Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Συνδρομή στο Facebook ή Προσωπικά δεδομένα ;

Προσωπικά δεδομένα ή συνδρομή στο Facebook;
Προσωπικά δεδομένα ή συνδρομή στο Facebook;

Με σεβασμό σε κάθε παραπλανημένο φίλο που έκανε το τελευταίο διάστημα επικόλληση ένα κείμενο που είδε μπροστά του, περί αποχώρησης και μη χρήσης φωτογραφιών κ.λπ. από το FB, θα ήθελα να διευκρινίσω τα ακόλουθα, όσο πιο συνοπτικά και απλοϊκά γίνεται.

1. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θεσπίσει έναν κανονισμό (έναν νόμο ας πούμε) που προστατεύει τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών της.

2. Οι εταιρείες που έχουν έδρα εκτός της ΕΕ, οφείλουν επίσης να συμμορφωθούν με τις προβλέψεις του κανονισμού, όταν δραστηριοποιούνται εντός των κρατών μελών της.

3. Η εταιρεία ΜΕΤΑ, ιδιοκτήτης του Facebook και του Instagram, μέχρι πρότινος, παρακολουθούσε, κατέγραφε και αξιοποιούσε εμπορικά (δηλ πουλούσε) τη δραστηριότητα όλων μας, για τη δημιουργία εξατομικευμένων διαφημίσεων (οι πιο εύστοχες στα γούστα μας διαφημίσεις είναι πιθανότερο να οδηγήσουν σε πωλήσεις άρα και σε έσοδα τις εταιρείες που τις χρησιμοποιούν).

4. Ο ευρωπαϊκός κανονισμός όμως προβλέπει ότι για να μπορεί να συμβαίνει αυτό θα πρέπει να έχουμε ενημερωθεί εκ των προτέρων και να έχουμε δώσει την συγκατάθεσή μας, διαφορετικά απειλεί με βαριά πρόστιμα.

5. Η ΜΕΤΑ έρχεται λοιπόν και ζητά πλέον από όλους μας (τους εντός ΕΕ) συγκατάθεση στην παρακολούθηση της δραστηριότητάς μας προς εμπορική αξιοποίηση. Εναλλακτικά, μας προσφέρει την λύση της συνδρομής (όπως πχ το Netflix), καθώς ως κερδοσκοπικός οργανισμός πρέπει να διαφυλάξει την κερδοφορία της.

Ελπίζοντας να βοήθησα στο ελάχιστο..

Δημήτρης Ιατρού

Υπεύθυνος Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα στο Υπουργείο Δικαιοσύνης

Υγ η ανάρτηση αυτή θα μείνει ενεργή για λίγες μέρες καθώς μετά θα την διαγράψω, ασκώντας ένα από τα δικαιώματα που δίνει σε όλους μας ο κανονισμός της ΕΕ που αναφέραμε, το δικαίωμα στην λήθη.

Υγ2 επειδή δεν κατάφερα να βρω σύνδεσμο από το Channel 4, όσοι προβληματιστήκατε έστω κι ελάχιστα θα βρείτε περισσότερα στον επίσημο ιστοχώρο της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα

 

απο χρνλγ Δημήτρης Ιατρού

Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Πηγή url: www.e-synews.gr

Διαδώστε αυτή τη σελίδα

Ε.ΣΥ. ΔΗΛΩΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Ε.ΣΥ. ΔΗΛΩΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ