Τούρκοι ερευνητές για τα Γλυπτά του Παρθενώνα: Δεν υπάρχει άδεια μεταφοράς τους στη Βρετανία.

Τούρκοι ερευνητές εξέτασαν ενδελεχώς όλα τα φιρμάνια του Σουλτάνου τα οποία αφορούσαν τον Λόρδο Έλγιν. Τι καταδεικνύουν τα ευρήματα της μακράς έρευνας των επιστημόνων.

Σε μία αποκάλυψη — βόμβα για την τύχη των <<Μαρμάρων του Παρθενώνα» προχώρησαν Τούρκοι επιστήμονες, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι δεν υπάρχουν έγγραφα που επιβεβαιώνουν τη νόμιμη μεταφορά των γλυπτών από τον Λόρδο Έλγιν.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, η οποία παραχωρήθηκε στον χώρο του Μουσείου της Ακρόπολης.

Οι Τούρκοι ερευνητές Ζεϊνέπ Εγκέν και Όρχαν Σακίν παρουσίασαν τα αποτελέσματα μακράς έρευνας για τα επίσημα έγγραφα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας τα οποία συνδέονται με τον Λόρδο Έλγιν, ο οποίος διατέλεσε πρέσβης της Βρετανίας στην Κωνσταντινούπολη από το 1799 έως το 1803 και μετέφερε έναν τεράστιο αριθμό έργων της αρχαίας ελληνικής τέχνης από την Αθήνα στο Βρετανικό Μουσείο.

Η Ελλάδα διεκδικεί τον επαναπατρισμό αυτών των παράνομα εξαχθέντων έργων, αλλά το Βρετανικό Μουσείο αρνείται την επιστροφή των μαρμάρων, τονίζοντας ότι ο Έλγιν είχε λάβει ειδική άδεια από τον Τούρκο Βεζίρη.

Οι Τούρκοι ερευνητές, ωστόσο, διαψεύδουν αυτόν τον ισχυρισμό.

Το 1801 φέρεται να εκδόθηκε άδεια στον Έλγιν να επισκεφτεί τη Ρόδο, την Κρήτη και την Αθήνα. Επιπλέον, βρέθηκαν τρία έγγραφα, τα οποία αποτελούσαν άδειες επίσκεψης στη Χίο το 1802 και στην Αθήνα τον Μάρτιο και τον Μάιο του 1802.

«Όλα τα φιρμάνια ήταν γραμμένα σ’ ένα ειδικό βιβλίο. Το περιεχόμενου τους ήταν επίσης γραμμένο σ’ αυτό» υποστήριξε ο Σακίν, ο οποίος απέρριψε τον βρετανικό ισχυρισμό ότι τα έγγραφα του Έλγιν αποτελούσαν άδεια εξαγωγής των Μαρμάρων.

«Πρώτα απ’ όλα, αυτό δεν ήταν φιρμάνι. Ίσως, ήταν ένα προσωπικό γράμμα, αλλά όχι φιρμάνι. Το φιρμάνι θα μπορούσε να υπογραφεί μόνο από τον Σουλτάνο, όχι από τον Πασά. Υπήρχε μόνο άδεια για επίσκεψη» εξήγησε, μεταξύ άλλων, ο ιστορικός.

«Έχουμε εξετάσει όλα τα επίσημα έγγραφα» έσπευσε να συμπληρώσει ο Σακίν, χωρίς βέβαια να αποκλείει τον εντοπισμό και άλλων εγγράφων στο μέλλον.

Από την πλευρά του, ο διευθυντής του Μουσείου Ακρόπολης, Δημήτρης Παντερμαλής, μιλώντας στο Sputnik, επεσήμανε ότι τα ευρήματα αποδεικνύουν τη μη νομιμότητα της εξαγωγής των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Τόνισε, επίσης ότι «Μετά τη σημερινή παρουσίαση, κατανοούμε καλύτερα τη γραφειοκρατία του παλατιού του Σουλτάνου. Και θα γίνεται πιο ξεκάθαρο ότι το έγγραφο, το οποίο ισχυρίζονται οι Βρετανοί ότι διαθέτουν, δεν αποτελεί φιρμάνι και ότι μόνο ο Σουλτάνος είχε τη δικαιοδοσία για την παραχώρηση άδειας εξαγωγής αρχαιοτήτων».

ΠΗΓΗ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ            ΕΙΔΗΣΕΙΣ – ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ – ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ – ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ ΠΑΝΤΟΥ - ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΣΕ ΣΧΟΛΙΑ H ΑΝAΡΤΗΣΕΙΣ ΑΛΛΩΝ BLOG H SITES & ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕTIKEΣ ΟΜΑΔΕΣ facebook

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ΤΕΛΟΣ ΣΤΟ ΑΔΙΚΟ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΒΑΖΟΥΜΕ ΤΕΛΟΣ ΣΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ
Artemis Sorras 02-09-2018 ΣΥΝΕΛΛΗΝΕΣ ΜΟΥ ΩΡΙΜΑΣΕ Ο ΚΑΙΡΟΣ ΠΟΥ ΟΛΟΙ ΣΑΣ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ ΚΑΙ ΘΑ ΚΑΤΑΝΟΗ...
ΕΧΕΙΣ ΑΝΑΡΩΤΗΘΕΙ ΤΟ ΓΙΑΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΥΤΟ;;;; ΤΟ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟ;;;;
Ο Προβόπουλος αποκαλύπτει ότι Σημίτης, Παπαδήμος και Παπαντωνίου μας έβαλαν στο ευρώ με αντάλλαγμα τ...
Η ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΥΠΟΥ Α' ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΦΟΡΕΑ "ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ" ΕΛΕΝΗ ΚΙΤΣΟΥ ΣΤΟ ΕΠΑΝΕΛΛΗΝΙΣΙΣ TV "Σ...
ΕΙΣΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ Ή ΑΡΙΘΜΟΣ ΝΕΚΡΟΣ; Ή ΜΗΠΩΣ ΤΕΛΙΚΑ ΕΝΑ ΝΕΚΡΟΖΩΝΤΑΝΟ ΗΜΙ-ΟΝ;
Τι αλλάζει στις άδειες οδήγησης
ΤΟ ΕΝΔΥΜΑ ΤΗΣ ΝΤΡΟΠΗΣ...
ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ . . . . . . .
ΘΕΜΑ: ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΤΗ -//- Η ΑΠΑΤΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΕΩΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ & ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΔΗΜΟΙ ...
ΝΕΕΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΣΤΟΝ ΦΑΚΕΛΟ ΜΕ ΚΩΔΙΚΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ
ΣτΕ: Υπό προϋποθέσεις γίνονται δεκτές οι νέες ηλεκτρονικές ταυτότητες