Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Γ. Ν. Παπανικολάου: Τακτικά χειρουργεία τέλος για τον Οκτώβριο

Αναστέλλεται η λειτουργία των τακτικών χειρουργείων στο Γ.Ν Παπανικολάου στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με όσα καταγγέλει η ΕΝΙΘ.

Όπως αναφέρουν, από τις 25/10/23 και μέχρι το τέλος του μήνα, αναστέλλονται τα τακτικά πρωινά χειρουργεία και θα καλύπτονται μόνο τα επείγοντα χειρουργεία. Ταυτόχρονα, δεν δύνανται να καλυφθούν όλες οι εφημερίες του μήνα στο Καρδιοαναισθησιολογικό τμήμα, λόγω ελλείψεων.

Αναλυτικά η ανακοίνωση

Το ΔΣ της ΕΝΙΘ καταγγέλλει την συνεχιζόμενη υποβάθμιση του Δημοσίου Συστήματος υγείας, λόγω της τραγικής υποστελέχωσης ολόκληρων τμημάτων, που φτάνει στο σημείο να αναστέλλεται η λειτουργία των τακτικών χειρουργείων στο ΓΝ Γ. Παπανικολάου.

Όπως γνωστοποιούν οι συνάδελφοι του αναισθησιολογικού τμήματος του νοσοκομείου ΓΝ Γ. Παπανικολάου, από τις 25/10/23 και μέχρι το τέλος του μήνα, αναστέλλονται τα τακτικά πρωινά χειρουργεία και θα καλύπτονται μόνο τα επείγοντα χειρουργεία. Ταυτόχρονα, δεν δύνανται να καλυφθούν όλες οι εφημερίες του μήνα στο Καρδιοαναισθησιολογικό τμήμα, λόγω ελλείψεων.

Αιτία αποτελεί η δραστική μείωση των αναισθησιολόγων του νοσοκομείου, που έχουν απομείνει μόλις 7 για 27 οργανικές θέσεις (κενά της τάξης του 75%!) και με τις ανάγκες για την κάλυψη των τακτικών και των επειγόντων χειρουργείων καθώς και της γενικής εφημερίας να είναι πολλαπλάσιες. Παρά τις συνεχείς εκκλήσεις τους προς την Διοίκηση δεν έχει δοθεί καμία λύση, με την κάλυψη των αναγκών να γίνεται με την αυταπάρνηση και την υπερεργασία τους, θέτοντας σε κίνδυνο την ζωή τόσο των ασθενών όσο και την δική τους. Αυτή η κατάσταση θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες, αν δεν ληφθούν άμεσα δραστικά μέτρα.

Αυτή η συνθήκη δεν έχει πέσει από τον ουρανό και δεν είναι το μοναδικό νοσοκομείο που απειλείται με αναστολή λειτουργίας νευραλγικών τμημάτων. Οφείλεται στην διαχρονική πολιτική υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης του ΕΣΥ και στην πλήρη απαξίωση του. Ενδεικτικό, ότι για το συγκεκριμένο τμήμα που εμφανίζει 20 κενές οργανικές θέσεις, στην προκήρυξη του Απριλίου 2023 προβλέφθηκαν μόλις 4 θέσεις ιατρών ΕΣΥ, με τις μισές από αυτές να μην έχει δηλώσει κανένας υποψήφιος, γιατί ακριβώς στην καλύτερη περίπτωση κάποιος ξέρει ότι θα εργάζεται για να καλύψει τα κενά 3 ιατρών!

Η κατάσταση είναι κρίσιμη. Κινδυνεύουν καθημερινά ανθρώπινες ζωές. Καλούμε άμεσα τις Διοικήσεις του νοσοκομείου, της Υγειονομικής Περιφέρειας και του Υπουργείου Υγείας να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Να προχωρήσουν άμεσα σε αυτά που απαιτεί η ΕΝΙΘ και η ΟΕΝΓΕ:

• Μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών στις Δημόσιες δομές Υγείας. Ταυτόχρονη προκήρυξη του συνόλου των κενών οργανικών θέσεων και διορισμούς με κατεπείγουσες διαδικασίες και με μοναδική προϋπόθεση το πτυχίο και τον τίτλο ειδικότητας. Μονιμοποίηση όλων των επικουρικών γιατρών, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

• Διπλασιασμός των απολαβών όλων των γιατρών.

Καλούμε σε συνέντευξη τύπου στην πύλη του ΓΝ Γ. Παπανικολάου την Τετάρτη 25/10 στις 9πμ και παράσταση διαμαρτυρίας στην Διοίκηση του νοσοκομείου.

Για το ΔΣ της ΕΝΙΘ

Ο Πρόεδρος

Καραχρήστος Χρήστος

Ο Γ. Γραμματέας

Τσάπας Βασίλειος

Πηγή

Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Πηγή url: www.e-synews.gr

Διαδώστε αυτή τη σελίδα

Ε.ΣΥ. ΔΗΛΩΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Ε.ΣΥ. ΔΗΛΩΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ