Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά

«Βόμβα» Euractiv: Ο Μητσοτάκης απέσυρε αντιπλημμυρικά έργα από το ταμείο ανάκαμψης!

«Βόμβα» Euractiv: Ο Μητσοτάκης απέσυρε αντιπλημμυρικά έργα από το ταμείο ανάκαμψης!
«Βόμβα» Euractiv: Ο Μητσοτάκης απέσυρε αντιπλημμυρικά έργα από το ταμείο ανάκαμψης!

Από ευρωπαϊκά χείλη πλέον επιβεβαιώνεται η καταγγελία ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη προχώρησε στην απένταξη αντιπλημμυρικών έργων από το ταμείο ανάκαμψης, πριν τις φονικές πλημμύρες!

Πρόκειται για μία εγκληματική πράξη που εάν επιβεβαιωθεί, θα πρέπει να οδηγήσει ενώπιον της δικαιοσύνης τους αρμόδιους υπουργούς. Προκαλεί πάντως έκπληξη το γεγονός ότι η παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, δεν συμπεριέλαβε στην έρευνα της τις ευθύνες υπουργών και του ίδιου του πρωθυπουργού.

Γράφει αναλυτικά ο Μιχάλης Ψύλος στην Ναυτεμπορική:

Αν ισχύει, είναι βόμβα: Η ευρωπαϊκή ιστοσελίδα EURACTIV στη γερμανική της έκδοση, υποστηρίζει «ότι λίγες εβδομάδες πριν από τις καταστροφικές πλημμύρες στην Ελλάδα, η κυβέρνηση της Αθήνας υπέβαλε στην εκτελεστική εξουσία της ΕΕ μια αναθεωρημένη έκδοση του Σχεδίου Ανάκαμψης της χώρας, από την οποία αφαιρέθηκαν αντιπλημμυρικά έργα»!

Ευρωπαίος αξιωματούχος, που δεν κατονομάζεται πάντως, δηλώνει στο EURACTIV, ότι στην κυβερνητική πρόταση αφαιρέθηκαν έργα «για την πρόληψη των πλημμυρών». Ο ίδιος αξιωματούχος προσθέτει μάλιστα ότι «μετά την τελευταία καταστροφή, η θέση της ελληνικής κυβέρνησηςελπίζουμε ότι θα αλλάξει».

Σοβαρές καταγγελίες, για τις οποίες πρέπει οπωσδήποτε να δοθεί επίσημη απάντηση.

Κυβερνητικές πηγές δήλωσαν άλλωστε στη Ναυτεμπορική ότι το αναθεωρημένο σχέδιο «Ελλάδα 2.0» κατατέθηκε στην Κομισιόν στις 31 Αυγούστου. Στο πλαίσιο αυτό,  βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη η συζήτηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την οριστικοποίηση του ελληνικού σχεδίου, με ορίζοντα ολοκλήρωσης σε περίπου 2 μήνες.

Σε κάθε περίπτωση, η χώρα μας χρειάζεται επειγόντως τη μεγαλύτερη δυνατή ευρωπαϊκή αλληλεγγύη για την αντιμετώπιση της πρωτοφανούς καταστροφής που προκάλεσε η σφοδρή κακοκαιρία στην Θεσσαλία.

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν διαβεβαίωσε τον Ελληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ότι «συνολικά, η Ελλάδα θα μπορούσε να κινητοποιήσει 2,25 δισ. ευρώ. Επιπλέον, η Κομισιόν είναι έτοιμη να εξετάσει μια ελληνική αίτηση στο πλαίσιο του Ταμείου Αλληλεγγύης», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν.

«Είναι σημαντικό εδώ τα κράτη μέλη να συμφωνήσουν με την πρότασή μας για αύξηση του ταμείου αλληλεγγύης. Και αν αυτό συμβεί τον επόμενο χρόνο, μπορούμε να διαθέσουμε έως και 400 εκατομμύρια ευρώ».

Το 2002, η ΕΕ ίδρυσε το λεγόμενο Ταμείο Αλληλεγγύης για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.

Τώρα όμως, το Ταμείο Αλληλεγγύης είναι σχεδόν άδειο και δεν είναι πλέον σε θέση να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Τον τελευταίο χρόνο, πολλές χώρες έλαβαν κονδύλια από Ταμείο Αλληλεγγύης: Από την Τουρκία που βρισκόταν αντιμέτωπη με τις συνέπειες του σεισμού, μέχρι τη Σλοβενία ​​που επλήγη επίσης στις αρχές Αυγούστου από τις χειρότερες πλημμύρες των τελευταίων 30 ετών.

Ετσι, φτάνουμε δυστυχώς στην δυσάρεστη διαπίστωση ότι η Κομισιόν δεν παρέχει στην Ελλάδα «φρέσκο χρήμα». Αλλά εισηγείται την αξιοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων από τα ήδη υπάρχοντα χρηματοδοτικά εργαλεία: Κυρίως, μέσω της «ανακατεύθυνσης» πόρων από το ΕΣΠΑ 2014-2020 και 2021-2027.

Με απλά λόγια; Το μεγαλύτερο μέρος των 2,25 δισ. ευρώ που θα λάβει η χώρα μας από την ΕΕ είναι κονδύλια που δεν μπορέσαμε να απορροφήσουμε μέχρι σήμερα για την αποκατάσταση των φυσικών καταστροφών και τη δημιουργία νέων υποδομών.

Αλλωστε, ο Σλοβένος Επίτροπος Γιάνες Λέναρτσιτς είχε σπεύσει να προειδοποιήσει ότι η ΕΕ είναι «περιορισμένη» σε μετρητά. «Σύντομα μπορεί να μην είμαστε πλέον σε θέση να βοηθήσουμε όπου χρειάζεται, οι πόροι φτάνουν στα όριά τους», είπε ο Λέναρτσιτς μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μετά τις πρόσφατες φονικές πλημμύρες στην Ελλάδα. Ζήτησε μάλιστα  καλύτερη πρόληψη των κλιματικών καταστροφών και κάλεσε τα μέλη της ΕΕ  να κάνουν “καλύτερες” επενδύσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Συνοπτικά, ο Λέναρτσιτς επαναλαμβάνει σήμερα την περίφημη φράση από τους Νεκρικούς Διαλόγους του Λουκιανού: «Ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος». Αυτό είπε ο Μένιππος στον Χάροντα, όταν δεν είχε να του δώσει τον οβολό που όφειλε, αφού τον πέρασε με τη βάρκα του από τον Αχέροντα. Δεν μπορείς να λάβεις κάτι από εκείνον που δεν έχει. Το ταμείο της ΕΕ είναι …μείον.

Να μην ελπίζουμε και πολλά δηλαδή…

Πηγή

Ε.ΣΥ. ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 2312 315162 , MAIL: esydthessalonikis@gmail.com

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ

ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ

ΔΗΛΩΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

ΘΥΜΗΣΟΥ ΠΟΙΟΣ ΕΙΣΑΙ

Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά

Διαδώστε αυτή τη σελίδα

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ:

ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΦΟΡΕΑ «ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ»
Έλα να διοικήσεις Ε.ΣΥ.! Όλοι οι άλλοι απέτυχαν!: Αναγγελία της ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ – ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΦΟΡΕΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ – Ε.ΣΥ. – ΕΙΣΑΓΓ. ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ ΑΡ. ΠΡΩΤ. 6199/ 04-09-2015
ΔΟΜΗΣΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΕΡΓΩΝ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ

ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ ΜΕ ΟΜΙΛΙΑ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΩΝ Ε.ΣΥ. 18-5-2019 ΣΤΟ ΜΑΓΑΖΙ Κ...2019-05-22
ΙΛΛΥΡΙΑ WEB TV | ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗΣ ΔΙΑΠΑΙΔΑΓΩΓΗΣΗΣ | ΕΥΑΓ. ΓΙΑΔΑΝΟΥ2021-09-21
Αποκάλυψη: Με την υπογραφή δικηγόρου του Γιάννη Στουρνάρα για τη Novartis η «γνωμοδότηση» εξαίρεσης ...2019-11-02
Άφησαν τη Ρόδο να καεί όπως η Εύβοια – Αντί να σβήσουν τη φωτιά εκκένωσαν και την άφησαν να σταματήσ...2023-07-24
ΟΙ ΦΟΡΟΙ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΧΤΙΖΟΥΝ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ2021-03-30
Καζίνο Πάρνηθας: Εγκρίθηκε η μετεγκατάσταση στο Μαρούσι2023-04-26
ΔΕΛΤΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ ΧΑΝΙΩΝ2019-02-26
ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΕΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ;2022-01-28
ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ2021-03-14
ΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΘΟΡΑ2021-01-14
ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΠΗΡΑΝ ΤΑ 500 ΕΥΡΩ ΤΟΥ ΙΟΥΝΙΟΥ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ2020-08-21
ΠΡΟΣ ΕΚΒΙΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ2017-12-12