Χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά

Ηχηρές αντιδράσεις κατά Ισραήλ: Παραίτηση στον ΟΗΕ. διακοπή σχέσεων από χώρες της Λατινικής Αμερικής

Ηχηρές αντιδράσεις κατά Ισραήλ: Παραίτηση στον ΟΗΕ. διακοπή σχέσεων από χώρες της Λατινικής Αμερικής
ΑΥΤΗ Η ΕΙΚΟΝΑ ΔΕΙΧΝΕΙ ΑΜΥΝΑ ΣΕ ΤΡΟΜΚΡΑΤΕΣ ΠΟΥ ΤΟ ΙΔΙΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ Η ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ;;;;
Ηχηρές αντιδράσεις κατά Ισραήλ: Παραίτηση στον ΟΗΕ. διακοπή σχέσεων από χώρες της Λατινικής Αμερικής

Ο Κρεγκ Μόκαμπερ, ο διευθυντής του γραφείου στη Νέα Υόρκη της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, υπέβαλε πριν από μερικές ημέρες την παραίτησή του εξαιτίας της «αδυναμίας» του ΟΗΕ να «σταματήσει» αυτή που χαρακτήρισε «εγχειριδιακή περίπτωση γενοκτονίας» στη Λωρίδα της Γάζας, τρεις εβδομάδες μετά το ξέσπασμα του πολέμου Ισραήλ/Χαμάς, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας New York Daily News που αναμεταδίδει το Γερμανικό Πρακτορείο.

Πρόκειται για «εγχειριδιακή περίπτωση γενοκτονίας», τόνισε σε επιστολή του με ημερομηνία 28η Οκτωβρίου προς τον Φόλκερ Τουρκ, τον Ύπατο Αρμοστή. «Το ευρωπαϊκό, εθνικιστικό σχέδιο εποικισμού της Παλαιστίνης έχει εισέλθει στην τελική του φάση», αυτήν της «ταχείας καταστροφής των τελευταίων υπολειμμάτων της αυτόχθονης παλαιστινιακής ζωής», συνέχισε.

Κατηγόρησε ακόμη τις κυβερνήσεις της Δύσης πως είναι «απόλυτα συνένοχες σε αυτή τη φρικιαστική επίθεση»: «Όχι μόνο οι κυβερνήσεις αυτές αρνούνται να εκπληρώσουν τις συμβατικές υποχρεώσεις τους να ‘εγγυηθούν την τήρηση’ της Σύμβασης της Γενεύης, αλλά στην πραγματικότητα εξοπλίζουν ενεργά» το Ισραήλ για να συνεχίσει την επίθεση, «παρέχουν οικονομική υποστήριξη και υποστήριξη ως προς τη συλλογή πληροφοριών» καθώς και «πολιτική και διπλωματική κάλυψη για τις φρικαλεότητες του Ισραήλ».

Το περιεχόμενο της επιστολής του ευθυγραμμίζεται με πρόσφατες αναρτήσεις του κ. Μόκαμπερ σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης. «Η γενοκτονία που παρακολουθούμε στην Παλαιστίνη είναι αποτέλεσμα των δεκαετιών ατιμωρησίας του Ισραήλ, που τού προσέφεραν οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και άλλων δυτικών κρατών», καθώς και «της απανθρωποποίησης του παλαιστινιακού λαού από τα δυτικά εταιρικά ΜΜΕ», ανέφερε προχθές μέσω X (του πρώην Twitter).

Για χρήση πυρομαχικών λευκού φωσφόρου καταγγέλει το Ισραήλ, ο Λίβανος

Η κυβέρνηση του Λιβάνου έδωσε εντολή χθες Τρίτη στην αποστολή της στον ΟΗΕ να υποβάλει διαμαρτυρία κατά του Ισραήλ, το οποίο κατηγόρησε πως χρησιμοποίησε πυρομαχικά με λευκό φώσφορο σε πλήγματά του για να προκαλέσει πυρκαγιές στο νότιο τμήμα της χώρας, σύμφωνα με τη λιβανέζικη διπλωματία.

 

Οι ανταλλαγές πυρών στα σύνορα Ισραήλ/Λιβάνου είναι καθημερινές ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και μαχητές του ισχυρού σιιτικού κινήματος Χεζμπολάχ αφότου ξέσπασε την 7η Οκτωβρίου ο πόλεμος Ισραήλ/Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Τσαχάλ, ο ισραηλινός στρατός, ανταπέδωσε τη στοχοποίηση θέσεών του βομβαρδίζοντας τα περίχωρα συνοριακών πόλεων και θέσεις μαχητών της Χεζμπολάχ. Τα ισραηλινά πυρά προκάλεσαν πυρκαγιές με αποτέλεσμα να απανθρακωθούν πελώριες εκτάσεις με βλάστηση και ελαιώνες.
«Ανέθεσα στην αποστολή του Λιβάνου στον ΟΗΕ να καταθέσει νέα διαμαρτυρία στο Συμβούλιο Ασφαλείας για να καταδικαστεί η χρήση από το Ισραήλ λευκού φωσφόρου στις επανειλημμένες επιθέσεις του εναντίον του Λιβάνου και ο εσκεμμένος εμπρησμός δασών», τόνισε χθες Τρίτη ο Αμπντάλα Μπου Χαμπίμπ, ο λιβανέζος υπουργός Εξωτερικών, σύμφωνα με δελτίο Τύπου των υπηρεσιών του.

Στο έδαφος του Λιβάνου έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 62 άνθρωποι, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου, ανάμεσά τους τουλάχιστον τέσσερις άμαχοι.

Αφότου άρχισε η κλιμάκωση, λιβανέζοι αξιωματούχοι και ΜΚΟ, στις οποίες προστέθηκε χθες η Διεθνής Αμνηστία, έχουν κατηγορήσει το Ισραήλ πως χρησιμοποιεί πυρομαχικά λευκού φωσφόρου.

«Χάρη σε προκαταρκτική έρευνα που διενεργήθηκε από το υπουργείο Γεωργίας (…) εντοπίσαμε 128 πυρκαγιές ως αποτέλεσμα των βομβαρδισμών του ισραηλινού εχθρού με λευκό φώσφορο», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο υπουργός Γεωργίας Αμπάς Χατζ Χασάν.

Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί «έκαψαν ολοσχερώς τουλάχιστον 40.000 ελαιόδεντρα, πέρα από τεράστιες δασικές εκτάσεις», πρόσθεσε, καταδικάζοντας την κατάφωρη «παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας» του Λιβάνου.

Τα πυρομαχικά λευκού φωσφόρου, εξ ορισμού εμπρηστικά όπλα, απαγορεύεται δυνάμει του διεθνούς δικαίου να χρησιμοποιούνται εναντίον αμάχων ή πολιτικών στόχων, όχι όμως εναντίον στρατιωτικών στόχων, με βάση το Τρίτο Πρωτόκολλο της Σύμβασης για την Απαγόρευση της Χρήσης Ορισμένων Συμβατικών Όπλων (CCW).

Σύμφωνα με το ANI, το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων του Λιβάνου, τουλάχιστον μια πυρκαγιά συνέχιζε να μην έχει κατασβεστεί χθες.

Νωρίτερα χθες Τρίτη, η Διεθνής Αμνηστία τόνισε πως έχει «αποδείξεις για την παράνομη χρήση οβίδων λευκού φωσφόρου από το Ισραήλ» στον νότιο Λίβανο μεταξύ της 10ης και της 16ης Οκτωβρίου.

Μια από τις επιθέσεις αυτές πρέπει να αποτελέσει «αντικείμενο έρευνας για έγκλημα πολέμου» καθώς επρόκειτο για επίθεση που έγινε «αδιακρίτως», στα τυφλά, και «τραυμάτισε τουλάχιστον εννιά άμαχους» στο χωριό Ντάιρα, αξίωσε σε ανακοίνωσή της η ΜΚΟ.
Στα μέσα Οκτωβρίου, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW) κατηγόρησε επίσης τις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ πως χρησιμοποίησαν πυρομαχικά λευκού φωσφόρου στη Λωρίδα της Γάζας και στον Λίβανο την 11η και τη 12η Οκτωβρίου.

«Διαψεύδουμε τις κατηγορίες αυτές», δήλωσε τότε εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού.

Η Βολιβία διακόπτει τις διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ, επικαλούμενη «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας»

Η Βολιβία διακόπτει τις διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας, επικαλούμενο «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» στη Λωρίδα της Γάζας από τον ισραηλινό στρατό.

Οι ισραηλινές επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας ήταν η αιτία που η Βολιβία είχε διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ το 2009, αλλά αποκαταστάθηκαν το 2020 επί προεδρίας της Ζανίν Άνιες.

Η Χιλή ανακαλεί για διαβουλεύσεις τον πρεσβευτή της στο Ισραήλ έπειτα από τις «παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου» στη Λωρίδα της Γάζας

Ο πρόεδρος της Χιλής Γκαμπριέλ Μπόριτς ανακοίνωσε χθες Τρίτη πως η χώρα του ανακαλεί τον πρεσβευτή της στο Ισραήλ, τον Χόρχε Καρβαχάλ, στο Σαντιάγο για διαβουλεύσεις, έπειτα από τις «απαράδεκτες παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου» από τον ισραηλινό στρατό στη Λωρίδα της Γάζας.

«Η Χιλή καταδικάζει σθεναρά και παρακολουθεί με μεγάλη ανησυχία τις στρατιωτικές επιχειρήσεις» στον παλαιστινιακό θύλακα, τόνισε ο κ. Μπόριτς σε ανάρτησή του στο X (το πρώην Twitter).

Το Ισραήλ κήρυξε πόλεμο στη Χαμάς, την οποία η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του λέει πως έχει σκοπό να «αφανίσει», μετά την αιφνιδιαστική άνευ προηγουμένου επίθεση του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος εναντίον τομέων της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου. Σύμφωνα με τις αρχές, πάνω από 1.400 άμαχοι σκοτώθηκαν εκείνη την ημέρα, κυρίως άμαχοι, και τουλάχιστον 240 όμηροι παραμένουν στα χέρια του στρατιωτικού βραχίονα του κινήματος.

Αβάσιμοι ισχυρισμοί για τις «θηριωδίες της Χαμάς»

Στη Λωρίδα της Γάζας, πάνω από 8.500 άνθρωποι, επίσης κυρίως άμαχοι, έχουν σκοτωθεί έκτοτε στους ισραηλινούς βομβαρδισμούς αντιποίνων.

Το Σαντιάγο «καταδικάζει» και καταγγέλλει «τη συλλογική τιμωρία του παλαιστινιακού άμαχου πληθυσμού στη Γάζα», και την παραβίαση «θεμελιωδών κανόνων του διεθνούς δικαίου», τόνισε ο πρόεδρος Μπόριτς.

Στη Χιλή φιλοξενείται η μεγαλύτερη παλαιστινιακή διασπορά εκτός αραβικού κόσμου.

Η κυβέρνηση του κ. Μπόριτς, η οποία καταδίκασε με έντονο τρόπο την επίθεση της Χαμάς, τάσσεται υπέρ της λύσης των δύο κρατών στο Μεσανατολικό και συγκαταλέγεται σε αυτές που ζητούν να κηρυχθεί άμεσα κατάπαυση του πυρός.

Η Κολομβία ανακαλεί για διαβουλεύσεις την πρεσβεύτριά της στο Ισραήλ

Ο πρόεδρος της Κολομβίας Γουστάβο Πέτρο ανακοίνωσε χθες Τρίτη πως ανακαλεί την πρεσβεύτρια της χώρας του στο Ισραήλ, τη Μαργαρίτα Μανχάρες, στην Μπογοτά για διαβουλεύσεις, καταγγέλλοντας τη «σφαγή του παλαιστινιακού λαού» στη Λωρίδα της Γάζας.

«Αποφάσισα να ανακαλέσω τον πρεσβευτή μας στο Ισραήλ. Αν το Ισραήλ δεν σταματήσει τη σφαγή του παλαιστινιακού λαού δεν μπορούμε να είμαστε εκεί», υπογράμμισε ο κ. Πέτρο σε ανάρτησή του στο X (το πρώην Twitter).

Ο επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ καταδικάζει «σθεναρά» τις επιθέσεις ισραηλινών εποίκων εναντίον παλαιστινίων κατοίκων της Δυτικής Όχθης

Ο επικεφαλής της διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Τζουζέπ καταδίκασε «σθεναρά» χθες Τρίτη τις επιθέσεις που διαπράττονται «από ισραηλινούς εποίκους εναντίον Παλαιστινίων» στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, εκφράζοντας την «έντονη ανησυχία» του για το ζήτημα.

Κατά τη διάρκεια συνομιλιών με τους υπουργούς Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, της Αιγύπτου και της Ιορδανίας, καθώς και με τον γενικό γραμματέα του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (ΟΙΣ), ο κ. Μπορέλ αναφέρθηκε επίσης στην «επείγουσα ανάγκη να αποκατασταθεί ο πολιτικός ορίζοντας και να ξαναρχίσει η ειρηνευτική διαδικασία» προκειμένου «να καταλήξουμε σε μόνιμη και διαρκή διευθέτηση της σύγκρουσης, βασισμένη στη λύση των δυο κρατών», σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες του.

Ο εκπρόσωπος της ΕΕ για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής Πέτερ Στάνο από την πλευρά του δήλωσε πως η κατάσταση στη Δυτική Όχθη «μπορεί να ξεφύγει από κάθε έλεγχο» και προειδοποίησε εναντίον «του κινδύνου επικίνδυνης κλιμάκωσης της σύγκρουσης».

«Το Ισραήλ έχει καθήκον να προστατεύει τους αμάχους στη Δυτική Όχθη από τη βία εξτρεμιστών εποίκων (σ.σ. που το ίδιο τους πήγε εκεί και τους καλύπτει), να φροντίζει να λογοδοτούν οι δράστες αυτών των ενεργειών και να επεμβαίνουν οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις. Πρόκειται για νομική υποχρέωση που πρέπει να τηρείται», πρόσθεσε.

Το Ισραήλ διεξάγει εντατικούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας από την 7η Οκτωβρίου, όταν μαχητές της Χαμάς με ορμητήριο τον μικρό παλαιστινιακό θύλακα επιτέθηκαν αιφνιδιαστικά σε κοινότητες και στρατιωτικές θέσεις σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας, σκοτώνοντας; πάνω από 1.400 ανθρώπους και παίρνοντας 240 ομήρους.

Αβάσιμοι ισχυρισμοί για τις «θηριωδίες της Χαμάς»

Στους ισραηλινούς βομβαρδισμούς, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας στη Γάζα, έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 8.500 άνθρωποι μέχρι σήμερα.

Οι ισραηλινές δυνάμεις ενέτειναν παράλληλα τις επιχειρήσεις τους στη Δυτική Όχθη, που κατέχουν από τον ισραηλινοαραβικό πόλεμο του 1967.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής στη Ραμάλα, τουλάχιστον 122 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από τις ισραηλινές δυνάμεις ή εποίκους από την 7η Οκτωβρίου.

Χθες Τρίτη, ο ισραηλινός στρατός κατεδάφισε σπίτι στη Δυτική Όχθη το οποίο κατ’ αυτόν ανήκε στον Σάλεχ αλ Αρούρι, τον δεύτερο τη τάξει της Χαμάς, που είναι εξόριστος.

Ανέφερε πως δυνάμεις του μπήκαν στο χωριό Αρούρα, κοντά στη Ραμάλα, κι άνοιξαν πυρ εναντίον ανθρώπων που τους πέταγαν πέτρες κατά τη διάρκεια της κατεδάφισης.

Χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά
Πηγή url: www.e-synews.gr

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Διαδώστε αυτή τη σελίδα, Κοινοποίησε, αντίγραψε την

Ε.ΣΥ. ΔΗΛΩΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ