Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά
Xέρι στις καταθέσεις βάζει η Εφορία: Πώς αδειάζει λογαριασμούς, σε ποιους ετοιμάζει επέλαση
Xέρι στις καταθέσεις βάζει η Εφορία: Πώς αδειάζει λογαριασμούς, σε ποιους ετοιμάζει επέλαση

Xέρι στις καταθέσεις βάζει η Εφορία: Πώς αδειάζει λογαριασμούς, σε ποιους άρχισε επέλαση

Επέλαση στους τραπεζικούς λογαριασμούς 4 εκατ. φορολογουμένων που δήλωσαν εισοδήματα κάτω των 10.000 ευρώ, ετοιμάζει η ΑΑΔΕ στο πλαίσιο της προσπάθειας πάταξης της φοροδιαφυγής.

Από τους ελέγχους, τυπικά, δεν εξαιρούνται μισθωτοί και συνταξιούχοι, αλλά ο πραγματικός στόχος της Εφορίας είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι που έχουν δηλώσει εισοδήματα έως 10.000 ευρώ και άρα είναι ύποπτοι για φοροδιαφυγή.

Οι έλεγχοι θα αφορούν στις δαπάνες που δήλωσαν οι φορολογούμενοι το 2022, για το φορολογικό έτος 2021, και συγκεκριμένα εάν αυτές δηλώθηκαν ή εκείνες που τεκμαίρει η εφορία ότι πραγματοποιήθηκαν, καλύπτονται από τα δηλωθέντα εισοδήματα.

Όμως η πιο εύκολη και η αποτελεσματικότερη μέθοδος για τους φορολογικούς ελέγχους έχει αποδειχτεί ο έλεγχος των καταθέσεων, ο οποίος αναδεικνύει συχνά κρυφά εισοδήματά και αδήλωτες περιουσίες των ελεγχόμενων και επιβάλλονται φόροι, πρόστιμα και προσαυξήσεις που υπερβαίνουν το 60% των αδικαιολόγητων καταθέσεων.

Οι έλεγχοι γίνονται μέσω της εφαρμογής «Σύστημα Μητρώων Τραπεζικών Λογαριασμών και Λογαριασμών Πληρωμών», που παρακολουθεί τις κινήσεις όλων των τραπεζικών λογαριασμών στις τράπεζες που λειτουργούν στην Ελλάδα.

Μιλώντας χθες στον Σκάι, ο διοικητής της ( ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΑΑΔΕ ΠΟΥ ΔΟΛΟΦΟΝΕΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΟΥΣ ΦΤΩΧΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥΣ ΔΟΛΙΩΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ) Γιώργος Πιτσιλής είπε πως θα γίνει «μια μεγάλη διασταύρωση για να δούμε τις δαπάνες φορολογουμένων οι οποίοι δηλώνουν οικογενειακό εισόδημα μέχρι 10.000, είναι κοντά στα 4 εκατ. δηλώσεις. Στην συνέχεια η διασταύρωση θα συνεχιστεί και για υψηλότερα εισοδήματα και όχι μόνο για το όριο των 10.000».

Ωστόσο η διεύρυνση των ελέγχων σε όλους τους φορολογούμενους και σε μισθωτούς και σε συνταξιούχους, γίνεται για λόγους σκοπιμότητας, να μην φανεί πως οι έλεγχοι αποσκοπούν σχεδόν αποκλειστικά στους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, εκ των οποίων το 55% δηλώνει εισοδήματα έως 5.000 ευρώ και το 75% έως 10.000 ευρώ.

Στους υπό έλεγχο φορολογούμενους, οι έλεγχοι των καταθέσεων θα επεκταθούν και στις καταθέσεις των συζύγων τους, των τέκνων, γονέων, αδελφών, παππούδων κ.λπ.

Ο στόχος είναι ο εντοπισμός καταθέσεων που, ο υπόχρεος επιχειρεί να κρύψει αδήλωτα ποσά σε λογαριασμούς των συγγενικών του προσώπων. ΓΙΑΤΙ ΑΡΑΓΕ ΝΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΚΡΥΨΕΙ Ο ΥΠΟΧΡΕΟΣ? ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΔΩΣΕΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΠΟΤΕ Η ΑΑΔΕ ΤΙ ΚΑΝΕΙ ΜΕ ΤΟΣΑ ΔΙΣ ΦΟΡΟΥΣ?? ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΔΩΣΕΙ ΠΟΤΕ Η ΑΑΔΕ ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΑΜΕΤΡΗΤΩΝ έμεσων και άμεσων ΦΟΡΩΝ???
Εφόσον τα ποσά που θα βρεθούν δεν δικαιολογούνται από τα δηλωθέντα εισοδήματα ή τη ρευστοποίηση περιουσιακών στοιχείων, τότε μπλέκουν με την εφορία τα συγγενικά πρόσωπα.
Θα ελεγχθεί δηλαδή εάν υπάρχουν τακτικές καταθέσεις ποσών ανεξαρτήτως ύψους, που υποδηλώνουν εισπράξεις από την επιχειρηματική δραστηριότητα, οι οποίες θα συσχετιστούν με τα δηλωθέντα στις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ, ώστε να διαπιστωθεί εάν δηλώνεται ο τζίρος που φαίνεται να πραγματοποιείται.

 

Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Πηγή url: www.e-synews.gr

Διαδώστε αυτή τη σελίδα

Ε.ΣΥ. ΔΗΛΩΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Ε.ΣΥ. ΔΗΛΩΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ