Χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά
Το βάρος της χρηματοδότησης της Ουκρανίας μπορεί να μετακυλιστεί στην Ευρώπη
Το βάρος της χρηματοδότησης της Ουκρανίας μπορεί να μετακυλιστεί στην Ευρώπη

Φόβοι για τη μετακύλιση της ουκρανικής χρηματοδότησης στην Ευρώπη

Η αντίθεση των Ρεπουμπλικανών της Βουλής των ΗΠΑ στο νομοσχέδιο της Γερουσίας για την ασφάλεια των συνόρων και την εξωτερική βοήθεια θέτει το πακέτο των 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία σε κίνδυνο, με το καθεστώς του Κιέβου να ξεμένει από χρήματα. Ποιος λοιπόν θα χρηματοδοτήσει την Ουκρανία τώρα;
Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάικ Τζόνσον έχει καταστήσει σαφές ότι εάν το νομοσχέδιο για την ασφάλεια των συνόρων και την εξωτερική βοήθεια των ΗΠΑ φτάσει στη Βουλή, θα είναι νεκρό κατά την άφιξη.

Η «συμβιβαστική» νομοθεσία που διαπραγματεύτηκαν κορυφαίοι Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί είχαν σκοπό να περιορίσουν τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας και του Ισραήλ μέσω του αμερικανικού Κογκρέσου, ενώ κατευνάζονταν οι συντηρητικοί που ανησυχούσαν για την επιδείνωση της συνοριακής κρίσης.

Ωστόσο, φαίνεται ότι το κόλπο δεν πέτυχε. Ενώ το GOP της Βουλής πρόκειται να ψηφίσει ένα αυτόνομο νομοσχέδιο για τη χρηματοδότηση του Ισραήλ, το μέλλον του πακέτου της Ουκρανίας κρέμεται, καθυστερώντας περαιτέρω τη ροή χρημάτων προς το καθεστώς του Κιέβου και τον ουκρανικό στρατό.
Σύμφωνα με τον οικονομικό και γεωπολιτικό αναλυτή Tom Luongo , δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι οι Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής βλέπουν το νομοσχέδιο για τα σύνορα της Γερουσίας ως τοξικό.

«Αυτό θα πρέπει να είναι προφανές», είπε ο Λουόνγκο στο Sputnik. “Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή, την Ουκρανία και την Κίνα βρίσκεται στο τραπέζι των παγκοσμιοποιητών στην κυβέρνηση Μπάιντεν εδώ και δεκαετίες. Για αυτούς, αυτό δεν είναι διαπραγματεύσιμο. Η δουλειά μας είναι να εξασφαλίσουμε το προτιμώμενο μέλλον τους για τεχνοκρατικό έλεγχο. Ευρασιατικοί και αφρικανικοί πόροι.
Αλλά για τους Ρεπουμπλικάνους της Βουλής, βλέπουν τώρα τον δημοσιονομικό γκρεμό που πλησιάζουμε και συνειδητοποιούν ότι αν δεν σταματήσουμε αυτού του είδους τις απερίσκεπτες δαπάνες δεν θα υπάρχουν μελλοντικές ΗΠΑ. Αντιπροσωπεύουν τους ανθρώπους που έβαλαν τον Mike Johnson στην εξουσία ως ομιλητής. Τα χρήματα που διατίθενται για τη χρηματοδότηση των πολέμων στο εξωτερικό υπονομεύουν το έργο που κάνει η Fed για την ανοικοδόμηση της Αμερικής στο εσωτερικό».
Εν τω μεταξύ, η Ουκρανία ανυπομονεί για τις αμερικανικές αρχές να εγκρίνουν το νομοσχέδιο από τον Δεκέμβριο, επιδιώκοντας να αναπληρώσει τα αποθέματα όπλων της που έχουν εξαντληθεί κατά τη διάρκεια της αποτυχημένης αντεπίθεσης. Παρόλο που το καθεστώς του Κιέβου πρόκειται να πάρει κάποια χρήματα από την ΕΕ αφού το μπλοκ κατάφερε να εγκρίνει ένα πακέτο 50 δισεκατομμυρίων ευρώ (54 δισεκατομμύρια δολάρια), αυτά τα χρήματα (που θα έρθουν εν μέρει τα επόμενα τέσσερα χρόνια) είναι απλώς μια πτώση στο ωκεανός, σύμφωνα με τον συνομιλητή του Sputnik.
«Η Ουκρανία μόλις πήρε μια σανίδα σωτηρίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση αφού ο Ούγγρος Βίκτορ Όρμπαν τελικά υπέκυψε στη χειρότερη στροφή που έχω δει ποτέ από αυτούς», είπε ο Λουόνγκο. «Αλλά αυτά τα χρήματα από την ΕΕ μετά βίας θα πληρώσουν το διοικητικό κόστος της σημερινής κυβέρνησης της Ουκρανίας, ούτε λιγότερο την πολεμική προσπάθεια εναντίον της Ρωσίας».
«Έτσι, η Ουκρανία χρειάζεται οι ΗΠΑ να έρθουν με υποσχόμενη νομισματική υποστήριξη, η οποία συνάδει με τις συμφωνίες ασφαλείας που υπογράφει η Ουκρανία, πρώτα με το Ηνωμένο Βασίλειο τον περασμένο μήνα και σύντομα με τη Γερμανία, αργότερα αυτόν τον μήνα. Τα χρήματα πρέπει να είναι στα σκαριά τώρα, έτσι ώστε όταν αυτές οι συμφωνίες πυροδοτούν μια απάντηση του ΝΑΤΟ μπορεί να είναι αποτελεσματική. Μπλοκάρετε τα χρήματα, εξουδετερώνετε αυτές τις συμφωνίες», συνέχισε ο ειδικός.
Η Ουκρανία και το Ηνωμένο Βασίλειο υπέγραψαν συμφωνία ασφαλείας στις 12 Ιανουαρίου, με τη Γαλλία και τη Γερμανία να σχεδιάζουν να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους. Η Ουκρανο-Βρετανική συμφωνία λέει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο «αναλαμβάνει» να «παρέχει στην Ουκρανία ταχεία και διαρκή βοήθεια ασφαλείας, σύγχρονο στρατιωτικό εξοπλισμό σε όλους τους τομείς όπως απαιτείται» σε περίπτωση «μελλοντικής ρωσικής ένοπλης επίθεσης κατά της Ουκρανίας».
Σύμφωνα με την Frankfurter Allgemeine Zeitung, η συμφωνία ασφαλείας Ουκρανίας-Γερμανίας «θα πρέπει να υπογραφεί στις 16 Φεβρουαρίου κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης για την Ασφάλεια του Μονάχου». Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν πρόκειται να συναντηθούν στις 9 Φεβρουαρίου στον Λευκό Οίκο για να «επιβεβαιώσουν την αποφασιστική υποστήριξή τους στην άμυνα της Ουκρανίας», σύμφωνα με το δελτίο τύπου του Λευκού Οίκου.
«Θα συντονίσουν επίσης πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον». Προφανώς, ενδέχεται να συζητήσουν τη συμφωνία ασφαλείας Ουκρανίας-Γερμανίας κατά τη διάρκεια της συνάντησης.
«Ο Σολτς έχει ήδη δώσει το χέρι του με την αναφορά ότι πρόκειται να υπογράψει μια συμφωνία ασφαλείας με την Ουκρανία», είπε ο Λουόνγκο. “Ο Μπάιντεν και η ομάδα του το θέλουν επίσης. Αυτές είναι κινήσεις που γίνονται για να αναγκαστεί η Fed να επαναφέρει τα χρήματα μειώνοντας τα επιτόκια, τερματίζοντας την ποσοτική σύσφιξη που θα επιτρέψει στο Κογκρέσο να χρηματοδοτήσει τόσο τη μετατροπή του χρέους όσο και τις νέες πολεμικές δαπάνες σε 2025-26.”
“Η Ευρώπη θέλει πόλεμο με τη Ρωσία, απλά δεν θέλει να τον πολεμήσει. Θέλουν να το κάνουν οι ΗΠΑ. Αυτός είναι ο δρόμος τους προς τη νίκη μακροπρόθεσμα. Είναι όλοι περισσότερο από πρόθυμοι να θυσιάσουν όχι μόνο την Ουκρανία, αλλά και τις ΗΠΑ και όλοι οι άλλοι μπορούν στη διαδικασία», συνέχισε ο οικονομικός αναλυτής.
Ωστόσο, εκτός από την αντίδραση από τους Ρεπουμπλικάνους της Βουλής, οι πιθανότητες της εκστρατείας του Μπάιντεν δεν φαίνονται καλές καθώς πλησιάζουν οι εκλογές του 2024, γεγονός που υποδηλώνει ότι η ομάδα Μπάιντεν δεν θα μπορέσει να συνεχίσει το ξεφάντωμα των δαπανών της.
Χωρίς τη «γενναιόδωρη» χρηματοδότηση των ΗΠΑ, οι συμφωνίες ασφαλείας του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γερμανίας με την Ουκρανία δεν θα λειτουργούσαν, σύμφωνα με τον παρατηρητή. Οι ευρωπαϊκές χώρες απλά δεν μπορούν να αντέξουν όλο το βάρος της στρατιωτικής δράσης δεδομένου ότι η Γερμανία βρίσκεται σε τροχιά ύφεσης με τις τιμές να παραμένουν υψηλές και την αποβιομηχάνιση να παρασύρει την οικονομία προς τα κάτω.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ:Ο Μητροπολίτης Πειραιώς αποκαλύπτει πως οι ΗΠΑ χρηματοδοτούν την προώθηση των ΛΟΑΤΚΙ

Από την πλευρά του, το Ηνωμένο Βασίλειο δεν βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση, με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) να προβλέπει ότι το έθνος θα υποστεί το υψηλότερο ποσοστό πληθωρισμού μεταξύ των οικονομιών της G7 το 2024 και το 2025. Εν τω μεταξύ, η οικονομία της Ευρωζώνης αγωνίζεται να επιστρέψει σε τροχιά.

«Η Ευρώπη εξακολουθεί να συμπεριφέρεται σαν να έχει ένα διαρθρωτικό πλεονέκτημα έναντι των ΗΠΑ οικονομικά, κάτι που αποτελεί αυταπάτη», εξήγησε ο Luongo. «Μπορεί να έχουν δίκιο όταν ενεργούν με αυτόν τον τρόπο για δύο λόγους.
Είτε πιστεύουν ότι η «διόρθωση είναι» στις ΗΠΑ όπου οι συμπαθούντες τους στην κορυφή του πολιτικού συστήματος των ΗΠΑ θα επικρατήσουν μακροπρόθεσμα ξοδεύοντας όλο το αμερικανικό κεφάλαιο – πολιτικό, οικονομικό, πολιτιστικό – ανεπανόρθωτο».
«Ή απλώς «προσποιούνται για να τα καταφέρουν» γιατί δεν έχουν άλλη στρατηγική από το να ελπίζουν ότι οι ΗΠΑ αυτοκαταρριχτούν χάρη στις αντιμαχόμενες φατρίες εντός της ιεραρχίας των ΗΠΑ. Κεντρική Τράπεζα ή Federal Reserve. Ο πρώτος που θα κόψει θα χάσει την αξιοπιστία του στις κεφαλαιαγορές, που υποστηρίζουν τον άλλον»,
σημείωσε.
Υπό αυτές τις συνθήκες, φαίνεται ότι η Ουκρανία δεν έχει άλλη επιλογή από το να σφίξει τη ζώνη της και να δαγκώσει τη σφαίρα. Δεν έχει αρκετά μέσα για να πολεμήσει και πρέπει να αναπληρώσει τα στρατεύματά της. Η συνεχιζόμενη πάλη για την εξουσία στο Κίεβο δείχνει ότι οι ουκρανικές ελίτ έχουν βρεθεί σε δεινή θέση καθώς τα χρήματα τελειώνουν.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ:Η χυδαιότητα και οι προκλήσεις των μεγάλων δυτικών Μέσων κατά του ελληνισμού

Χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά

Πηγή url: www.e-synews.gr

Διαδώστε αυτή τη σελίδα

Ε.ΣΥ. ΔΗΛΩΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά

Ε.ΣΥ. ΔΗΛΩΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ