Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά
Αποκάλυψη:Στην Ευρώπη έχουν αρνητικές (!) τιμές ρεύματος και εμείς πληρώνουμε πανάκριβα «χρωματιστά τιμολόγια ρεύματος»
Αποκάλυψη:Στην Ευρώπη έχουν αρνητικές (!) τιμές ρεύματος και εμείς πληρώνουμε πανάκριβα «χρωματιστά τιμολόγια ρεύματος»

Αποκάλυψη: Η αντίθεση των τιμών ρεύματος στην Ευρώπη και στην Ελλάδα

Το φιλόξενο olympia.gr από τις πρώτες μέρες, ήδη από το 2009 έχει φιλοξενήσει άπειρα άρθρα ανάμεσά τους, του αείμνηστου Νίκου Στεφανή και του archaeopteryx, για τα όσα μελλούμενα (τότε) σχεδίαζαν οι γύπες των Αγορών για την ενεργειακή υποδούλωση της Χώρας.
Πολλοί μας θεωρούσαν υπερβολικούς τότε. Άλλωστε πως θα μπορούσε κάποιος να καταστρέψει τη ΔΕΗ, όταν το 2008 είχε το φθηνότερο ρεύμα στην Ευρώπη, άρα κάνεις δεν μπορούσε να την ανταγωνιστεί στα ίσα, και μάλιστα με τζιρο 6 δισεκατομμυρίων ευρώ (τον μεγαλύτερο στα βαλκάνια) και 1 δισεκατομμύριο ευρώ κέρδη;
Σήμερα έχουμε φτάσει στο (κάποτε) ανήκουστο, οι «κουτόφραγκοι» να έχουν αρνητικές (!) τιμές ρεύματος και εμείς με τόσο δωρεάν νερο, λιγνήτη και αιολικά το ακριβότερο ρεύμα στην Ευρώπη και τον κόσμο
Διαβάστε το άρθρο της Στέλλας Σαρρή, Ηλεκτρολόγου Μηχανικού & Μηχανικού Υπολογιστών, MSc, PhD με προϋπηρεσία στη ΡΑΕ και στον ΑΔΜΗΕ:
«Μια ενδιαφέρουσα ανάλυση που αξίζει να διαβάσετε, δεδομένου ότι αναφέρεται σε αρνητικές τιμές στην αγορά ενέργειας, οι οποίες εμφανίστηκαν σε πολλές χώρες (ΟΧΙ στην Ελλάδα). Η ύπαρξη αρνητικών ή χαμηλών τιμών ας έχουμε υπόψη ότι επηρεάζει και τη Λιανική όπως έχουμε πει, άρα το τι πληρώνουμε για το ρεύμα.
Το 2023 ήταν η χρονιά στην οποία σημειώθηκε ρεκόρ αρνητικών (!) τιμών στην Προημερήσια αγορά ηλεκτρικής ενέργειας (Day-ahead market).
Επισημαίνεται εδώ ότι η αγορά μπορεί να αυτορρυθμιστεί και να οδηγήσει σε χαμηλές (ή και αρνητικές όπως βλέπουμε εδώ!) τιμές, εφόσον υπάρχει επάρκεια ενέργειας και δεν έχουμε έλλειψη καυσίμου. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να μην υπάρχουν στρεβλώσεις στην αγορά και να μην σημειώνονται περιστατικά χειραγώγησης που αυξάνουν τεχνητά τις τιμές. Αυτό προϋποθέτει παρακολούθηση και έλεγχο από τον Ρυθμιστή.

Σε αυτήν την περίπτωση, οι περισσότερες ώρες με αρνητικές τιμές ήταν στη Σκανδιναβία. Η πιο μακρά συνεχόμενη περίοδος με αρνητικές τιμές σημειώθηκε στη Γερμανία από τις 24 έως τις 25 Δεκεμβρίου.

ΔΕΙΤΕ:ΑΑΔΕ: Η αποκάλυψη της νομότυπης εγκληματικής οργάνωσης

Οι παράγοντες που οδήγησαν στην τόσο μαζική εμφάνιση αρνητικών και, εν γένει, χαμηλών τιμών ήταν:
  • – Οι πολλές βροχοπτώσεις το καλοκαίρι, οι οποίες γέμισαν τα ρεζερβουάρ των υδροηλεκτρικών σταθμών
  • – Η χαμηλή ζήτηση, ειδικά την περίοδο των γιορτών των Χριστουγέννων, λόγω ήπιου καιρού χωρίς πολλά κρύα
  • – Η υψηλή παραγωγή από αιολικά, λόγω δυνατών ανέμων
  • Η ανάλυση στο παρακάτω άρθρο που αναφέρω σε σχόλιο και τις φωτογραφίες που το συνοδεύουν είναι πολύ ενδιαφέρουσα. Μπορεί να δει κανείς:
  • – Τον αριθμό των ωρών με αρνητικές τιμές ανά χώρα
  • – Τη μέση τιμή της ενέργειας στην Προημερήσια Αγορά κατά τη διάρκεια των αρνητικών τιμών
  • – Τις αιτίες της ύπαρξης αρνητικών τιμών και
  • – Μια ανάλυση ανά χώρα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα δεν εμφανίστηκαν αρνητικές τιμές.»
Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Πηγή url: www.e-synews.gr

Διαδώστε αυτή τη σελίδα

Ε.ΣΥ. ΔΗΛΩΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Ε.ΣΥ. ΔΗΛΩΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ