Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά
Μήνυμα Erdogan σε Μητσοτάκη πριν τη συνάντηση (7/12): Θέλω λύση win-win - Μοιραζόμαστε την ίδια θάλασσα
Μήνυμα Erdogan σε Μητσοτάκη πριν τη συνάντηση (7/12): Θέλω λύση win-win – Μοιραζόμαστε την ίδια θάλασσα

Μήνυμα Erdogan σε Μητσοτάκη πριν τη συνάντηση (7/12): Θέλω λύση win-win – Μοιραζόμαστε την ίδια θάλασσα

Σαφές μήνυμα περί των προθέσεων, που δεν φαίνεται να έχει παρεκκλίνει ειδικά όσον αφορά την ΑΟΖ και την αποστρατιωτικοποίηση νησιών, απηύθυνε ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan, λίγες ημέρες πριν τη συνάντηση του με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο πλαίσιο του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, στις 7 Δεκεμβρίου.
Ειδικότερα, λοιπόν, ο Erdogan διεμήνυσε ότι Τουρκία και Ελλάδα μοιράζονται την ίδια θάλασσα αλλά και ότι θέλει λύση «win-win». «Ελπίζω ότι το ταξίδι στην Ελλάδα, που σκοπεύουμε να κάνουμε στις 7 Δεκεμβρίου, θα οδηγήσει στο άνοιγμα μιας νέας σελίδας μεταξύ των χωρών μας. Διαφορές είχαμε και θα έχουμε με την Ελλάδα. Το γεγονός αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να βρούμε κοινό έδαφος καθώς δύο χώρες μοιράζονται την ίδια θάλασσα» είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ:Οι ανησυχητικές συνέπειες: Αύξηση των υπερβολικών θανάτων παιδιών σε όλη την Ευρώπη

H λύση win – win

Μια λύση «win win» -όπως προκύπτει τουλάχιστον από τις δηλώσεις του Erdogan αλλά και από τη στάση της Άγκυρας- σημαίνει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να αποδεχθεί τα συμφέροντα της Τουρκίας σε Αιγαίο και Μεσόγειο με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τις απαιτήσεις της «Γαλάζιας Πατρίδας».
«Δεν κάνουμε πίσω από τις θέσεις μας. Ουδέποτε θα αφήσουμε απροστάτευτα τα συμφέροντά μας στη “Γαλάζια Πατρίδα”» είπε από περίπου 15 ημέρες ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Yaşar Güler. Αξίζει σημειωθεί ότι η Τουρκία αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία και επιμένει στην αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάννης.
Ωστόσο, το ενδιαφέρον εστιάζεται στη Μεσόγειο, λόγω του ενεργειακού. Η Τουρκία έχει ήδη υπογράψει ένα μνημόνιο με τη Λιβύη για τη χάραξη ΑΟΖ, αμφισβητώντας ΑΟΖ ΚαστελόριζουΡόδουΚάσσουΚαρπάθουΚρήτης και περιορίζει τη εν δυνάμει ελληνική ΑΟΖ.

Ποια είναι τα σχέδια του ΟΗΕ για τον απόλυτο έλεγχο της πληροφορίας στο Διαδίκτυο

«Σφαγέας» ο Netanyahu

Ωστόσο, για ακόμα μία φορά, ο Erdogan επιτέθηκε κατά του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Benjamin Netanyahu, τον οποίο δεν δίστασε να χαρακτηρίσει «σφαγέα της Γάζας».
«Το Ισραήλ θα λογοδοτήσει ενώπιον του νόμου. Ο Netanyahu έχει ήδη γράψει το όνομά του στην ιστορία ως “Χασάπης της Γάζας”. Βλέπουμε τις ανταλλαγές κρατουμένων και τις ανθρωπιστικές εντάσεις ως μια θετική εξέλιξη όσον αφορά την ανάσχεση της αιματοχυσίας» είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος και υποστήριξε πως οι δηλώσεις της κυβέρνησης Netanyahu καταστρέφουν τις ελπίδες η προσωρινή κατάπαυση πυρός να μετατραπεί σε εκεχειρία. Αποκάλυψε, παράλληλα, πως ένα δεύτερο πλοίο που μεταφέρει 1.500 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας για τη Γάζα ετοιμάζεται να αποπλεύσει σήμερα από την Τουρκία.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ:Ζήτω η ανάπτυξη: Ρεκόρ 10ετίας στους πλειστηριασμούς

Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Πηγή url: www.e-synews.gr

Διαδώστε αυτή τη σελίδα

Ε.ΣΥ. ΔΗΛΩΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Ε.ΣΥ. ΔΗΛΩΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ