Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Χωρίς μηχάνημα ακτινοβολίας το «Μεταξά»

Ελλάς το μεγαλείο σου. Η λέξη μπάχαλο δεν αρκεί να περιγράψει την κατάσταση που βιώνουν χιλιάδες ασθενείς στα δημόσια νοσοκομεία. Στο Μεταξά, ένα από τα μεγαλύτερα αντικαρκινικά νοσοκομεία της χώρας μας, ασθενείς έχουν αφεθεί στην κυριολεξία στο έλεος, αφού εδώ και περίπου 25 μέρες το μηχάνημα της ακτινοβολίας δεν λειτουργεί, με αποτέλεσμα να χάνονται παρηγορητικές αλλά και στοχευμένες θεραπείες για εκατοντάδες ασθενείς. Όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που μερικοί πανηγυρίζουν για την επενδυτική βαθμίδα που κατέκτησε η Ελλάδα, αδιαφορώντας για τους καρκινοπαθείς που σφαδάζουν από πόνους και δεν μπορούν να λάβουν καν την θεραπεία τους.

Στο έλεος εκατοντάδες καρκινοπαθείς

Ένας από αυτούς είναι ο Τάκης Ανδρακάκος, ο οποίος περίπου εδώ και 25 μέρες, όπως καταγγέλλει στο documentonews.gr δεν κάνει τις θεραπείες του, εφόσον το ένα από τα δύο μηχανήματα στο τμήμα ακτινοθεραπείας είναι χαλασμένο. Η απάντηση που παίρνει για το τι συμβαίνει με το μηχάνημα και πότε πρόκειται να επισκευαστεί είναι πως βρισκόμαστε εν αναμονή ενός ανταλλακτικού.

Την καταγγελία του κύριου Ανδρακάκου επιβεβαιώνουν οι πληροφορίες του documentonews.gr σύμφωνα με τις οποίες στο τμήμα ακτινοθεραπειών υπάρχουν δύο μηχανήματα για ακτινοβολίες, εκ των οποίων το ένα από τα δύο δεν λειτουργεί, όπως επίσης δεν λειτουργεί και ο εξομοιωτής, εδώ και ένα μήνα. Ο τελευταίος χρησιμοποιείται για τον σχεδιασμό που γίνεται πριν την χρήση ακτινοβολίας σε καρκινοπαθείς, επιτρέποντας την στοχευμένη θεραπεία.

«Πώς ένα κράτος δεν μπορεί να αντικαταστήσει ένα μηχάνημα»;

Άξιο απορίας είναι πώς κάτι τέτοιο μπορεί να συμβαίνει σε μία χώρα που μόλις κατέκτησε την επενδυτική βαθμίδα, για την οποία τόσο καυχιέται η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη όπου βρεθεί και όπου σταθεί. Πώς ένα κράτος δεν μπορεί να αντικαταστήσει ένα μηχάνημα; Πώς είναι δυνατό χιλιάδες ασθενείς να αφήνονται στο έλεος της κρατικής αδιαφορίας; Πόσο πολύ μπορεί να ευτελιστεί και να υποβαθμιστεί η ανθρώπινη ύπαρξη;

Ο κύριος Τάκης είναι εμφανώς απογοητευμένος, θυμωμένος και απεγνωσμένος, αφού όπως μας αναφέρει έχει απευθυνθεί σε πολλά μέσα ενημέρωσης, τα οποία δεν έχουν ανταποκριθεί στα λεγόμενά του, για προφανείς θεωρούμε λόγους. Ο ίδιος έχει άλλωστε δημοσιοποιήσει το θέμα και μέσα από το προσωπικό του προφίλ στο facebook. «…Το κόστος μιας τέτοιας θεραπείας σε ιδιωτικό ίδρυμα είναι απαγορευτικό;… Ξοδεύτηκαν μερικά εκατομμύρια ανά την επικράτεια για λαμπάκια τώρα τις γιορτές, είμαι σίγουρος ότι όλοι θα ένιωθαν μεγαλύτερη ικανοποίηση αν ένα μέρος αυτών ξοδευόταν για την (πιθανή) θεραπεία κάποιων συνάνθρωπων τους κι ας έβλεπαν λιγότερα λαμπάκια.. Ενέκριναν μια αύξηση της τάξεως του 46% για τους μισθούς υπουργών και υφυπουργών, ας ήταν 40% και το υπόλοιπο ας το ξόδευαν για την ανακούφιση και την ελπίδα κάποιων…» γράφει μεταξύ άλλων.

«Θέλω απλώς να πονάω λιγότερο και μέχρι και αυτό μου το στερούν»

«Δεν περιμένω να θεραπευτώ, μας λέει, θέλω να μην πονάω. Θέλω απλώς να πονάω λιγότερο και μέχρι και αυτό μου το στερούν. Ταλαιπωρούμαι και εγώ αλλά και η οικογένειά μου που με βλέπει έτσι» συμπληρώνει ο κ. Ανδρακάκος και συνεχίζει αναρωτώμενος «δικαίωμα στην ελπίδα δεν πρέπει να έχουμε όλοι»;

Χαρακτηριστικά ο κ. Ανδρακάκος σχολιάζει πως ο ίδιος επιβραβεύει το καλό και κατακρίνει το κακό από όπου και αν προέρχεται, κάνοντας ξεκάθαρο πως η καταγγελία του δεν είναι χρωματισμένη πολιτικά αλλά πρόκειται για την δημόσια υγεία που δικαιούται και αυτή τη στιγμή του στερούν.

Σε αναμονή της άμεσης παρέμβασης της κυβέρνησης και του Υπουργείου Υγείας.

Πηγή

Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Πηγή url: www.e-synews.gr

Διαδώστε αυτή τη σελίδα

Ε.ΣΥ. ΔΗΛΩΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Ε.ΣΥ. ΔΗΛΩΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ