Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Πανευρωπαϊκό «χρυσό» ακρίβειας στα τρόφιμα έλαβε η Ελλάδα τον Οκτώβριο

Την ταχύτερη άνοδο τιμών τροφίμων και ποτών σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση βίωσε η Ελλάδα τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα επίσημα τελικά στοιχεία της Eurostat. Δείχνουν άνοδο του σχετικού δείκτη κατά 10,4% στην Ελλάδα (από 9,7% άνοδο που κατέγραψε τον Σεπτέμβριο) και έναντι μέσης ανόδου κατά 7,6% στην Ευρωπαϊκή Ένωση και κατά 7,5% στην Ευρωζώνη.

Το ζήτημα είναι πως στα πιο πολλά κράτη οι τιμές επιβραδύνθηκαν. Για παράδειγμα, σε επίπεδο Ευρωζώνης τα στοιχεία για τον δείκτη τιμών τροφίμων και ποτών το Σεπτέμβριο κατέγραφαν άνοδο 9,1% και 9,4% στην ΕΕ, αλλά και διψήφια άνοδο τους προηγούμενους μήνες.

Οι νέες μετρήσεις πιστοποιούν την μεγάλη πίεση που δέχεται η αγορά από το μέτωπο της ακρίβειας, που αποκτά εγχώρια χαρακτηριστικά όπως αναφέρει η Επιτροπή εκτιμώντας πως πλέον θα τροφοδοτείται κυρίως από τα κέρδη των επιχειρήσεων και από τους φόρους, με τον Πρωθυπουργό να επισημαίνει την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να συγκρατήσει τις τιμές λέγοντας πως «θέλουμε την αγορά να λειτουργεί, αλλά δεν θα βγάλουν κάποιοι στην πλάτη του Έλληνα καταναλωτή χρήματα τα οποία δεν δικαιολογούνται».

Μόνο σε 5 χώρες επιταχύνθηκε ο γενικός δείκτης

Τα τελικά στοιχεία της Eurostat για τον πληθωρισμό στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα δείχνουν ότι ο εναρμονισμένος δείκτης σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο επιβραδύνθηκε σε 22 κράτη μέλη και αυξήθηκε σε πέντε. Η Ελλάδα ήταν ένα από αυτά…

Ο πληθωρισμός μάλιστα αυξήθηκε ταχύτερα στην Ελλάδα από ό,τι κατά μέσο όρο στα κράτη μέλη: με ρυθμό 3,8% έναντι 2,9% στην Ευρωζώνη.

Μάλιστα, ενώ στα πιο πολλά κράτη παρατηρείται αποκλιμάκωση (σε επίπεδο Ευρωζώνης από άνοδο 4,3% τον Σεπτέμβριο), στην Ελλάδα, όπως φάνηκε από τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα τις προηγούμενες μέρες τόσο από την ΕΛΣΤΑΤ, όσο και από την Eurostat (προσωρινές μετρήσεις), υπάρχει επιτάχυνση των πληθωριστικών πιέσεων.

Η πορεία των τιμών στην Ευρωπαϊκή Ένωση είχε πιο πολλές πιέσεις με το δείκτη να αυξάνεται κατά 3,6% τον Οκτώβριο, από 4,9% τον Σεπτέμβριο. Ένα χρόνο νωρίτερα, το ποσοστό ήταν 11,5%.

Υπήρξαν κράτη με μείωση τιμών: Αυτό συνέβη στο Βέλγιο (-1,7%), στην Ολλανδία (-1,0%) και στη Δανία (-0,4%). Στον Αντίποδα, η μεγαλύτερη άνοδος κατεγράφη στην Ουγγαρία (9,6%), στην Τσεχία (9,5%) και στη Ρουμανία (8,3%).

Πηγή

Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Πηγή url: www.e-synews.gr

Διαδώστε αυτή τη σελίδα

Ε.ΣΥ. ΔΗΛΩΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Ε.ΣΥ. ΔΗΛΩΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ