωμένες Πολιτείες και στον πόλεμο. Πώς θα άλλαζαν τον κόσμο το Διαδίκτυο και άλλες αναδυόμενες τεχνολογίες;» Η συνάντηση βοήθησε να εμπεδωθεί η ιδέα του «δικτυοκεντρικού πολέμου» στο μυαλό των «κορυφαίων στρατιωτικών στοχαστών του έθνους».

Εξαιρώντας το κοινό

Τα επίσημα αρχεία του Πενταγώνου επιβεβαιώνουν ότι ο πρωταρχικός στόχος του Φόρουμ των Χάιλαντς ήταν να υποστηρίξει τις πολιτικές του Υπουργείου Άμυνας σχετικά με την εξειδίκευση του O’Neill: τον πόλεμο πληροφοριών. Σύμφωνα με την Ετήσια Έκθεση του Πενταγώνου για το 1997 προς τον Πρόεδρο και το Κογκρέσο κάτω από μια ενότητα με τίτλο «Επιχειρήσεις Πληροφόρησης» (IO), το Γραφείο του Υπουργού Άμυνας (OSD) είχε εξουσιοδοτήσει τη «σύσταση της ομάδας Highlands των βασικών Υπουργείων Εξωτερικών, βιομηχανίας, και ακαδημαϊκοί εμπειρογνώμονες IO» για τον συντονισμό της IO μεταξύ των ομοσπονδιακών στρατιωτικών υπηρεσιών πληροφοριών.

του επόμενου έτους Η ετήσια έκθεση του Υπουργείου Άμυνας επανέλαβε την κεντρική θέση του Φόρουμ στις λειτουργίες πληροφόρησης: «Για να εξετάσει ζητήματα IO, το Υπουργείο Άμυνας χορηγεί το Φόρουμ Highlands, το οποίο συγκεντρώνει κυβερνητικούς, κλάδους και ακαδημαϊκούς επαγγελματίες από διάφορους τομείς».

Παρατηρήστε ότι το 1998, το Highlands ‘Group’ έγινε ‘Forum’. Σύμφωνα με τον O’Neill, αυτό έγινε για να αποφευχθεί η υποβολή των συναντήσεων του Highlands Forums σε «γραφειοκρατικούς περιορισμούς». Αυτό στο οποίο αναφερόταν ήταν ο νόμος της Ομοσπονδιακής Συμβουλευτικής Επιτροπής (FACA), ο οποίος ρυθμίζει τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση των ΗΠΑ μπορεί να ζητήσει επίσημα τη συμβουλή ειδικών συμφερόντων.

Γνωστός ως νόμος «ανοιχτής κυβέρνησης», η FACA απαιτεί από τους αξιωματούχους της κυβέρνησης των ΗΠΑ να μην μπορούν να διεξάγουν κλειστές ή μυστικές διαβουλεύσεις με άτομα εκτός κυβέρνησης για να αναπτύξουν πολιτική. Όλες αυτές οι διαβουλεύσεις θα πρέπει να πραγματοποιούνται μέσω ομοσπονδιακών συμβουλευτικών επιτροπών που επιτρέπουν τον δημόσιο έλεγχο. Η FACA απαιτεί οι συνεδριάσεις να διεξάγονται δημόσια, που ανακοινώνονται μέσω του Ομοσπονδιακού Μητρώου, ότι οι συμβουλευτικές ομάδες είναι εγγεγραμμένες σε γραφείο στη Γενική Διοίκηση Υπηρεσιών, μεταξύ άλλων απαιτήσεων που αποσκοπούν στη διατήρηση της λογοδοσίας έναντι του δημόσιου συμφέροντος.

Αλλά το Κυβερνητικό Στέλεχος ανέφερε ότι «Ο Ο’Νιλ και άλλοι πίστευαν ότι» τέτοια ρυθμιστικά ζητήματα «θα κατέπνιγαν την ελεύθερη ροή ιδεών και τις απαραίτητες συζητήσεις που επιδίωκαν». Οι δικηγόροι του Πενταγώνου είχαν προειδοποιήσει ότι η λέξη «ομάδα» μπορεί να απαιτήσει ορισμένες υποχρεώσεις και συμβούλευσαν να λειτουργήσει το όλο θέμα ιδιωτικά: «Έτσι ο O’Neill το μετονόμασε σε Highlands Forum και μετακόμισε στον ιδιωτικό τομέα για να το διαχειριστεί ως σύμβουλος του Πενταγώνου». Το Pentagon Highlands Forum λειτουργεί έτσι υπό τον μανδύα της «εταιρείας επιχειρηματικών κεφαλαίων διανοητικού κεφαλαίου» του O’Neill, «Highlands Group Inc.»

Το 1995, ένα χρόνο αφότου ο William Perry διόρισε τον O’Neill επικεφαλής του Φόρουμ των Χάιλαντς, η SAIC —η οργάνωση «συνεργάτης» του Φόρουμ — εγκαινίασε ένα νέο Κέντρο Πληροφορικής Στρατηγικής και Πολιτικής υπό τη διεύθυνση του «Τζέφρι Κούπερ, μέλος των Χάιλαντς Ομάδα που συμβουλεύει ανώτερους αξιωματούχους του Υπουργείου Άμυνας σε θέματα πληροφοριακού πολέμου». Το Κέντρο είχε ακριβώς τον ίδιο στόχο με το Φόρουμ, να λειτουργήσει ως «ένα εκκαθαριστικό για να συγκεντρώσει τα καλύτερα και λαμπρότερα μυαλά στον πόλεμο πληροφοριών, χρηματοδοτώντας μια συνεχή σειρά σεμιναρίων, ανακοινώσεων και συμποσίων που διερευνούν τις επιπτώσεις του πληροφοριακού πολέμου σε βάθος». Ο στόχος ήταν «να επιτραπεί σε ηγέτες και υπεύθυνους χάραξης πολιτικής από την κυβέρνηση, τη βιομηχανία και τον ακαδημαϊκό κόσμο να αντιμετωπίσουν βασικά ζητήματα που αφορούν τον πόλεμο πληροφοριών για να διασφαλίσουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα διατηρήσουν το προβάδισμά τους έναντι όλων των πιθανών εχθρών».

Παρά τους κανονισμούς της FACA, οι ομοσπονδιακές συμβουλευτικές επιτροπές επηρεάζονται ήδη σε μεγάλο βαθμό, αν δεν έχουν συλληφθεί, από την εταιρική εξουσία . Έτσι, παρακάμπτοντας τη FACA, το Πεντάγωνο υπερέβη ακόμη και τους χαλαρούς περιορισμούς της FACA, αποκλείοντας οριστικά κάθε δυνατότητα δημόσιας εμπλοκής.

Ο ισχυρισμός του O’Neill ότι δεν υπάρχουν αναφορές ή συστάσεις είναι ανειλικρινής. Κατά τη δική του παραδοχή, οι μυστικές διαβουλεύσεις του Πενταγώνου με τη βιομηχανία που πραγματοποιήθηκαν μέσω του Φόρουμ των Χάιλαντς από το 1994 συνοδεύτηκαν από τακτικές παρουσιάσεις ακαδημαϊκών και πολιτικών εγγράφων, ηχογραφήσεις και σημειώσεις συναντήσεων και άλλες μορφές τεκμηρίωσης που είναι κλειδωμένες πίσω από μια σύνδεση προσβάσιμο μόνο από αντιπροσώπους του φόρουμ. Αυτό παραβιάζει το πνεύμα, αν όχι το γράμμα, της FACA — με τρόπο που προφανώς αποσκοπεί στην παράκαμψη της δημοκρατικής λογοδοσίας και του κράτους δικαίου.

Το Φόρουμ των Χάιλαντς δεν χρειάζεται να παράγει συναινετικές συστάσεις. Σκοπός του είναι να παράσχει στο Πεντάγωνο έναν σκιώδη μηχανισμό κοινωνικής δικτύωσης για να εδραιώσει τις διαρκείς σχέσεις με την εταιρική ισχύ και να εντοπίσει νέα ταλέντα, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να τελειοποιήσουν στρατηγικές πληροφοριακού πολέμου με απόλυτη μυστικότητα.

Το σύνολο των συμμετεχόντων στο Φόρουμ του Υπουργείου Άμυνας στο Highlands ξεπερνά τους χίλιους, αν και οι συνεδρίες αποτελούνται σε μεγάλο βαθμό από μικρές κλειστές συγκεντρώσεις εργαστηρίου με μέγιστο αριθμό 25–30 ατόμων, που συγκεντρώνουν ειδικούς και αξιωματούχους ανάλογα με το θέμα. Στους αντιπροσώπους περιλαμβάνονταν ανώτερο προσωπικό από τις SAIC και Booz Allen Hamilton, RAND Corp., Cisco, Human Genome Sciences, eBay, PayPal, IBM, Google, Microsoft, AT&T, BBC, Disney, General Electric, Enron, μεταξύ αναρίθμητων άλλων. Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι μέλη του Κογκρέσου και της Γερουσίας. Ανώτατα στελέχη από την ενεργειακή βιομηχανία των ΗΠΑ όπως ο Daniel Yergin της IHS Cambridge Energy Research Associates. και βασικά πρόσωπα που εμπλέκονται και στις δύο πλευρές της προεδρικής εκστρατείας.

Άλλοι συμμετέχοντες περιλαμβάνουν ανώτερους επαγγελματίες των μέσων ενημέρωσης: David Ignatius, αναπληρωτής συντάκτης της Washington Post και τότε εκτελεστικός συντάκτης της International Herald Tribune . Thomas Friedman, επί μακρόν των New York Times αρθρογράφος . Arnaud de Borchgrave, συντάκτης των Washington Times και United Press International . Ο Steven Levy, πρώην συντάκτης του Newsweek , ανώτερος συγγραφέας για το Wired και τώρα επικεφαλής τεχνολογικός συντάκτης στο Medium . Lawrence Wright, συγγραφέας προσωπικού στο New Yorker ; Noah Shachtmann, εκτελεστικός συντάκτης στο Daily Beast . Rebecca McKinnon, συνιδρυτής του Global Voices Online ; Nik Gowing του BBC. και John Markoff των New York Times.

Λόγω της τρέχουσας χορηγίας του από τον υφυπουργό Άμυνας της OSD για τις πληροφορίες, το Φόρουμ έχει εσωτερική πρόσβαση στους αρχηγούς των κύριων υπηρεσιών επιτήρησης και αναγνώρισης των ΗΠΑ, καθώς και στους διευθυντές και τους βοηθούς τους σε ερευνητικές υπηρεσίες του Υπουργείου Άμυνας, από την DARPA έως την ONA . Αυτό σημαίνει επίσης ότι το Φόρουμ είναι βαθιά συνδεδεμένο με τις ειδικές ομάδες έρευνας πολιτικής του Πενταγώνου.

Google: προήλθε από το Πεντάγωνο

Το 1994 — την ίδια χρονιά ιδρύθηκε το Φόρουμ των Χάιλαντς υπό τη διαχείριση του Γραφείου του Υπουργού Άμυνας, του ONA και της DARPA — δύο νεαροί φοιτητές διδακτορικού στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, ο Σεργκέι Μπριν και ο Λάρι Πέιτζ, έκαναν την ανακάλυψη τους στην πρώτη αυτοματοποιημένη εφαρμογή ανίχνευσης ιστού και κατάταξης σελίδων. Αυτή η εφαρμογή παραμένει το βασικό συστατικό αυτού που τελικά έγινε η υπηρεσία αναζήτησης της Google. Ο Brin και ο Page είχαν εκτελέσει το έργο τους με χρηματοδότηση από την Πρωτοβουλία Ψηφιακής Βιβλιοθήκης (DLI), ένα πρόγραμμα πολλαπλών υπηρεσιών του Εθνικού Ιδρύματος Επιστημών (NSF), της NASA και της DARPA.

Αλλά αυτή είναι μόνο η μία πλευρά της ιστορίας.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της ανάπτυξης της μηχανής αναζήτησης, ο Sergey Brin ανέφερε τακτικά και απευθείας σε δύο άτομα που δεν ήταν καθόλου καθηγητές στο Stanford: τον Δρ Bhavani Thuraisingham και τον Dr. Rick Steinheiser. Και οι δύο ήταν εκπρόσωποι ενός ευαίσθητου ερευνητικού προγράμματος της κοινότητας πληροφοριών των ΗΠΑ για την ασφάλεια των πληροφοριών και την εξόρυξη δεδομένων.

Ο Thuraisingham είναι επί του παρόντος ο διακεκριμένος καθηγητής Louis A. Beecherl και εκτελεστικός διευθυντής του Ερευνητικού Ινστιτούτου Κυβερνοασφάλειας στο Πανεπιστήμιο του Τέξας, στο Ντάλας, και περιζήτητος ειδικός σε θέματα εξόρυξης δεδομένων, διαχείρισης δεδομένων και ασφάλειας πληροφοριών. Αλλά στη δεκαετία του 1990, εργάστηκε για την MITER Corp., κορυφαίο εργολάβο στον τομέα της άμυνας των ΗΠΑ, όπου διαχειρίστηκε την πρωτοβουλία Massive Digital Data Systems, ένα έργο που χρηματοδοτείται από την NSA, τη CIA και τον Διευθυντή της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, για την προώθηση της καινοτόμου έρευνας σε ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ της ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ.

«Χρηματοδοτήσαμε το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ μέσω του επιστήμονα υπολογιστών Τζέφρι Ούλμαν, ο οποίος είχε αρκετούς πολλά υποσχόμενους μεταπτυχιακούς φοιτητές που εργάζονταν σε πολλούς συναρπαστικούς τομείς», μου είπε ο καθηγητής Thuraisingham. «Ένας από αυτούς ήταν ο Σεργκέι Μπριν, ο ιδρυτής της Google. Το πρόγραμμα MDDS της κοινότητας των πληροφοριών παρείχε ουσιαστικά χρηματοδότηση σποράς Brin, η οποία συμπληρώθηκε από πολλές άλλες πηγές, συμπεριλαμβανομένου του ιδιωτικού τομέα».

Αυτό το είδος χρηματοδότησης σίγουρα δεν είναι ασυνήθιστο, και το ότι ο Σεργκέι Μπριν μπόρεσε να τη λάβει ως μεταπτυχιακός φοιτητής στο Στάνφορντ φαίνεται να ήταν τυχαίο. Το Πεντάγωνο ήταν σε όλη την έρευνα της επιστήμης των υπολογιστών αυτή τη στιγμή. Αλλά δείχνει πόσο βαθιά εδραιωμένη είναι η κουλτούρα της Silicon Valley στις αξίες της κοινότητας πληροφοριών των ΗΠΑ.

Σε ένα εξαιρετικό έγγραφο που φιλοξενείται από τον ιστότοπο του Πανεπιστημίου του Τέξας, ο Thuraisingham αφηγείται ότι από το 1993 έως το 1999, «η Κοινότητα Πληροφοριών [IC] ξεκίνησε ένα πρόγραμμα που ονομάζεται Massive Digital Data Systems (MDDS) που διαχειριζόμουν για την Κοινότητα Πληροφοριών όταν ήταν στην εταιρεία MITER Corporation.” Το πρόγραμμα χρηματοδότησε 15 ερευνητικές προσπάθειες σε διάφορα πανεπιστήμια, συμπεριλαμβανομένου του Στάνφορντ.

Στόχος του ήταν η ανάπτυξη «τεχνολογιών διαχείρισης δεδομένων για τη διαχείριση πολλών terabyte έως petabyte δεδομένων», συμπεριλαμβανομένης της «επεξεργασίας ερωτημάτων, διαχείρισης συναλλαγών, διαχείρισης μεταδεδομένων, διαχείρισης αποθήκευσης και ενοποίησης δεδομένων».

Εκείνη την εποχή, η Thuraisingham ήταν επικεφαλής επιστήμονας για τη διαχείριση δεδομένων και πληροφοριών στο MITRE, όπου ηγήθηκε ομαδικών προσπαθειών έρευνας και ανάπτυξης για την NSA, τη CIA, το Ερευνητικό Εργαστήριο Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, καθώς και τη Διοίκηση Συστημάτων Διαστήματος και Ναυτικού Πολέμου του Ναυτικού των ΗΠΑ (SPAWAR ) και Επικοινωνιών και Ηλεκτρονικής Διοίκησης (CECOM). Συνέχισε να διδάσκει μαθήματα για αξιωματούχους της κυβέρνησης των ΗΠΑ και εργολάβους άμυνας σχετικά με την εξόρυξη δεδομένων στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Στο άρθρο της στο Πανεπιστήμιο του Τέξας, επισυνάπτει το αντίγραφο μιας περίληψης του προγράμματος MDDS της κοινότητας πληροφοριών των ΗΠΑ που είχε παρουσιαστεί στο «Ετήσιο Συμπόσιο της Κοινότητας Πληροφοριών» το 1995. Η περίληψη αποκαλύπτει ότι οι κύριοι χορηγοί του προγράμματος MDDS ήταν τρεις υπηρεσίες : η NSA, το Γραφείο Έρευνας και Ανάπτυξης της CIA και το Κοινοτικό Διαχειριστικό Προσωπικό (CMS) της κοινότητας πληροφοριών που λειτουργεί υπό τον Διευθυντή της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. Οι διαχειριστές του προγράμματος, το οποίο παρείχε χρηματοδότηση περίπου 3-4 εκατομμυρίων δολαρίων ετησίως για 3-4 χρόνια, προσδιορίστηκαν ως Hal Curran (NSA), Robert Kluttz (CMS), Dr. Claudia Pierce (NSA), Dr. Rick Steinheiser (ORD — αντιπροσωπεύει το Γραφείο Έρευνας και Ανάπτυξης της CIA), και η ίδια η Δρ. Thuraisingham.

Η Thuraisingham συνεχίζει στο άρθρο της επαναλαμβάνοντας ότι αυτό το κοινό πρόγραμμα CIA-NSA χρηματοδότησε εν μέρει τον Sergey Brin για την ανάπτυξη του πυρήνα της Google, μέσω επιχορήγησης στο Stanford που διαχειρίζεται ο επόπτης του Brin, καθηγητής Jeffrey D. Ullman:

«Στην πραγματικότητα, ο ιδρυτής της Google, κ. Sergey Brin, χρηματοδοτήθηκε εν μέρει από αυτό το πρόγραμμα ενώ ήταν διδακτορικός φοιτητής στο Stanford. Αυτός μαζί με τον σύμβουλό του Καθ. Jeffrey Ullman και τον συνάδελφό μου στο MITRE, Dr. Chris Clifton [επικεφαλής επιστήμονας του Mitre στην πληροφορική], ανέπτυξαν το Query Flocks System το οποίο παρήγαγε λύσεις για την εξόρυξη μεγάλων ποσοτήτων δεδομένων αποθηκευμένων σε βάσεις δεδομένων. Θυμάμαι ότι επισκεπτόμουν το Στάνφορντ με τον Δρ. Ρικ Στάινχάιζερ από την Κοινότητα Πληροφοριών και ο κ. Μπριν έτρεχε ορμητικά με τις λεπίδες κυλίνδρων, έκανε την παρουσίασή του και έτρεχε έξω. Στην πραγματικότητα, την τελευταία φορά που συναντηθήκαμε τον Σεπτέμβριο του 1998, ο κ. Μπριν μας έδειξε τη μηχανή αναζήτησής του που έγινε Google σύντομα».

Ο Brin και η Page ενσωμάτωσαν επίσημα την Google ως εταιρεία τον Σεπτέμβριο του 1998, ακριβώς τον μήνα που αναφέρθηκαν για τελευταία φορά στους Thuraisingham και Steinheiser. » της Google Το «Query Flocks» ήταν επίσης μέρος του πατενταρισμένου συστήματος αναζήτησης « PageRank , το οποίο ο Brin ανέπτυξε στο Στάνφορντ στο πλαίσιο του προγράμματος CIA-NSA-MDDS, καθώς και με χρηματοδότηση από τις NSF, IBM και Hitachi. Εκείνο το έτος, ο Δρ. Chris Clifton του MITRE, ο οποίος εργάστηκε υπό τον Thuraisingham για την ανάπτυξη του συστήματος «Query Flocks», συνέγραψε μια εργασία με τον επόπτη του Brin, καθηγητή Ullman, και τον Rick Steinheiser της CIA. Με τίτλο «Ανακάλυψη γνώσης σε κείμενο», η εργασία παρουσιάστηκε σε ακαδημαϊκό συνέδριο.

«Η χρηματοδότηση του MDDS που υποστήριξε το Brin ήταν σημαντική όσον αφορά τη χρηματοδότηση εκκίνησης, αλλά μάλλον αντισταθμίστηκε από τα άλλα ρεύματα χρηματοδότησης», είπε ο Thuraisingham. «Η διάρκεια της χρηματοδότησης του Brin ήταν περίπου δύο χρόνια. Εκείνη την περίοδο, εγώ και οι συνάδελφοί μου από το MDDS επισκεπτόμασταν το Στάνφορντ για να δούμε τον Brin και να παρακολουθούμε την πρόοδό του κάθε τρεις περίπου μήνες. Δεν επιβλέπαμε ακριβώς, αλλά θέλαμε να ελέγξουμε την πρόοδο, να επισημάνουμε πιθανά προβλήματα και να προτείνουμε ιδέες. Σε αυτές τις ενημερώσεις, ο Brin μας παρουσίασε την έρευνα των ερωτηματολογίων και μας έδειξε επίσης εκδόσεις της μηχανής αναζήτησης Google».

Έτσι, ο Brin ανέφερε τακτικά στους Thuraisingham και Steinheiser για τη δουλειά του στην ανάπτυξη της Google.

==

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 14.05 GMT [2 Φεβρουαρίου 2015]:

Από τη δημοσίευση αυτού του άρθρου, ο καθ. Thuraisingham τροποποίησε το άρθρο της που αναφέρεται παραπάνω. Η τροποποιημένη έκδοση περιλαμβάνει μια νέα τροποποιημένη δήλωση, ακολουθούμενη από ένα αντίγραφο της αρχικής έκδοσης του λογαριασμού της για το MDDS. Σε αυτήν την τροποποιημένη έκδοση, ο Thuraisingham απορρίπτει την ιδέα ότι η CIA χρηματοδότησε την Google και λέει:

«Στην πραγματικότητα, ο καθηγητής Jeffrey Ullman (στο Stanford) και ο συνάδελφός μου στο MITER Dr. Chris Clifton μαζί με κάποιους άλλους ανέπτυξαν το Query Flocks System, ως μέρος του MDDS, το οποίο παρήγαγε λύσεις για την εξόρυξη μεγάλων ποσοτήτων δεδομένων αποθηκευμένων σε βάσεις δεδομένων. Επίσης, ο κ. Sergey Brin, ο συνιδρυτής της Google, ήταν μέλος της ερευνητικής ομάδας του καθηγητή Ullman εκείνη την εποχή. Θυμάμαι ότι επισκεπτόμουν περιοδικά το Στάνφορντ με τον Δρ. Ρικ Στάινχάιζερ από την Κοινότητα Πληροφοριών και ο κ. Μπριν έτρεχε ορμητικά με τις λεπίδες του κυλίνδρου, έκανε την παρουσίασή του και έτρεχε έξω. Κατά την τελευταία επίσκεψή μας στο Στάνφορντ τον Σεπτέμβριο του 1998, ο κ. Μπριν μας έδειξε τη μηχανή αναζήτησής του, η οποία πιστεύω ότι έγινε Google αμέσως μετά…

Υπάρχουν επίσης αρκετές ανακρίβειες στο άρθρο του Δρ. Ahmed (ημερομηνία 22 Ιανουαρίου 2015). Για παράδειγμα, το πρόγραμμα MDDS δεν ήταν ένα «ευαίσθητο» πρόγραμμα όπως δήλωσε ο Δρ. Ahmed. ήταν ένα μη ταξινομημένο πρόγραμμα που χρηματοδότησε πανεπιστήμια στις ΗΠΑ. Επιπλέον, ο Sergey Brin δεν ανέφερε ποτέ σε εμένα ή στον Δρ. Rick Steinheiser. Μας έκανε παρουσιάσεις μόνο κατά τις επισκέψεις μας στο Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών στο Στάνφορντ τη δεκαετία του 1990. Επίσης, το MDDS δεν χρηματοδότησε ποτέ την Google. χρηματοδότησε το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ».

Εδώ, δεν υπάρχει καμία ουσιαστική πραγματική διαφορά στους λογαριασμούς της Thuraisingham, εκτός από το να ισχυριστεί ότι η δήλωσή της που συσχετίζει τον Sergey Brin με την ανάπτυξη των «query flocks» είναι εσφαλμένη. Σημειωτέον, αυτή η αναγνώριση δεν προέρχεται από τις δικές της γνώσεις, αλλά από αυτό ακριβώς το άρθρο που παραθέτει ένα σχόλιο από έναν εκπρόσωπο της Google.

Ωστόσο, η παράξενη προσπάθεια αποσύνδεσης της Google από το πρόγραμμα MDDS χάνει το σημάδι. Πρώτον, το MDDS δεν χρηματοδότησε ποτέ την Google, επειδή κατά την ανάπτυξη των βασικών στοιχείων της μηχανής αναζήτησης Google, δεν υπήρχε εταιρεία με αυτό το όνομα. Αντίθετα, η επιχορήγηση χορηγήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ μέσω του καθηγητή Ullman, μέσω του οποίου χρησιμοποιήθηκε κάποια χρηματοδότηση από το MDDS για την υποστήριξη του Brin, ο οποίος ανέπτυζε από κοινού την Google εκείνη την εποχή. Δεύτερον, ο Thuraisingham προσθέτει στη συνέχεια ότι η Brin δεν «ανέφερε» ποτέ σε αυτήν ή στον Steinheiser της CIA, αλλά παραδέχεται ότι «μας έκανε παρουσιάσεις κατά τις επισκέψεις μας στο Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών στο Στάνφορντ τη δεκαετία του 1990». Δεν είναι σαφές, ωστόσο, ποια είναι η διαφορά μεταξύ της αναφοράς και της λεπτομερούς παρουσίασης — σε κάθε περίπτωση, η Thuraisingham επιβεβαιώνει ότι αυτή και η CIA είχαν έντονο ενδιαφέρον για την ανάπτυξη της Google από τον Brin.

Τρίτον, ο Thuraisingham περιγράφει το πρόγραμμα MDDS ως «μη ταξινομημένο», αλλά αυτό δεν έρχεται σε αντίθεση με την «ευαίσθητη» φύση του. Ως κάποιος που έχει εργαστεί για δεκαετίες ως ανάδοχος και σύμβουλος πληροφοριών, ο Thuraisingham σίγουρα γνωρίζει ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι κατηγοριοποίησης της νοημοσύνης, συμπεριλαμβανομένων των «ευαίσθητων αλλά μη ταξινομημένων».

Ορισμένοι πρώην αξιωματούχοι των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ με τους οποίους μίλησα είπαν ότι η σχεδόν παντελής έλλειψη δημόσιας πληροφόρησης σχετικά με την πρωτοβουλία MDDS της CIA και της NSA υποδηλώνει ότι, αν και το πρόγραμμα δεν ήταν απόρρητο, είναι πιθανό αντίθετα το περιεχόμενό του να θεωρήθηκε ευαίσθητο, γεγονός που θα εξηγούσε τις προσπάθειες για την ελαχιστοποίηση της διαφάνειας σχετικά με το πρόγραμμα και τον τρόπο με τον οποίο ανατροφοδοτεί την ανάπτυξη εργαλείων για την κοινότητα των πληροφοριών των ΗΠΑ.

Τέταρτον, και τέλος, είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι η περίληψη MDDS που περιλαμβάνει η Thuraisingham στο έγγραφό της στο Πανεπιστήμιο του Τέξας αναφέρει ξεκάθαρα όχι μόνο ότι ο Διευθυντής της CMS της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, η CIA και η NSA ήταν οι επόπτες της πρωτοβουλίας MDDS, αλλά και ότι η Οι επιδιωκόμενοι πελάτες του έργου ήταν «DoD, IC και άλλοι κυβερνητικοί οργανισμοί»: το Πεντάγωνο, η κοινότητα πληροφοριών των ΗΠΑ και άλλες σχετικές κρατικές υπηρεσίες των ΗΠΑ.

Με άλλα λόγια, η παροχή χρηματοδότησης MDDS στο Brin μέσω του Ullman, υπό την επίβλεψη των Thuraisingham και Steinheiser, ήταν βασικά επειδή αναγνώρισαν την πιθανή χρησιμότητα του έργου του Brin για την ανάπτυξη της Google στο Πεντάγωνο, την κοινότητα πληροφοριών και την ομοσπονδιακή κυβέρνηση γενικότερα.

==

Το πρόγραμμα MDDS αναφέρεται στην πραγματικότητα σε πολλές εργασίες που συνυπογράφουν ο Brin και η Page ενώ ήταν στο Στάνφορντ, τονίζοντας συγκεκριμένα τον ρόλο του στην οικονομική χορηγία του Brin στην ανάπτυξη της Google. τους το 1998 Στην εργασία που δημοσιεύτηκε στο Bulletin of the IEEE Computer Society Technical Committee on Data Engineering ,

περιγράφουν την αυτοματοποίηση των μεθόδων εξαγωγής πληροφοριών από τον Ιστό μέσω της «Διπλής Επαναληπτικής Εξαγωγής Σχέσεων Προτύπων», την ανάπτυξη «μιας παγκόσμιας κατάταξης ιστοσελίδων που ονομάζεται PageRank» και η χρήση του PageRank «για την ανάπτυξη μιας νέας μηχανής αναζήτησης που ονομάζεται Google».

Μέσω μιας εναρκτήριας υποσημείωσης, ο Sergey Brin επιβεβαιώνει ότι «υποστηριζόταν εν μέρει από το πρόγραμμα Massive Digital Data Systems του Community Management Staff, το NSF grant IRI-96–31952» — επιβεβαιώνοντας ότι το έργο του Brin για την ανάπτυξη της Google όντως χρηματοδοτήθηκε εν μέρει από την CIA-NSA- Πρόγραμμα MDDS.

Αυτή η επιχορήγηση NSF που προσδιορίστηκε παράλληλα με το MDDS, του οποίου η έκθεση του έργου αναφέρει τον Brin μεταξύ των υποστηριζόμενων μαθητών (χωρίς να αναφέρει το MDDS), ήταν διαφορετική από την επιχορήγηση NSF προς τον Larry Page που περιλάμβανε χρηματοδότηση από την DARPA και τη NASA. Η έκθεση του έργου, που συντάχθηκε από τον επόπτη του Brin, καθηγητή Ullman, συνεχίζει λέγοντας κάτω από την ενότητα «Ενδείξεις επιτυχίας» ότι «υπάρχουν μερικές νέες ιστορίες νεοφυών επιχειρήσεων που βασίζονται σε έρευνα που υποστηρίζεται από το NSF». Κάτω από το “Project Impact”, η αναφορά σημειώνει: “Τέλος, το έργο της google έγινε επίσης εμπορικό ως Google.com.”

Ο λογαριασμός της Thuraisingham, συμπεριλαμβανομένης της νέας τροποποιημένης έκδοσής της, καταδεικνύει επομένως ότι το πρόγραμμα CIA-NSA-MDDS όχι μόνο χρηματοδοτούσε εν μέρει τον Brin καθ’ όλη τη διάρκεια της δουλειάς του με τον Larry Page που ανέπτυξε την Google, αλλά ότι ανώτεροι εκπρόσωποι των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ συμπεριλαμβανομένου ενός αξιωματούχου της CIA επέβλεψαν την εξέλιξη της Google στο αυτή τη φάση πριν από την κυκλοφορία, μέχρι την επίσημη ίδρυση της εταιρείας. Η Google, λοιπόν, είχε ενεργοποιηθεί με ένα «σημαντικό» ποσό αρχικής χρηματοδότησης και επίβλεψης από το Πεντάγωνο: συγκεκριμένα, η CIA, η NSA και η DARPA.

Δεν ήταν δυνατή η επικοινωνία με το Υπουργείο Εξωτερικών για σχόλιο.

Όταν ζήτησα από τον καθηγητή Ullman να επιβεβαιώσει εάν ο Brin χρηματοδοτήθηκε εν μέρει στο πλαίσιο του προγράμματος MDDS της κοινότητας πληροφοριών και εάν ο Ullman γνώριζε ότι ο Brin ενημέρωνε τακτικά τον Rick Steinheiser της CIA για την πρόοδό του στην ανάπτυξη της μηχανής αναζήτησης Google, οι απαντήσεις του Ullman ήταν υπεκφυγές. : «Μπορώ να ξέρω ποιον εκπροσωπείτε και γιατί σας ενδιαφέρουν αυτά τα θέματα; Ποιες είναι οι «πηγές» σας;» Αρνήθηκε επίσης ότι ο Brin έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του συστήματος «query flocks», αν και είναι σαφές από τα έγγραφα του Brin ότι όντως βασίστηκε σε αυτή τη δουλειά στην από κοινού ανάπτυξη του συστήματος PageRank με τον Page.

Όταν ρώτησα τον Ullman εάν αρνιόταν τον ρόλο της κοινότητας των πληροφοριών των ΗΠΑ στην υποστήριξη του Brin κατά την ανάπτυξη της Google, είπε: «Δεν πρόκειται να αξιοποιήσω αυτή την ανοησία με μια άρνηση. Εάν δεν εξηγήσετε ποια είναι η θεωρία σας και ποιο σημείο προσπαθείτε να επισημάνετε, δεν πρόκειται να σας βοηθήσω στο παραμικρό».

Η περίληψη του MDDS που δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο στο Πανεπιστήμιο του Τέξας επιβεβαιώνει ότι το σκεπτικό για το έργο της CIA-NSA ήταν να «παρέχει βασικά χρήματα για την ανάπτυξη τεχνολογιών διαχείρισης δεδομένων που είναι υψηλού κινδύνου και υψηλών απολαβών», συμπεριλαμβανομένων τεχνικών για «ερωτήματα , περιήγηση και φιλτράρισμα. επεξεργασία συναλλαγών; έχει πρόσβαση σε μεθόδους και ευρετηρίαση. διαχείριση μεταδεδομένων και μοντελοποίηση δεδομένων· και ενσωμάτωση ετερογενών βάσεων δεδομένων. καθώς και την ανάπτυξη κατάλληλων αρχιτεκτονικών».

Το απόλυτο όραμα του προγράμματος ήταν να «παρέχει την απρόσκοπτη πρόσβαση και τη συγχώνευση τεράστιων ποσοτήτων δεδομένων, πληροφοριών και γνώσεων σε ένα ετερογενές περιβάλλον σε πραγματικό χρόνο» για χρήση από το Πεντάγωνο, την κοινότητα πληροφοριών και ενδεχομένως σε ολόκληρη την κυβέρνηση.

Αυτές οι αποκαλύψεις επιβεβαιώνουν τους ισχυρισμούς του Ρόμπερτ Στιλ, πρώην ανώτερου αξιωματικού της CIA και ιδρυτικού πολιτικού αναπληρωτή διευθυντή της Δραστηριότητας Πληροφοριών του Σώματος Πεζοναυτών, με τον οποίο πήρα συνέντευξη για τον Guardian πέρυσι σχετικά με πληροφορίες ανοιχτού κώδικα. Επικαλούμενος πηγές της CIA, ο Steele είχε πει το 2006 ότι ο Steinheiser, ένας παλιός συνάδελφός του, ήταν ο κύριος σύνδεσμος της CIA στη Google και είχε κανονίσει έγκαιρη χρηματοδότηση για την πρωτοποριακή εταιρεία πληροφορικής. Εκείνη την εποχή, ο ιδρυτής του Wired , John Batelle, κατάφερε να λάβει αυτήν την επίσημη άρνηση από έναν εκπρόσωπο της Google ως απάντηση στους ισχυρισμούς του Steele:

“Οι δηλώσεις που σχετίζονται με την Google είναι εντελώς αναληθής.”

Αυτή τη φορά, παρά τα πολλά αιτήματα και τις συνομιλίες, ένας εκπρόσωπος της Google αρνήθηκε να σχολιάσει.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Από τις 17:41 GMT [22 Ιανουαρίου 2015], ο διευθυντής εταιρικής επικοινωνίας της Google επικοινώνησε και μου ζήτησε να συμπεριλάβω την ακόλουθη δήλωση:

«Ο Sergey Brin δεν ήταν μέρος του προγράμματος Query Flocks στο Στάνφορντ, ούτε κάποιο από τα έργα του χρηματοδοτήθηκαν από τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ».

Αυτό έγραψα πίσω:

Η απάντησή μου σε αυτή τη δήλωση θα ήταν η εξής: Ο ίδιος ο Brin στο δικό του έγγραφο αναγνωρίζει τη χρηματοδότηση από το κοινοτικό διοικητικό προσωπικό της πρωτοβουλίας Massive Digital Data Systems (MDDS), η οποία παρασχέθηκε μέσω του NSF. Το MDDS ήταν ένα πρόγραμμα της κοινότητας πληροφοριών που δημιουργήθηκε από τη CIA και την NSA. Έχω επίσης καταγεγραμμένο, όπως σημειώνεται στο άρθρο, από τον καθηγητή Thuraisingham του Πανεπιστημίου του Τέξας ότι διαχειριζόταν το πρόγραμμα MDDS για λογαριασμό της κοινότητας πληροφοριών των ΗΠΑ και ότι η ίδια και ο Rick Steinheiser της CIA συναντούσαν τον Brin κάθε τρεις μήνες περίπου. για δύο χρόνια για να ενημερωθεί για την πρόοδό του στην ανάπτυξη του Google και του PageRank. Το αν ο Brin δούλεψε σε κοπάδια ερωτημάτων ή όχι δεν είναι ούτε εδώ ούτε εκεί.

Σε αυτό το πλαίσιο, ίσως θελήσετε να εξετάσετε τις ακόλουθες ερωτήσεις:

1) Η Google αρνείται ότι το έργο του Brin συγχρηματοδοτήθηκε από το MDDS μέσω επιχορήγησης NSF;

2) Η Google αρνείται ότι ο Brin ανέφερε τακτικά στους Thuraisingham και Steinheiser από το 1996 έως το 1998 περίπου μέχρι τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους, όταν τους παρουσίασε τη μηχανή αναζήτησης Google;

Ολική πληροφόρηση

Μια πρόσκληση για έγγραφα για το MDDS στάλθηκε μέσω λίστας ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στις 3 Νοεμβρίου 1993 από τον ανώτερο αξιωματούχο των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ David Charvonia, διευθυντή του γραφείου συντονισμού έρευνας και ανάπτυξης του CMS της κοινότητας πληροφοριών. Η αντίδραση από τον Tatu Ylonen (διάσημο εφευρέτη του ευρέως χρησιμοποιούμενου πρωτοκόλλου προστασίας δεδομένων ασφαλούς κελύφους [SSH]) στους συναδέλφους του στη λίστα email είναι ενδεικτική: «Σχετικότητα κρυπτογράφησης; Σας κάνει να σκεφτείτε αν πρέπει να προστατεύσετε τα δεδομένα σας.” Το email επιβεβαιώνει επίσης ότι ο εργολάβος άμυνας και συνεργάτης του Φόρουμ Highlands, SAIC, διαχειριζόταν τη διαδικασία υποβολής MDDS , με περιλήψεις που θα αποστέλλονταν στην Jackie Booth του Γραφείου Έρευνας και Ανάπτυξης της CIA μέσω μιας διεύθυνσης email SAIC.

Μέχρι το 1997, η Thuraisingham αποκαλύπτει, λίγο πριν ενσωματωθεί η Google και ενώ επέβλεπε ακόμη την ανάπτυξη του λογισμικού της μηχανής αναζήτησής της στο Stanford, οι σκέψεις της στράφηκαν στις εφαρμογές εθνικής ασφάλειας του προγράμματος MDDS. Στις ευχαριστίες για το βιβλίο της, Web Data Mining and Applications in Business Intelligence and Counter-Terrorism (2003) , η Thuraisingham γράφει ότι αυτή και ο «Dr. Ο Rick Steinheiser της CIA, ξεκίνησε συζητήσεις με την Defense Advanced Research Projects Agency σχετικά με την εφαρμογή της εξόρυξης δεδομένων για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας», μια ιδέα που προέκυψε απευθείας από το πρόγραμμα MDDS που χρηματοδότησε εν μέρει την Google. «Αυτές οι συζητήσεις τελικά εξελίχθηκαν στο τρέχον πρόγραμμα EELD (Evidence Extraction and Link Detection) στο DARPA».

Έτσι, ο ίδιος υψηλόβαθμος αξιωματούχος της CIA και ο ανάδοχος της CIA-NSA που συμμετείχαν στην παροχή της αρχικής χρηματοδότησης για την Google, εξέταζαν ταυτόχρονα τον ρόλο της εξόρυξης δεδομένων για αντιτρομοκρατικούς σκοπούς και ανέπτυξαν ιδέες για εργαλεία που όντως προωθούσε η DARPA.

Σήμερα, όπως φαίνεται από την πρόσφατη ομιλία της στους New York Times , η Thuraisingham παραμένει ένθερμος υποστηρικτής της εξόρυξης δεδομένων για σκοπούς καταπολέμησης της τρομοκρατίας, αλλά επίσης επιμένει ότι αυτές οι μέθοδοι πρέπει να αναπτυχθούν από την κυβέρνηση σε συνεργασία με δικηγόρους πολιτικών ελευθεριών και υποστηρικτές της ιδιωτικής ζωής. διασφαλίσει ότι εφαρμόζονται αυστηρές διαδικασίες για την αποτροπή πιθανής κατάχρησης. Επισημαίνει, καταδικαστικά, ότι με την ποσότητα των πληροφοριών που συλλέγονται, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος ψευδών θετικών στοιχείων.

Το 1993, όταν ξεκίνησε το πρόγραμμα MDDS και το διαχειριζόταν η MITER Corp. για λογαριασμό της κοινότητας πληροφοριών των ΗΠΑ, η επιστήμονας υπολογιστών του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια Δρ. Anita K. Jones — διαχειριστής του MITER — ανέλαβε τη θέση του διευθυντή και επικεφαλής της έρευνας της DARPA και μηχανική σε όλο το Πεντάγωνο. Ήταν μέλος του διοικητικού συμβουλίου της MITER από το 1988. Από το 1987 έως το 1993, η Jones υπηρέτησε ταυτόχρονα στο διοικητικό συμβούλιο της SAIC. Ως νέα επικεφαλής της DARPA από το 1993 έως το 1997, συμπροέδρευε επίσης στο Φόρουμ Highlands του Πενταγώνου κατά την περίοδο της ανάπτυξης της Google πριν από την κυκλοφορία στο Στάνφορντ στο πλαίσιο του MDSS.

Έτσι, όταν ο Thuraisingham και ο Steinheiser μιλούσαν στην DARPA για τις αντιτρομοκρατικές εφαρμογές της έρευνας MDDS, ο Jones ήταν διευθυντής της DARPA και συμπρόεδρος του φόρουμ του Highlands. Εκείνη τη χρονιά, η Τζόουνς άφησε την DARPA για να επιστρέψει στη θέση της στο Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνα. Την επόμενη χρονιά, εντάχθηκε στο διοικητικό συμβούλιο του Εθνικού Ιδρύματος Επιστημών, το οποίο φυσικά είχε επίσης χρηματοδοτήσει τους Brin and Page, και επίσης επέστρεψε στο διοικητικό συμβούλιο της SAIC. Όταν αποχώρησε από το Υπουργείο Άμυνας, ο γερουσιαστής Τσακ Ρομπ απέδωσε στην Τζόουνς τον ακόλουθο φόρο τιμής : «Έφερε μαζί την τεχνολογία και τις επιχειρησιακές στρατιωτικές κοινότητες για να σχεδιάσουν λεπτομερή σχέδια για να διατηρήσουν την κυριαρχία των ΗΠΑ στο πεδίο της μάχης τον επόμενο αιώνα».

Η Δρ Anita Jones, επικεφαλής της DARPA από το 1993–1997, και συμπρόεδρος του Pentagon Highlands Forum από το 1995–1997, κατά την οποία αξιωματούχοι υπεύθυνοι για το πρόγραμμα CIA-NSA-MDSS χρηματοδοτούσαν την Google και σε επικοινωνία με την DARPA σχετικά με εξόρυξη δεδομένων για την αντιτρομοκρατία
Η Δρ Anita Jones, επικεφαλής της DARPA από το 1993–1997, και συμπρόεδρος του Pentagon Highlands Forum από το 1995–1997, κατά την οποία αξιωματούχοι υπεύθυνοι για το πρόγραμμα CIA-NSA-MDSS χρηματοδοτούσαν την Google και σε επικοινωνία με την DARPA σχετικά με εξόρυξη δεδομένων για την αντιτρομοκρατία

Στο διοικητικό συμβούλιο του Εθνικού Ιδρύματος Επιστημών από το 1992 έως το 1998 (συμπεριλαμβανομένης της θητείας του ως πρόεδρος από το 1996) ήταν ο Richard N. Zare. Αυτή ήταν η περίοδος κατά την οποία το NSF υποστήριξε τον Sergey Brin και τον Larry Page σε συνεργασία με την DARPA. Τον Ιούνιο του 1994, ο καθηγητής Zare, ένας χημικός στο Stanford, συμμετείχε με τον καθηγητή Jeffrey Ullman (ο οποίος επέβλεψε την έρευνα του Sergey Brin), σε ένα πάνελ που χρηματοδοτήθηκε από το Stanford και το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας που συζητούσε την ανάγκη οι επιστήμονες να δείξουν πώς «δένει» η δουλειά τους στις εθνικές ανάγκες». Το πάνελ συγκέντρωσε επιστήμονες και υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, συμπεριλαμβανομένων των «μυθιστών στην Ουάσιγκτον».

Το πρόγραμμα EELD της DARPA, εμπνευσμένο από το έργο των Thuraisingham και Steinheiser υπό την παρακολούθηση του Jones, προσαρμόστηκε γρήγορα και ενσωματώθηκε με μια σειρά εργαλείων για τη διεξαγωγή ολοκληρωμένης επιτήρησης υπό την κυβέρνηση Μπους.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο της DARPA , Ted Senator , ο οποίος ηγήθηκε του προγράμματος EELD για το βραχύβιο Γραφείο Ενημέρωσης της Υπηρεσίας, το EELD ήταν μεταξύ μιας σειράς «υποσχόμενων τεχνικών» που προετοιμάζονταν για ενσωμάτωση «στο πρωτότυπο σύστημα TIA». Το TIA αντιπροσώπευε το Total Information Awareness και ήταν το κύριο παγκόσμιο πρόγραμμα ηλεκτρονικής υποκλοπής και εξόρυξης δεδομένων που αναπτύχθηκε από την κυβέρνηση Μπους μετά την 11η Σεπτεμβρίου. Το TIA είχε συσταθεί από τον συνωμότη του Iran-Contra, ναύαρχο John Poindexter, ο οποίος διορίστηκε το 2002 από τον Μπους για να ηγηθεί του νέου Γραφείου Ενημέρωσης της DARPA.

Το Ερευνητικό Κέντρο Xerox Palo Alto (PARC) ήταν ένας άλλος ανάδοχος μεταξύ 26 εταιρειών (συμπεριλαμβανομένης της SAIC) που έλαβε συμβάσεις εκατομμυρίων δολαρίων από την DARPA (οι συγκεκριμένες ποσότητες παρέμειναν ταξινομημένες) στο πλαίσιο του Poindexter, για να προωθήσει το πρόγραμμα επιτήρησης TIA το 2002 και μετά.

Η έρευνα περιελάμβανε «προφίλ βάσει συμπεριφοράς», «αυτοματοποιημένο εντοπισμό, ταυτοποίηση και παρακολούθηση» τρομοκρατικής δραστηριότητας, μεταξύ άλλων έργων ανάλυσης δεδομένων. Εκείνη την εποχή, διευθυντής και επικεφαλής επιστήμονας του PARC ήταν ο John Seely Brown. Τόσο ο Brown όσο και ο Poindexter συμμετείχαν στο φόρουμ του Pentagon Highlands — Brown σε τακτική βάση μέχρι πρόσφατα.

Η TIA υποτίθεται ότι έκλεισε το 2003 λόγω της δημόσιας αντίθεσης μετά την έκθεση του προγράμματος στα μέσα ενημέρωσης, αλλά τον επόμενο χρόνο ο Poindexter συμμετείχε σε μια συνεδρίαση του Pentagon Highlands Group στη Σιγκαπούρη, μαζί με αξιωματούχους άμυνας και ασφάλειας από όλο τον κόσμο. Εν τω μεταξύ, ο Ted Senator συνέχισε να διαχειρίζεται το πρόγραμμα EELD μεταξύ άλλων έργων εξόρυξης δεδομένων και ανάλυσης στη DARPA μέχρι το 2006, όταν έφυγε για να γίνει αντιπρόεδρος στη SAIC. Τώρα είναι τεχνικός συνεργάτης SAIC/Leidos.

Η Google, η DARPA και το μονοπάτι των χρημάτων

Πολύ πριν από την εμφάνιση του Σεργκέι Μπριν και του Λάρι Πέιτζ, το τμήμα επιστήμης υπολογιστών του Πανεπιστημίου Στάνφορντ είχε στενή σχέση συνεργασίας με τις αμερικανικές στρατιωτικές υπηρεσίες πληροφοριών. Μια επιστολή με ημερομηνία 5 Νοεμβρίου 1984 από το γραφείο του διάσημου εμπειρογνώμονα τεχνητής νοημοσύνης, καθηγητή Edward Feigenbaum, που απευθύνεται στον Rick Steinheiser, δίνει στον τελευταίο οδηγίες στο Heuristic Programming Project του Stanford, απευθυνόμενος στον Steinheiser ως μέλος της «Διευθύνουσας Επιτροπής AI». Ένας κατάλογος συμμετεχόντων σε ένα συνέδριο εργολάβων εκείνη την εποχή, που χρηματοδοτείται από το Γραφείο Ναυτικών Ερευνών του Πενταγώνου (ONR), περιλαμβάνει τον Steinheiser ως εκπρόσωπο με την ονομασία «OPNAV Op-115» — που αναφέρεται στο Γραφείο του Αρχηγού Ναυτικών Επιχειρήσεων πρόγραμμα για την επιχειρησιακή ετοιμότητα, το οποίο έπαιξε σημαντικό ρόλο στην προώθηση των ψηφιακών συστημάτων για τον στρατό.

Από τη δεκαετία του 1970, ο καθηγητής Feigenbaum και οι συνάδελφοί του έτρεχαν το Stanford’s Heuristic Programming Project με σύμβαση με την DARPA, συνεχίζοντας μέχρι τη δεκαετία του 1990. Μόνο ο Feigenbaum είχε λάβει πάνω από 7 εκατομμύρια δολάρια αυτήν την περίοδο για τη δουλειά του από την DARPA, μαζί με άλλη χρηματοδότηση από το NSF, τη NASA και το ONR.

Ο επόπτης του Brin στο Stanford, Καθ. Jeffrey Ullman, συμμετείχε το 1996 σε ένα πρόγραμμα κοινής χρηματοδότησης του προγράμματος Intelligent Integration of Information της DARPA . Εκείνο το έτος, ο Ullman συμπρόεδρε σε συνεδριάσεις υπό την αιγίδα της DARPA για την ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ πολλαπλών συστημάτων.

Τον Σεπτέμβριο του 1998, τον ίδιο μήνα που ο Σεργκέι Μπριν ενημέρωσε τους εκπροσώπους των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών Steinheiser και Thuraisingham, οι επιχειρηματίες τεχνολογίας Andreas Bechtolsheim και David Cheriton επένδυσαν 100.000 $ έκαστος στην Google. Και οι δύο επενδυτές ήταν συνδεδεμένοι με την DARPA.

Ως φοιτητής διδάκτωρ ηλεκτρολογίας του Στάνφορντ τη δεκαετία του 1980, το πρωτοποριακό έργο του σταθμού εργασίας SUN του Bechtolsheim είχε χρηματοδοτηθεί από την DARPA και το τμήμα επιστήμης υπολογιστών του Στάνφορντ — αυτή η έρευνα ήταν η βάση της ίδρυσης της Sun Microsystems από τον Bechtolsheim, την οποία ίδρυσε μαζί με τον William Joy.

Όσο για τον συνεπενδυτή της Bechtolsheim στη Google, τον David Cheriton, ο τελευταίος είναι επί μακρόν καθηγητής επιστήμης υπολογιστών στο Stanford, ο οποίος έχει ακόμη πιο εδραιωμένη σχέση με την DARPA. του Το βιογραφικό στο Πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα, το οποίο τον Νοέμβριο του 2014 του απένειμε επίτιμο διδάκτορα επιστήμης, λέει ότι η έρευνα του Cheriton έχει λάβει την υποστήριξη της Αμερικανικής Υπηρεσίας Προηγμένων Ερευνητικών Προγραμμάτων Άμυνας (DARPA) για περισσότερα από 20 χρόνια.

Στο μεταξύ, ο Bechtolsheim άφησε τη Sun Microsystems το 1995, συνιδρυώντας τη Granite Systems με τον συνάδελφό του επενδυτή της Google, Cheriton, ως συνεργάτη. Πώλησαν το Granite στη Cisco Systems το 1996, διατηρώντας σημαντική ιδιοκτησία του Granite και έγιναν ανώτερα στελέχη της Cisco.

Ένα email που ελήφθη από το Enron Corpus (μια βάση δεδομένων με 600.000 email που αποκτήθηκαν από την Ομοσπονδιακή Ρυθμιστική Επιτροπή Ενέργειας και κυκλοφόρησαν αργότερα στο κοινό) από τον Richard O’Neill, που καλούσε τα στελέχη της Enron να συμμετάσχουν στο Highlands Forum, δείχνει ότι τα στελέχη της Cisco και της Granite είναι στενά συνδεδεμένη με το Πεντάγωνο. Το email αποκαλύπτει ότι τον Μάιο του 2000, ο συνεργάτης του Bechtolsheim και συνιδρυτής της Sun Microsystems, William Joy — ο οποίος ήταν τότε επικεφαλής επιστήμονας και εταιρικός διευθυντής εκεί — είχε παρευρεθεί στο φόρουμ για να συζητήσει τη νανοτεχνολογία και τους μοριακούς υπολογιστές.

Το 1999, ο Joy είχε επίσης συμπροεδρεύσει της Συμβουλευτικής Επιτροπής Πληροφορικής του Προέδρου, επιβλέποντας μια έκθεση που αναγνώριζε ότι η DARPA είχε:

«… αναθεωρήσει τις προτεραιότητές της στη δεκαετία του ’90, έτσι ώστε όλη η χρηματοδότηση της τεχνολογίας της πληροφορίας να κρίνεται ως προς το όφελος για τον πολεμιστή».

Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990, λοιπόν, η χρηματοδότηση της DARPA στο Στάνφορντ, συμπεριλαμβανομένης της Google, αφορούσε ρητά την ανάπτυξη τεχνολογιών που θα μπορούσαν να ενισχύσουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις πληροφοριών του Πενταγώνου σε πολεμικά θέατρα.

Η έκθεση Joy συνιστούσε περισσότερη ομοσπονδιακή κρατική χρηματοδότηση από το Πεντάγωνο, τη NASA και άλλους φορείς στον τομέα της πληροφορικής. Ο Γκρεγκ Παπαδόπουλος, άλλος ένας από τους συναδέλφους του Bechtolsheim ως τότε επικεφαλής τεχνολογίας της Sun Microsystems, παρακολούθησε επίσης μια συνάντηση του Pentagon Highlands’ Forum τον Σεπτέμβριο του 2000.

Τον Νοέμβριο, το Pentagon Highlands Forum φιλοξένησε τη Sue Bostrom, η οποία ήταν αντιπρόεδρος για το Διαδίκτυο στη Cisco, καθώς συμμετείχε στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας μαζί με τους συνεπενδυτές της Google, Bechtolsheim και Cheriton. Το φόρουμ φιλοξένησε επίσης τον Lawrence Zuriff, τότε διευθύνοντα εταίρο της Granite, την οποία οι Bechtolsheim και Cheriton είχαν πουλήσει στη Cisco. Ο Ζούριφ ήταν προηγουμένως εργολάβος της SAIC από το 1993 έως το 1994, συνεργαζόμενος με το Πεντάγωνο σε θέματα εθνικής ασφάλειας, ειδικά για το Γραφείο Αξιολόγησης Διαδικτύου του Μάρσαλ. Το 1994, τόσο η SAIC όσο και η ONA συμμετείχαν, φυσικά, στη συνίδρυση του Pentagon Highlands Forum. Μεταξύ των αποτελεσμάτων του Zuriff κατά τη διάρκεια της θητείας του στο SAIC ήταν μια εργασία με τίτλο «Κατανοώντας τον Πόλεμο της Πληροφορίας» , που παραδόθηκε σε μια Στρογγυλή Τράπεζα του Στρατού των ΗΠΑ που χρηματοδοτήθηκε από τη SAIC για την Επανάσταση στις Στρατιωτικές Υποθέσεις.

Μετά την ίδρυση της Google, η εταιρεία έλαβε 25 εκατομμύρια δολάρια σε μετοχική χρηματοδότηση το 1999 με επικεφαλής τη Sequoia Capital και την Kleiner Perkins Caufield & Byers.

Σύμφωνα με το Homeland Security Today , «Πολλοί νεοφυείς επιχειρήσεις που χρηματοδοτούνται από τη Sequoia έχουν συνάψει συμβάσεις με το Υπουργείο Άμυνας, ειδικά μετά την 11η Σεπτεμβρίου όταν ο Mark Kvamme της Sequoia συναντήθηκε με τον Υπουργό Άμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ για να συζητήσουν την εφαρμογή των αναδυόμενων τεχνολογιών στον πόλεμο και τις πληροφορίες. συλλογή.” Ομοίως, ο Kleiner Perkins είχε αναπτύξει «μια στενή σχέση» με την In-Q-Tel, την εταιρεία επιχειρηματικού κεφαλαίου της CIA που χρηματοδοτεί νεοφυείς επιχειρήσεις «για να προωθήσουν τεχνολογίες «προτεραιότητας» αξίας» στην κοινότητα πληροφοριών.

Ο John Doerr, ο οποίος ηγήθηκε της επένδυσης της Kleiner Perkins στην Google για την απόκτηση μιας θέσης στο διοικητικό συμβούλιο, ήταν σημαντικός πρώτος επενδυτής στη Sun Microsystems του Becholshtein κατά την κυκλοφορία της. Αυτός και η σύζυγός του Anne είναι οι κύριοι χρηματοδότες πίσω από το Κέντρο Μηχανικής Ηγεσίας (RCEL) του Πανεπιστημίου Rice, το οποίο το 2009 έλαβε 16 εκατομμύρια δολάρια από την DARPA για το πανταχού παρόν πρόγραμμα Έρευνας και Ανάπτυξης υπολογιστών για τη συλλογή πληροφοριών πλατφόρμας (PACE). Ο Ντόερ έχει επίσης στενή σχέση με την κυβέρνηση Ομπάμα, την οποία συμβούλεψε λίγο μετά την ανάληψη της εξουσίας να αυξήσει τη χρηματοδότηση του Πενταγώνου στην τεχνολογική βιομηχανία. Το 2013, στο συνέδριο Fortune Brainstorm TECH , ο Doerr χειροκρότησε «πώς η DARPA του Υπουργείου Άμυνας χρηματοδότησε το GPS, το CAD, τα περισσότερα από τα μεγάλα τμήματα επιστήμης υπολογιστών και φυσικά το Διαδίκτυο».

Από την αρχή, με άλλα λόγια, η Google επωάστηκε, καλλιεργήθηκε και χρηματοδοτήθηκε από συμφέροντα που ήταν άμεσα συνδεδεμένα ή στενά ευθυγραμμισμένα με την κοινότητα στρατιωτικών πληροφοριών των ΗΠΑ: πολλά από τα οποία ήταν ενσωματωμένα στο Pentagon Highlands Forum.

Η Google καταλαμβάνει το Πεντάγωνο

Το 2003, η Google άρχισε να προσαρμόζει τη μηχανή αναζήτησής της βάσει ειδικής σύμβασης με τη CIA για το Intelink Management Office, «επιβλέποντας άκρως απόρρητα, μυστικά και ευαίσθητα αλλά μη ταξινομημένα intranet για τη CIA και άλλες υπηρεσίες πληροφορικής», σύμφωνα με την Homeland Security Today. Εκείνο το έτος, η χρηματοδότηση της CIA διοχετευόταν επίσης «αθόρυβα» μέσω του Εθνικού Ιδρύματος Επιστημών σε έργα που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη δημιουργία «νέων δυνατοτήτων για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας μέσω προηγμένης τεχνολογίας».

Το επόμενο έτος, η Google αγόρασε την εταιρεία Keyhole , η οποία είχε αρχικά χρηματοδοτηθεί από την In-Q-Tel. Χρησιμοποιώντας το Keyhole, η Google άρχισε να αναπτύσσει το προηγμένο λογισμικό δορυφορικής χαρτογράφησης πίσω από το Google Earth. Η πρώην διευθύντρια της DARPA και συμπρόεδρος του Φόρουμ των Χάιλαντς, Ανίτα Τζόουνς, ήταν στο διοικητικό συμβούλιο του In-Q-Tel αυτή τη στιγμή και παραμένει μέχρι σήμερα.

Στη συνέχεια, τον Νοέμβριο του 2005, η In-Q-Tel εξέδωσε ειδοποιήσεις για την πώληση 2,2 εκατομμυρίων δολαρίων μετοχών της Google. Η σχέση της Google με τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ αποκαλύφθηκε περαιτέρω όταν ένας ανάδοχος πληροφορικής είπε σε μια κλειστή διάσκεψη επαγγελματιών πληροφοριών στην Ουάσιγκτον DC, χωρίς να γίνεται αναφορά, ότι τουλάχιστον μία υπηρεσία πληροφοριών των ΗΠΑ εργαζόταν για να «αξιοποιήσει την παρακολούθηση δεδομένων [χρήστη] της Google». ικανότητα ως μέρος μιας προσπάθειας απόκτησης δεδομένων «ενδιαφέροντος πληροφοριών εθνικής ασφάλειας».

Μια φωτογραφία στο Flickr με ημερομηνία Μαρτίου 2007 αποκαλύπτει ότι ο διευθυντής έρευνας της Google και ειδικός σε τεχνητή νοημοσύνη Peter Norvig παρακολούθησε μια συνάντηση του Pentagon Highlands Forum εκείνη τη χρονιά στο Carmel της Καλιφόρνια. Η στενή σύνδεση του Norvig με το Φόρουμ από εκείνη τη χρονιά επιβεβαιώνεται επίσης από τον ρόλο του στην επεξεργασία επισκεπτών στη λίστα ανάγνωσης του Φόρουμ του 2007.

Η παρακάτω φωτογραφία δείχνει τον Norvig σε συνομιλία με τον Lewis Shepherd, ο οποίος εκείνη την εποχή ήταν ανώτερος αξιωματικός τεχνολογίας στην Defense Intelligence Agency, υπεύθυνος για τη διερεύνηση, την έγκριση και την αρχιτεκτονική «όλα τα νέα συστήματα υλικού/λογισμικού και οι αποκτήσεις για την Global Defense Intelligence IT Enterprise, συμπεριλαμβανομένων των «τεχνολογιών μεγάλων δεδομένων». Ο Shepherd τώρα εργάζεται στη Microsoft. Ο Νόρβιγκ ήταν ερευνητής υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ το 1991 προτού ενταχθεί στην Bechtolsheim’s Sun Microsystems ως ανώτερος επιστήμονας μέχρι το 1994, και στη συνέχεια ήταν επικεφαλής του τμήματος επιστήμης υπολογιστών της NASA.

Ο Lewis Shepherd (αριστερά), τότε ανώτερος αξιωματικός τεχνολογίας στην Υπηρεσία Αμυντικών Πληροφοριών του Πενταγώνου, μιλά με τον Peter Norvig (δεξιά), διάσημο ειδικό στην τεχνητή νοημοσύνη και διευθυντή έρευνας στην Google. Αυτή η φωτογραφία είναι από μια συνάντηση του φόρουμ του Highlands το 2007.
Ο Lewis Shepherd (αριστερά), τότε ανώτερος αξιωματικός τεχνολογίας στην Υπηρεσία Αμυντικών Πληροφοριών του Πενταγώνου, μιλά με τον Peter Norvig (δεξιά), διάσημο ειδικό στην τεχνητή νοημοσύνη και διευθυντή έρευνας στην Google. Αυτή η φωτογραφία είναι από μια συνάντηση του φόρουμ του Highlands το 2007.

Ο Norvig εμφανίζεται στο προφίλ του O’Neill στο Google Plus ως ένας από τους στενούς του δεσμούς. Η εξέταση του εύρους των υπόλοιπων συνδέσεων του O’Neill στο Google Plus δείχνει ότι είναι άμεσα συνδεδεμένος όχι μόνο με ένα ευρύ φάσμα στελεχών της Google, αλλά και με μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα της τεχνολογικής κοινότητας των ΗΠΑ.

Αυτές οι συνδέσεις περιλαμβάνουν τη Michele Weslander Quaid, πρώην εργολάβο της CIA και πρώην ανώτερο στέλεχος των μυστικών υπηρεσιών του Πενταγώνου, η οποία είναι τώρα η επικεφαλής τεχνολογίας της Google, όπου αναπτύσσει προγράμματα που « ταιριάζουν καλύτερα στις ανάγκες των κυβερνητικών υπηρεσιών». Elizabeth Churchill, διευθύντρια εμπειρίας χρήστη της Google.

Ο James Kuffner, ένας ανθρωποειδής ειδικός ρομποτικής που τώρα διευθύνει το τμήμα ρομποτικής της Google και εισήγαγε τον όρο «ρομποτική σύννεφο». Mark Drapeau, διευθυντής δέσμευσης καινοτομίας για τις επιχειρήσεις του δημόσιου τομέα της Microsoft. Lili Cheng, γενική διευθύντρια των εργαστηρίων Future Social Experiences (FUSE) της Microsoft. Jon Udell, «ευαγγελιστής» της Microsoft. Cory Ondrejka, αντιπρόεδρος μηχανικής στο Facebook. για να αναφέρουμε μόνο μερικά.

πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων Το 2010, η Google υπέγραψε μια σύμβαση χωρίς προσφορά με την αδελφή υπηρεσία της NSA, την Εθνική Υπηρεσία Γεωχωρικών Πληροφοριών (NGA). Η σύμβαση ήταν να χρησιμοποιηθεί το Google Earth για υπηρεσίες οπτικοποίησης για το NGA. Η Google είχε αναπτύξει το λογισμικό πίσω από το Google Earth αγοράζοντας το Keyhole από την εταιρεία επιχειρηματικών συμμετοχών της CIA In-Q-Tel.

Στη συνέχεια, ένα χρόνο μετά, το 2011, μια άλλη από τις συνδέσεις του O’Neill στο Google Plus, η Michele Quaid — η οποία είχε υπηρετήσει σε εκτελεστικές θέσεις στο NGA, το National Reconnaissance Office και το Office of the Director of National Intelligence — άφησε τον κυβερνητικό ρόλο της για να γίνει Google «ευαγγελιστής της καινοτομίας» και το σημείο-πρόσωπο για την αναζήτηση κρατικών συμβάσεων.

Ο τελευταίος ρόλος της Κουέιντ πριν από τη μετακίνησή της στην Google ήταν ως ανώτερος εκπρόσωπος του Διευθυντή Εθνικής Πληροφοριών στην Ομάδα Εργασίας Πληροφοριών, Επιτήρησης και Αναγνώρισης και ως ανώτερος σύμβουλος του υφυπουργού Άμυνας για τον διευθυντή της Κοινής και Συνασπισμού Warfighter Support (J&CWS) ). Και οι δύο ρόλοι περιλάμβαναν λειτουργίες πληροφόρησης στον πυρήνα τους. Πριν από τη μετακίνησή της στο Google, με άλλα λόγια, η Κουέιντ συνεργάστηκε στενά με το Γραφείο του Υφυπουργού Άμυνας για τις Πληροφορίες, στο οποίο υπάγεται το Φόρουμ Highlands του Πενταγώνου. Η Quaid συμμετείχε στο φόρουμ, αν και ακριβώς πότε και πόσο συχνά δεν μπορούσα να επιβεβαιώσω.

Τον Μάρτιο του 2012, η ​​τότε διευθύντρια της DARPA, Regina Dugan – η οποία με αυτή την ιδιότητα ήταν επίσης συμπρόεδρος του Pentagon Highlands Forum – ακολούθησε τη συνάδελφό της Quaid στην Google για να ηγηθεί της νέας ομάδας Advanced Technology and Projects της εταιρείας. Κατά τη διάρκεια της θητείας της στο Πεντάγωνο, η Ντούγκαν ηγήθηκε της στρατηγικής ασφάλειας στον κυβερνοχώρο και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, μεταξύ άλλων πρωτοβουλιών. Ήταν υπεύθυνη για την εστίαση «ένα αυξανόμενο μέρος» της εργασίας της DARPA «στη διερεύνηση επιθετικών δυνατοτήτων για την αντιμετώπιση ειδικών στρατιωτικών αναγκών», εξασφαλίζοντας κρατική χρηματοδότηση 500 εκατομμυρίων δολαρίων για την έρευνα στον κυβερνοχώρο της DARPA από το 2012 έως το 2017 .

Regina Dugan, πρώην επικεφαλής της DARPA και συμπρόεδρος του φόρουμ του Highlands, τώρα ανώτερο στέλεχος της Google — προσπαθεί ό,τι μπορεί για να κοιτάξει τον ρόλο της
Regina Dugan, πρώην επικεφαλής της DARPA και συμπρόεδρος του φόρουμ του Highlands, τώρα ανώτερο στέλεχος της Google — προσπαθεί ό,τι μπορεί για να κοιτάξει τον ρόλο της

Μέχρι τον Νοέμβριο του 2014, ο επικεφαλής εμπειρογνώμονας τεχνητής νοημοσύνης και ρομποτικής της Google, James Kuffner, ήταν εκπρόσωπος μαζί με τον O’Neill στο Highlands Island Forum 201 4 στη Σιγκαπούρη, για να εξερευνήσουν την «Πρόοδο στη Ρομποτική και την Τεχνητή Νοημοσύνη: Επιπτώσεις για την κοινωνία, την ασφάλεια και τις συγκρούσεις». Στην εκδήλωση συμμετείχαν 26 εκπρόσωποι από την Αυστρία, το Ισραήλ, την Ιαπωνία, τη Σιγκαπούρη, τη Σουηδία, τη Βρετανία και τις ΗΠΑ, τόσο από τη βιομηχανία όσο και από την κυβέρνηση. Η σύνδεση του Kuffner με το Πεντάγωνο, ωστόσο, ξεκίνησε πολύ νωρίτερα. Το 1997, ο Kuffner ήταν ερευνητής κατά τη διάρκεια του διδακτορικού του στο Στάνφορντ για ένα που χρηματοδοτήθηκε από το Πεντάγωνο για δικτυωμένα αυτόνομα κινητά ρομπότ, που χρηματοδοτήθηκε από την DARPA και το Ναυτικό των ΗΠΑ. έργο

Ράμσφελντ και επίμονη επιτήρηση

Εν ολίγοις, πολλά από τα υψηλότερα στελέχη της Google συνδέονται με το Pentagon Highlands Forum, το οποίο σε όλη την περίοδο ανάπτυξης της Google την τελευταία δεκαετία, έχει εμφανιστεί επανειλημμένα ως συνδετική και συγκλητική δύναμη. Η επώαση της Google από την κοινότητα των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ από την ίδρυσή της συνέβη μέσω ενός συνδυασμού άμεσης χορηγίας και άτυπων δικτύων οικονομικής επιρροής, τα οποία ήταν στενά ευθυγραμμισμένα με τα συμφέροντα του Πενταγώνου.

Το ίδιο το Φόρουμ των Χάιλαντς χρησιμοποίησε την άτυπη οικοδόμηση σχέσεων τέτοιων ιδιωτικών δικτύων για να συνενώσει τους τομείς της άμυνας και της βιομηχανίας, επιτρέποντας τη συγχώνευση εταιρικών και στρατιωτικών συμφερόντων για την επέκταση του μηχανισμού κρυφής παρακολούθησης στο όνομα της εθνικής ασφάλειας.

Η δύναμη που ασκεί το σκιερό δίκτυο που εκπροσωπείται στο Φόρουμ μπορεί, ωστόσο, να μετρηθεί με μεγαλύτερη σαφήνεια από τον αντίκτυπό του κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Μπους, όταν έπαιξε άμεσο ρόλο στην κυριολεκτική συγγραφή των στρατηγικών και των δογμάτων πίσω από τις προσπάθειες των ΗΠΑ να επιτύχουν «ανωτερότητα πληροφοριών».

Τον Δεκέμβριο του 2001, ο O’Neill επιβεβαίωσε ότι οι στρατηγικές συζητήσεις στο Φόρουμ των Χάιλαντς τροφοδοτούσαν απευθείας τη στρατηγική αναθεώρηση του Υπουργείου Άμυνας του Andrew Marshall που διέταξαν ο Πρόεδρος Μπους και ο Ντόναλντ Ράμσφελντ να αναβαθμίσουν τον στρατό, συμπεριλαμβανομένης της Quadrennial Defense Review — και ότι μερικά από τα πρώτα Οι συναντήσεις του φόρουμ «κατέληξαν στη συγγραφή μιας ομάδας πολιτικών, στρατηγικών και δογμάτων του Υπουργείου Άμυνας για τις υπηρεσίες στον πόλεμο πληροφοριών». Αυτή η διαδικασία «γραφής» των πολιτικών του Πενταγώνου για τον πόλεμο πληροφοριών «έγινε σε συνδυασμό με ανθρώπους που αντιλαμβάνονταν το περιβάλλον διαφορετικά – όχι μόνο πολίτες των ΗΠΑ, αλλά και ξένους πολίτες και άτομα που ανέπτυξαν εταιρική πληροφορική».

Τα δόγματα του Πενταγώνου μετά την 11η Σεπτεμβρίου γράφτηκαν όχι μόνο από αξιωματούχους εθνικής ασφάλειας από τις ΗΠΑ και το εξωτερικό, αλλά και από ισχυρές εταιρικές οντότητες στους τομείς της άμυνας και της τεχνολογίας.

Τον Απρίλιο του ίδιου έτους, ο στρατηγός Τζέιμς ΜακΚάρθι είχε ολοκληρώσει την ανασκόπηση του αμυντικού μετασχηματισμού του με εντολή του Ράμσφελντ. Η έκθεσή του τόνισε επανειλημμένα τη μαζική επιτήρηση ως αναπόσπαστο κομμάτι του μετασχηματισμού του Υπουργείου Άμυνας. του Όσο για τον Μάρσαλ, η έκθεσή για τον Ράμσφελντ επρόκειτο να αναπτύξει ένα σχέδιο που θα καθόριζε το μέλλον του Πενταγώνου στην «εποχή της πληροφορίας».

Ο O’Neill επιβεβαίωσε επίσης ότι για την ανάπτυξη του δόγματος πληροφοριακού πολέμου, το Φόρουμ είχε πραγματοποιήσει εκτενείς συζητήσεις σχετικά με την ηλεκτρονική επιτήρηση και «τι αποτελεί πράξη πολέμου σε ένα περιβάλλον πληροφοριών».

Έγγραφα που τροφοδοτούν την αμυντική πολιτική των ΗΠΑ που γράφτηκαν στα τέλη της δεκαετίας του 1990 από τους συμβούλους της RAND, John Arquilla και David Rondfeldt, και οι δύο μακροχρόνια μέλη του φόρουμ του Highlands, δημιουργήθηκαν «ως αποτέλεσμα αυτών των συναντήσεων», διερευνώντας διλήμματα πολιτικής σχετικά με το πόσο μακριά μπορεί να φτάσει ο στόχος της «Πληροφορίας». Υπεροχή.’ «Ένα από τα πράγματα που ήταν συγκλονιστικό για το αμερικανικό κοινό ήταν ότι δεν κλέβαμε τους λογαριασμούς του Μιλόσεβιτς ηλεκτρονικά ενώ στην πραγματικότητα μπορούσαμε», σχολίασε ο O’Neill.

Αν και η διαδικασία Ε&Α γύρω από τη στρατηγική μετασχηματισμού του Πενταγώνου παραμένει απόρρητη, μια υπόδειξη για τις συζητήσεις του Υπουργείου Άμυνας που διεξάγονται αυτήν την περίοδο μπορεί να εξαχθεί από μια ερευνητική μονογραφία του 2005 του US Army School of Advanced Military Studies στο περιοδικό DoD, Military Review, που συντάχθηκε από έναν ενεργό Αξιωματικός Πληροφοριών Στρατού.

«Η ιδέα της Επίμονης Επιτήρησης ως μετασχηματιστικής ικανότητας κυκλοφορεί εντός της εθνικής κοινότητας πληροφοριών (IC) και του Υπουργείου Άμυνας (DoD) για τουλάχιστον τρία χρόνια», ανέφερε η εφημερίδα, αναφερόμενη στη μελέτη μετασχηματισμού που ανατέθηκε από τον Ράμσφελντ.

Το έγγραφο του Στρατού συνέχισε την εξέταση μιας σειράς επίσημων στρατιωτικών εγγράφων υψηλού επιπέδου, συμπεριλαμβανομένου ενός από το Γραφείο του Προέδρου του Μικτού Επιτελείου, που έδειχνε ότι η «Επίμονη επιτήρηση» ήταν ένα θεμελιώδες θέμα του οράματος για την άμυνα με επίκεντρο τις πληροφορίες. πολιτική σε όλο το Πεντάγωνο.

Γνωρίζουμε τώρα ότι μόλις δύο μήνες πριν από την ομιλία του O’Neill στο Χάρβαρντ το 2001, στο πλαίσιο του προγράμματος TIA, ο Πρόεδρος Μπους είχε εξουσιοδοτήσει κρυφά την εσωτερική παρακολούθηση Αμερικανών από την NSA χωρίς εγκεκριμένα από το δικαστήριο εντάλματα, κάτι που φαίνεται να ήταν παράνομη τροποποίηση του Έργο εξόρυξης δεδομένων ThinThread — όπως αποκαλύφθηκε αργότερα από τους καταγγέλλοντες της NSA, William Binney και Thomas Drake.

Ο σύνδεσμος επιτήρησης-εκκίνησης

Από εδώ και πέρα, ο συνεργάτης SAIC του Highlands Forum διαδραμάτισε βασικό ρόλο στην ανάπτυξη της NSA από την αρχή. Λίγο μετά την 11η Σεπτεμβρίου, ο Brian Sharkey, επικεφαλής τεχνολογίας του Τομέα ELS3 της SAIC (που επικεντρώνεται σε συστήματα πληροφορικής για ανταποκριτές έκτακτης ανάγκης), συνεργάστηκε με τον John Poindexter για να προτείνει το πρόγραμμα επιτήρησης TIA. της SAIC Ο Sharkey ήταν προηγουμένως αναπληρωτής διευθυντής του Γραφείου Πληροφοριακών Συστημάτων στη DARPA μέχρι τη δεκαετία του 1990.

Εν τω μεταξύ, περίπου την ίδια περίοδο, ο αντιπρόεδρος της SAIC για την εταιρική ανάπτυξη, Samuel Visner , έγινε επικεφαλής των προγραμμάτων σημάτων-πληροφοριών της NSA. Η SAIC ήταν τότε μεταξύ μιας κοινοπραξίας που έλαβε σύμβαση 280 εκατομμυρίων δολαρίων για την ανάπτυξη ενός από τα μυστικά συστήματα υποκλοπής της NSA. Μέχρι το 2003, ο Visner επέστρεψε στη SAIC για να γίνει διευθυντής στρατηγικού σχεδιασμού και επιχειρηματικής ανάπτυξης της ομάδας πληροφοριών της εταιρείας.

Εκείνο το έτος, η NSA ενοποίησε το πρόγραμμα TIA της ηλεκτρονικής παρακολούθησης χωρίς ένταλμα, για να παρακολουθεί τα άτομα και να κατανοεί «πώς ταιριάζουν σε μοντέλα» μέσω των προφίλ κινδύνου Αμερικανών πολιτών και αλλοδαπών. Η TIA το έκανε αυτό ενσωματώνοντας βάσεις δεδομένων για οικονομικά, ταξίδια, ιατρικά, εκπαιδευτικά και άλλα αρχεία σε μια «εικονική, κεντρική μεγάλη βάση δεδομένων».

Αυτή ήταν επίσης η χρονιά που η κυβέρνηση Μπους συνέταξε τον περιβόητο Οδικό Χάρτη Πληροφοριακών Επιχειρήσεων . Περιγράφοντας το Διαδίκτυο ως ένα «ευάλωτο οπλικό σύστημα», ο οδικός χάρτης IO του Ράμσφελντ είχε υποστηρίξει ότι η στρατηγική του Πενταγώνου «πρέπει να βασίζεται στην προϋπόθεση ότι το Υπουργείο Άμυνας θα «πολεμήσει το δίχτυ» όπως θα έκανε ένα εχθρικό οπλικό σύστημα». Οι ΗΠΑ θα πρέπει να επιδιώξουν τον «μέγιστο έλεγχο» του «πλήρους φάσματος των παγκοσμίως αναδυόμενων συστημάτων επικοινωνιών, αισθητήρων και οπλικών συστημάτων», υποστήριξε το έγγραφο.

Το επόμενο έτος, ο John Poindexter, ο οποίος είχε προτείνει και διευθύνει το πρόγραμμα επιτήρησης TIA μέσω της θέσης του στη DARPA, βρισκόταν στη Σιγκαπούρη συμμετέχοντας στο Φόρουμ των Νησιών Highlands 2004 . Άλλοι εκπρόσωποι ήταν ο τότε συμπρόεδρος του Φόρουμ των Χάιλαντς και ο Διευθυντής του Πενταγώνου Λίντον Γουέλς. Πρόεδρος του διαβόητου εργολάβου πληροφοριακού πολέμου του Πενταγώνου, Τζον Ρέντον. Karl Lowe, διευθυντής της Κοινής Διοίκησης Δυνάμεων (JFCOM) Joint Advanced Warfighting Division. Air Vice Marshall Stephen Dalton, υπεύθυνος ικανοτήτων για ανωτερότητα πληροφοριών στο Υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου. Αντιστράτηγος Johan Kihl, Αρχηγός Επιτελείου του Ανώτατου Διοικητή του Σουηδικού Στρατού. μεταξύ άλλων.

Από το 2006, η SAIC είχε αναθέσει μια σύμβαση πολλών εκατομμυρίων δολαρίων με την NSA για την ανάπτυξη ενός μεγάλου έργου εξόρυξης δεδομένων που ονομάζεται ExecuteLocus , παρά την κολοσσιαία αποτυχία 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων της προηγούμενης σύμβασης, γνωστής ως «Trailblazer».

Τα βασικά στοιχεία του TIA «συνεχίζονταν αθόρυβα» με «νέες κωδικές ονομασίες», σύμφωνα με τον του Foreign Policy Shane Harris , αλλά είχαν κρυφτεί «πίσω από το πέπλο του απόρρητου προϋπολογισμού πληροφοριών». Το νέο πρόγραμμα επιτήρησης είχε ήδη μεταφερθεί πλήρως από τη δικαιοδοσία της DARPA στην NSA.

Αυτή ήταν επίσης η χρονιά ενός ακόμη Φόρουμ για το νησί της Σιγκαπούρης με επικεφαλής τον Richard O’Neill εκ μέρους του Πενταγώνου, στο οποίο συμμετείχαν ανώτεροι αμυντικοί και βιομηχανικοί αξιωματούχοι από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Αυστραλία, τη Γαλλία, την Ινδία και το Ισραήλ. Οι συμμετέχοντες περιλάμβαναν επίσης ανώτερους τεχνολόγους από τη Microsoft, την IBM, καθώς και τον Gilman Louie , συνεργάτη της εταιρείας επενδύσεων τεχνολογίας Alsop Louie Partners.

Ο Gilman Louie είναι πρώην διευθύνων σύμβουλος της In-Q-Tel — της εταιρείας CIA που επενδύει ειδικά σε νεοφυείς επιχειρήσεις που αναπτύσσουν τεχνολογία εξόρυξης δεδομένων. Η In-Q-Tel ιδρύθηκε το 1999 από τη Διεύθυνση Επιστήμης και Τεχνολογίας της CIA, υπό την οποία λειτουργούσε το Γραφείο Έρευνας και Ανάπτυξης (ORD) — το οποίο αποτελούσε μέρος του προγράμματος MDSS που χρηματοδοτεί η Google. Η ιδέα ήταν να αντικατασταθούν ουσιαστικά οι λειτουργίες που εκτελούσε κάποτε το ORD, κινητοποιώντας τον ιδιωτικό τομέα για την ανάπτυξη λύσεων τεχνολογίας πληροφοριών για ολόκληρη την κοινότητα πληροφοριών.

Ο Louie είχε ηγηθεί της In-Q-Tel από το 1999 έως τον Ιανουάριο του 2006 — συμπεριλαμβανομένου του χρόνου που η Google αγόρασε το Keyhole, το λογισμικό δορυφορικής χαρτογράφησης που χρηματοδοτεί η In-Q-Tel. Μεταξύ των συναδέλφων του στο διοικητικό συμβούλιο της In-Q-Tel αυτή την περίοδο ήταν ο πρώην διευθυντής της DARPA και συμπροεδρεύτρια του Highlands Forum, Anita Jones (η οποία είναι ακόμα εκεί), καθώς και το ιδρυτικό μέλος του διοικητικού συμβουλίου William Perry: ο άνθρωπος που είχε διορίσει τον O’Neill δημιούργησε το Φόρουμ Highlands στην πρώτη θέση. Μαζί με τον Perry ως ιδρυτικό μέλος του διοικητικού συμβουλίου της In-Q-Tel ήταν ο John Seely Brown, τότε επικεφαλής επιστήμονας στη Xerox Corp και διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου Palo Alto (PARC) από το 1990 έως το 2002, ο οποίος είναι επίσης επί σειρά ετών ανώτερο μέλος του φόρουμ του Highlands από την αρχή.

Εκτός από τη CIA, το In-Q-Tel έχει επίσης υποστηριχθεί από το FBI, το NGA και την Υπηρεσία Πληροφοριών Άμυνας, μεταξύ άλλων υπηρεσιών. Πάνω από το 60 τοις εκατό των επενδύσεων της In-Q-Tel υπό το ρολόι του Louie ήταν «σε εταιρείες που ειδικεύονται στην αυτόματη συλλογή, κοσκίνισμα και κατανόηση ωκεανών πληροφοριών», σύμφωνα με το Medill School of Journalism’s News2 1, το οποίο επίσης σημείωσε ότι ο ίδιος ο Louie είχε αναγνωρίσει δεν ήταν σαφές «αν η ιδιωτική ζωή και οι πολιτικές ελευθερίες θα προστατεύονται» από τη χρήση αυτών των τεχνολογιών από την κυβέρνηση «για την εθνική ασφάλεια».

Η απομαγνητοφώνηση του σεμιναρίου του Richard O’Neill στα τέλη του 2001 στο Χάρβαρντ δείχνει ότι το Pentagon Highlands Forum είχε προσλάβει για πρώτη φορά τον Gilman Louie πολύ πριν από το Island Forum, στην πραγματικότητα, λίγο μετά την 11η Σεπτεμβρίου για να εξερευνήσει «τι συμβαίνει με το In-Q-Tel. ” Αυτή η συνεδρία του Φόρουμ επικεντρώθηκε στο πώς να «εκμεταλλευτείτε την ταχύτητα της εμπορικής αγοράς που δεν ήταν παρούσα στην επιστημονική και τεχνολογική κοινότητα της Ουάσιγκτον» και να κατανοήσετε «τις συνέπειες για το Υπουργείο Ανάπτυξης όσον αφορά τη στρατηγική αναθεώρηση, το QDR, Δράση Hill και τα ενδιαφερόμενα μέρη».

Οι συμμετέχοντες στη συνάντηση περιελάμβαναν «ανώτερους στρατιωτικούς», μαχητικούς διοικητές, «αρκετούς από τους ανώτερους αξιωματικούς της σημαίας», μερικούς «άνθρωπους της αμυντικής βιομηχανίας» και διάφορους εκπροσώπους των ΗΠΑ, όπως ο Ρεπουμπλικανός Γερουσιαστής William Mac Thornberry και ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Joseph Lieberman.

Τόσο ο Thornberry όσο και ο Lieberman είναι ένθερμοι υποστηρικτές της παρακολούθησης της NSA και έχουν ενεργήσει με συνέπεια για να συγκεντρώσουν υποστήριξη για τη νομοθεσία υπέρ του πολέμου, υπέρ της επιτήρησης. Τα σχόλια του O’Neill υποδεικνύουν ότι ο ρόλος του Φόρουμ δεν είναι απλώς να επιτρέψει στους εταιρικούς εργολάβους να γράψουν την πολιτική του Πενταγώνου, αλλά να συγκεντρώσει πολιτική υποστήριξη για τις κυβερνητικές πολιτικές που υιοθετήθηκαν μέσω της άτυπης μάρκας σκιώδους δικτύωσης του Φόρουμ.

Επανειλημμένα, ο O’Neill είπε στο ακροατήριό του στο Χάρβαρντ ότι η δουλειά του ως πρόεδρος του Φόρουμ ήταν να ασχολείται με μελέτες περιπτώσεων από πραγματικές εταιρείες σε όλο τον ιδιωτικό τομέα, όπως το eBay και το Human Genome Sciences, για να βρει τη βάση της «Πληροφοριακής Ανωτερότητας» των ΗΠΑ — «πώς να κυριαρχήσουν» στην αγορά πληροφοριών — και αξιοποιήστε το για «τι ήθελαν να κάνουν ο πρόεδρος και ο υπουργός Άμυνας σε σχέση με τον μετασχηματισμό του Υπουργείου Άμυνας και τη στρατηγική αναθεώρηση».

Μέχρι το 2007, ένα χρόνο μετά τη συνάντηση του Island Forum που περιελάμβανε τον Gilman Louie, το Facebook έλαβε τον δεύτερο γύρο χρηματοδότησης αξίας 12,7 εκατομμυρίων δολαρίων από την Accel Partners.

Επικεφαλής της Accel ήταν ο James Breyer, πρώην πρόεδρος της National Venture Capital Association (NVCA), όπου ο Louie υπηρέτησε επίσης στο διοικητικό συμβούλιο ενώ ήταν ακόμη διευθύνων σύμβουλος της In-Q-Tel. Τόσο ο Louie όσο και ο Breyer είχαν υπηρετήσει στο παρελθόν μαζί στο διοικητικό συμβούλιο της BBN Technologies – η οποία είχε προσλάβει την πρώην επικεφαλής της DARPA και διαχειριστή της In-Q-Tel, Anita Jones.

Ο γύρος χρηματοδότησης του Facebook το 2008 ήταν επικεφαλής της Greylock Venture Capital, η οποία επένδυσε 27,5 εκατομμύρια δολάρια.

Οι ανώτεροι συνεργάτες της εταιρείας περιλαμβάνουν τον Χάουαρντ Κοξ, έναν άλλο πρώην πρόεδρο της NVCA, ο οποίος συμμετέχει επίσης στο διοικητικό συμβούλιο της In-Q-Tel. Εκτός από τον Breyer και τον Zuckerberg, το μόνο άλλο μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Facebook είναι ο Peter Thiel, συνιδρυτής της αμυντικής εταιρείας Palantir, η οποία παρέχει όλα τα είδη τεχνολογιών εξόρυξης δεδομένων και οπτικοποίησης στην κυβέρνηση, τον στρατό και τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της NSA και του FBI . η ίδια γαλουχήθηκε για την οικονομική βιωσιμότητα από τα μέλη του Φόρουμ των Highlands.

Οι συνιδρυτές της Palantir, Thiel και Alex Karp, συναντήθηκαν με τον John Poindexter το 2004, σύμφωνα με το Wired , την ίδια χρονιά που ο Poindexter συμμετείχε στο Highlands Island Forum στη Σιγκαπούρη. Γνωρίστηκαν στο σπίτι του Ρίτσαρντ Περλ, ενός άλλου συνεργάτη του Άντριου Μάρσαλ. Ο Poindexter βοήθησε τον Palantir να ανοίξει τις πόρτες και να συγκεντρώσει «μια λεγεώνα υποστηρικτών από τα πιο ισχυρά στρώματα της κυβέρνησης». Ο Thiel είχε επίσης συναντηθεί με τον Gilman Louie του In-Q-Tel, εξασφαλίζοντας την υποστήριξη της CIA σε αυτή την πρώιμη φάση.

Και έτσι κάνουμε τον κύκλο μας. Προγράμματα εξόρυξης δεδομένων όπως το ExecuteLocus και έργα που συνδέονται με αυτό, τα οποία αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, προφανώς έθεσαν τις βάσεις για τα νέα προγράμματα της NSA που αποκαλύφθηκαν τελικά από τον Έντουαρντ Σνόουντεν. Μέχρι το 2008, καθώς το Facebook έλαβε τον επόμενο γύρο χρηματοδότησής του από την Greylock Venture Capital, έγγραφα και μαρτυρίες πληροφοριοδοτών επιβεβαίωσαν ότι η NSA ουσιαστικά αναβίωνε το έργο TIA με εστίαση στην εξόρυξη δεδομένων μέσω Διαδικτύου μέσω ολοκληρωμένης παρακολούθησης e-mail, μηνυμάτων κειμένου και Ιστού. περιήγηση.
Γνωρίζουμε επίσης τώρα χάρη στον Σνόουντεν ότι το σύστημα εκμετάλλευσης XKeyscore «Digital Network Intelligence» της NSA σχεδιάστηκε για να επιτρέπει στους αναλυτές να αναζητούν όχι μόνο βάσεις δεδομένων στο Διαδίκτυο όπως email, διαδικτυακές συνομιλίες και ιστορικό περιήγησης, αλλά και τηλεφωνικές υπηρεσίες, ήχο κινητών τηλεφώνων, οικονομικές συναλλαγές και παγκόσμιες επικοινωνίες αεροπορικών μεταφορών — ουσιαστικά ολόκληρο το παγκόσμιο δίκτυο τηλεπικοινωνιών. Ο εταίρος SAIC του Highlands Forum διαδραμάτισε βασικό ρόλο, μεταξύ άλλων εργολάβων, στην παραγωγή και διαχείριση του XKeyscore της NSA και πρόσφατα ενεπλάκη στην παραβίαση της NSA στο δίκτυο απορρήτου Tor.

Ως εκ τούτου, το Pentagon Highlands Forum συμμετείχε στενά σε όλα αυτά ως δίκτυο σύγκλησης — αλλά και πολύ άμεσα. Επιβεβαιώνοντας τον κεντρικό του ρόλο στην επέκταση του παγκόσμιου μηχανισμού επιτήρησης υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, ο τότε συμπρόεδρος του Φόρουμ, CIO του Πενταγώνου, Λίντον Γουέλς, είπε στο περιοδικό FedTech το 2009 ότι είχε επιβλέψει την ανάπτυξη της NSA «μιας εντυπωσιακής μακροπρόθεσμης αρχιτεκτονικής το περασμένο καλοκαίρι που θα παρέχει όλο και πιο εξελιγμένη ασφάλεια μέχρι το 2015 περίπου».

Η σύνδεση της Goldman Sachs

Όταν ρώτησα τον Wells σχετικά με τον ρόλο του Φόρουμ στην επιρροή της μαζικής παρακολούθησης των ΗΠΑ, απάντησε μόνο λέγοντας ότι θα προτιμούσε να μην σχολιάσει και ότι δεν ηγείται πλέον της ομάδας.

Καθώς ο Wells δεν είναι πλέον στην κυβέρνηση, αυτό είναι αναμενόμενο – αλλά εξακολουθεί να είναι συνδεδεμένος με τα Highlands. Από τον Σεπτέμβριο του 2014, αφού παρέδωσε τη λευκή του βίβλο με επιρροή για τον μετασχηματισμό του Πενταγώνου, εντάχθηκε στο Monterey Institute for International Studies (MIIS) Cyber ​​Security Initiative (CySec) ως διακεκριμένος ανώτερος συνεργάτης.

Δυστυχώς, αυτή δεν ήταν μια μορφή προσπάθειας να κρατηθεί απασχολημένος στη συνταξιοδότηση. Η κίνηση του Γουέλς υπογράμμισε ότι η αντίληψη του Πενταγώνου για τον πόλεμο πληροφοριών δεν αφορά μόνο την επιτήρηση, αλλά την εκμετάλλευση της επιτήρησης για να επηρεάσει τόσο την κυβέρνηση όσο και την κοινή γνώμη.

Η πρωτοβουλία MIIS CySec συνεργάζεται πλέον επίσημα με το Pentagon Highlands Forum μέσω ενός Μνημονίου Συναντίληψης που υπογράφηκε με την καθηγήτρια του MIIS Dr Amy Sands , η οποία συμμετέχει στο Διεθνές Συμβουλευτικό Συμβούλιο Ασφάλειας του Υπουργού Εξωτερικών. Ο ιστότοπος MIIS CySec αναφέρει ότι το μνημόνιο συνεργασίας που υπεγράφη με τον Richard O’Neill:

«… ανοίγει το δρόμο για μελλοντικές κοινές συνεδρίες MIIS CySec-Highlands Group που θα διερευνήσουν τον αντίκτυπο της τεχνολογίας στην ασφάλεια, την ειρήνη και τη δέσμευση πληροφοριών. Για σχεδόν 20 χρόνια, ο Όμιλος Highlands έχει δεσμεύσει ηγέτες του ιδιωτικού τομέα και της κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένου του Διευθυντή Εθνικής Πληροφοριών, της DARPA, του Γραφείου του Υπουργού Άμυνας, του Γραφείου του Υπουργού Εσωτερικής Ασφάλειας και του Υπουργού Άμυνας της Σιγκαπούρης, σε δημιουργικές συνομιλίες τομείς έρευνας πολιτικής και τεχνολογίας».

Ποιος είναι ο οικονομικός ευεργέτης της νέας πρωτοβουλίας MIIS CySec που συνεργάζεται με το Pentagon Highlands; Σύμφωνα με τον ιστότοπο MIIS CySec , η πρωτοβουλία ξεκίνησε «μέσω μιας γενναιόδωρης δωρεάς χρηματοδότησης εκκίνησης από τον George Lee». Ο George C. Lee είναι ανώτερος συνεργάτης της Goldman Sachs, όπου είναι επικεφαλής πληροφοριών του τμήματος επενδυτικής τραπεζικής και πρόεδρος του Ομίλου Global Technology, Media and Telecom (TMT).

Αλλά εδώ είναι το λάκτισμα. 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων του Facebook Το 2011, ο Lee ήταν αυτός που σχεδίασε την αποτίμηση των και προηγουμένως χειριζόταν συμφωνίες για άλλους τεχνολογικούς γίγαντες που συνδέονται με τα Highlands, όπως η Google, η Microsoft και το eBay.

Το τότε αφεντικό του Lee, Stephen Friedman, πρώην διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος της Goldman Sachs, και αργότερα ανώτερος συνεργάτης στο εκτελεστικό συμβούλιο της εταιρείας, ήταν επίσης ιδρυτικό μέλος του διοικητικού συμβουλίου της In -Q-Tel μαζί με τον αρχηγό του φόρουμ του Highlands William Perry και το μέλος του Forum John Seely Brown. .

Το 2001, ο Μπους διόρισε τον Stephen Friedman στη Συμβουλευτική Επιτροπή Πληροφοριών του Προέδρου και στη συνέχεια στην προεδρία αυτού του συμβουλίου από το 2005 έως το 2009. Ο Friedman υπηρέτησε στο παρελθόν μαζί με τον Paul Wolfowitz και άλλους στην προεδρική επιτροπή έρευνας για τις δυνατότητες των ΗΠΑ το 1995-6 και το 1996 στο Jeremiah Panel που παρήγαγε μια αναφορά στον Διευθυντή του Εθνικού Γραφείου Αναγνώρισης (NRO) — μία από τις υπηρεσίες επιτήρησης που είναι συνδεδεμένη στο Φόρουμ των Χάιλαντς. Ο Friedman ήταν στο Jeremiah Panel με τον Martin Faga, τότε ανώτερο αντιπρόεδρο και γενικό διευθυντή του Κέντρου για Ολοκληρωμένα Συστήματα Πληροφοριών της MITER Corp – όπου ήταν επίσης ο Thuraisingham, ο οποίος διαχειριζόταν το πρόγραμμα CIA-NSA-MDDS που ενέπνευσε την αντιτρομοκρατική εξόρυξη δεδομένων της DARPA επικεφαλής μηχανικός.

Στις υποσημειώσεις ενός κεφαλαίου για το βιβλίο, Cyberspace and National Security ( Georgetown University Press), το στέλεχος της SAIC/Leidos, Jeff Cooper, αποκαλύπτει ότι ένας άλλος ανώτερος συνεργάτης της Goldman Sachs, Philip J. Venables — ο οποίος ως επικεφαλής υπεύθυνος κινδύνου πληροφοριών ηγείται των προγραμμάτων της εταιρείας για πληροφορίες ασφάλεια — παρουσίασε μια παρουσίαση του Φόρουμ των Χάιλαντς το 2008 σε αυτό που ονομάστηκε «Σύνοδος Εμπλουτισμού για την Αποτροπή». Το κεφάλαιο του Cooper βασίζεται στην παρουσίαση του Venables στο Highlands «με την άδεια». Το 2010, ο Venables συμμετείχε με το τότε αφεντικό του Friedman σε μια συνάντηση του Aspen Institute για την παγκόσμια οικονομία. Τα τελευταία χρόνια, ο Venables συμμετείχε επίσης σε διάφορα συμβούλια αξιολόγησης των βραβείων κυβερνοασφάλειας της NSA.

Εν ολίγοις, η επενδυτική εταιρεία που είναι υπεύθυνη για τη δημιουργία περιουσιακών στοιχείων δισεκατομμυρίων δολαρίων από τις τεχνολογικές αισθήσεις του 21ου αιώνα, από την Google έως το Facebook, είναι στενά συνδεδεμένη με την κοινότητα στρατιωτικών πληροφοριών των ΗΠΑ. με τους Venables, Lee και Friedman είτε άμεσα συνδεδεμένους με το Pentagon Highlands Forum, είτε με ανώτερα μέλη του Forum.

Καταπολεμώντας τον τρόμο με τρόμο

Η σύγκλιση αυτών των ισχυρών οικονομικών και στρατιωτικών συμφερόντων γύρω από το Highlands Forum, μέσω της χορηγίας του George Lee στον νέο εταίρο του Forum, την πρωτοβουλία MIIS Cysec, είναι αποκαλυπτική από μόνη της.

Η διευθυντρια του MIIS Cysec, Dr, Itamara Lochard, έχει ενσωματωθεί εδώ και καιρό στο Highlands. “Παρουσιάζει τακτικά την τρέχουσα έρευνα για μη κρατικές ομάδες, τη διακυβέρνηση, την τεχνολογία και τις συγκρούσεις στο Φόρουμ του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ στο Highlands”, σύμφωνα με το της στο Πανεπιστήμιο Tufts βιογραφικό . Επίσης , «συμβουλεύει τακτικά στρατιωτικούς διοικητές των ΗΠΑ» και ειδικεύεται στη μελέτη της χρήσης της τεχνολογίας των πληροφοριών από «βίαιες και μη βίαιες υποκρατικές ομάδες».

Η Δρ Itamara Lochard είναι ανώτερο μέλος του Φόρουμ των Highlands και εμπειρογνώμονας πληροφοριών του Πενταγώνου. Διευθύνει την πρωτοβουλία MIIS CyberSec που τώρα υποστηρίζει το Pentagon Highlands Forum με χρηματοδότηση από τον συνεργάτη της Goldman Sachs, George Lee, ο οποίος ηγήθηκε των αποτιμήσεων του Facebook και της Google.
Η Δρ Itamara Lochard είναι ανώτερο μέλος του Φόρουμ των Highlands και εμπειρογνώμονας πληροφοριών του Πενταγώνου. Διευθύνει την πρωτοβουλία MIIS CyberSec που τώρα υποστηρίζει το Pentagon Highlands Forum με χρηματοδότηση από τον συνεργάτη της Goldman Sachs, George Lee, ο οποίος ηγήθηκε των αποτιμήσεων του Facebook και της Google.

Ο Δρ Lochard διατηρεί μια περιεκτική βάση δεδομένων με 1.700 μη κρατικές ομάδες, συμπεριλαμβανομένων «εξεγερμένων, πολιτοφυλακών, τρομοκρατών, περίπλοκων εγκληματικών οργανώσεων, οργανωμένων συμμοριών, κακόβουλων παραγόντων στον κυβερνοχώρο και στρατηγικών μη βίαιων παραγόντων», για να αναλύσει τα «οργανωτικά τους πρότυπα, τομείς συνεργασίας, στρατηγικές και τακτική».

Παρατηρήστε, εδώ, την αναφορά των «στρατηγικών μη βίαιων παραγόντων» — που ίσως καλύπτει ΜΚΟ και άλλες ομάδες ή οργανώσεις που ασχολούνται με κοινωνικές πολιτικές δραστηριότητες ή εκστρατείες, κρίνοντας από την εστίαση άλλων ερευνητικών προγραμμάτων του Υπουργείου Άμυνας .

Από το 2008, η Lochard ήταν επίκουρη καθηγήτρια στο US Joint Special Operations University όπου διδάσκει ένα άκρως απόρρητο προχωρημένο μάθημα «Irregular Warfare» που σχεδίασε για ανώτερους αξιωματικούς των ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ. Έχει διδάξει στο παρελθόν μαθήματα για τον «Εσωτερικό Πόλεμο» για ανώτερους «πολιτικοστρατιωτικούς αξιωματικούς» διαφόρων καθεστώτων του Κόλπου.

Έτσι, οι απόψεις της αποκαλύπτουν πολλά για το τι υποστήριξε το Highlands Forum όλα αυτά τα χρόνια. Το 2004, ο Lochard ήταν συν-συγγραφέας μιας μελέτης για το Ινστιτούτο Μελετών Εθνικής Ασφάλειας της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ σχετικά με τη στρατηγική των ΗΠΑ έναντι των «μη κρατικών ένοπλων ομάδων».

Η μελέτη, αφενός, υποστήριξε ότι οι μη κρατικές ένοπλες ομάδες θα πρέπει να αναγνωριστούν επειγόντως ως «προτεραιότητα ασφαλείας της πρώτης βαθμίδας» και, αφετέρου, ότι ο πολλαπλασιασμός των ενόπλων ομάδων «παρέχει στρατηγικές ευκαιρίες που μπορούν να αξιοποιηθούν για την επίτευξη στόχων πολιτικής. Υπήρξαν και θα υπάρξουν περιπτώσεις όπου οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορεί να διαπιστώσουν ότι η συνεργασία με ένοπλες ομάδες είναι προς τα στρατηγικά τους συμφέροντα». Ωστόσο, πρέπει να αναπτυχθούν «προηγμένα εργαλεία» για τη διαφοροποίηση μεταξύ των διαφορετικών ομάδων και την κατανόηση της δυναμικής τους, για τον προσδιορισμό ποιες ομάδες θα πρέπει να αντιμετωπιστούν και ποιες θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για τα συμφέροντα των ΗΠΑ. «Τα προφίλ ένοπλων ομάδων μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για τον εντοπισμό τρόπων με τους οποίους οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να βοηθήσουν ορισμένες ένοπλες ομάδες των οποίων η επιτυχία θα είναι επωφελής για τους στόχους της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ».

Το 2008, το Wikileaks δημοσίευσε ένα εγχειρίδιο πεδίου για τις Ειδικές Επιχειρήσεις του Στρατού των Η.Π.Α.

Το έργο του Lochard καταδεικνύει έτσι ότι το Φόρουμ των Χάιλαντς βρισκόταν στη διασταύρωση της προηγμένης στρατηγικής του Πενταγώνου για την επιτήρηση, τις μυστικές επιχειρήσεις και τον παράτυπο πόλεμο: κινητοποίηση μαζικής παρακολούθησης για την ανάπτυξη λεπτομερών πληροφοριών για βίαιες και μη βίαιες ομάδες που θεωρούνται δυνητικά απειλητικές για τα συμφέροντα των ΗΠΑ ή προσφέρουν ευκαιρίες για εκμετάλλευση, τροφοδοτώντας έτσι απευθείας τις μυστικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ.

Αυτός, τελικά, είναι ο λόγος που η CIA, η NSA, το Πεντάγωνο, δημιούργησαν την Google. Έτσι θα μπορούσαν να διεξάγουν τους μυστικούς βρώμικους πολέμους τους με ακόμη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα από ποτέ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ

Ο Δρ Nafeez Ahmed είναι ένας ερευνητής δημοσιογράφος, συγγραφέας μπεστ σέλερ και μελετητής διεθνούς ασφάλειας. Πρώην συγγραφέας του Guardian, γράφει τη στήλη «System Shift» για το Motherboard του VICE και είναι επίσης αρθρογράφος για το Middle East Eye. Είναι νικητής του 2015 Project Censored Award for Outstanding Investigative Journalism για το έργο του Guardian.

Ο Nafeez έχει επίσης γράψει για τους The Independent, Sydney Morning Herald, The Age, The Scotsman, Foreign Policy, The Atlantic, Quartz, Prospect, New Statesman, Le Monde diplomatique, New Internationalist, Counterpunch, Truthout, μεταξύ άλλων. Είναι ο συγγραφέας του A User’s Guide to the Crisis of Civilization: And How to Save It (2010) και του μυθιστορήματος επιστημονικού θρίλερ ZERO POINT , μεταξύ άλλων βιβλίων. Το έργο του σχετικά με τα βαθύτερα αίτια και τις μυστικές επιχειρήσεις που συνδέονται με τη διεθνή τρομοκρατία συνέβαλε επίσημα στην Επιτροπή της 11ης Σεπτεμβρίου και στην έρευνα του ιατροδικαστή της 7/7.

Αυτή η αποκλειστικότητα κυκλοφορεί δωρεάν για το δημόσιο συμφέρον και ενεργοποιήθηκε από το crowdfunding. Θα ήθελα να ευχαριστήσω την καταπληκτική κοινότητα των θαμώνων μου για την υποστήριξή τους, η οποία μου έδωσε την ευκαιρία να εργαστώ σε αυτήν τη σε βάθος έρευνα. Υποστηρίξτε την ανεξάρτητη, ερευνητική δημοσιογραφία για τα παγκόσμια κοινά .

πηγη: medium.com ΑΥΤΟΜΑΤΗ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΑΠΟ YANDEXGOOGLE

Δημοσιευτηκε στο INSURGE INTELLIGENCE  22 Ιανουαρίου 2015

Τι λέει λοιπόν η Ανεξάρτητη Δικαιοσύνη για τα πληρωμένα πιστόλια της Big Pharma;

Ε Κ Τ Α Κ Τ Ο : Η G o o g l e ανακοινώνει Παγκόσμιο ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ των Ανεξάρτητων Μέσων Ενημέρωσης από τα Αποτελέσματα Αναζήτησης

Βραβευμένος με Νόμπελ επιστήμονας Η κλιματική κρίση είναι μια φάρσα για την ερήμωση του πλανήτη

Χρόνος ανάγνωσης: 48 λεπτά

Πηγή url: www.e-synews.gr

Διαδώστε αυτή τη σελίδα

Ε.ΣΥ. ΔΗΛΩΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Χρόνος ανάγνωσης: 48 λεπτά

Ε.ΣΥ. ΔΗΛΩΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ