Χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά

Financial Times: Καταδικασμένος για διαφθορά Ισραηλινός επιχειρηματίας πήρε το μεγαλύτερο διυλιστήριο της Ιταλίας. Εμπλέκεται η Αλεξία Μπακογιάννη

Άρθρο της Silvia Sciorilli Borrelli στους Financial Times αναφέρει μεταξύ άλλων πως «Η εταιρεία που επέλεξε η κυβέρνηση της Ιταλίας για να αναλάβει το μεγαλύτερο διυλιστήριο πετρελαίου της χώρας από τον Ρώσο ιδιοκτήτη του έχει διασυνδέσεις με το στέλεχος βιομηχανιών εξόρυξης Beny Steinmetz, ο οποίος καταδικάστηκε για διαφθορά.

Η εφημερίδα εμπλέκει στο ρεπορτάζ της την Αλεξία Μπακογιάννη, ανιψιά του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Η εφημερίδα εμπλέκει στο ρεπορτάζ της την Αλεξία Μπακογιάννη, ανιψιά του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Αποκαλυπτικό δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times φέρνει στο φως πώς έγινε η πώληση του μεγαλύτερου διυλιστηρίου της Ιταλίας στην εταιρεία GOI Energy με έδρα την Κύπρο με το οποίο έχει δεσμούς ο καταδικασμένος για διαφθορά Ισραηλινός επιχειρηματίας Μπένι Στάινμετζ. Η εφημερίδα εμπλέκει στο ρεπορτάζ της την Αλεξία Μπακογιάννη, ανιψιά του Κυριάκου Μητσοτάκη.

  • Οι δεσμοί μεταξύ του Ισραηλινού δισεκατομμυριούχου και της GOI Energy, η οποία αγόρασε το διυλιστήριο της Σικελίας από τη Lukoil νωρίτερα φέτος με την υποστήριξη της εταιρείας εμπορίας βασικών προϊόντων, Trafigura, εγείρουν ερωτήματα σχετικά με την πώληση και την ιδιοκτησία ενός περιουσιακού στοιχείου που η Ρώμη θεωρεί στρατηγικό

Ο Steinmetz, ο οποίος έχει καταδικαστεί για διαφθορά στην Ελβετία και τη Ρουμανία, ταξίδεψε στη Ρώμη και το Μιλάνο τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2022 για να συζητήσει με δικηγόρους και συμβούλους μια προσφορά ύψους 1,5 δισ. ευρώ για το διυλιστήριο, σύμφωνα με τέσσερα άτομα με γνώση των συναντήσεων. Στην Ελλάδα εμπλέκεται με το σκάνδαλο ΠΑΝΓΑΙΑ

Πρόκειται για 67χρονο δισεκατομμυριούχο από το Ισραήλ, ο οποίος το 2020 είχε καταδικαστεί από τις ρουμανικές αρχές σε πέντε χρόνια φυλάκιση για υπόθεση διαφθοράς με αποτέλεσμα να εκδοθεί σε βάρος του ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης που εκτελέστηκε στην Κύπρο με την έκδοσή του, όμως, να μην προχωρά μετά από απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας. Το ένταλμα αρνήθηκαν να εκτελέσουν Ιταλία και Ελλάδα. Η δεύτερη καταδίκη του Στάινμετζ αποφασίστηκε το 2021 από ελβετικό δικαστήριο για χρηματισμό.

Eπίσης στο δημοσίευμα γίνονται αναφορές στο όνομα της Αλεξίας Μπακογιάνη. Η συντάκτης γράφει ότι στα ταξίδια του Στάινμετζ σε Ρώμη και Μιλάνο τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2022 τον «συνόδευε η Αλεξία Μπακογιάννη, η οποία κατέχει μετοχές στην εταιρεία GOI Energy με έδρα την Κύπρο (σ.σ. η εταιρεία η οποία εξαγόρασε το ιταλικό διυλιστήριο), στην οποία για κάποιο διάστημα υπήρξε και μέλος του διοικητικού συμβουλίου», ότι «τον βοήθησε στην Κύπρο ως σύμβουλος επικοινωνίας όταν εκείνος προσπαθούσε να ακυρώσει την έκδοσή του στη Ρουμανία» και ότι «το υπόλοιπο 4% (σ.σ. της GOI Energy) είναι χωρισμένο ανάμεσα στην Completicos Holdings, στην οποία μέτοχος είναι η Αλεξία Μπακογιάννη, και τον Ιτζίκ Γκουρ, από το Ισραήλ».

Ο Steinmetz συνοδευόταν από την Αλεξία Μπακογιάννη σε αυτά τα ταξίδια, σύμφωνα με τρία από τα άτομα. Είναι ανιψιά του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και κατέχει μετοχές της GOI Energy με έδρα την Κύπρο, της οποίας ήταν επίσης για λίγο μέλος του διοικητικού συμβουλίου, σύμφωνα με τα αρχεία της εταιρείας, αναφέρουν οι FΤ και προσθέτουν:

  • Ένα ίδρυμα της οικογένειας Steinmetz είναι επίσης επενδυτής στο Argus New Energy Fund, τον μεγαλύτερο μέτοχο της GOI Energy, σύμφωνα με απόρρητα έγγραφα που χρησιμοποιήθηκαν από την ιταλική κυβέρνηση για την έγκριση της συναλλαγής. Ένας άλλος συνδετικός κρίκος είναι ο διευθύνων σύμβουλος της GOI Energy, Michael Bobrov, ο οποίος κατέχει μερίδιο στην κυπριακή εταιρεία και είναι επίσης μέτοχος σε διυλιστήριο που ανήκει σε γαμπρούς του Steinmetz στο Ισραήλ.

Η αναγκαστική πώληση του εργοστασίου της Σικελίας, το οποίο αντιπροσωπεύει το ένα πέμπτο της ιταλικής διυλιστικής ικανότητας, πραγματοποιήθηκε καθώς η ΕΕ ετοιμαζόταν να απαγορεύσει τις εισαγωγές ρωσικών πετρελαϊκών προϊόντων δια θαλάσσης τον περασμένο Δεκέμβριο. […] Παρά τις ανησυχίες που εκφράστηκαν από τις ΗΠΑ, η κυβέρνηση της Giorgia Meloni ενέκρινε την πώληση στην GOI Energy, αφού η εταιρεία πλειοδότησε έναντι της αμερικανικής εταιρείας ιδιωτικών κεφαλαίων Crossbridge και της ελβετικής εταιρείας εμπορίας βασικών προϊόντων Vitol. Είχε επίσης προσφέρει ισχυρότερες διαβεβαιώσεις σχετικά με τις θέσεις εργασίας και τις επιχειρήσεις, δήλωσε τότε η κυβέρνηση. […]»

Τον Σεπτέμβριο, ο Steinmetz συνελήφθη στην Κύπρο δυνάμει ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης που εκδόθηκε από τη Ρουμανία, όπου καταδικάστηκε το 2020 σε πέντε χρόνια φυλάκιση για διαφθορά σε υπόθεση απάτης με ακίνητα. Ο 67χρονος εκτελεστικός διευθυντής αφέθηκε ελεύθερος αυτόν τον μήνα, αφού το ανώτατο δικαστήριο της Κύπρου ανέτρεψε προηγούμενη απόφαση έκδοσης. Ο Steinmetz δήλωσε ότι η ρουμανική δίκη και η καταδίκη είχαν πολιτικά κίνητρα.

Μπένι Στάινμετζ
Μπένι Στάινμετζ

Η Ιταλία και η Ελλάδα αρνήθηκαν επίσης να εκτελέσουν το ένταλμα σύλληψης του Βουκουρεστίου.

Ο δισεκατομμυριούχος καταδικάστηκε για δωροδοκία και το 2021 από ελβετικό δικαστήριο μετά από μια υπόθεση εξόρυξης που αφορούσε την εξαγορά κοιτασμάτων σιδηρομεταλλεύματος της Γουινέας. Ο Steinmetz έχει ασκήσει έφεση κατά της απόφασης. […] Η GOI Energy δήλωσε ότι “ένα ίδρυμα, του οποίου [οι τελικοί πραγματικοί δικαιούχοι] περιλαμβάνουν μέλη της οικογένειας του κ. Steinmetz (αλλά όχι τον ίδιο τον κ. Steinmetz) είναι επενδυτής μειοψηφίας στο ταμείο Argus, όπως προφανώς έχει γνωστοποιηθεί πλήρως στις αρμόδιες ιταλικές αρχές”.

Είπαν ότι ο Steinmetz δεν ήταν επενδυτής στην GOI Energy. […] Απαντώντας σε ερωτήσεις, το ιταλικό υπουργείο Βιομηχανίας δήλωσε ότι οι εξουσίες της “χρυσής μετοχής” [σ.σ. με δικαίωμα βέτο] αποσκοπούν στη διατήρηση της ενεργειακής ασφάλειας, προσθέτοντας: “Διεξήχθησαν εμπεριστατωμένες μελέτες σχετικά με τους εμπλεκόμενους χρηματοδότες/επενδυτές . . . καθώς και σχετικά με τις σχέσεις μεταξύ της Green Oil (Israel) Ltd . . και των μελών της οικογένειας Steinmetz”.

  • Η Μπακογιάννη βοήθησε επίσης τον Steinmetz στην Κύπρο ως σύμβουλος επικοινωνίας του όταν αγωνιζόταν για την έκδοσή του στη Ρουμανία, σύμφωνα με δηλώσεις που σχετίζονται με τη διαδικασία.

Η GOI Energy δήλωσε ότι οποιαδήποτε ερώτηση σχετικά με τις συναντήσεις του Steinmetz στην Ιταλία με τους δικηγόρους της GOI Energy τον Δεκέμβριο του 2022 “θα πρέπει να απευθύνεται στον κ. Steinmetz”, προσθέτοντας ότι ο Steinmetz “δεν εκπροσωπεί με κανένα τρόπο την GOI Energy”. Εκπρόσωπος του Steinmetz στο Ισραήλ, τον οποίο παρέπεμψε στους Financial Times η Μπακογιάννη, δεν ήταν σε θέση να σχολιάσει. […]

Τα αρχεία της κυπριακής εταιρείας δείχνουν ότι το 76% της GOI Energy κατέχεται από το Argus New Energy Fund, μέτοχοι του οποίου είναι δύο δικηγόροι με έδρα τη Λευκωσία. Ο Bobrov κατέχει το 20 τοις εκατό των μετοχών. Το υπόλοιπο 4% κατανέμεται ισομερώς μεταξύ της Completicos Holdings, της οποίας η Μπακογιάννη είναι μέτοχος, και του Itzik Gur, σύμφωνα με τα αρχεία της εταιρείας.

Ο Gur είναι Ισραηλινός υπήκοος, ο οποίος αναφερόταν ως “συνεργάτης” του Steinmetz σε κλήτευση δικαστηρίου της πολιτείας της Νέας Υόρκης. Ο Gur δεν ήταν δυνατόν να προσεγγιστεί για σχόλια. Η GOI Energy δήλωσε ότι οι Μπακογιάννη, Bobrov και Gur ήταν “όλοι ανεξάρτητοι επιχειρηματίες … με ένα εκτεταμένο χαρτοφυλάκιο πελατών, συνεργασιών και συμπράξεων”.

Mε πληροφορίες από Financial Times    hellasjournal

 

Χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά
Πηγή url: www.e-synews.gr

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Διαδώστε αυτή τη σελίδα, Κοινοποίησε, αντίγραψε την

Ε.ΣΥ. ΔΗΛΩΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ