Χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά
Το Σκοτεινό Μυστικό της Αιολικής Ενέργειας
Το Σκοτεινό Μυστικό της Αιολικής Ενέργειας

Το Σκοτεινό Μυστικό της Αιολικής Ενέργειας

Τα βρώμικα μυστικά της “καθαρής ενέργειας” θα έπρεπε να φαίνονται σε όλους, αλλά, δυστυχώς, δεν υπάρχουν χειρότεροι τυφλοί από αυτούς που δεν θέλουν να δουν.

Κίνδυνοι για την υγεία από τα αιολικά πάρκα εντοπίστηκαν το 2009, αλλά οι κυβερνήσεις εξακολουθούν να τους αγνοούν.

Η αιολική ενέργεια είναι μια βιομηχανία πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων το χρόνο.

Διαφημίζεται ως “καθαρή, πράσινη, ανανεώσιμη” πηγή ενέργειας.

Σε αυτήν την εντυπωσιακά γραμμένη, αξιολογημένη από ομότιμους έκθεση ενός MD και Ph.D. στο Πρίνστον (Πληθυσμιακή Βιολογία) του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, ανακαλύπτουμε το βρώμικο μυστικό της αιολικής ενέργειας.

Το σύνδρομο ανεμογεννήτριας (“WTS”).

Πολλοί άνθρωποι που ζουν σε απόσταση 2 χιλιομέτρων (1,25 μίλια) από αυτούς τους γίγαντες που περιστρέφονται αρρωσταίνουν. Ο θόρυβος και οι δονήσεις που προέρχονται από τις μεγάλες ανεμογεννήτριες ευθύνονται για την αύξηση των καρδιακών παθήσεων, της ημικρανίας, των κρίσεων πανικού και άλλων προβλημάτων υγείας, σύμφωνα με έρευνα Αμερικανής γιατρού.

Όπως ανέφερε ο Independent το 2009, η διαβίωση πολύ κοντά σε ανεμογεννήτριες μπορεί να προκαλέσει καρδιακές παθήσεις, εμβοές, ίλιγγο, κρίσεις πανικού, ημικρανίες και στέρηση ύπνου, σύμφωνα με έρευνα που δημοσίευσε η Δρ. Nina Pierpont, κορυφαία παιδίατρος της Νέας Υόρκης.

Η Δρ. Pierpont, υπότροφος της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής, εκπαιδεύτηκε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Johns Hopkins και απέκτησε το διδακτορικό της στην Βιολογία Πληθυσμού από το Πρίνστον.

Μελέτησε συμπτώματα ανθρώπων που ζούσαν κοντά σε ανεμογεννήτριες στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιταλία, την Ιρλανδία και τον Καναδά για περισσότερα από πέντε χρόνια. Ως αποτέλεσμα της μελέτης της, εντόπισε έναν νέο κίνδυνο για την υγεία: το σύνδρομο ανεμογεννήτριας (“WTS”), την διαταραχή ή την ανώμαλη διέγερση του αιθουσαίου συστήματος του εσωτερικού αυτιού από τον υπέρ-ήχο και τον θόρυβο χαμηλών συχνοτήτων των ανεμογεννητριών. Το πιο χαρακτηριστικό γνώρισμα του WTS είναι μια ομάδα συμπτωμάτων που η Δρ. Pierpoint ονομάζει σπλαχνική δονητική αιθουσαία διαταραχή (“VVVD”).

Προκαλούν προβλήματα που κυμαίνονται από εσωτερικούς παλμούς, τρέμουλο, νευρικότητα, φόβο, καταναγκασμό σε φυγή, σφίξιμο στο στήθος και ταχυκαρδία – αυξημένο καρδιακό ρυθμό. Ο θόρυβος της τουρμπίνας μπορεί επίσης να προκαλέσει εφιάλτες και άλλες διαταραχές στα παιδιά καθώς και να βλάψει την γνωστική ανάπτυξη των νέων, ισχυρίστηκε. Ωστόσο, η Δρ Pierpont κατέστησε επίσης σαφές ότι δεν είναι όλοι οι άνθρωποι που ζουν κοντά σε τουρμπίνες ευπαθείς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ:Μήνυμα Erdogan σε Μητσοτάκη πριν τη συνάντηση:Θέλω λύση win-win – Μοιραζόμαστε την ίδια θάλασσα

Στα τέλη του 2009, δημοσίευσε ένα βιβλίο 66 σελίδων με τίτλο «Σύνδρομο ανεμογεννητριών». Εκείνοι που προωθούν την ατζέντα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ/Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή ισχυρίζονται ότι η αιολική ενέργεια είναι «καθαρή, πράσινη, ανανεώσιμη».

Η Wind είναι μια βιομηχανία πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων το χρόνο και εκείνοι που πρόκειται να βγάλουν πολλά χρήματα από αυτήν δεν θα ήθελαν οι αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία ή στο περιβάλλον να μπουν εμπόδιο στο δρόμο τους. Έτσι, ήταν άσχημα νέα γι’ αυτούς όταν η έκθεση της Dr. Pierpont, η οποία έχει αξιολογηθεί από ομότιμους, αποκάλυψε το βρώμικο μυστικό της αιολικής ενέργειας.

Οι λεπίδες που περιστρέφονται γρήγορα παράγουν έναν αδύναμο αλλά διακριτικό θόρυβο, καθώς και διαταραχές στην πίεση του αέρα. Ο θόρυβος δημιουργείται από την κίνηση των πτερυγίων μέσω του αέρα, καθώς και από τα μηχανήματα του στροβίλου. Ο υπέρηχος είναι ήχος με συχνότητα χαμηλότερη από 20 Hz ή κύκλους ανά δευτερόλεπτο. Αυτό είναι το «φυσιολογικό» όριο της ανθρώπινης ακοής.

Πολλοί άνθρωποι που ζουν σε απόσταση 1,25 μιλίων ή 2 χλμ. από αυτούς τους γίγαντες που περιστρέφονται αρρωσταίνουν. Πολύ συχνά εγκαταλείπουν τα σπίτια τους. Κλειδώνουν την πόρτα και φεύγουν. Κανείς δεν θέλει να αγοράσει τα ακουστικά τοξικά σπίτια τους. Οι “τυχεροί” εξαγοράζονται αθόρυβα από τους κατασκευαστές αιολικών εγκαταστάσεων – οι οποίοι αρνούνται σταθερά να αναγνωρίσουν την ύπαρξη WTS. Οι εργολάβοι αιολικών εγκαταστάσεων πολύ “προσεκτικά” περιλαμβάνουν μια ρήτρα εμπιστευτικότητας στην συμφωνία πώλησης, που απαγορεύει στο θύμα τους να συζητήσει περαιτέρω το θέμα.

Η Δρ. Pierpont είπε στην Independent:

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η κλινική μου έρευνα δείχνει ότι ο υπόηχος έως ο υπερηχητικός θόρυβος και οι δονήσεις που εκπέμπονται από τις ανεμογεννήτριες προκαλούν τα συμπτώματα που ονομάζω “Σύνδρομο Ανεμογεννητριών”. Υπάρχουν περίπου 12 διαφορετικά προβλήματα υγείας που σχετίζονται με το WTS και αυτά κυμαίνονται από ταχυκαρδία, διαταραχές ύπνου, πονοκεφάλους, εμβοές, ναυτία, θόλωση της όρασης, κρίσεις πανικού με αισθήσεις αισθήματα εσωτερικού τρόμου έως γενικότερη ευερεθιστότητα. Η αιολική βιομηχανία θα προσπαθήσει να με δυσφημήσει και να με απαξιώσει, αλλά μπορώ να το αντιμετωπίσω… Η αιολική βιομηχανία, εννοείται, δεν αποτελείται από κλινικούς γιατρούς, ούτε από ανθρώπους που υποφέρουν από τις ανεμογεννήτριες».

ΔΕΙΤΕ:Ποια είναι τα σχέδια του ΟΗΕ για τον απόλυτο έλεγχο της πληροφορίας στο Διαδίκτυο

Μετά την δημοσίευση του βιβλίου της στα τέλη του 2009, η Pierpont ενημερώθηκε από ανθρώπους σε όλο τον κόσμο ότι το WTS δεν περιορίζεται μόνο στο να ζει κάποιος στην σκιά των βιομηχανικών ανεμογεννητριών (“IWT”). Αποδεικνύεται ότι οι άνθρωποι υποφέρουν από πανομοιότυπα συμπτώματα ζώντας κοντά σε σταθμούς συμπίεσης φυσικού αερίου, βιομηχανικούς σταθμούς άντλησης λυμάτων, βιομηχανικά κλιματιστικά και άλλες μονάδες παραγωγής ενέργειας.

“Οι άνθρωποι περιγράφουν τον θόρυβο σαν ένα αεροπλάνο που δεν φτάνει ποτέ.”

Σε κάθε περίπτωση, ο θόρυβος χαμηλών συχνοτήτων και ο υπέρηχος φαίνεται να είναι ο κύριος ένοχος που προκαλεί την ασθένεια.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, σημείωσε η Independent, ο Δρ. Christopher Hanning, ιδρυτής της British Sleep Society, ο οποίος υποστήριξε την έρευνά της, είπε:

“Η λεπτομερής καταγραφή από την Δρ. Pierpont για την βλάβη που προκαλεί ο θόρυβος των ανεμογεννητριών θα θέσει γερές βάσεις για μελλοντικές έρευνες. Θα πρέπει να είναι υποχρεωτικό ανάγνωσμα για όλους τους μελετητές που εξετάζουν το ενδεχόμενο αιολικών πάρκων”.

Η Daily Mail σημείωσε ότι το 2009 υπήρχαν 219 αιολικά πάρκα στην Βρετανία και ο υπουργός Κλιματικής Αλλαγής Εντ Μίλιμπαντ είχε σχέδια για την εγκατάσταση περίπου 4.000 επιπλέον ανεμογεννητριών.

“Οι ανεμογεννήτριες είναι ήσυχες, ασφαλείς και βιώσιμες.” (Βρετανική Ένωση Αιολικής Ενέργειας)

Το 2013, τρεις Καναδοί – ένας οικογενειακός γιατρός, ένας συνταξιούχος φαρμακοποιός και ένας λογιστής – δημοσίευσαν ένα άρθρο σχετικά με τις δυσμενείς επιπτώσεις των IWT στην υγεία. Οι συγγραφείς δήλωσαν ότι οι γιατροί μπορούν να περιμένουν να δουν αυξανόμενους αριθμούς αγροτικών ασθενών που αναφέρουν δυσμενείς επιπτώσεις από την έκθεση σε IWT.

Οι άνθρωποι που ζουν ή εργάζονται σε κοντινή απόσταση από IWT έχουν παρουσιάσει συμπτώματα που περιλαμβάνουν μειωμένη ποιότητα ζωής, ενόχληση, στρες, διαταραχές ύπνου, πονοκέφαλο, άγχος, κατάθλιψη και γνωστική δυσλειτουργία. Μερικοί έχουν επίσης νιώσει θυμό, θλίψη ή αίσθημα αδικίας.

Οι προτεινόμενες αιτίες των συμπτωμάτων περιλαμβάνουν έναν συνδυασμό θορύβου ανεμογεννήτριας, υπέρηχων, βρώμικου ηλεκτρισμού, ρεύματος γείωσης και τρεμοπαίγματος σκιών. Οι οικογενειακοί γιατροί θα πρέπει να γνωρίζουν ότι οι ασθενείς που αναφέρουν ανεπιθύμητες ενέργειες από IWT μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα που είναι έντονα και διάχυτα.

«Μέχρι τώρα, η κυβέρνηση και οι αιολικές εταιρείες αρνούνταν οποιονδήποτε κίνδυνο για την υγεία που σχετίζεται με τους ισχυρούς θορύβους και τους κραδασμούς που εκπέμπουν οι ανεμογεννήτριες».

Το 2018, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ενημέρωσε τις κατευθυντήριες οδηγίες για τον θόρυβο για την Ευρώπη. (Δείτε το ακόλουθο pdf Noise guidelines for Europe)

Σε σύγκριση με προηγούμενες οδηγίες του ΠΟΥ για το θόρυβο, αυτή η έκδοση περιέχει πέντε σημαντικές εξελίξεις: Ισχυρότερα στοιχεία των καρδιαγγειακών και μεταβολικών επιπτώσεων του περιβαλλοντικού θορύβου. Συμπερίληψη νέων πηγών θορύβου, συγκεκριμένα του θορύβου ανεμογεννητριών και του θορύβου αναψυχής, επιπλέον του θορύβου από τις μεταφορές (αεροπορικά, σιδηροδρομικά και οδικά)…

Παρόλα αυτά, η άρνηση των κινδύνων για την υγεία των ανεμογεννητριών συνεχίζεται.

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας:

  • Ο θόρυβος της ανεμογεννήτριας ως κίνδυνος για την υγεία.

“Υπό όρους”, αναγνωρίζεται ο παλμός (παρορμητική τροποποίηση πλάτους, όπως το αποκαλεί ο Steven Cooper) και το ILFN (Θόρυβος Υπέρυθρων και Χαμηλής Συχνότητας), η νέα έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας υπογραμμίζει την αποτυχία των υφιστάμενων κανονισμών για την διαχείριση επιπτώσεις στην υγεία από βιομηχανικές αιολικές εγκαταστάσεις παγκοσμίως. Αδιαμφισβήτητο συμπέρασμα είναι ότι η αιολική βιομηχανία έχει λάβει μια ρυθμιστική πορεία προς τα κέρδη με μια ανεξιχνίαστη άδεια να βλάψει με την μορφή στέρησης ύπνου (και συναφούς ασθενειών) για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ο Master Resource ανέφερε σχετικά με τα ευρήματα της Επιλεγμένης Επιτροπής της Αυστραλιανής Γερουσίας για τις Ανεμογεννήτριες (29 Ιουνίου 2015). Αυτό το δικαστήριο διαπίστωσε ότι υπάρχει άμεση οδός για την ασθένεια που προκύπτει από τον θόρυβο της ανεμογεννήτριας. (masterresource 2018)

  • Οι ανεμογεννήτριες μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα υγείας, λένε οι νέες κατευθυντήριες γραμμές του ΠΟΥ. Οι ανεμογεννήτριες μπορούν να προκαλέσουν κινδύνους για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της απώλειας ακοής, σύμφωνα με μια νέα έκθεση που δημοσιεύτηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Δεν υπάρχει καθαρή «πράσινη ενέργεια»

Μια σχολαστική ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε το 2020 στο επιστημονικό περιοδικό Energies, που διεξήχθη από μια ομάδα ερευνητών από την Ιρλανδία και τις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων ερευνητών του CERES, έθεσε εκπληκτικά και ανησυχητικά ερωτήματα σχετικά με την σκοπιμότητα και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της μετάβασης στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Κατά την περίοδο 2011-2018, ο κόσμος δαπάνησε 3,6 τρισεκατομμύρια δολάρια σε έργα για την κλιματική αλλαγή – το 55% των οποίων δαπανήθηκε σε έργα ηλιακής και αιολικής ενέργειας. Παρ’ όλα αυτή η αιολική και ηλιακή ενέργεια εξακολουθούν να παράγουν μόνο το 3% της παγκόσμιας κατανάλωσης ενέργειας το 2018. Όχι μόνο είναι ακριβά και αναποτελεσματικά, η ανασκόπηση διαπίστωσε ότι αυτά τα έργα μερικές φορές συμβάλλουν σε προβλήματα που σχεδιάστηκαν να λύσουν.

Τόσο τα αιολικά όσο και τα ηλιακά πάρκα προκαλούν από μόνα τους την τοπική κλιματική αλλαγή. Και, έχουν και καταστροφικές επιπτώσεις στην βιοποικιλότητα.

Το παρακάτω δημοσιεύτηκε αρχικά από το CERES Science την 1η Οκτωβρίου 2022 και ενημερώθηκε στις 13 Μαρτίου 2022. Η ανησυχία για την κλιματική αλλαγή έχει οδηγήσει σε μαζικές επενδύσεις σε νέες πολιτικές «πράσινης ενέργειας» που αποσκοπούν στην μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου («GHG») και άλλων περιβαλλοντικών επιπτώσεων από την βιομηχανία ορυκτών καυσίμων.

Ο κόσμος δαπάνησε 3.660 δισεκατομμύρια δολάρια για έργα για την κλιματική αλλαγή κατά την οκταετία 2011-2018. Συνολικά το 55% αυτού του ποσού δαπανήθηκε για ηλιακή και αιολική ενέργεια, ενώ μόνο το 5% δαπανήθηκε για προσαρμογή στις επιπτώσεις των ακραίων καιρικών φαινομένων.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ:Ζήτω η ανάπτυξη: Ρεκόρ 10ετίας στους πλειστηριασμούς

Αιφνιδιαστικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μερικές φορές συμβάλλουν σε προβλήματα που σχεδιάστηκαν να λύσουν. Για παράδειγμα, μια σειρά διεθνών μελετών έχει βρει ότι τόσο τα αιολικά όσο και τα ηλιακά πάρκα προκαλούν τα ίδια την τοπική κλιματική αλλαγή. Τα αιολικά πάρκα αυξάνουν την θερμοκρασία του εδάφους κάτω από αυτά και αυτή η θέρμανση προκαλεί τα μικρόβια του εδάφους να απελευθερώνουν περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα. Έτσι, κατά ειρωνικό τρόπο, ενώ η αιολική ενέργεια μπορεί να μειώνει εν μέρει τις ανθρώπινες «εκπομπές άνθρακα», αυξάνει επίσης τις «εκπομπές άνθρακα» από φυσικές πηγές.

Οι τεχνολογίες πράσινης ενέργειας απαιτούν 10πλάσια αύξηση της εξόρυξης ορυκτών σε σύγκριση με την ηλεκτρική ενέργεια από ορυκτά καύσιμα. Ομοίως, η αντικατάσταση μόλις 50 εκατομμυρίων από τα 1,3 δισεκατομμύρια αυτοκίνητα του κόσμου με ηλεκτρικά οχήματα θα απαιτούσε υπερδιπλασιασμό της παγκόσμιας ετήσιας παραγωγής κοβαλτίου, νεοδυμίου και λιθίου και χρήση πάνω από το ήμισυ της τρέχουσας ετήσιας παραγωγής χαλκού στον κόσμο.

Τα ηλιακά και τα αιολικά πάρκα χρειάζονται επίσης 100 φορές μεγαλύτερη έκταση από ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από ορυκτά καύσιμα και αυτές οι αλλαγές στην χρήση γης μπορούν να έχουν καταστροφικές επιπτώσεις στην βιοποικιλότητα. Οι επιπτώσεις της βιοενέργειας στη βιοποικιλότητα είναι χειρότερες και η αυξημένη χρήση καλλιεργειών όπως το φοινικέλαιο για βιοκαύσιμα, συμβάλλει ήδη στην καταστροφή των τροπικών δασών και άλλων φυσικών οικοτόπων.

Περίπλοκες οικονομικές επιπτώσεις.

Παραδόξως, πάνω από το ήμισυ (55%) του συνόλου των παγκόσμιων δαπανών για το κλίμα κατά τα έτη 2011-2018 δαπανήθηκαν για την ηλιακή και την αιολική ενέργεια – συνολικά 2.000 δισεκατομμύρια δολάρια. Παρόλα αυτά, η αιολική και η ηλιακή ενέργεια εξακολουθούν να παράγουν μόνο το 3% της παγκόσμιας κατανάλωσης ενέργειας το έτος 2018, ενώ τα ορυκτά καύσιμα (πετρέλαιο, άνθρακας και φυσικό αέριο) παρήγαγαν το 85%. Αυτό εγείρει πιεστικά ερωτήματα σχετικά με το πόσο θα κόστιζε η μετάβαση σε 100% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως προτείνουν ορισμένοι ερευνητές.

Όπως λέει ο επικεφαλής συγγραφέας Coilín ÓhAiseadha:

“Κόστισε στον κόσμο 2 τρισεκατομμύρια δολάρια η αύξηση του μεριδίου της ενέργειας που παράγεται από την ήλιο και τον άνεμο από 0,5% σε 3% και χρειάστηκαν οκτώ χρόνια για να γίνει αυτό. Πόσο θα κόστιζε η αύξηση του ποσοστού αυτού στο 100%; Και πόσος χρόνος θα χρειαζόταν;”

Παγκόσμια κατανάλωση ενέργειας ανά πηγή, 2018. Στοιχεία από την BP (2019)

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:ΣΥΝΤΑΚΤΕΣ ΚΔΠΚΕΘ

Χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά

Πηγή url: www.e-synews.gr

Διαδώστε αυτή τη σελίδα

Ε.ΣΥ. ΔΗΛΩΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά

Ε.ΣΥ. ΔΗΛΩΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ