Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά

ΝΑΤΟϊκό μπλόκο στο Καλίνινγκραντ και τον Φινλανδικό Κόλπο

Ο βρώμικος ρόλος και η επιθετικότητα του ΝΑΤΟ κατά της Ρωσίας αποκαλύπτεται κάθε μέρα. Σε κόκκινο συναγερμό έχουν τεθεί οι ρωσικές Ναυτικές δυνάμεις, η Αεροπορία και ο Στρατός, στην περιοχή του Καλίνινγκραντ καθώς η Μόσχα ετοιμάζεται για σύρραξη ευρείας κλίμακας στην Βαλτική. Οι Ρώσοι σημειώνουν πως είναι πολύ πιθανό να ανοίξει το νέο μέτωπο ακόμη και εντός του 2024.

 

ΝΑΤΟϊκό μπλόκο στο Καλίνινγκραντ και τον Φινλανδικό Κόλπο
ΝΑΤΟϊκό μπλόκο στο Καλίνινγκραντ και τον Φινλανδικό Κόλπο

Δύο διαδοχικές αναφορές των ρωσικών υπηρεσιών κάνουν λόγο για ΝΑΤΟϊκό μπλόκο στο Καλίνινγκραντ και τον Φινλανδικό Κόλπο το οποίο διευρύνεται διαρκώς ενώ σε άσκηση το ΝΑΤΟ προσομοιώνει κατάληψη ρωσικών εδαφών.

Συνολικά 70.000 ΝΑΤΟϊκοί στρατιώτες βρίσκονται περιμετρικά του ρωσικού θύλακα στην Βαλτική.
“Τα γεγονότα στη Βαλτική και γύρω από το Καλίνινγκραντ εξελίσσονται με τέτοιο τρόπο που η Βορειοατλαντική Συμμαχία μπλοκάρει σταδιακά τον ρωσικό θύλακα. Το ΝΑΤΟ ακολουθεί αυτή τη στρατηγική σκόπιμα και βήμα προς βήμα” αναφέρει η πρώτη ρωσική αναφορά για τις εξελίξεις στην περιοχή.
Τον Ιούνιο, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανέπτυξαν έξι πυρηνικά υποβρύχια οπλισμένα με βαλλιστικούς πυραύλους στον Ατλαντικό, δίνοντας στην Ουάσιγκτον ένα πλεονέκτημα έναντι της Μόσχας σε περίπτωση πυρηνικού πολέμου.
Επιπλέον, η Δύση ενέπλεξε τις χώρες της Βαλτικής . Η Λετονία ανακοίνωσε την ανάγκη να κλείσει τη Βαλτική Θάλασσα στα ρωσικά πλοία, η Δανία ανακοίνωσε το κλείσιμο των στενών για τα ρωσικά πλοία και οι Εσθονοί, οι Φινλανδοί και οι Νορβηγοί ξεκινούν τον αποκλεισμό των συνοριακών σημείων με τη Ρωσία.

Παράλληλα, οι χώρες του ΝΑΤΟ αυξάνουν την παρουσία τους στα ύδατα της Βαλτικής Θάλασσας. Όλα αυτά καθιστούν τη σύνδεση του Καλίνινγκραντ με την ηπειρωτική Ρωσία πολύ ευάλωτη.

Οι Ρώσοι σημειώνουν επίσης ότι τα σενάρια της άσκησης Freezing Winds 23 δεν αφήνουν κανένα περιθώριο παρερμηνειών για το τι έρχεται στην περιοχή.

“Οι ένοπλες δυνάμεις των χωρών-μελών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας ξεκίνησαν ασκήσεις μεγάλης κλίμακας με την κωδική ονομασία Freezing Winds 23. Οι ασκήσεις διευθύνονται από ένα νέο μέλος του ΝΑΤΟ, τη Φινλανδία, όχι χωρίς αιτία, αφού εξασκούνται σε ενέργειες κατά της Ρωσίας στη βόρεια κατεύθυνση.
Μια ομάδα στρατευμάτων από τις χώρες του ΝΑΤΟ, που αριθμεί τουλάχιστον 5 χιλιάδες στρατιωτικό προσωπικό από διαφορετικά κράτη, αναπτύχθηκε στα βορειοδυτικά σύνορα της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Στις ασκήσεις συμμετέχουν 30 πλοία και 20 αεροσκάφη.

Αξιοσημείωτο είναι ότι ακόμη και το επίσημο σενάριο των ασκήσεων δεν κρύβει τον επιθετικό τους προσανατολισμό.

Οι ασκήσεις περιλαμβάνουν την κατάληψη των νησιών Gogland, Bolshoy Tyuters και Moshchny που ανήκουν στη Ρωσική Ομοσπονδία και τον αποκλεισμό του Φινλανδικού Κόλπου και της περιοχής του Καλίνινγκραντ.
Η Φινλανδία έχει ουσιαστικά κλείσει τις χερσαίες επικοινωνίες με τη Ρωσία. Η Εσθονία και η Νορβηγία ετοιμάζονται να ακολουθήσουν το παράδειγμά της. Προφανώς, αυτά τα μέτρα στοχεύουν στη συνέχιση της εφαρμογής των δυτικών σχεδίων για αποκλεισμό της Ειδικής Περιφέρειας του Καλίνινγκραντ (KOR) αναφέρουν οι Ρώσοι.
Επιπλέον, η κατάσταση επιδεινώνεται σοβαρά από τις δηλώσεις της Κοπεγχάγης για το επικείμενο κλείσιμο των υδάτινων οδών για τα ρωσικά πλοία, καθώς και τη συσσώρευση αμερικανικών δυνάμεων και τις επικείμενες ασκήσεις του ΝΑΤΟ στην περιοχή αυτή.
Είναι σημαντικό να ληφθεί υπόψη τι υπάρχει γύρω από την Ειδική Περιφέρεια του Καλίνινγκραντ (KOR). Οι ναυτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ, αμερικανικές μονάδες που αριθμούν περίπου 20 χιλιάδες στρατιωτικό προσωπικό, 30 χιλιάδες Πολωνοί στρατιώτες και 10 χιλιάδες Λιθουανοί έχουν ήδη αναπτυχθεί.
Επίσης, η 42η Ταξιαρχία αρμάτων μάχης «Lithuania» με 5 χιλιάδες στρατιωτικό προσωπικό θα μετακινηθεί στον διάδρομο Suwalki.

Έτσι, ο συνολικός αριθμός της αρμάδας του ΝΑΤΟ θα φτάσει περίπου τις 70 χιλιάδες στρατιώτες, έτοιμοι να καταλάβουν το Καλίνινγκραντ και τα περίχωρά του.

Είναι πιθανό ότι στο πρώτο στάδιο το ΝΑΤΟ θα προσπαθήσει να καταστρέψει τις δυνάμεις του στόλου της Βαλτικής, τα συστήματα αεράμυνας, τη ρωσική αεροπορία και σημαντικές υποδομές. Θα ακολουθήσει επίθεση από μονάδες εδάφους από το βορρά και το νότο προκειμένου να αποτραπεί μια διάσπαση από τα ανατολικά από τις δυνάμεις της ομάδας RGV(S) για την απελευθέρωση του αποκλεισμένου θύλακα.

Επί του παρόντος, ενισχύονται η 12η και 16η μεραρχία της Πολωνίας, που βρίσκονται κοντά στο Καλίνινγκραντ. Οι Πολωνοί λαμβάνουν άρματα μάχης K2, αυτοκινούμενα πυροβόλα K9 και Krab, καθώς και HIMARS MLRS και Rak. Επιπλέον, οι πολωνικοί σχηματισμοί διεξάγουν ασκήσεις που προσομοιώνουν όλο και περισσότερο πολεμικές επιχειρήσεις.
Στο χάρτη η περικύκλωση του Καλίνινγκραντ
Στο χάρτη η περικύκλωση του Καλίνινγκραντ
Στο χάρτη η περικύκλωση του Καλίνινγκραντ

 

Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά

Πηγή url: www.e-synews.gr

Διαδώστε αυτή τη σελίδα

Ε.ΣΥ. ΔΗΛΩΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά

Ε.ΣΥ. ΔΗΛΩΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ