Χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά

Οι Δήμοι επικαλούνται την δήθεν έξοδο από τα μνημόνια λόγω της ταμειακής τους ανεπάρκειας

Dimos Dimaresis

Δια την ιστορία και προς αποφυγή κάθε είδους παρεξηγήσεως, ο νόμος κύρωσης του μνημονίου στην Ελλάδα είναι ο 3845/2010 (ΦΕΚ 65 , 6 Μαίου του 2010). Η ουσία αυτού του νόμου είναι η έγκριση και εφαρμογή μέτρων προς στήριξη, ΔΗΘΕΝ, της Ελληνικής οικονομίας από τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ.

Εκείνη την ημέρα όλοι οι βουλευτές και τα κόμματα ενέκριναν να εκχωρηθεί η εθνική κυριαρχία της χώρας μας δίχως να πέσει μία σφαίρα στρώνοντας το έδαφος για τις συνθήκες που ζούμε σήμερα. ΤΑΙΠΕΔ, ΑΑΔΕ, ξεπούλημα της ΔΕΗ και χρηματιστήριο ενέργειας οι πιο κρίσιμες πράξεις που μας αγγίζουν μέχρι και σήμερα.

Λίγες ημέρες αργότερα, στις 11 Μαίου του 2010 συνέβη τροποποίηση στον παρόντα νόμο με τον 3847/2010 (ΦΕΚ 67 Α 11 Μαίου 2010) όπου ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΠΑΡ. 4 ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΤΟΥ 3845 Η ΛΕΞΗ «ΚΥΡΩΣΗ» ΑΝΤΙΚΑΘΙΣΤΑΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΦΡΑΣΗ «ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ».

Δηλαδή, ότι πλέον νομοσχέδιο έρχεται στην βουλή που αφορά τροποποίηση για το μνημόνιο είναι ήδη προαποφασισμένο (ΑΠΟ ΠΟΙΟΥΣ…;;;!!!) και με αυτή την απλή διαδικασία το σώμα της βουλής ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΣΥΖΗΤΑ δίχως δυνατότητα απόρριψης , τροποποίησης του νόμου. Το σύστημα από τότε (2010) λειτουργεί με την νοοτροπία ΑΠΟΦΑΣΙΖΩ , ΣΑΣ ΔΙΑΤΑΖΩ ΑΛΛΑ ΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΩ ΠΡΩΤΑ.

Στις 21 Αυγούστου του 2018 ο τότε πρωθυπουργός της Ελληνικής Δημοκρατίας, Α. Τσίπρας ανακοινώνει την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια. Εφόσον εξερχόμαστε από τις μνημονιακές δεσμεύσεις που ξεκίνησαν να ισχύουν με νόμο , ΦΕΚ, πρέπει να ψηφιστεί και εκδοθεί νέος νόμος σε ΦΕΚ που να ακυρώνει κάθε προηγούμενο. Αυτό δεν έγινε. Κούφιες ανακοινώσεις δίχως πράξεις είναι αέρας κοπανιστός.

Στο παρακάτω βίντεο Μπακογιάννη και Μητσοτάκης φάσκουν και αντιφάσκουν σχετικά με την δήθεν έξοδο από το μνημόνιο και την άρση κάθε τους δέσμευσης.




ARVE

Στη «μέγγενη» των μνημονίων παραμένουν οι δήμοι – Ούτε ευρώ στα ταμεία τους από τις αυξήσεις των βασικών φόρων

Η ΚΕΔΕ δηλώνει πως με το τέλος των μνημονίων πρέπει να επιστραφούν στην Τ.Α οι πόροι που της παρακρατήθηκαν πριν από δώδεκα χρόνια συνολικού ύψους 1 δισ. 711 ευρώ, όπως και να καταργηθεί η σχετική μνημονιακή διάταξη

Επιστροφή στην κανονική ροή των χρηματοδοτήσεων των δήμων, βάζοντας τέλος στις συνεχείς περικοπές κονδυλίων που επέβαλλαν τα μνημόνια, επιδιώκει η Τοπική Αυτοδιοίκηση, με την ΚΕΔΕ να δηλώνει αποφασισμένη να ζητήσει αύξηση των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) που αποτελούν τη βασική πηγή εσόδων των ΟΤΑ.

Η οικονομική επιβίωση των δήμων το επόμενο διάστημα, αλλά και την επόμενη χρονιά που αναμένεται να είναι εξίσου δύσκολη με τη τρέχουσα, συζητήθηκε στη συνεδρίαση του Δ.Σ της ΚΕΔΕ, την πρώτη μετά τις εκλογές, με αφορμή τα νέα δεδομένα που εισάγει το Προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού 2024 για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Οι αιρετοί υποστήριξαν ότι παρά το γεγονός ότι η χώρα βγήκε από τα μνημόνια και την εποπτεία της Τρόϊκα, η αυτοδιοίκηση συνεχίζει να βρίσκεται υπό το «ζυγό» των μνημονίων και δεν λαμβάνει μερίδιο από τις αυξήσεις των βασικών φόρων (ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ και φόρο εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων) ενώ η κυβέρνηση δεν φαίνεται διατεθειμένη να αποδώσει στους δήμους πόρους που παρακρατήθηκαν από το 2010 και μετά.

Αυτά τα ποσά, γνωστά και ως παρακρατηθέντα, εκτιμάται ότι ανέρχονται σε 1 δισ. 711 ευρώ για τα οποία η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) φέρεται αποφασισμένη να τα διεκδικήσει, ζητώντας άμεσα την κατάργηση της σχετικής διάταξης.

Όοως έγινε γνωστό στη συνεδρίαση του Δ.Σ της ΚΕΔΕ με βάση το προσχέδιο του προϋπολογισμού το 2024 προβλέπεται υπερδιπλάσια μεγέθυνση του ΑΕΠ της χώρας σε σύγκριση με το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ωστόσο «τα καλά νέα» για την οικονομία του κεντρικού κράτους, όπως υποστήριξαν οι δήμαρχοι, δεν αντανακλώνται και στα οικονομικά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

«Είναι καιρός, με βάση την ‘άνοιξη’ που διαφαίνεται – σύμφωνα με το Προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού – στην οικονομία της χώρας σε ότι αφορά τα έσοδα του κεντρικού κράτους, να υπάρξει και αντίστοιχη ‘άνοιξη’ και για την Τοπική Αυτοδιοίκηση» τόνισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Λάζαρος Κυρίζογλου, θέτοντας μάλιστα ως προτεραιότητα «να καταργηθεί η μνημονιακή διάταξη που αναστέλλει την ισχύ του άρθρου 259 του Ν. 3852/2010 και να αποδοθούν στους δήμους οι θεσμοθετημένοι πόροι.

Όχι άλλες περικοπές

Στο θέμα τοποθετήθηκε και ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της ΚΕΔΕ, δήμαρχος Έδεσσας Γιάννης Μουράτογλου, μιλώντας ανοιχτά για το παράδοξο που θέλει την αυτοδιοίκηση να παραμένει δέσμια των μνημονίων.

«Ξανά περικοπή, ξανά περικοπή γοα τους δήμους και αναρωτιέμαι που θα παει αυτό; Εδώ απογειώνεται το ΑΕΠ και εμείς είμαστε ακόμη με τους μνημονιακούς νόμους. Αν έχει το θάρρος η κυβέρνηση ας πει αναπροσαρμόζω τη φορολογία των φυσικών προσώπων από το 20% στο 15% και να μην κρατάμε τους μνημονιακούς νόμους που ούτε υφίστανται, ούτε υπάρχει λόγος να υφίστανται» επισήμανε ο κ. Μουράτογλου και πρόσθεσε πως είναι σκόπιμο η κυβέρνηση ή να πάρει απόφαση ότι θα αποδώσει το νομοθετημένα ή ας κάνει περικοπή της σχετικής νομοθεσίας και όχι να μνημονεύει τα μνημόνια.

Ο ίδιος μίλησε και για τη γενιά παρακρατηθέντων ύψους 1 δισ. 711 εκατ. ευρώ, ποσά που, όπως είπε, παρακρατήθηκαν τα 12 χρόνια των μνημονίων.

Οι προβλέψεις για το 2024

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του προσχεδίου του Κρατικού Προϋπολογισμού προκύπτει ότι το 2024 η αύξηση των τρεχουσών και λοιπών κεφαλαιακών μεταβιβάσεων ανέρχεται σε 203 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, όπως αναφέρθηκε στη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ, μεταξύ Κρατικών Προϋπολογισμών 2023 – 2024 μόνο από την αύξηση των τριών φόρων, που χρηματοδοτούν τους ΚΑΠ – ήτοι ΦΠΑ 2.073 εκατ. ευρώ, ΕΝΦΙΑ 107 εκατ. ευρώ και Φόρο Εισοδήματος Φυσικών και Νομικών Προσώπων 3.786 εκατ. ευρώ – η αύξηση των πόρων των δήμων θα έπρεπε να προβλέπεται να είναι περίπου 1.056 εκατ. ευρώ.

«Αφού η οικονομία βρίσκεται σε ανάκαμψη, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση γιατί ισχύουν ακόμη μνημονιακές δεσμεύσεις και περιορισμοί; Και αφού το 2023 παρατηρήθηκε μία γενναία αύξηση των εσόδων των τριών φόρων που χρηματοδοτούν τους ΚΑΠ, η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν δικαιούται μερίδιο αυτής της αύξησης;» διερωτήθηκε ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της ΚΕΔΕ.

Πηγή

Χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά

Πηγή url: www.e-synews.gr

Διαδώστε αυτή τη σελίδα

Ε.ΣΥ. ΔΗΛΩΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά

Ε.ΣΥ. ΔΗΛΩΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ