Α. Μητρόπουλος: “Όλοι οι συνταξιούχοι δικαστές δικαιούνται αναδρομικά – Η κυβέρνηση δεν μπορεί να μην εφαρμόσει την απόφαση”
Οι αποφάσεις του Μισθοδικείου του 2021 και η πρόσφατη του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Τι λέει ο γνωστός εργατολόγος για την αντινομία με τους υπόλοιπους συνταξιούχους.
Κατηγορηματικός εμφανίστηκε ο γνωστός εργατολόγος Αλέξης Μητρόπουλος για την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. «Η κυβέρνηση οφείλει να συμμορφωθεί άμεσα με την απόφαση» τόνισε μιλώντας την Παρασκευή 6 Οκτωβρίου στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του OPEN.
Και όπως είπε: «Αυτή η απόφαση βγήκε στις αρχές του 2021. Άρα ότι και να πει η κυβέρνηση από τότε που βγήκε η απόφαση του Μισθοδικείου που έλυσε τα νομικά ζητήματα και είπε όχι στο νόμο Κατρούγκαλου για τους δικαστές, οφείλει σε όλους αναδρομικά».
Μάλιστα, σημείωσε πως δεν είναι μόνον 3 δικαστικοί που προσέφυγαν στη συνέχεια στο Ελεγκτικό Συνέδριο και δικαιώθηκαν. «Είναι όλοι οι δικαστές που έχουν προσφύγει και αν δεν έχουν προσφύγει μετά την απόφαση του Μισθοδικείου του 2021 έχουν κάνει αίτηση παραγραφής, συλλογικές αιτήσεις, άρα όλοι δικαιούνται αναδρομικά» ανέφερε και τόνισε: «Συνεπώς η κυβέρνηση παρά τα όσα λέει, πρέπει να δώσει άμεσα από τον πρώτο μήνα».
Μητρόπουλος για απόφαση Ελεγκτικού Συνεδρίου: Δικαιούνται αναδρομικά πάνω από 30.000 με 40.000 ευρώ
Σύμφωνα με την εκτίμησή του θα πρέπει να δοθούν αναδρομικά τουλάχιστον από τον Γενάρη του 2021 που βγήκε η απόφαση του Μισθοδικείου. Σε κάθε περίπτωση επαναλαμβάνει πως η κυβέρνηση «δεν μπορεί να μην εφαρμόσει. Το Ελεγκτικό Συνέδριο λέει πρέπει να δώσει αυτό που ισχύει προ του 2012»
Όπως ανέφερε ο κ. Μητρόπουλος, «για το κομμάτι μέχρι το 2009 έλεγε ότι πρέπει να δώσει το 80% του καταληκτικού μισθού τους και για το κομμάτι από το 2010 μέχρι το 2012 πρέπει να δώσει το 70% του μέσου όρου της πενταετίας. Άρα όλοι δικαιούνται αναδρομικά πάνω από 30.000 με 40.000 ευρώ».
Ο καθηγητής Εργατικού Δικαίου παρέπεμψε στη συνταγματική πρόβλεψη, που προβλέπει τη σύσταση ειδικού Μισθοδικείου για τους δικαστές και ειδικότερα στην αναφορά πως οι αποδοχές των δικαστών είναι ανάλογες με το λειτούργημά τους, πάνω στην οποία «πάτησαν» και κέρδισαν την προσφυγή. «Επ’ αυτού αποφάνθηκε το Ελεγκτικό Συνέδριο και το Μισθοδικείο».
Το πρόβλημα αντινομίας με άλλους συνταξιούχους
Στη διάρκεια της εκπομπής τέθηκε μετ’ επιτάσεως και το ζήτημα της διαφορετικής αντιμετώπισης των συνταξιούχων δικαστών με άλλες κατηγορίες, με τον κ. Μητρόπουλο να θέτει θέμα αντινομίας.
«Το πρόβλημα είναι πως το ίδιο έτος με την απόφαση του Μισθοδικείου το 2021 βγήκε και απόφαση για κατάργηση σύνταξης 102 ευρώ σε αγρότισσες για δημοσιονομικούς λόγους» σημείωσε.
«Η αντινομία αυτή είναι» τόνισε και διευκρίνισε πως «πολλοί (σ.σ. δικαστές μετείχαν στις ίδιες συνθέσεις και του Μισθοδικείου και στην απόφαση που καρατόμησε το ΕΚΑΣ των φτωχότερων συνταξιούχων και στην απόφαση που κατήργησε την ισόβια σύνταξη από τις πολύτεκνες αγρότισσες».
Αιχμές άφησε και για τη στάση της κυβέρνησης μετά τη δικαίωση σχετικά με τα αναδρομικά 11μηνου. «Είπε φέρτε μου ο καθένας την απόφαση που τον αφορά και υλοποιώ. Και την υλοποιεί. Τι δεν έκανε και κακώς; Δεν εφάρμοσε την απόφαση σε όλους και τους στέλνει και δικάζουν και ξοδεύονται και ταλαιπωρούνται» σχολίασε.
Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη δυνατότητα προσφυγής στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο. «Το ΣτΕ για τα ίδια θέματα είπε καλώς γίνονται οι περικοπές και καλώς ισχύει ο νόμος (σ.σ. Κατρούγκαλου). Το Ελεγκτικό Συνέδριο για το ίδιο νομικό θέμα είπε δεν ισχύει για τους δικαστές» είπε, με αποτέλεσμα η υπόθεση να πάει και στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο.
Εξέφρασε όμως την απορία του: «Σύμφωνα με το Σύνταγμα, εγώ που εκπροσώπησα τους κοινούς συνταξιούχους στο ΣτΕ και πήραμε το 11μηνο, αλλά μας είπαν ο νόμος Κατρούγκαλου θέλετε δεν θέλετε ισχύει, δεν πρέπει να μπορούμε να πάμε στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο;».
Πηγή url: www.e-synews.gr
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: