Χρόνος ανάγνωσης: 52 λεπτά
Γιατί η Google δημιούργησε την NSA
Γιατί η Google δημιούργησε την NSA

Γιατί η Google δημιούργησε την NSA

Μέσα στο μυστικό δίκτυο πίσω από τη μαζική παρακολούθηση, τον ατελείωτο πόλεμο και το Skynet-

μέρος 2ο

από τον Nafeez Ahmed

Το INSURGE INTELLIGENCE , ένα νέο ερευνητικό δημοσιογραφικό έργο χρηματοδοτούμενο από το πλήθος, αναλύει την αποκλειστική ιστορία του τρόπου με τον οποίο η κοινότητα πληροφοριών των Ηνωμένων Πολιτειών χρηματοδότησε, γαλουχούσε και επώασε την Google ως μέρος μιας προσπάθειας κυριαρχίας στον κόσμο μέσω του ελέγχου των πληροφοριών. Η Google, που χρηματοδοτήθηκε από την NSA και τη CIA, ήταν απλώς η πρώτη μεταξύ μιας πληθώρας νεοφυών επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα που επιλέχθηκε από τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ για να διατηρήσει την «ανωτερότητα των πληροφοριών».

Οι απαρχές αυτής της ευφυούς στρατηγικής ανάγονται σε μια μυστική ομάδα που χρηματοδοτείται από το Πεντάγωνο, η οποία τις τελευταίες δύο δεκαετίες λειτούργησε ως γέφυρα μεταξύ της κυβέρνησης των ΗΠΑ και των ελίτ στους τομείς των επιχειρήσεων, της βιομηχανίας, των οικονομικών, των επιχειρήσεων και των μέσων ενημέρωσης. Η ομάδα επέτρεψε σε ορισμένα από τα πιο ισχυρά ειδικά συμφέροντα στην εταιρική Αμερική να παρακάμψουν συστηματικά τη δημοκρατική λογοδοσία και το κράτος δικαίου για να επηρεάσουν τις κυβερνητικές πολιτικές, καθώς και την κοινή γνώμη στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο. Τα αποτελέσματα ήταν καταστροφικά: μαζική επιτήρηση της NSA, μόνιμη κατάσταση παγκόσμιου πολέμου και μια νέα πρωτοβουλία για τη μετατροπή του αμερικανικού στρατού σε Skynet.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ

Αυτή η αποκλειστικότητα κυκλοφορεί δωρεάν για το δημόσιο συμφέρον και ενεργοποιήθηκε από το crowdfunding. Θα ήθελα να ευχαριστήσω την καταπληκτική κοινότητα των θαμώνων μου για την υποστήριξή τους, η οποία μου έδωσε την ευκαιρία να εργαστώ σε αυτήν τη σε βάθος έρευνα. Υποστηρίξτε την ανεξάρτητη, ερευνητική δημοσιογραφία για τα παγκόσμια κοινά .

Η μαζική επιτήρηση αφορά τον έλεγχο. Οι διαφημιστές του μπορεί κάλλιστα να ισχυριστούν, και ακόμη και να πιστεύουν, ότι πρόκειται για έλεγχο για το ευρύτερο καλό, έναν έλεγχο που απαιτείται για να κρατηθεί ένα ανώτατο όριο στην αταξία, για να είμαστε πλήρως σε επαγρύπνηση για την επόμενη απειλή. Αλλά σε ένα πλαίσιο ανεξέλεγκτης πολιτικής διαφθοράς, διευρυνόμενων οικονομικών ανισοτήτων και κλιμακούμενης πίεσης στους πόρους λόγω και της αστάθειας της ενέργειας, η μαζική επιτήρηση μπορεί να γίνει εργαλείο εξουσίας για να διαιωνιστεί απλώς, εις βάρος του κοινού.

Μια κύρια λειτουργία της μαζικής επιτήρησης που συχνά παραβλέπεται είναι αυτή της γνώσης του αντιπάλου σε τέτοιο βαθμό ώστε να μπορεί να χειραγωγηθεί μέχρι την ήττα. Το πρόβλημα είναι ότι ο αντίπαλος δεν είναι μόνο τρομοκράτες. Είμαστε εσύ και εγώ. Μέχρι σήμερα, ο ρόλος του πληροφοριακού πολέμου ως προπαγάνδας είναι σε πλήρη εξέλιξη, αν και συστηματικά αγνοείται από πολλά ΜΜΕ.

Εδώ, η INSURGE INTELLIGENCE αποκαλύπτει πώς η συνεργασία του Pentagon Highlands Forum από τεχνολογικούς γίγαντες όπως η Google για την επιδίωξη μαζικής παρακολούθησης, έπαιξε βασικό ρόλο στις μυστικές προσπάθειες χειραγώγησης των μέσων ενημέρωσης ως μέρος ενός πολέμου πληροφοριών εναντίον της αμερικανικής κυβέρνησης, του αμερικανικού λαού. και τον υπόλοιπο κόσμο: να δικαιολογήσει τον ατελείωτο πόλεμο και τον αδιάκοπο στρατιωτικό επεκτατισμό.

Η πολεμική μηχανή

Τον Σεπτέμβριο του 2013, ο ιστότοπος του Montery Institute for International Studies’ Cyber ​​Security Initiative (MIIS CySec ) δημοσίευσε μια τελική έκδοση μιας εργασίας σχετικά με την «κυβερνοαποτροπή» από τον σύμβουλο της CIA Jeffrey Cooper, αντιπρόεδρο της αμερικανικής αμυντικής εταιρείας SAIC και έναν ιδρυτικό μέλος του Φόρουμ των Χάιλαντς του Πενταγώνου. Το έγγραφο παρουσιάστηκε στον τότε διευθυντή της NSA, στρατηγό Keith Alexander, σε μια συνεδρία του Highlands Forum με τίτλο «Cyber ​​Commons, Engagement and Deterrence» το 2010.

Ο στρατηγός Keith Alexander (μέσος), ο οποίος υπηρέτησε ως διευθυντής της NSA και επικεφαλής της Κεντρικής Υπηρεσίας Ασφαλείας από το 2005 έως το 2014, καθώς και διοικητής της Διοίκησης Κυβερνοχώρου των ΗΠΑ από το 2010 έως το 2014, στη συνεδρίαση του Φόρουμ Highlands 2010 για τον κυβερνοχώρο αναχαίτιση
Ο στρατηγός Keith Alexander (μέσος), ο οποίος υπηρέτησε ως διευθυντής της NSA και επικεφαλής της Κεντρικής Υπηρεσίας Ασφαλείας από το 2005 έως το 2014, καθώς και διοικητής της Διοίκησης Κυβερνοχώρου των ΗΠΑ από το 2010 έως το 2014, στη συνεδρίαση του Φόρουμ Highlands 2010 για τον κυβερνοχώρο αναχαίτιση
Ο στρατηγός Keith Alexander (μέσος), ο οποίος υπηρέτησε ως διευθυντής της NSA και επικεφαλής της Κεντρικής Υπηρεσίας Ασφαλείας από το 2005 έως το 2014, καθώς και διοικητής της Διοίκησης Κυβερνοχώρου των ΗΠΑ από το 2010 έως το 2014, στη συνεδρίαση του Φόρουμ Highlands 2010 για τον κυβερνοχώρο αναχαίτιση

Το MIIS CySec συνεργάζεται επίσημα με το Φόρουμ Highlands του Πενταγώνου μέσω μνημονίου συμφωνίας που υπογράφηκε μεταξύ του καθηγητή και του προέδρου του Φόρουμ Richard O’Neill, ενώ η ίδια η πρωτοβουλία χρηματοδοτείται από τον George C. Lee: το στέλεχος της Goldman Sachs που ηγήθηκε των αποτιμήσεων δισεκατομμυρίων δολαρίων του Facebook. Google, eBay και άλλες εταιρείες τεχνολογίας.

Το έγγραφο που ανοίγει τα μάτια του Cooper δεν είναι πλέον διαθέσιμο στον ιστότοπο του MIIS, αλλά μια τελική του έκδοση είναι διαθέσιμη μέσω των αρχείων καταγραφής μιας δημόσιας διάσκεψης εθνικής ασφάλειας που φιλοξενείται από τον Αμερικανικό Δικηγορικό Σύλλογο. Επί του παρόντος, ο Cooper είναι επικεφαλής καινοτομίας στη SAIC/Leidos, η οποία ανήκει σε μια κοινοπραξία εταιρειών αμυντικής τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένης της Booz Allen Hamilton και άλλων που έχουν συνάψει σύμβαση για την ανάπτυξη των ικανοτήτων επιτήρησης της NSA.

Η ενημέρωση του Φόρουμ των Χάιλαντς για τον αρχηγό της NSA ανατέθηκε βάσει σύμβασης από τον υφυπουργό Άμυνας για θέματα πληροφοριών και βασίστηκε σε ιδέες που αναπτύχθηκαν σε προηγούμενες συναντήσεις του Φόρουμ. Παρουσιάστηκε στον στρατηγό Alexander σε μια «κλειστή συνεδρία» του Φόρουμ των Χάιλαντς που συντονίστηκε από τη διευθύντρια του MIIS Cysec, Δρ. Itamara Lochard, στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών (CSIS) στην Ουάσιγκτον DC.

Ο Jeffrey Cooper (μέσος) του SAIC/Leidos, ιδρυτικό μέλος του Pentagon's Highlands Forum, ακούει τον Phil Venables (δεξιά), ανώτερο συνεργάτη της Goldman Sachs, στη συνεδρία του Φόρουμ του 2010 για την cyber-deterrence στο CSIS
Ο Jeffrey Cooper (μέσος) του SAIC/Leidos, ιδρυτικό μέλος του Pentagon’s Highlands Forum, ακούει τον Phil Venables (δεξιά), ανώτερο συνεργάτη της Goldman Sachs, στη συνεδρία του Φόρουμ του 2010 για την cyber-deterrence στο CSIS
Ο Jeffrey Cooper (μέσος) του SAIC/Leidos, ιδρυτικό μέλος του Pentagon’s Highlands Forum, ακούει τον Phil Venables (δεξιά), ανώτερο συνεργάτη της Goldman Sachs, στη συνεδρία του Φόρουμ του 2010 για την cyber-deterrence στο CSIS

Όπως ο οδικός χάρτης IO του Ράμσφελντ, η ενημέρωση της NSA του Κούπερ περιέγραψε τα «ψηφιακά συστήματα πληροφοριών» τόσο ως «μεγάλη πηγή ευπάθειας» όσο και ως «ισχυρά εργαλεία και όπλα» για την «εθνική ασφάλεια». Υποστήριξε την ανάγκη για τις αμερικανικές πληροφορίες στον κυβερνοχώρο να μεγιστοποιήσουν τη «εις βάθος γνώση» των πιθανών και πραγματικών αντιπάλων, ώστε να μπορούν να εντοπίσουν «κάθε πιθανό σημείο μόχλευσης» που μπορεί να αξιοποιηθεί για αποτροπή ή αντίποινα. Η «δικτυωμένη αποτροπή» απαιτεί από την κοινότητα πληροφοριών των ΗΠΑ να αναπτύξει «βαθιά κατανόηση και συγκεκριμένη γνώση σχετικά με τα συγκεκριμένα δίκτυα που εμπλέκονται και τα μοτίβα διασύνδεσής τους, συμπεριλαμβανομένων των τύπων και των δυνατοτήτων των δεσμών», καθώς και τη χρήση γνωστικής και συμπεριφορικής επιστήμης για να βοηθήσει στην πρόβλεψη προτύπων. Η εργασία του συνέχισε στην ουσιαστική παρουσίαση μιας θεωρητικής αρχιτεκτονικής για τη μοντελοποίηση δεδομένων που λαμβάνονται από την παρακολούθηση και την εξόρυξη μέσων κοινωνικής δικτύωσης για πιθανούς «αντιπάλους» και «αντισυμβαλλόμενους».

Ένα χρόνο μετά από αυτή την ενημέρωση με τον επικεφαλής της NSA, η Michele Weslander Quaid — άλλη εκπρόσωπος του Highlands Forum — εντάχθηκε στην Google για να γίνει επικεφαλής τεχνολογίας, αφήνοντας τον ανώτερο ρόλο της στο Πεντάγωνο, συμβουλεύοντας τον υφυπουργό Άμυνας για πληροφορίες. του Defense Science Board (DSB) Δύο μήνες νωρίτερα, η Task Force για την Αμυντική Πληροφορία δημοσίευσε την έκθεσή της για τις Επιχειρήσεις Αντιεξέγερσης (COIN), Πληροφοριών, Επιτήρησης και Αναγνώρισης (IRS). Ο Κουέιντ ήταν μεταξύ των κυβερνητικών εμπειρογνωμόνων πληροφοριών που συμβούλεψαν και ενημέρωσαν την Ομάδα Εργασίας του Επιστημονικού Συμβουλίου Άμυνας κατά την προετοιμασία της έκθεσης. Ένας άλλος εμπειρογνώμονας που ενημέρωσε την Task Force ήταν ο βετεράνος του Highlands Forum, Linton Wells. Η ίδια η έκθεση του DSB είχε ανατεθεί από τον διορισμένο από τον Μπους Τζέιμς Κλάπερ, τότε υφυπουργό Άμυνας αρμόδιων υπηρεσιών πληροφοριών — ο οποίος είχε επίσης αναθέσει την ενημέρωση του Cooper’s Highlands Forum στον στρατηγό Alexander. Ο Κλάπερ είναι τώρα Διευθυντής Εθνικής Πληροφορίας του Ομπάμα, υπό την ιδιότητα του οποίου είπε ψέματα στο Κογκρέσο ισχυριζόμενος τον Μάρτιο του 2013 ότι η NSA δεν συλλέγει καθόλου δεδομένα για Αμερικανούς πολίτες.

Το ιστορικό της Michele Quaid σε όλη την κοινότητα των στρατιωτικών πληροφοριών των ΗΠΑ ήταν να μεταβούν οι υπηρεσίες στη χρήση εργαλείων web και τεχνολογίας cloud. Το αποτύπωμα των ιδεών της είναι εμφανές σε βασικά σημεία της έκθεσης της DSB Task Force, η οποία περιέγραψε τον σκοπό της ως «να επηρεάσει τις επενδυτικές αποφάσεις» στο Πεντάγωνο «συνιστώντας κατάλληλες δυνατότητες πληροφοριών για την αξιολόγηση των εξεγέρσεων, την κατανόηση του πληθυσμού στο περιβάλλον τους και υποστήριξη λειτουργιών COIN.»

Η έκθεση κατονομάζει 24 χώρες στη Νότια και Νοτιοανατολική Ασία, τη Βόρεια και Δυτική Αφρική, τη Μέση Ανατολή και τη Νότια Αμερική, οι οποίες θα δημιουργούσαν «πιθανές προκλήσεις ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΣ» για τον αμερικανικό στρατό τα επόμενα χρόνια. Αυτά περιελάμβαναν το Πακιστάν, το Μεξικό, την Υεμένη, τη Νιγηρία, τη Γουατεμάλα, τη Γάζα/Δυτική Όχθη, την Αίγυπτο, τη Σαουδική Αραβία, τον Λίβανο, μεταξύ άλλων «αυτοκρατικών καθεστώτων». Η έκθεση υποστήριξε ότι «οικονομικές κρίσεις, κλιματική αλλαγή, δημογραφικές πιέσεις, έλλειψη πόρων ή κακή διακυβέρνηση θα μπορούσαν να αναγκάσουν αυτά τα κράτη (ή άλλα) να αποτύχουν ή να γίνουν τόσο αδύναμα που να γίνουν στόχοι επιτιθέμενων/εξεγερμένων». Από εκεί, η «παγκόσμια υποδομή πληροφοριών» και τα «μέσα κοινωνικής δικτύωσης» μπορούν να «ενισχύουν γρήγορα την ταχύτητα, την ένταση και την ορμή των γεγονότων» με περιφερειακές επιπτώσεις. «Τέτοιες περιοχές θα μπορούσαν να γίνουν καταφύγια από τα οποία θα εξαπολύουν επιθέσεις στην πατρίδα των ΗΠΑ, θα στρατολογούν προσωπικό και θα χρηματοδοτούν, θα εκπαιδεύουν και θα προμηθεύουν επιχειρήσεις».

Η επιτακτική ανάγκη σε αυτό το πλαίσιο είναι να αυξηθεί η ικανότητα του στρατού για επιχειρήσεις «αριστερά από την έκρηξη» – πριν από την ανάγκη για μια σημαντική δέσμευση των ενόπλων δυνάμεων – για να αποφευχθούν οι εξεγέρσεις ή να προληφθούν ενώ βρίσκονται ακόμη στην αρχική φάση. Η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «το Διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι κρίσιμες πηγές δεδομένων ανάλυσης κοινωνικών δικτύων σε κοινωνίες που δεν είναι μόνο εγγράμματες, αλλά και συνδεδεμένες με το Διαδίκτυο». Αυτό απαιτεί «παρακολούθηση της μπλογκόσφαιρας και άλλων μέσων κοινωνικής δικτύωσης σε πολλούς διαφορετικούς πολιτισμούς και γλώσσες» για την προετοιμασία για «πληθυσμοκεντρικές επιχειρήσεις».

Το Πεντάγωνο πρέπει επίσης να αυξήσει την ικανότητά του για «μοντελοποίηση και προσομοίωση συμπεριφοράς» για «καλύτερη κατανόηση και πρόβλεψη των ενεργειών ενός πληθυσμού» με βάση «βασικά δεδομένα για πληθυσμούς, ανθρώπινα δίκτυα, γεωγραφία και άλλα οικονομικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά». Τέτοιες «πληθυσμοκεντρικές επιχειρήσεις» θα χρειάζονται επίσης «ολοένα και περισσότερο» σε «συγκρούσεις εκκολαπτόμενων πόρων, είτε βασίζονται σε υδάτινες κρίσεις, γεωργική πίεση, περιβαλλοντική πίεση ή ενοίκια από ορυκτές πηγές. Αυτό πρέπει να περιλαμβάνει την παρακολούθηση «των δημογραφικών στοιχείων του πληθυσμού ως οργανικό μέρος του πλαισίου των φυσικών πόρων».

Άλλοι τομείς για την ενίσχυση είναι η «υπέργεια βιντεοπαρακολούθηση», «δεδομένα εδάφους υψηλής ανάλυσης», «ικανότητα υπολογιστικού νέφους», «συγχώνευση δεδομένων» για όλες τις μορφές νοημοσύνης σε ένα «συνεπές χωροχρονικό πλαίσιο για την οργάνωση και την ευρετηρίαση των δεδομένων». «πλαίσια κοινωνικής επιστήμης» που μπορούν «να υποστηρίξουν χωροχρονική κωδικοποίηση και ανάλυση», «διανέμοντας τεχνολογίες βιομετρικής επαλήθευσης πολλαπλών μορφών [«όπως δακτυλικά αποτυπώματα, σαρώσεις αμφιβληστροειδούς και δείγματα DNA»] στο σημείο εξυπηρέτησης των πιο βασικών διοικητικών διαδικασιών» προκειμένου να «δέσει την ταυτότητα με όλες τις συναλλαγές ενός ατόμου». Επιπλέον, η ακαδημία πρέπει να συσταθεί για να βοηθήσει το Πεντάγωνο να αναπτύξει «ανθρωπολογικά, κοινωνικο-πολιτιστικά, ιστορικά, ανθρωπογεωγραφικά, εκπαιδευτικά, δημόσια υγεία και πολλούς άλλους τύπους δεδομένων και πληροφοριών κοινωνικής και συμπεριφορικής επιστήμης» για να αναπτύξει «μια βαθιά κατανόηση των πληθυσμών».

Λίγους μήνες μετά την ένταξή του στην Google, ο Κουέιντ εκπροσώπησε την εταιρεία τον Αύγουστο του 2011 στο Φόρουμ Πελατών και Βιομηχανίας του Οργανισμού Αμυντικών Πληροφοριακών Συστημάτων (DISA) του Πενταγώνου . Το φόρουμ θα παράσχει «στις Υπηρεσίες, τις Διοικήσεις Μάχης, τις Υπηρεσίες, τις δυνάμεις του συνασπισμού» την «ευκαιρία να εμπλακούν άμεσα με τη βιομηχανία σε καινοτόμες τεχνολογίες για να επιτρέψουν και να εξασφαλίσουν δυνατότητες υποστήριξης των Warfighters μας». Οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση ήταν αναπόσπαστο μέρος των προσπαθειών για τη δημιουργία ενός «αμυντικού περιβάλλοντος πληροφοριών επιχείρησης», που ορίζεται ως «μια ολοκληρωμένη πλατφόρμα που περιλαμβάνει το δίκτυο, τους υπολογιστές, το περιβάλλον, τις υπηρεσίες, τη διασφάλιση πληροφοριών και τις δυνατότητες NetOps», δίνοντας τη δυνατότητα στους πολεμιστές να «συνδεθούν, αυτοπροσδιορίζονται, ανακαλύπτουν και μοιράζονται πληροφορίες και συνεργάζονται σε όλο το φάσμα των στρατιωτικών επιχειρήσεων». Οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες σε πάνελ του φόρουμ ήταν αξιωματούχοι του Υπουργείου Άμυνας, εκτός από μόνο τέσσερις συμμετέχοντες στον κλάδο, συμπεριλαμβανομένου του Quaid της Google.

Στελέχη του DISA έχουν παρευρεθεί επίσης στο φόρουμ του Highlands — όπως ο Paul Friedrichs , τεχνικός διευθυντής και επικεφαλής μηχανικός του Γραφείου του Chief Information Assurance Executive του DISA.

Η γνώση είναι δύναμη

Λαμβάνοντας υπόψη όλα αυτά, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι το 2012, λίγους μήνες αφότου η συμπρόεδρος του Φόρουμ των Χάιλαντς, Regina Dugan άφησε την DARPA για να ενταχθεί στην Google ως ανώτερο στέλεχος, ο τότε επικεφαλής της NSA στρατηγός Keith Alexander έστειλε email στον ιδρυτικό στέλεχος της Google, Sergey Brin, για να συζητήσουν την ανταλλαγή πληροφοριών . για την εθνική ασφάλεια. Σε αυτά τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τα οποία έλαβε στο πλαίσιο του Freedom of Information από τον ερευνητή δημοσιογράφο Jason Leopold, ο στρατηγός Alexander περιέγραψε την Google ως «βασικό μέλος της αμυντικής βιομηχανικής βάσης [του αμερικανικού στρατού]», μια θέση που προφανώς παγίωνε η ​​Michele Quaid. Η εύθυμη σχέση του Μπριν με τον πρώην αρχηγό της NSA είναι πλέον απολύτως λογική δεδομένου ότι ο Μπριν είχε επαφή με εκπροσώπους της CIA και της NSA, οι οποίοι εν μέρει χρηματοδότησαν και επέβλεπαν τη δημιουργία της μηχανής αναζήτησης Google, από τα μέσα της δεκαετίας του 1990.

Τον Ιούλιο του 2014, ο Κουέιντ μίλησε σε πάνελ του αμερικανικού στρατού σχετικά με τη δημιουργία ενός «κυττάρου ταχείας απόκτησης» για την προώθηση των «δυνατοτήτων στον κυβερνοχώρο» του αμερικανικού στρατού ως μέρος της Force 202 πρωτοβουλίας μετασχηματισμού 5. Είπε σε αξιωματούχους του Πενταγώνου ότι «πολλοί από τους τεχνολογικούς στόχους του Στρατού για το 2025 μπορούν να πραγματοποιηθούν με την εμπορική τεχνολογία που είναι διαθέσιμη ή σε εξέλιξη σήμερα», επιβεβαιώνοντας εκ νέου ότι «η βιομηχανία είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τον Στρατό για την υποστήριξη του νέου παραδείγματος». Περίπου την ίδια εποχή, τα περισσότερα μέσα μαζικής ενημέρωσης διαλαλούσαν την ιδέα ότι η Google προσπαθούσε να αποστασιοποιηθεί από τη χρηματοδότηση του Πενταγώνου, αλλά στην πραγματικότητα, η Google άλλαξε τακτική για να αναπτύξει ανεξάρτητα εμπορικές τεχνολογίες που θα είχαν στρατιωτικές εφαρμογές τους στόχους μετασχηματισμού του Πενταγώνου.

Ωστόσο, ο Κουέιντ δεν είναι σχεδόν το μόνο πρόσωπο-σημείο στη σχέση της Google με την κοινότητα στρατιωτικών πληροφοριών των ΗΠΑ.

Ένα χρόνο αφότου η Google αγόρασε το λογισμικό δορυφορικής χαρτογράφησης Keyhole από την εταιρεία επιχειρηματικών κεφαλαίων της CIA In-Q-Tel το 2004, ο διευθυντής τεχνικής αξιολόγησης της In-Q-Tel, Rob Painter — ο οποίος έπαιξε βασικό ρόλο στην επένδυση της In-Q-Tel στην Keyhole. πρώτη θέση — μεταφέρθηκε στην Google. Στο In-Q-Tel, το έργο του Painter επικεντρώθηκε στον εντοπισμό, την έρευνα και την αξιολόγηση «νέων νεοσύστατων εταιρειών τεχνολογίας που πιστεύεται ότι προσφέρουν τεράστια αξία στη CIA, την Εθνική Υπηρεσία Γεωχωρικών Πληροφοριών και την Υπηρεσία Πληροφοριών Άμυνας». Πράγματι, η NGA είχε επιβεβαιώσει ότι οι πληροφορίες της που ελήφθησαν μέσω Keyhole χρησιμοποιήθηκαν από την NSA για την υποστήριξη των αμερικανικών επιχειρήσεων στο Ιράκ από το 2003 και μετά .

Πρώην αξιωματικός πληροφοριών ειδικών επιχειρήσεων του αμερικανικού στρατού, η νέα δουλειά του Painter στην Google από τον Ιούλιο του 2005 ήταν ομοσπονδιακός διευθυντής αυτού που επρόκειτο να γίνει η Keyhole: Google Earth Enterprise. Μέχρι το 2007, ο Painter είχε γίνει ο ομοσπονδιακός επικεφαλής τεχνολόγος της Google.

Εκείνο το έτος, ο Painter είπε στην Washington Post ότι η Google ήταν «στα αρχικά στάδια» της πώλησης προηγμένων μυστικών εκδόσεων των προϊόντων της στην κυβέρνηση των ΗΠΑ. «Η Google αύξησε τις πωλήσεις της στην περιοχή της Ουάσιγκτον τον περασμένο χρόνο για να προσαρμόσει τα τεχνολογικά της προϊόντα στις ανάγκες του στρατού, των πολιτικών υπηρεσιών και της κοινότητας πληροφοριών», η Post ανέφερε . Το Πεντάγωνο χρησιμοποιούσε ήδη μια έκδοση του Google Earth που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με τη Lockheed Martin για την «εμφάνιση πληροφοριών για τον στρατό στο έδαφος στο Ιράκ», συμπεριλαμβανομένης της «χαρτογραφώντας οθόνες βασικών περιοχών της χώρας» και περιγράφοντας «σουνίτες και σιιτικές γειτονιές στο Βαγδάτη, καθώς και στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ και του Ιράκ στην πόλη. Ούτε η Lockheed ούτε η Google θα έλεγαν πώς η γεωχωρική υπηρεσία χρησιμοποιεί τα δεδομένα». Η Google είχε στόχο να πουλήσει στην κυβέρνηση νέες «βελτιωμένες εκδόσεις του Google Earth» και «μηχανές αναζήτησης που μπορούν να χρησιμοποιηθούν εσωτερικά από εταιρείες».

του Λευκού Οίκου Τα αρχεία που διέρρευσαν το 2010 έδειξαν ότι στελέχη της Google είχαν πραγματοποιήσει αρκετές συναντήσεις με ανώτερα στελέχη του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ. Ο Άλαν Ντέιβιντσον, διευθυντής κυβερνητικών υποθέσεων της Google, είχε τουλάχιστον τρεις συναντήσεις με αξιωματούχους του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας το 2009, συμπεριλαμβανομένου του ανώτερου διευθυντή για τις ρωσικές υποθέσεις του Λευκού Οίκου Μάικ ΜακΦόλ και του συμβούλου Μέσης Ανατολής Ντάνιελ Σαπίρο. Προέκυψε επίσης από μια αίτηση για δίπλωμα ευρεσιτεχνίας της Google ότι η εταιρεία είχε συλλέξει σκόπιμα δεδομένα «ωφέλιμου φορτίου» από ιδιωτικά δίκτυα wifi που θα επέτρεπαν την αναγνώριση «γεωγραφικών τοποθεσιών». Την ίδια χρονιά, γνωρίζουμε τώρα, ότι η Google είχε υπογράψει συμφωνία με την NSA παρέχοντας στην υπηρεσία ανοιχτή πρόσβαση στις προσωπικές πληροφορίες των χρηστών της, καθώς και στο υλικό και το λογισμικό της, στο όνομα της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο — συμφωνίες που ο στρατηγός Alexander ήταν απασχολημένος με εκατοντάδες CEOs τηλεπικοινωνιών σε όλη τη χώρα.

Επομένως, δεν είναι μόνο η Google που είναι βασικός συντελεστής και θεμέλιο του στρατιωτικού-βιομηχανικού συγκροτήματος των ΗΠΑ: είναι ολόκληρο το Διαδίκτυο και το ευρύ φάσμα των εταιρειών του ιδιωτικού τομέα — πολλές που καλλιεργούνται και χρηματοδοτούνται υπό τον μανδύα της κοινότητας πληροφοριών των ΗΠΑ ( ή ισχυρούς χρηματοδότες που είναι ενσωματωμένοι σε αυτήν την κοινότητα) — που υποστηρίζουν το Διαδίκτυο και την τηλεπικοινωνιακή υποδομή· Είναι επίσης η μυριάδα νεοφυών επιχειρήσεων που πωλούν τεχνολογίες αιχμής στην επιχειρηματική εταιρεία In-Q-Tel της CIA, όπου μπορούν στη συνέχεια να προσαρμοστούν και να προωθηθούν για εφαρμογές σε όλη την κοινότητα των στρατιωτικών πληροφοριών. Τελικά, η παγκόσμια συσκευή επιτήρησης και τα διαβαθμισμένα εργαλεία που χρησιμοποιούνται από υπηρεσίες όπως η NSA για τη διαχείρισή της, έχουν κατασκευαστεί σχεδόν εξ ολοκλήρου από εξωτερικούς ερευνητές και ιδιώτες εργολάβους όπως η Google, οι οποίοι δραστηριοποιούνται εκτός του Πενταγώνου.

Αυτή η δομή, που αντικατοπτρίζεται στις λειτουργίες του Pentagon’s Highlands Forum, επιτρέπει στο Πεντάγωνο να κεφαλαιοποιήσει γρήγορα τις τεχνολογικές καινοτομίες που διαφορετικά θα έλειπε, ενώ παράλληλα διατηρεί τον ιδιωτικό τομέα σε απόσταση, τουλάχιστον φαινομενικά, για να αποφύγει άβολες ερωτήσεις σχετικά με το τι είναι αυτή η τεχνολογία. πραγματικά χρησιμοποιείται για.

Αλλά δεν είναι προφανές, αλήθεια; Το Πεντάγωνο αφορά τον πόλεμο, είτε φανερό είτε κρυφό. Βοηθώντας στη δημιουργία της τεχνολογικής υποδομής επιτήρησης της NSA, εταιρείες όπως η Google είναι συνένοχοι σε αυτό που κάνει καλύτερα το στρατιωτικό-βιομηχανικό συγκρότημα: σκοτώνουν για μετρητά.

Όπως υποδηλώνει η φύση της μαζικής παρακολούθησης, ο στόχος της δεν είναι απλώς τρομοκράτες, αλλά κατ’ επέκταση, «ύποπτοι για τρομοκρατία» και «δυνητικοί τρομοκράτες», με αποτέλεσμα ολόκληροι πληθυσμοί – ειδικά πολιτικοί ακτιβιστές – να στοχοποιηθούν από την επιτήρηση πληροφοριών των ΗΠΑ για να εντοπιστούν ενεργοί και μελλοντικές απειλές, και να είμαστε σε επαγρύπνηση έναντι υποθετικών λαϊκιστικών εξεγέρσεων τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Τα προγνωστικά αναλυτικά στοιχεία και τα προφίλ συμπεριφοράς παίζουν καθοριστικό ρόλο εδώ.

Η μαζική επιτήρηση και η εξόρυξη δεδομένων έχει επίσης τώρα έναν ξεχωριστό επιχειρησιακό σκοπό να βοηθά στη θανατηφόρα εκτέλεση ειδικών επιχειρήσεων, επιλέγοντας στόχους για τις λίστες δολοφονίας επιθέσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη της CIA μέσω αμφίβολων αλγορίθμων, για παράδειγμα, μαζί με την παροχή γεωχωρικών και άλλων πληροφοριών σε διοικητές μαχητών ξηρά, αέρα και θάλασσα, μεταξύ πολλών άλλων λειτουργιών. Μια μόνο ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στο Twitter ή το Facebook είναι αρκετή για να ενεργοποιήσει τη θέση σε μυστικές λίστες παρακολούθησης της τρομοκρατίας αποκλειστικά λόγω αόριστα καθορισμένης προαίσθησης ή υποψίας. και μπορεί δυνητικά ακόμη και να προσελκύσει έναν ύποπτο στη λίστα δολοφονίας.

Η ώθηση για αδιάκριτη, ολοκληρωμένη μαζική επιτήρηση από το στρατιωτικό-βιομηχανικό σύμπλεγμα —που περιλαμβάνει το Πεντάγωνο, τις υπηρεσίες πληροφοριών, τους αμυντικούς εργολάβους και τους υποτιθέμενους φιλικούς τεχνολογικούς γίγαντες όπως η Google και το Facebook— δεν είναι επομένως αυτοσκοπός, αλλά ένα όργανο εξουσίας, του οποίου στόχος είναι η αυτοδιαιώνιση. Αλλά υπάρχει επίσης μια αυτοεξορθολογιστική δικαιολογία για αυτόν τον στόχο: ενώ είναι εξαιρετικός για το στρατιωτικό-βιομηχανικό συγκρότημα, είναι επίσης, υποτίθεται, εξαιρετικός για όλους τους άλλους.

Ο “μακροχρόνιος πόλεμος”

Δεν υπάρχει καλύτερη απεικόνιση της αληθινά σοβινιστικής, ναρκισσιστικής και αυτοσυγχαρητήριας ιδεολογίας της εξουσίας στην καρδιά του στρατιωτικού-βιομηχανικού συγκροτήματος είναι ένα βιβλίο του επί μακρόν αντιπροσώπου του Φόρουμ των Χάιλαντς, Δρ Thomas Barnett, Ο Νέος Χάρτης του Πενταγώνου . Ο Μπάρνετ ήταν βοηθός για στρατηγικά μέλλοντα στο Γραφείο Μετασχηματισμού Δυνάμεων του Πενταγώνου από το 2001 έως το 2003 και είχε συσταθεί στον Ρίτσαρντ Ο’Νιλ από το αφεντικό του, αντιναύαρχο Άρθουρ Σεμπρόβσκι. Εκτός από το ότι έγινε μπεστ σέλερ των New York Times , το βιβλίο του Barnett είχε διαβαστεί σε μεγάλο βαθμό στον αμερικανικό στρατό, από ανώτερους αμυντικούς αξιωματούχους στην Ουάσιγκτον και μάχιμους διοικητές που δρούσαν στο έδαφος στη Μέση Ανατολή.

Ο Barnett παρακολούθησε για πρώτη φορά το Pentagon Highlands Forum το 1998, στη συνέχεια προσκλήθηκε να παραδώσει μια ενημέρωση σχετικά με το έργο του στο Φόρουμ στις 7 Δεκεμβρίου 2004, στο οποίο συμμετείχαν ανώτεροι αξιωματούχοι του Πενταγώνου, ειδικοί στον τομέα της ενέργειας, επιχειρηματίες του Διαδικτύου και δημοσιογράφοι. Ο Μπάρνετ έλαβε μια λαμπερή κριτική στην Washington Post από τον φίλο του στο Φόρουμ των Χάιλαντς, Ντέιβιντ Ιγνάτιους, μια εβδομάδα αργότερα, και μια έγκριση από έναν άλλο φίλο του Φόρουμ, τον Τόμας Φρίντμαν, τα οποία βοήθησαν να ενισχύσει μαζικά την αξιοπιστία και το αναγνωστικό του κοινό.

Το όραμα του Barnett είναι νεοσυντηρητικό ως προς τη ρίζα. Βλέπει τον κόσμο χωρισμένο σε δύο βασικά βασίλεια : τον Πυρήνα, που αποτελείται από προηγμένες χώρες που παίζουν με τους κανόνες της οικονομικής παγκοσμιοποίησης (ΗΠΑ, Καναδάς, Ηνωμένο Βασίλειο, Ευρώπη και Ιαπωνία) μαζί με αναπτυσσόμενες χώρες που έχουν δεσμευτεί να φτάσουν εκεί (Βραζιλία, Ρωσία , Ινδία, Κίνα και μερικοί άλλοι). και τον υπόλοιπο κόσμο, που είναι το χάσμα, μια ανόμοια ερημιά επικίνδυνων και παράνομων χωρών που ορίζονται θεμελιωδώς από την «αποσύνδεση» από τα θαύματα της παγκοσμιοποίησης. Αυτό περιλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής, μεγάλες εκτάσεις της Νότιας Αμερικής, καθώς και μεγάλο μέρος της Κεντρικής Ασίας και της Ανατολικής Ευρώπης. Καθήκον των Ηνωμένων Πολιτειών είναι να «μικρύνουν το χάσμα», διαδίδοντας το πολιτιστικό και οικονομικό «σύνολο κανόνων» της παγκοσμιοποίησης που χαρακτηρίζει τον Πυρήνα, και επιβάλλοντας την ασφάλεια παγκοσμίως για να επιτρέψουν σε αυτό το «σύνολο κανόνων» να εξαπλωθεί.

Αυτές οι δύο λειτουργίες της αμερικανικής ισχύος αποτυπώνονται από τις έννοιες του Barnett για τον «Λεβιάθαν» και τον «Διαχειριστή συστήματος». Το πρώτο αφορά τον καθορισμό κανόνων για τη διευκόλυνση της εξάπλωσης των καπιταλιστικών αγορών, που ρυθμίζονται μέσω του στρατιωτικού και του πολιτικού δικαίου. Το τελευταίο αφορά την προβολή στρατιωτικής δύναμης στο The Gap σε μια παγκόσμια αποστολή ανοιχτού τύπου για την επιβολή της ασφάλειας και τη συμμετοχή στην οικοδόμηση εθνών. Όχι «ανοικοδόμηση», θέλει να τονίσει πρόθυμα, αλλά χτίζοντας «νέα έθνη».

Για τον Barnett, η εισαγωγή του Patriot Act από την κυβέρνηση Μπους το 2002 στο εσωτερικό, με τη συντριβή του habeas corpus, και η Στρατηγική Εθνικής Ασφάλειας στο εξωτερικό, με το άνοιγμα του μονομερούς, προληπτικού πολέμου, αντιπροσώπευε την αρχή της απαραίτητης επανεγγραφής. συνόλων κανόνων στο The Core για να ξεκινήσει αυτή την ευγενή αποστολή. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για τις ΗΠΑ να επιτύχουν την ασφάλεια, γράφει ο Barnett, γιατί όσο υπάρχει το The Gap, θα είναι πάντα πηγή παράνομης βίας και αταξίας. Ειδικότερα, μια παράγραφος συνοψίζει το όραμά του:

«Η Αμερική ως παγκόσμιος αστυνομικός δημιουργεί ασφάλεια. Η ασφάλεια δημιουργεί κοινούς κανόνες. Οι κανόνες προσελκύουν ξένες επενδύσεις. Οι επενδύσεις δημιουργούν υποδομές. Οι υποδομές δημιουργούν πρόσβαση στους φυσικούς πόρους. Οι πόροι δημιουργούν οικονομική ανάπτυξη. Η ανάπτυξη δημιουργεί σταθερότητα. Η σταθερότητα δημιουργεί αγορές. Και από τη στιγμή που είστε ένα αναπτυσσόμενο, σταθερό μέρος της παγκόσμιας αγοράς, είστε μέρος του πυρήνα. Αποστολή εξετελέσθει.”

Πολλά από αυτά που προέβλεψε ο Barnett θα έπρεπε να συμβούν για να εκπληρωθεί αυτό το όραμα, παρά τη νεοσυντηρητική του τάση, εξακολουθούν να επιδιώκονται υπό τον Ομπάμα. Στο εγγύς μέλλον, είχε προβλέψει ο Barnett, οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις θα αποσταλούν πέρα ​​από το Ιράκ και το Αφγανιστάν σε μέρη όπως το Ουζμπεκιστάν, το Τζιμπουτί, το Αζερμπαϊτζάν, η Βορειοδυτική Αφρική, η Νότια Αφρική και η Νότια Αμερική

Η ενημέρωση του Πενταγώνου του Μπάρνετ έγινε δεκτή με σχεδόν παγκόσμιο ενθουσιασμό. Το Φόρουμ είχε αγοράσει ακόμη και αντίγραφα του βιβλίου του και τα είχε διανείμει σε όλους τους εκπροσώπους του Φόρουμ, και τον Μάιο του 2005, ο Μπάρνετ κλήθηκε να συμμετάσχει ξανά σε ένα ολόκληρο φόρουμ με θέμα την ιδέα του «SysAdmin».

Το Φόρουμ των Χάιλαντς έπαιξε λοιπόν πρωταγωνιστικό ρόλο στον καθορισμό της συνολικής σύλληψης του Πενταγώνου για τον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας». Ο Irving Wladawsky-Berger, συνταξιούχος αντιπρόεδρος του IMB, ο οποίος συμπρόεδρε της Συμβουλευτικής Επιτροπής Πληροφορικής του Προέδρου από το 1997 έως το 2001, περιέγραψε την εμπειρία του από μια συνάντηση του Φόρουμ το 2007 με ενδεικτικούς όρους:

«Έπειτα, υπάρχει ο Πόλεμος κατά του Τρόμου, τον οποίο το Υπουργείο Εξωτερικών άρχισε να αναφέρεται ως ο Μακρύς Πόλεμος, έναν όρο που άκουσα για πρώτη φορά στο Φόρουμ. Φαίνεται πολύ σωστό να περιγράψουμε τη συνολική σύγκρουση στην οποία βρισκόμαστε τώρα. Αυτή είναι μια πραγματικά παγκόσμια σύγκρουση… οι συγκρούσεις στις οποίες βρισκόμαστε τώρα έχουν πολύ περισσότερο την αίσθηση μιας μάχης πολιτισμών ή πολιτισμών που προσπαθούν να καταστρέψουν τον ίδιο τον τρόπο ζωής μας και να επιβάλουν τον δικό τους».

Το πρόβλημα είναι ότι έξω από αυτήν την ισχυρή κλίκα που φιλοξενείται από το Πεντάγωνο, δεν συμφωνούν όλοι οι άλλοι. «Δεν είμαι πεπεισμένος ότι η θεραπεία της Μπάρνετ θα ήταν καλύτερη από την ασθένεια», έγραψε η Δρ Κάρεν Κβιατόφσκι, πρώην ανώτερη αναλύτρια του Πενταγώνου στο τμήμα της Εγγύς Ανατολής και της Νότιας Ασίας, η οποία σφύριξε το πώς το τμήμα της εσκεμμένα παρήγαγε ψευδείς πληροφορίες. εν όψει του πολέμου στο Ιράκ. «Σίγουρα θα κόστιζε πολύ περισσότερο στην αμερικανική ελευθερία, τη συνταγματική δημοκρατία και το αίμα από όσο θα άξιζε».

Ωστόσο, η εξίσωση της «συρρίκνωσης του χάσματος» με τη διατήρηση της εθνικής ασφάλειας του The Core οδηγεί σε μια ολισθηρή κλίση. Σημαίνει ότι εάν οι ΗΠΑ αποτραπούν από το να παίξουν αυτόν τον ηγετικό ρόλο ως «παγκόσμιος μπάτσος», το χάσμα θα διευρυνθεί, ο πυρήνας θα συρρικνωθεί και ολόκληρη η παγκόσμια τάξη πραγμάτων θα μπορούσε να διαλυθεί. Με αυτή τη λογική, οι ΗΠΑ απλώς δεν μπορούν να αντέξουν στην κυβέρνηση ή την κοινή γνώμη να απορρίψουν τη νομιμότητα της αποστολής τους. Εάν το έκανε, θα επέτρεπε στο The Gap να αναπτυχθεί εκτός ελέγχου, υπονομεύοντας τον πυρήνα και ενδεχομένως καταστρέφοντάς τον, μαζί με τον προστάτη του The Core, την Αμερική. Επομένως, η «συρρίκνωση του χάσματος» δεν είναι απλώς επιταγή ασφαλείας: είναι μια τέτοια υπαρξιακή προτεραιότητα, που πρέπει να υποστηριχθεί με πόλεμο πληροφοριών για να καταδειχθεί στον κόσμο η νομιμότητα ολόκληρου του έργου.

Με βάση τις αρχές του πολέμου πληροφοριών του O’Neill, όπως διατυπώθηκαν στο σημείωμα του αμερικανικού ναυτικού το 1989, οι στόχοι του πολέμου πληροφοριών δεν είναι μόνο οι πληθυσμοί στο The Gap, αλλά οι εγχώριοι πληθυσμοί στο The Core και οι κυβερνήσεις τους: συμπεριλαμβανομένης της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Αυτή η μυστική ενημέρωση, η οποία σύμφωνα με τον πρώην ανώτερο αξιωματούχο των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ Τζον Αλεξάντερ διαβάστηκε από την ανώτατη ηγεσία του Πενταγώνου, υποστήριξε ότι ο πόλεμος πληροφοριών πρέπει να στοχεύει: σε αντιπάλους για να τους πείσουν για την ευάλωτη θέση τους. πιθανούς εταίρους σε όλο τον κόσμο, ώστε να αποδέχονται «την αιτία ως δίκαιη». και τέλος, οι άμαχοι πληθυσμοί και η πολιτική ηγεσία, ώστε να πιστεύουν ότι το «κόστος» σε αίμα και θησαυρό αξίζει τον κόπο.

Το έργο του Μπάρνετ δεσμεύτηκε από το Φόρουμ των Χάιλαντς του Πενταγώνου επειδή ταίριαζε στο νομοσχέδιο, παρέχοντας μια συναρπαστική ιδεολογία για το στρατιωτικό-βιομηχανικό σύμπλεγμα των ΗΠΑ.

Αλλά η νεοσυντηρητική ιδεολογία, φυσικά, δεν προήλθε σχεδόν από τον Barnett, ο ίδιος ένας σχετικά μικρός παίκτης, παρόλο που το έργο του είχε εξαιρετική επιρροή σε όλο το Πεντάγωνο. Η οπισθοδρομική σκέψη των ανώτερων αξιωματούχων που εμπλέκονται στο Φόρουμ των Χάιλαντς είναι ορατή πολύ πριν από την 11η Σεπτεμβρίου, η οποία σταμάτησε από παράγοντες που συνδέονται με το Φόρουμ ως μια ισχυρή δύναμη εξουσιοδότησης που νομιμοποίησε την ολοένα και πιο επιθετική κατεύθυνση των εξωτερικών πολιτικών και των πολιτικών πληροφοριών των ΗΠΑ.

Ο Γιόντα και οι Σοβιετικοί

Η ιδεολογία που αντιπροσωπεύει το Φόρουμ των Χάιλαντς μπορεί να συλλεχθεί πολύ πριν από την ίδρυσή του το 1994, σε μια εποχή που το ONA του Andrew ‘Yoda’ Marshall ήταν ο κύριος τόπος δραστηριότητας του Πενταγώνου για τον μελλοντικό σχεδιασμό.

Ένας ευρέως διαδεδομένος μύθος που διαδόθηκε από δημοσιογράφους εθνικής ασφάλειας όλα αυτά τα χρόνια είναι ότι η φήμη του ONA ως η μηχανή μαντείου του Πενταγώνου οφειλόταν στην απίθανη αναλυτική προνοητικότητα του διευθυντή του Μάρσαλ. Υποτίθεται ότι ήταν από τους λίγους που αναγνώρισαν προληπτικά ότι η σοβιετική απειλή είχε ξεπεραστεί από την κοινότητα των πληροφοριών των ΗΠΑ. Ήταν, λέει η ιστορία, μια μοναχική, αλλά αμείλικτη φωνή μέσα στο Πεντάγωνο, που καλούσε τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να επαναξιολογήσουν τις προβλέψεις τους για τη στρατιωτική ισχύ της ΕΣΣΔ.

Μόνο που η ιστορία δεν είναι αληθινή. Το ONA δεν αφορούσε τη νηφάλια ανάλυση απειλών, αλλά την παρανοϊκή προβολή απειλών που δικαιολογούσε τον στρατιωτικό επεκτατισμό. του Foreign Policy Ο Jeffrey Lewis επισημαίνει ότι μακριά από το να προσφέρει μια φωνή λογικής που ζητά μια πιο ισορροπημένη αξιολόγηση των σοβιετικών στρατιωτικών δυνατοτήτων, ο Μάρσαλ προσπάθησε να υποβαθμίσει τα ευρήματα του ONA που απέρριπταν τη διαφημιστική εκστρατεία γύρω από μια επικείμενη σοβιετική απειλή. Έχοντας αναθέσει μια μελέτη στο συμπέρασμα ότι οι ΗΠΑ είχαν υπερεκτιμήσει τη σοβιετική επιθετικότητα, ο Μάρσαλ τη κυκλοφόρησε με ένα εξώφυλλο σημείωμα δηλώνοντας ότι «δεν πείθεται» από τα ευρήματά της. Ο Lewis καταγράφει πώς η νοοτροπία προβολής απειλών του Μάρσαλ επεκτάθηκε στην ανάθεση παράλογης έρευνας που υποστηρίζει βασικές νεοσυντηρητικές αφηγήσεις σχετικά με τον (ανύπαρκτο) σύνδεσμο Σαντάμ-αλ-Κάιντα, ακόμη και την περιβόητη αναφορά ενός συμβούλου της RAND που ζητούσε να ξανασχεδιαστεί ο χάρτης του Μέσης Ανατολής, που παρουσιάστηκε στο Συμβούλιο Αμυντικής Πολιτικής του Πενταγώνου μετά από πρόσκληση του Richard Perle το 2002.

Ο ερευνητής δημοσιογράφος Jason Vest διαπίστωσε παρομοίως από πηγές του Πενταγώνου ότι κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, ο Μάρσαλ είχε διαφημίσει για πολύ καιρό τη σοβιετική απειλή και έπαιξε βασικό ρόλο δίνοντας στη νεοσυντηρητική ομάδα πίεσης, την Επιτροπή για τον Παρόν Κίνδυνο, πρόσβαση σε απόρρητα δεδομένα πληροφοριών της CIA για -γράψτε την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών για τις Στρατιωτικές Προθέσεις της Σοβιετικής Ένωσης. Αυτό ήταν ένας πρόδρομος της χειραγώγησης των πληροφοριών μετά την 11η Σεπτεμβρίου για να δικαιολογηθεί η εισβολή και η κατοχή στο Ιράκ. Πρώην στελέχη του ONA επιβεβαίωσαν ότι ο Μάρσαλ ήταν μαχητικός για μια επικείμενη σοβιετική απειλή «μέχρι το τέλος». Ο πρώην σοβιετολόγος της CIA, Μέλβιν Γκούντμαν, για παράδειγμα, υπενθύμισε ότι ο Μάρσαλ έπαιξε επίσης καθοριστικό ρόλο στην παροχή στους Αφγανούς μουτζαχεντίν πυραύλους Stinger – μια κίνηση που έκανε τον πόλεμο ακόμη πιο βάναυσο, ενθαρρύνοντας τους Ρώσους να χρησιμοποιήσουν τακτικές καμένης γης.

Η Enron, οι Ταλιμπάν και το Ιράκ

Η περίοδος μετά τον Ψυχρό Πόλεμο είδε το Πεντάγωνο να δημιουργήσει το Φόρουμ των Χάιλαντς το 1994 υπό την πτέρυγα του πρώην υπουργού Άμυνας Γουίλιαμ Πέρι — πρώην διευθυντή της CIA και πρώιμος υποστηρικτής των ιδεών των νεοσυντηρητικών όπως ο προληπτικός πόλεμος. Παραδόξως, ο αμφίβολος ρόλος του Φόρουμ ως γέφυρα κυβέρνησης-βιομηχανίας μπορεί να διακριθεί ξεκάθαρα σε σχέση με τα φλερτ της Enron με την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Ακριβώς όπως το Φόρουμ είχε δημιουργήσει τις εντεινόμενες πολιτικές του Πενταγώνου για τη μαζική επιτήρηση, ταυτόχρονα τροφοδοτούσε απευθείας τη στρατηγική σκέψη που κορυφώθηκε με τους πολέμους στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ.

Στις 7 Νοεμβρίου 2000, ο Τζορτζ Μπους « κέρδισε » τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ. Η Enron και οι υπάλληλοί της είχαν δώσει πάνω από 1 εκατομμύριο δολάρια συνολικά στην εκστρατεία Μπους. Αυτό περιελάμβανε συνεισφορά 10.500 δολαρίων στην επιτροπή ανακαταμέτρησης του Μπους στη Φλόριντα και άλλα 300.000 δολάρια για τους εναρκτήριους εορτασμούς στη συνέχεια. Η Enron παρείχε επίσης εταιρικά τζετ για να μεταφέρει τους Ρεπουμπλικάνους δικηγόρους στη Φλόριντα και την Ουάσιγκτον που ασκούσαν πιέσεις εκ μέρους του Μπους για την καταμέτρηση του Δεκεμβρίου. Ομοσπονδιακά εκλογικά έγγραφα έδειξαν αργότερα ότι από το 1989, η Enron είχε κάνει συνολικά 5,8 εκατομμύρια δολάρια σε δωρεές προεκλογικής εκστρατείας, 73 τοις εκατό σε Ρεπουμπλικάνους και 27 τοις εκατό σε Δημοκρατικούς – με έως και 15 ανώτερους αξιωματούχους της κυβέρνησης Μπους να κατέχουν μετοχές στην Enron, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Άμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ . , ανώτερος σύμβουλος Karl Rove και ο γραμματέας του στρατού Thomas White.

Ωστόσο, μόλις μία ημέρα πριν από αυτές τις αμφιλεγόμενες εκλογές, ο ιδρυτής πρόεδρος του Pentagon Highlands Forum Richard O’Neill έγραψε στον διευθύνοντα σύμβουλο της Enron, Kenneth Lay, προσκαλώντας τον να κάνει μια παρουσίαση στο φόρουμ για τον εκσυγχρονισμό του Πενταγώνου και του Στρατού. Το email από τον O’Neill στον Lay κυκλοφόρησε ως μέρος του Enron Corpus, των email που έλαβε η Ομοσπονδιακή Ρυθμιστική Επιτροπή Ενέργειας, αλλά παρέμεινε άγνωστο μέχρι στιγμής.

Το email ξεκίνησε «Εκ μέρους του Βοηθού Υπουργού Άμυνας (C3I) και του Υπουργείου Άμυνας του Υπουργείου Άμυνας, Arthur Money» και προσκάλεσε τον Lay «να συμμετάσχει στο φόρουμ του Υπουργού Άμυνας Highlands», το οποίο ο O’Neill περιέγραψε ως «μια διεπιστημονική ομάδα επιφανών μελετητές, ερευνητές, CEO’s/CIO’s/CTO από τη βιομηχανία και ηγέτες από τα μέσα ενημέρωσης, τις τέχνες και τα επαγγέλματα, που συναντήθηκαν τα τελευταία έξι χρόνια για να εξετάσουν τομείς αναδυόμενου ενδιαφέροντος για όλους μας.” Πρόσθεσε ότι οι συνεδρίες του Φόρουμ περιλαμβάνουν «ηλικιωμένους από τον Λευκό Οίκο, την Άμυνα και άλλους κρατικούς φορείς (περιορίζουμε τη συμμετοχή της κυβέρνησης σε περίπου 25%).

Εδώ, ο O’Neill αποκαλύπτει ότι το Pentagon Highlands Forum αφορούσε, ουσιαστικά, τη διερεύνηση όχι μόνο των στόχων της κυβέρνησης, αλλά και των συμφερόντων των συμμετεχόντων ηγετών του κλάδου όπως η Enron. Το Πεντάγωνο, συνέχισε ο O’Neill, ήθελε ο Lay να τροφοδοτήσει «την αναζήτηση πληροφοριών/ στρατηγικών μετασχηματισμού για το Υπουργείο Άμυνας (και την κυβέρνηση γενικότερα), ιδιαίτερα «από επιχειρηματική σκοπιά (μετασχηματισμός, παραγωγικότητα, ανταγωνιστικό πλεονέκτημα). ” Επαίνεσε την Enron ως «ένα αξιοσημείωτο παράδειγμα μετασχηματισμού σε έναν εξαιρετικά άκαμπτο, ρυθμιζόμενο κλάδο, που έχει δημιουργήσει ένα νέο μοντέλο και νέες αγορές».

Ο O’Neill κατέστησε σαφές ότι το Πεντάγωνο ήθελε η Enron να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στο μέλλον του Υπουργείου Άμυνας, όχι μόνο στη δημιουργία «μιας επιχειρησιακής στρατηγικής που έχει υπεροχή πληροφοριών», αλλά και σε σχέση με την «τεράστια παγκόσμια επιχειρηματική επιχείρηση του Υπουργείου Άμυνας που μπορεί να επωφεληθείτε από πολλές από τις βέλτιστες πρακτικές και ιδέες της βιομηχανίας».

«Η ENRON μας ενδιαφέρει πολύ», επιβεβαίωσε εκ νέου. «Αυτό που μαθαίνουμε από εσάς μπορεί να βοηθήσει πολύ το Υπουργείο Άμυνας καθώς εργάζεται για να χτίσει μια νέα στρατηγική. Ελπίζω να έχετε χρόνο στο πολυάσχολο πρόγραμμά σας για να συμμετάσχετε μαζί μας για όσο μεγαλύτερο μέρος του Φόρουμ των Χάιλαντς μπορείτε να παρευρεθείτε και να μιλήσετε με την ομάδα.”

Σε αυτή τη συνάντηση του Φόρουμ του Highlands συμμετείχαν ανώτεροι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου και των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της αναπληρώτριας διευθύντριας της CIA Joan A. Dempsey, η οποία είχε προηγουμένως υπηρετήσει ως βοηθός υπουργός Άμυνας για τις πληροφορίες, και το 2003 διορίστηκε από τον Μπους ως εκτελεστικός διευθυντής της Υπηρεσίας Εξωτερικών Πληροφοριών του Προέδρου Συμβουλευτική Επιτροπή, υπό την ιδιότητα της οποίας επαίνεσε την εκτενή ανταλλαγή πληροφοριών από την NSA και την NGA μετά την 11η Σεπτεμβρίου. Έγινε εκτελεστική αντιπρόεδρος στο Booz Allen Hamilton , μεγάλο εργολάβο του Πενταγώνου στο Ιράκ και το Αφγανιστάν που, μεταξύ άλλων, δημιούργησε τη βάση δεδομένων της Προσωρινής Αρχής Συνασπισμού για να παρακολουθεί όσα γνωρίζουμε τώρα ότι ήταν εξαιρετικά διεφθαρμένα έργα ανοικοδόμησης στο Ιράκ.

Η σχέση της Enron με το Πεντάγωνο ήταν ήδη σε πλήρη εξέλιξη τον προηγούμενο χρόνο. Ο Τόμας Γουάιτ, τότε αντιπρόεδρος των ενεργειακών υπηρεσιών της Enron, είχε χρησιμοποιήσει τις εκτεταμένες στρατιωτικές του διασυνδέσεις στις ΗΠΑ για να εξασφαλίσει μια πρωτότυπη συμφωνία στο Φορτ Χάμιλτον για να ιδιωτικοποιήσει την παροχή ρεύματος στις στρατιωτικές βάσεις. Η Enron ήταν ο μόνος πλειοδότης για τη συμφωνία. Το επόμενο έτος, αφού ο Διευθύνων Σύμβουλος της Enron προσκλήθηκε στο Φόρουμ των Χάιλαντς, ο Γουάιτ έδωσε την πρώτη του ομιλία τον Ιούνιο μόλις «δύο εβδομάδες αφότου έγινε γραμματέας του Στρατού», όπου «ορκίστηκε να επιταχύνει την ανάθεση τέτοιων συμβάσεων», μαζί με περαιτέρω «ταχεία ιδιωτικοποίηση» των ενεργειακών υπηρεσιών του Στρατού. «Δυνητικά, η Enron θα μπορούσε να επωφεληθεί από την επιτάχυνση στην ανάθεση συμβάσεων, όπως και άλλοι που αναζητούν την επιχείρηση», παρατήρησε η USA Today.

Εκείνο το μήνα, με εξουσιοδότηση του υπουργού Άμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ – ο οποίος κατείχε ο ίδιος σημαντικά μερίδια στην Enron – το Πεντάγωνο του Μπους κάλεσε ένα άλλο στέλεχος της Enron και έναν από τους ανώτερους εξωτερικούς οικονομικούς συμβούλους της Enron να παρευρεθούν σε μια περαιτέρω μυστική συνεδρίαση του Φόρουμ των Χάιλαντς.

Ένα email από τον Richard O’Neill με ημερομηνία 22 Ιουνίου, που ελήφθη μέσω του Enron Corpus, έδειξε ότι ο Steven Kean, τότε εκτελεστικός αντιπρόεδρος και επικεφαλής του προσωπικού της Enron, επρόκειτο να κάνει άλλη μια παρουσίαση στα Highlands τη Δευτέρα 25. «Προσεγγίζουμε το Φόρουμ των Χάιλαντς που υποστηρίζεται από τον Υπουργό Άμυνας και ανυπομονούμε πολύ για τη συμμετοχή σας», έγραψε ο Ο’ Νιλ, υποσχόμενος στον Κιν ότι θα ήταν «το επίκεντρο της συζήτησης. Η εμπειρία της Enron είναι πολύ σημαντική για εμάς, καθώς εξετάζουμε σοβαρά τη μετασχηματιστική αλλαγή στο Υπουργείο Άμυνας».

Ο Steven Kean είναι τώρα πρόεδρος και COO (και εισερχόμενος διευθύνων σύμβουλος) της Kinder Morgan, μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες ενέργειας στη Βόρεια Αμερική, και μεγάλος υποστηρικτής του αμφιλεγόμενου έργου του αγωγού Keystone XL.

Ο Ρίτσαρντ Φόστερ, τότε ανώτερος συνεργάτης στην εταιρεία οικονομικών συμβούλων McKinsey, παρευρέθηκε στην ίδια συνεδρία του Φόρουμ των Χάιλαντς με τον Κιν. «Έδωσα αντίγραφα του νέου βιβλίου του Dick Foster, Creative Destruction , στον Αναπληρωτή Υπουργό Άμυνας καθώς και στον Βοηθό Υπουργό», είπε ο O’Neill στο email του, «και η υπόθεση Enron που περιγράφει αποτελεί σημαντική συζήτηση. Σκοπεύουμε να μοιράσουμε αντίγραφα στους συμμετέχοντες στο Φόρουμ.»

Η εταιρεία του Foster, McKinsey, είχε παράσχει στρατηγικές οικονομικές συμβουλές στην Enron από τα μέσα της δεκαετίας του 1980. Ο Joe Skilling, ο οποίος τον Φεβρουάριο του 2001 έγινε Διευθύνων Σύμβουλος της Enron ενώ ο Kenneth Lay μετατέθηκε στην προεδρία, ήταν επικεφαλής της επιχείρησης ενεργειακών συμβούλων της McKinsey πριν ενταχθεί στην Enron το 1990.

Η McKinsey και ο τότε συνεργάτης Richard Foster συμμετείχαν στενά στη δημιουργία των βασικών στρατηγικών οικονομικής διαχείρισης της Enron που ευθύνονται για την ταχεία, αλλά δόλια ανάπτυξη της εταιρείας. Ενώ η McKinsey αρνούνταν πάντα ότι γνώριζε την άστοχη λογιστική που οδήγησε στον θάνατο της Enron, εσωτερικά έγγραφα της εταιρείας έδειχναν ότι ο Foster είχε παρευρεθεί σε μια συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής της Enron έναν μήνα πριν από τη συνεδρίαση του Φόρουμ του Highlands για να συζητήσει την «ανάγκη για εξωτερικές ιδιωτικές συνεργασίες που θα βοηθήσουν στην προώθηση της η εκρηκτική ανάπτυξη της εταιρείας» — οι ίδιες οι επενδυτικές συνεργασίες που ευθύνονται για την κατάρρευση της Enron.

της McKinsey Τα έγγραφα έδειξαν ότι η εταιρεία «γνώριζε πλήρως την εκτεταμένη χρήση κεφαλαίων εκτός ισολογισμού από την Enron». Όπως The Independent παρατηρεί ο οικονομικός συντάκτης του , Ben Chu , «ο McKinsey ενέκρινε πλήρως τις αμφίβολες λογιστικές μεθόδους», οι οποίες οδήγησαν στον πληθωρισμό της αποτίμησης στην αγορά της Enron και «που προκάλεσε την έκρηξη της εταιρείας το 2001».

Πράγματι, ο ίδιος ο Φόστερ είχε παρακολουθήσει προσωπικά έξι συνεδριάσεις του διοικητικού συμβουλίου της Enron από τον Οκτώβριο του 2000 έως τον Οκτώβριο του 2001. Αυτή η περίοδος συνέπεσε περίπου με την αυξανόμενη επιρροή της Enron στις ενεργειακές πολιτικές της κυβέρνησης Μπους και τον σχεδιασμό του Πενταγώνου για το Αφγανιστάν και το Ιράκ.

Αλλά ο Foster ήταν επίσης τακτικός παρευρισκόμενος στο Pentagon Highlands Forum – το προφίλ του στο LinkedIn τον περιγράφει ως μέλος του Φόρουμ από το 2000, τη χρονιά που ενίσχυσε τη δέσμευση με την Enron. Έκανε επίσης μια παρουσίαση στο εναρκτήριο Island Forum στη Σιγκαπούρη το 2002.

Η εμπλοκή της Enron στην Ενεργειακή Task Force του Cheney φαίνεται να έχει συνδεθεί με τον σχεδιασμό της κυβέρνησης Μπους το 2001 τόσο για τις εισβολές στο Αφγανιστάν όσο και στο Ιράκ, με κίνητρο τον έλεγχο του πετρελαίου. Όπως σημειώνει ο καθηγητής Richard Falk, πρώην μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Human Rights Watch και πρώην ερευνητής του ΟΗΕ, ο Kenneth Lay της Enron «ήταν ο κύριος εμπιστευτικός σύμβουλος στον οποίο βασίστηκε ο Αντιπρόεδρος Dick Cheney κατά τη διάρκεια της εξαιρετικά μυστικής διαδικασίας σύνταξης μιας έκθεσης που περιγράφει μια εθνική ενεργειακή πολιτική, που θεωρείται ευρέως ως βασικό στοιχείο στην προσέγγιση των ΗΠΑ στην εξωτερική πολιτική γενικά και στον αραβικό κόσμο ειδικότερα».

Οι στενές μυστικές συναντήσεις μεταξύ ανώτατων στελεχών της Enron και υψηλού επιπέδου κυβερνητικών αξιωματούχων των ΗΠΑ μέσω του Pentagon Highlands Forum, από τον Νοέμβριο του 2000 έως τον Ιούνιο του 2001, έπαιξαν κεντρικό ρόλο στη δημιουργία και την εδραίωση της ολοένα και πιο συμβιωτικής σχέσης μεταξύ της Enron και του Πενταγώνου. Ο ρόλος του Φόρουμ ήταν, όπως έλεγε πάντα ο O’Neill, να λειτουργήσει ως εργαστήριο ιδεών για να διερευνήσει τα αμοιβαία συμφέροντα της βιομηχανίας και της κυβέρνησης.

Πολεμικός σχεδιασμός της Enron και του Πενταγώνου

Τον Φεβρουάριο του 2001, όταν τα στελέχη της Enron, συμπεριλαμβανομένου του Kenneth Lay, άρχισαν να συμμετέχουν συντονισμένα στην Ομάδα Εργασίας Cheney Energy , ένα διαβαθμισμένο έγγραφο του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας έδωσε εντολή στα στελέχη του NSC να συνεργαστούν με την ειδική ομάδα για τη «συγχώνευση» προηγουμένως ξεχωριστών ζητημάτων: «επιχειρησιακές πολιτικές έναντι των απατεώνων κρατών». και «δράσεις σχετικά με την κατάληψη νέων και υφιστάμενων κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου».

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών του Μπους, Paul O’Neill, όπως αναφέρθηκε από τον Ron Suskind στο The Price of Loyalty (2004) , αξιωματούχοι του υπουργικού συμβουλίου συζήτησαν για εισβολή στο Ιράκ στην πρώτη τους συνεδρίαση του NSC και είχαν ετοιμάσει ακόμη και έναν χάρτη για μια μεταπολεμική κατοχική σήμανση η διάσπαση των κοιτασμάτων πετρελαίου του Ιράκ. Το μήνυμα εκείνη την εποχή από τον Πρόεδρο Μπους ήταν ότι οι αξιωματούχοι πρέπει «να βρουν έναν τρόπο να το κάνουν αυτό».

της Ομάδας Εργασίας Cheney Energy Έγγραφα που ελήφθησαν από το Judicial Watch στο πλαίσιο του Freedom of Information αποκάλυψαν ότι μέχρι τον Μάρτιο, με εκτεταμένη συμβολή της βιομηχανίας, η ειδική ομάδα είχε ετοιμάσει χάρτες των κοιτασμάτων πετρελαίου, των αγωγών και των διυλιστηρίων του κράτους του Κόλπου και ιδιαίτερα του Ιράκ, μαζί με μια λίστα με τίτλο «Ξένοι Μνηστήρες για συμβόλαια ιρακινών πετρελαιοπηγών». Μέχρι τον Απρίλιο, μια έκθεση think-tank που παρήγγειλε ο Τσένι, υπό την επίβλεψη του πρώην υπουργού Εξωτερικών Τζέιμς Μπέικερ, και η οποία συντάχθηκε από μια επιτροπή εμπειρογνωμόνων της ενεργειακής βιομηχανίας και της εθνικής ασφάλειας, προέτρεψε την κυβέρνηση των ΗΠΑ «να διεξαγάγει μια άμεση αναθεώρηση πολιτικής προς το Ιράκ, συμπεριλαμβανομένου του στρατιωτικού , ενεργειακές, οικονομικές και πολιτικές/διπλωματικές αξιολογήσεις», για την αντιμετώπιση της «αποσταθεροποιητικής επιρροής» του Ιράκ στις ροές πετρελαίου στις παγκόσμιες αγορές. Η έκθεση περιλάμβανε συστάσεις από τον εκπρόσωπο του Φόρουμ του Highlands και τον πρόεδρο της Enron, Kenneth Lay .

Αλλά η Ομάδα Εργασίας Ενέργειας του Τσένι προώθησε επίσης έντονα σχέδια για το Αφγανιστάν, στα οποία εμπλέκεται η Enron, που ήταν σε κίνηση υπό την Κλίντον. Στα τέλη της δεκαετίας του 1990, η Enron συνεργαζόταν με την αμερικανική ενεργειακή εταιρεία Unocal με έδρα την Καλιφόρνια για την ανάπτυξη ενός αγωγού πετρελαίου και φυσικού αερίου που θα αξιοποιούσε τα αποθέματα της λεκάνης της Κασπίας και θα μεταφέρει πετρέλαιο και φυσικό αέριο σε όλο το Αφγανιστάν, τροφοδοτώντας το Πακιστάν, την Ινδία και πιθανώς άλλες αγορές. Το εγχείρημα είχε την επίσημη ευλογία της κυβέρνησης Κλίντον, και αργότερα της κυβέρνησης Μπους, η οποία πραγματοποίησε αρκετές συναντήσεις με εκπροσώπους των Ταλιμπάν για να διαπραγματευτεί τους όρους για τη συμφωνία για τον αγωγό καθ’ όλη τη διάρκεια του 2001. Οι Ταλιμπάν, των οποίων η κατάκτηση του Αφγανιστάν είχε λάβει μυστική βοήθεια υπό την Κλίντον, έπρεπε να θα λάβει επίσημη αναγνώριση ως νόμιμη κυβέρνηση του Αφγανιστάν σε αντάλλαγμα για την άδεια εγκατάστασης του αγωγού. Η Enron πλήρωσε 400 εκατομμύρια δολάρια για μια μελέτη σκοπιμότητας για τον αγωγό, ένα μεγάλο μέρος της οποίας διοχετεύθηκε ως δωροδοκίες σε ηγέτες των Ταλιμπάν, και προσέλαβε ακόμη και πράκτορες της CIA για να διευκολυνθεί.

Στη συνέχεια, το καλοκαίρι του 2001, ενώ αξιωματούχοι της Enron είχαν επαφές με ανώτερους αξιωματούχους του Πενταγώνου στο Φόρουμ των Χάιλαντς, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου διοικούσε μια διυπηρεσιακή «ομάδα εργασίας» με επικεφαλής τον Ράμσφελντ και τον Τσένι για να βοηθήσει στην ολοκλήρωση ενός συνεχιζόμενου έργου Enron στην Ινδία. ένα εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Dabhol. Το εργοστάσιο επρόκειτο να λάβει την ενέργειά του από τον αγωγό Trans-Afghan . Η «ομάδα εργασίας Dabhol» του NSC, υπό την προεδρία της συμβούλου εθνικής ασφάλειας του Μπους, Κοντολίζα Ράις, δημιούργησε μια σειρά από τακτικές για να ενισχύσει την πίεση της κυβέρνησης των ΗΠΑ στην Ινδία για την ολοκλήρωση του εργοστασίου Dabhol — πίεση που συνεχίστηκε μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου. Το έργο Dabhol, και ο αγωγός Trans-Afghan, ήταν μακράν η πιο προσοδοφόρα συμφωνία της Enron στο εξωτερικό.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του 2001, στελέχη της Enron, συμπεριλαμβανομένου του Ken Lay, συμμετείχαν στην Ενεργειακή Ομάδα του Cheney, μαζί με εκπροσώπους σε ολόκληρη την ενεργειακή βιομηχανία των ΗΠΑ. Ξεκινώντας από τον Φεβρουάριο, λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων της κυβέρνησης Μπους, η Enron συμμετείχε σε περίπου μισή ντουζίνα από αυτές τις συναντήσεις της Ομάδας Εργασίας Ενέργειας . Μετά από μία από αυτές τις μυστικές συναντήσεις, ένα σχέδιο ενεργειακής πρότασης τροποποιήθηκε για να συμπεριλάβει μια νέα διάταξη που προτείνει να ενισχυθεί δραματικά η παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ινδία με τρόπο που θα ίσχυε μόνο για το εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας Dabhol της Enron. Με άλλα λόγια, η διασφάλιση της ροής φθηνού φυσικού αερίου προς την Ινδία μέσω του αγωγού Trans-Afghan ήταν πλέον θέμα «εθνικής ασφάλειας» των ΗΠΑ.

Έναν ή δύο μήνες μετά από αυτό, η κυβέρνηση Μπους έδωσε στους Ταλιμπάν 43 εκατομμύρια δολάρια, δικαιολογημένα από την καταστολή της παραγωγής οπίου, παρά τις κυρώσεις του ΟΗΕ που επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ που εμπόδισαν τη βοήθεια προς την ομάδα επειδή δεν παρέδωσε τον Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Στη συνέχεια, τον Ιούνιο του 2001, τον ίδιο μήνα που ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Enron, Steve Kean, παρακολούθησε το Pentagon Highlands Forum, οι ελπίδες της εταιρείας για το έργο Dabhol διαψεύστηκαν όταν ο Trans-Afghan αγωγός απέτυχε να υλοποιηθεί, και κατά συνέπεια, η κατασκευή του ηλεκτρικού ρεύματος Dabhol εργοστάσιο έκλεισε. Η αποτυχία του έργου των 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων συνέβαλε στη χρεοκοπία της Enron τον Δεκέμβριο. Εκείνο τον μήνα, οι αξιωματούχοι της Enron συναντήθηκαν με τον υπουργό Εμπορίου του Μπους, Ντόναλντ Έβανς, σχετικά με το εργοστάσιο και ο Τσένι άσκησε πίεση στο κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης της Ινδίας σχετικά με το σχέδιο του Ντάμπολ. Ο Ken Lay φέρεται επίσης να επικοινώνησε με την κυβέρνηση Μπους εκείνη την περίοδο για να ενημερώσει τους αξιωματούχους για τα οικονομικά προβλήματα της εταιρείας.

Μέχρι τον Αύγουστο, απελπισμένοι να καταλήξουν στη συμφωνία, οι αμερικανοί αξιωματούχοι απείλησαν τους εκπροσώπους των Ταλιμπάν με πόλεμο εάν αρνούνταν να αποδεχτούν τους αμερικανικούς όρους: συγκεκριμένα, να σταματήσουν να πολεμούν και να συμμετάσχουν σε μια ομοσπονδιακή συμμαχία με την αντιπολιτευόμενη Βόρεια Συμμαχία. και να εγκαταλείψει τις απαιτήσεις για τοπική κατανάλωση του φυσικού αερίου. Στις 15 εκείνου του μήνα, ο λομπίστας της Enron, Pat Shortridge, είπε στον τότε οικονομικό σύμβουλο του Λευκού Οίκου, Robert McNally, ότι η Enron οδεύει προς μια οικονομική κατάρρευση που θα μπορούσε να ακρωτηριάσει τις ενεργειακές αγορές της χώρας.

Η κυβέρνηση Μπους πρέπει να είχε προβλέψει την απόρριψη της συμφωνίας από τους Ταλιμπάν, επειδή είχαν σχεδιάσει έναν πόλεμο στο Αφγανιστάν ήδη από τον Ιούλιο. Σύμφωνα με τον τότε υπουργό Εξωτερικών του Πακιστάν Niaz Naik, ο οποίος είχε συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-Ταλιμπάν, Αμερικανοί αξιωματούχοι του είπαν ότι σχεδίαζαν να εισβάλουν στο Αφγανιστάν στα μέσα Οκτωβρίου 2001. Μόλις άρχισε ο πόλεμος, η πρεσβευτής του Μπους στο Πακιστάν, Γουέντι Τσάμπερλεν, τηλεφώνησε Ο υπουργός Πετρελαίου του Πακιστάν Usman Aminuddin θα συζητήσει «το προτεινόμενο έργο αγωγού φυσικού αερίου Τουρκμενιστάν-Αφγανιστάν-Πακιστάν», σύμφωνα με το Frontier Post , ένα πακιστανικό αγγλόφωνο φυλλάδιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, συμφώνησαν ότι «το έργο ανοίγει νέους δρόμους πολυδιάστατης περιφερειακής συνεργασίας, ιδιαίτερα ενόψει των πρόσφατων γεωπολιτικών εξελίξεων στην περιοχή».

Δύο ημέρες πριν από την 11η Σεπτεμβρίου, η Κοντολίζα Ράις έλαβε το προσχέδιο μιας επίσημης Προεδρικής Οδηγίας Εθνικής Ασφάλειας που ο Μπους αναμενόταν να υπογράψει αμέσως. Η οδηγία περιείχε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την έναρξη ενός παγκόσμιου πολέμου κατά της Αλ Κάιντα , συμπεριλαμβανομένης μιας «επικείμενης» εισβολής στο Αφγανιστάν για την ανατροπή των Ταλιμπάν. Η οδηγία εγκρίθηκε από τα ανώτατα κλιμάκια του Λευκού Οίκου και στελέχη του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένων φυσικά των Ράις και Ράμσφελντ. Οι ίδιοι αξιωματούχοι του NSC διοικούσαν ταυτόχρονα την Ομάδα Εργασίας του Ντάμπολ για να εξασφαλίσουν τη συμφωνία ινδικού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής για το έργο του αγωγού Trans-Afghan της Enron. Την επόμενη μέρα, μια μέρα πριν από την 11η Σεπτεμβρίου, η κυβέρνηση Μπους συμφώνησε επίσημα στο σχέδιο επίθεσης κατά των Ταλιμπάν.

Ο ιστορικός σύνδεσμος του Pentagon Highlands Forum με τα συμφέροντα που εμπλέκονται σε όλα αυτά, δείχνει ότι δεν ήταν μοναδικά για την κυβέρνηση Μπους – γι’ αυτό, καθώς ο Ομπάμα ετοιμαζόταν να αποσύρει τα στρατεύματά του από το Αφγανιστάν, επιβεβαίωσε εκ νέου την υποστήριξη της κυβέρνησής του στο Υπερ- Το έργο του αγωγού στο Αφγανιστάν και η επιθυμία του να το κατασκευάσει μια αμερικανική εταιρεία.

Ο διορθωτής της προπαγάνδας του Πενταγώνου

Σε όλη αυτή την περίοδο, ο πόλεμος της πληροφορίας διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο στη συγκέντρωση της δημόσιας υποστήριξης για τον πόλεμο – και το Φόρουμ των Χάιλαντς ηγήθηκε.

Τον Δεκέμβριο του 2000, λίγο λιγότερο από ένα χρόνο πριν από την 11η Σεπτεμβρίου και λίγο μετά την εκλογική νίκη του Τζορτζ Μπους, βασικά μέλη του Φόρουμ συμμετείχαν σε μια εκδήλωση στο Carnegie Endowment for International Peace για να διερευνήσουν «τον αντίκτυπο της επανάστασης της πληροφορίας, της παγκοσμιοποίησης και τέλος του Ψυχρού Πολέμου στη διαδικασία χάραξης εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ». Αντί να προτείνει «σταδιακές μεταρρυθμίσεις», η συνάντηση ήταν για τους συμμετέχοντες να «χτίσουν από την αρχή ένα νέο μοντέλο που θα είναι βελτιστοποιημένο στις συγκεκριμένες ιδιότητες του νέου παγκόσμιου περιβάλλοντος».

Μεταξύ των θεμάτων που επισημάνθηκαν στη συνάντηση ήταν η «Παγκόσμια Επανάσταση Ελέγχου»: η «κατανεμημένη» φύση της επανάστασης της πληροφορίας άλλαζε «τη βασική δυναμική της παγκόσμιας πολιτικής αμφισβητώντας την υπεροχή των κρατών και τις διακρατικές σχέσεις». Αυτό «δημιουργούσε νέες προκλήσεις για την εθνική ασφάλεια, μειώνοντας την ικανότητα των ηγετικών κρατών να ελέγχουν τις παγκόσμιες συζητήσεις πολιτικής, αμφισβητώντας την αποτελεσματικότητα των εθνικών οικονομικών πολιτικών κ.λπ.».

Με άλλα λόγια, πώς μπορεί το Πεντάγωνο να βρει έναν τρόπο να εκμεταλλευτεί την επανάσταση της πληροφορίας για να «ελέγχει τις παγκόσμιες συζητήσεις πολιτικής», ιδιαίτερα για τις «εθνικές οικονομικές πολιτικές»;

Η συνάντηση συνδιοργανώθηκε από τον Jamie Metzl, ο οποίος εκείνη την εποχή υπηρετούσε στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Bill Clinton, όπου είχε μόλις ηγηθεί της εκπόνησης της Προεδρικής Απόφασης Clinton’s Directive 68 on International Public Information (IPI), ενός νέου πολυυπηρεσιακού σχεδίου για τον συντονισμό των Η.Π.Α. διάδοση πληροφοριών στο εξωτερικό. Ο Metzl συνέχισε να συντονίζει το IPI στο State Department.

Τον προηγούμενο χρόνο, ένας ανώτερος αξιωματούχος της Κλίντον αποκάλυψε στους Washington Times ότι η IPI του Μετς είχε πραγματικά στόχο «να περιπλανήσει το αμερικανικό κοινό» και «προέκυψε από την ανησυχία ότι το κοινό των ΗΠΑ αρνήθηκε να στηρίξει την εξωτερική πολιτική του Προέδρου Κλίντον». Το IPI θα δημιουργούσε ειδήσεις ευνοϊκές για τα αμερικανικά συμφέροντα μέσω της τηλεόρασης, του Τύπου, του ραδιοφώνου και άλλων μέσων ενημέρωσης που εδρεύουν στο εξωτερικό, με την ελπίδα ότι θα διαδοθεί στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης. Το πρόσχημα ήταν ότι «η κάλυψη των ειδήσεων διαστρεβλώνεται στο σπίτι και πρέπει να την καταπολεμήσουν με κάθε κόστος χρησιμοποιώντας πόρους που στοχεύουν στην περιστροφή των ειδήσεων». Ο Metzl διηύθυνε τις υπερπόντιες επιχειρήσεις προπαγάνδας του IPI για το Ιράκ και το Κοσσυφοπέδιο.

του Άντριου Μάρσαλ που επρόκειτο να ενταχθεί στην επερχόμενη κυβέρνηση Μπους ως αναπληρωτής του Άλλοι συμμετέχοντες στη συνάντηση του Κάρνεγκι τον Δεκέμβριο του 2000, περιλάμβαναν δύο ιδρυτικά μέλη του Φόρουμ των Χάιλαντς, τον Ρίτσαρντ Ο’Νιλ και τον Τζεφ Κούπερ της SAIC — μαζί με τον Πωλ Γουλφόβιτς, άλλον ακολούθο Ράμσφελντ γραμματέας Άμυνας. Παρούσα ήταν επίσης μια φιγούρα που σύντομα έγινε ιδιαίτερα διαβόητη στην προπαγάνδα γύρω από τον πόλεμο του Αφγανιστάν και του Ιράκ το 2003: ο John W. Rendon, Jr., ιδρυτής πρόεδρος του The Rendon Group (TRG) και άλλος ένας μακροχρόνιος μέλος του φόρουμ του Pentagon Highlands.

Ο John Rendon (δεξιά) στο Highlands Forum, συνοδευόμενος από τον παρουσιαστή του BBC Nik Gowing (αριστερά) και τον Jeff Jonas, επικεφαλής μηχανικό της IBM Entity Analytics (μέση)
Ο John Rendon (δεξιά) στο Highlands Forum, συνοδευόμενος από τον παρουσιαστή του BBC Nik Gowing (αριστερά) και τον Jeff Jonas, επικεφαλής μηχανικό της IBM Entity Analytics (μέση)
Ο John Rendon (δεξιά) στο Highlands Forum, συνοδευόμενος από τον παρουσιαστή του BBC Nik Gowing (αριστερά) και τον Jeff Jonas, επικεφαλής μηχανικό της IBM Entity Analytics (μέση)

Η TRG είναι μια διαβόητη εταιρεία επικοινωνιών που είναι ανάδοχος της κυβέρνησης των ΗΠΑ για δεκαετίες. Ο Ρέντον έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη διεξαγωγή των προπαγανδιστικών εκστρατειών του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στο Ιράκ και το Κοσσυφοπέδιο υπό την Κλίντον και τον Μετζλ. Αυτό περιλάμβανε τη λήψη επιχορήγησης από το Πεντάγωνο για τη λειτουργία ενός ιστότοπου ειδήσεων, του Balkans Information Exchange και μιας σύμβασης του Οργανισμού Διεθνούς Ανάπτυξης των ΗΠΑ (USAID) για την προώθηση της «ιδιωτικοποίησης».

Ο κεντρικός ρόλος του Rendon στο να βοηθήσει την κυβέρνηση Μπους να προωθήσει την ανύπαρκτη απειλή των όπλων μαζικής καταστροφής (WMD) για να δικαιολογήσει μια αμερικανική στρατιωτική εισβολή είναι πλέον γνωστός. Όπως εξέθεσε περίφημα ο Τζέιμς Μπάμφορντ στη θεμελιώδη έρευνά του για το Rolling Stone , ο Ρέντον έπαιξε καθοριστικό ρόλο εκ μέρους της κυβέρνησης Μπους στην ανάπτυξη της «διαχείρισης αντίληψης» για να «δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την απομάκρυνση του Χουσεΐν από την εξουσία» υπό τη CIA και το Πεντάγωνο πολλών εκατομμυρίων δολαρίων. συμβάσεις.

Μεταξύ των δραστηριοτήτων του Rendon ήταν η δημιουργία του Εθνικού Κογκρέσου του Ιράκ (INC) του Ahmed Chalabi για λογαριασμό της CIA, μιας ομάδας Ιρακινών εξόριστων επιφορτισμένη με τη διάδοση της προπαγάνδας, συμπεριλαμβανομένου μεγάλου μέρους των ψευδών πληροφοριών σχετικά με τα WMD . Αυτή η διαδικασία είχε ξεκινήσει συντονισμένα υπό τη διακυβέρνηση του Τζορτζ Η. Μπους, στη συνέχεια βρισκόταν υπό τον Κλίντον με λίγη φανφάρα, προτού κλιμακωθεί μετά την 11η Σεπτεμβρίου επί Τζορτζ Μπους. Ο Ρέντον έπαιξε λοιπόν μεγάλο ρόλο στην κατασκευή ανακριβών και ψευδών ειδήσεων σχετικά με το Ιράκ στο πλαίσιο κερδοφόρων συμβάσεων της CIA και του Πενταγώνου — και το έκανε κατά την περίοδο μέχρι την εισβολή του 2003 ως σύμβουλος στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Μπους: το ίδιο NSC Φυσικά, αυτό σχεδίαζε τις εισβολές στο Αφγανιστάν και το Ιράκ, που επιτεύχθηκε με τη συμβολή των στελεχών της Enron που συμμετείχαν ταυτόχρονα στο Pentagon Highlands Forum.

Αλλά αυτή είναι η κορυφή του παγόβουνου. Τα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα δείχνουν ότι το Φόρουμ των Χάιλαντς συμμετείχε στενά στις μυστικές διαδικασίες με τις οποίες βασικοί αξιωματούχοι σχεδίασαν τον δρόμο προς τον πόλεμο στο Ιράκ, με βάση τον πόλεμο πληροφοριών.

Μια αναθεωρημένη έκθεση του 2007 από τον Γενικό Επιθεωρητή του Υπουργείου Άμυνας αποκαλύπτει ότι ένας από τους εργολάβους που χρησιμοποιήθηκαν εκτενώς από το Pentagon Highlands Forum κατά τη διάρκεια και μετά τον πόλεμο στο Ιράκ δεν ήταν άλλος από το The Rendon Group. Η TRG ανατέθηκε με σύμβαση από το Πεντάγωνο για τη διοργάνωση συνεδριάσεων του Φόρουμ, τον καθορισμό θεμάτων προς συζήτηση, καθώς και τη σύγκληση και τον συντονισμό συναντήσεων του Φόρουμ. Η έρευνα του Γενικού Επιθεωρητή είχε προκληθεί από κατηγορίες που διατυπώθηκαν στο Κογκρέσο σχετικά με τον ρόλο του Rendon στη χειραγώγηση πληροφοριών για να δικαιολογήσει την εισβολή και την κατοχή του Ιράκ το 2003. Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Επιθεωρητή:

«… ο Βοηθός Υπουργός Άμυνας για Δίκτυα και Ενσωμάτωση Πληροφοριών/Ο Διευθυντής Πληροφοριών χρησιμοποίησε το TRG για τη διεξαγωγή φόρουμ που θα απευθυνόταν σε μια διεπιστημονική ομάδα ηγετών που θεωρούνται εθνικά. Τα φόρουμ ήταν σε μικρές ομάδες συζητώντας τις πληροφορίες και τις τεχνολογίες και τις επιπτώσεις τους στην επιστήμη, τις οργανωτικές και επιχειρηματικές διαδικασίες, τις διεθνείς σχέσεις, την οικονομία και την εθνική ασφάλεια. Η TRG διεξήγαγε επίσης ένα ερευνητικό πρόγραμμα και συνεντεύξεις για τη διαμόρφωση και την ανάπτυξη θεμάτων για την ομάδα εστίασης του Φόρουμ του Highlands. Το Γραφείο του Βοηθού Υπουργού Άμυνας για Δίκτυα και Ενοποίηση Πληροφοριών θα εγκρίνει τα θέματα και η TRG θα διευκολύνει τις συναντήσεις».

Το TRG, ο ιδιωτικός βραχίονας προπαγάνδας του Πενταγώνου, έπαιξε έτσι έναν κεντρικό ρόλο στην κυριολεκτική λειτουργία της διαδικασίας του Pentagon Highlands Forum που συγκέντρωσε ανώτερους κυβερνητικούς αξιωματούχους με στελέχη της βιομηχανίας για να δημιουργήσουν τη στρατηγική πληροφοριακού πολέμου του Υπουργείου Άμυνας.

Η εσωτερική έρευνα του Πενταγώνου απάλλαξε τον Ρέντον από κάθε αδίκημα. Αλλά αυτό δεν προκαλεί έκπληξη, δεδομένης της σύγκρουσης συμφερόντων που διακυβεύεται: ο Γενικός Επιθεωρητής εκείνη την εποχή ήταν ο Claude M. Kicklighter, ένας υποψήφιος Μπους που είχε επιβλέπει άμεσα τις βασικές στρατιωτικές επιχειρήσεις της κυβέρνησης. Το 2003, ήταν διευθυντής της Ομάδας Μετάβασης στο Ιράκ του Πενταγώνου και τον επόμενο χρόνο διορίστηκε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ ως ειδικός σύμβουλος για τις επιχειρήσεις σταθεροποίησης και ασφάλειας στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Ο δεσμός επιτήρησης-προπαγάνδας

Ακόμη πιο ενδεικτικά, τα έγγραφα του Πενταγώνου που έλαβε ο Bamford για την ιστορία του στο Rolling Stone αποκάλυψαν ότι ο Rendon είχε πρόσβαση στα άκρως απόρρητα δεδομένα παρακολούθησης της NSA για να εκτελέσει το έργο της για λογαριασμό του Πενταγώνου. Η TRG, ανέφεραν τα έγγραφα του Υπουργείου Άμυνας, είναι εξουσιοδοτημένη «να ερευνά και να αναλύει πληροφορίες που έχουν διαβαθμιστεί μέχρι το Top Secret/SCI/SI/TK/G/HCS».

«SCI» σημαίνει Ευαίσθητες Διαμερισματικές Πληροφορίες, δεδομένα ταξινομημένα υψηλότερα από το Άκρως Απόρρητο, ενώ το «SI» υποδηλώνει Ειδική Πληροφορία, δηλαδή άκρως απόρρητες επικοινωνίες που υποκλαπούν από την NSA. Το «TK» αναφέρεται στο Talent/Keyhole, κωδικές ονομασίες για εικόνες από αναγνωριστικά αεροσκάφη και κατασκοπευτικούς δορυφόρους, ενώ το «G» σημαίνει Gamma, που περιλαμβάνει υποκλοπές επικοινωνιών από εξαιρετικά ευαίσθητες πηγές και «HCS» σημαίνει Σύστημα Ελέγχου Humint — πληροφορίες από πολύ ευαίσθητο ανθρώπινη πηγή. Με τα λόγια του Μπάμφορντ:

Συνολικά, τα ακρωνύμια δείχνουν ότι ο Rendon έχει πρόσβαση στις πιο μυστικές πληροφορίες και από τις τρεις μορφές συλλογής πληροφοριών: υποκλοπές, δορυφόρους απεικόνισης και ανθρώπινους κατασκόπους.

Έτσι το Πεντάγωνο είχε:

1. συμβόλαιο Rendon, μια εταιρεία προπαγάνδας?

2. δεδομένης της πρόσβασης του Rendon στις πιο απόρρητες πληροφορίες της κοινότητας πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένων των δεδομένων από την παρακολούθηση της NSA.

3. ανέθεσε στον Rendon να διευκολύνει την ανάπτυξη της στρατηγικής των πληροφοριών από το Υπουργείο Άμυνας, εκτελώντας τη διαδικασία του φόρουμ του Highlands.

4. και περαιτέρω, ανέθεσε στον Rendon να επιβλέπει τη συγκεκριμένη εκτέλεση αυτής της στρατηγικής που αναπτύχθηκε μέσω της διαδικασίας του Φόρουμ Highlands, σε πραγματικές επιχειρήσεις πληροφόρησης σε όλο τον κόσμο στο Ιράκ, το Αφγανιστάν και πέρα ​​από αυτό.

Ο διευθύνων σύμβουλος της TRG, Τζον Ρέντον, εξακολουθεί να συμμετέχει στενά στο Φόρουμ του Πενταγώνου Χάιλαντς και στις συνεχιζόμενες επιχειρήσεις πληροφόρησης του Υπουργείου Άμυνας στον μουσουλμανικό κόσμο. του τον Νοέμβριο του 2014 Η βιογραφία για το μάθημα «Emerging Leaders» του Harvard Kennedy School τον περιγράφει ως «συμμετέχοντα σε οργανισμούς με προοπτική σκέψης όπως το Highlands Forum», «έναν από τους πρώτους ηγέτες σκέψης που αξιοποίησε τη δύναμη των αναδυόμενων τεχνολογιών για την υποστήριξη διαχείριση πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο» και ειδικός για «τον αντίκτυπο των αναδυόμενων τεχνολογιών πληροφοριών στον τρόπο σκέψης και συμπεριφοράς των πληθυσμών». Το βιογραφικό του Χάρβαρντ του Rendon του πιστώνει επίσης με το σχεδιασμό και την εκτέλεση «στρατηγικών επικοινωνιακών πρωτοβουλιών και προγραμμάτων ενημέρωσης που σχετίζονται με επιχειρήσεις, Odyssey Dawn (Λιβύη), Unified Protector (Λιβύη), Παγκόσμιο Πόλεμο κατά της Τρομοκρατίας (GWOT), Iraqi Freedom, Enduring Freedom (Αφγανιστάν). Συμμαχικές δυνάμεις και Joint Guardian (Κόσοβο), Desert Shield, Desert Storm (Κουβέιτ), Desert Fox (Ιράκ) και Just Cause (Παναμάς), μεταξύ άλλων.”

του Rendon Το έργο για τη διαχείριση της αντίληψης και τις επιχειρήσεις πληροφόρησης έχει επίσης «βοηθήσει μια σειρά από αμερικανικές στρατιωτικές επεμβάσεις» αλλού, καθώς και τη διεξαγωγή επιχειρήσεων πληροφοριών των ΗΠΑ στην Αργεντινή, την Κολομβία, την Αϊτή και τη Ζιμπάμπουε — στην πραγματικότητα, συνολικά 99 χώρες. Ως πρώην εκτελεστικός διευθυντής και εθνικός πολιτικός διευθυντής του Δημοκρατικού Κόμματος, ο Τζον Ρέντον παραμένει ισχυρή προσωπικότητα στην Ουάσιγκτον υπό την κυβέρνηση Ομπάμα.

Τα αρχεία του Πενταγώνου δείχνουν ότι η TRG έχει λάβει πάνω από 100 εκατομμύρια δολάρια από το Υπουργείο Άμυνας από το 2000. Το 2009, η κυβέρνηση των ΗΠΑ ακύρωσε ένα συμβόλαιο «στρατηγικής επικοινωνίας» με την TRG μετά τις αποκαλύψεις ότι χρησιμοποιούταν για να ξεριζώσει δημοσιογράφους που θα μπορούσαν να έγραφαν αρνητικές ιστορίες για τον αμερικανικό στρατό στο Αφγανιστάν και να προωθήσει αποκλειστικά δημοσιογράφους που υποστηρίζουν την πολιτική των ΗΠΑ. Ωστόσο, το 2010, η κυβέρνηση Ομπάμα ανέθεσε στη Rendon την παροχή υπηρεσιών για «στρατιωτική εξαπάτηση» στο Ιράκ.

Έκτοτε, η TRG παρείχε συμβουλές στη Διοίκηση Εκπαίδευσης και Δόγματος του Στρατού των ΗΠΑ, στη Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων και εξακολουθεί να είναι συμβεβλημένη με το Γραφείο του Υπουργού Άμυνας, την Ηλεκτρονική Διοίκηση Επικοινωνιών του Στρατού των ΗΠΑ, καθώς και την παροχή «επικοινωνιακής υποστήριξης» σε το Πεντάγωνο και οι πρεσβείες των ΗΠΑ για επιχειρήσεις κατά των ναρκωτικών.

Η TRG υπερηφανεύεται επίσης στον ιστότοπό της ότι παρέχει «Υποστήριξη παράτυπου πολέμου», συμπεριλαμβανομένης της «επιχειρησιακής και σχεδιαστικής υποστήριξης» που «βοηθά την κυβέρνηση και τους στρατιωτικούς πελάτες μας στην ανάπτυξη νέων προσεγγίσεων για την αντιμετώπιση και τη διάβρωση της δύναμης, της επιρροής και της βούλησης ενός αντιπάλου». Μεγάλο μέρος αυτής της υποστήριξης έχει βελτιστοποιηθεί κατά την τελευταία δεκαετία ή περισσότερο μέσα στο Pentagon Highlands Forum.

Παράτυπος πόλεμος και ψευδοτρομοκρατία

Η στενή σύνδεση του Pentagon Highlands Forum, μέσω του Rendon, με τις προπαγανδιστικές επιχειρήσεις που πραγματοποιήθηκαν υπό τον Μπους και τον Ομπάμα για την υποστήριξη του «Μακρύνου Πολέμου», καταδεικνύει τον αναπόσπαστο ρόλο της μαζικής επιτήρησης τόσο στον παράτυπο πόλεμο όσο και στις «στρατηγικές επικοινωνίες».

Ένας από τους κύριους υποστηρικτές και των δύο είναι ο καθηγητής John Arquilla του Naval Postgraduate School, ο διάσημος αμυντικός αναλυτής των ΗΠΑ που πιστώνεται με την ανάπτυξη της έννοιας του «netwar», ο οποίος σήμερα υποστηρίζει ανοιχτά την ανάγκη για μαζική παρακολούθηση και εξόρυξη μεγάλων δεδομένων για την υποστήριξη της προληπτικής επιχειρήσεις για την αποτροπή τρομοκρατικών σχεδίων. Συμβαίνει ότι ο Arquilla είναι ένα άλλο «ιδρυτικό μέλος» του Φόρουμ Highlands του Πενταγώνου.

Μεγάλο μέρος της δουλειάς του σχετικά με την ιδέα του «δικτυωμένου πολέμου», «δικτυωμένης αποτροπής», «πληροφοριακού πολέμου» και «σμήνος», που δημιουργήθηκε σε μεγάλο βαθμό για τη RAND βάσει σύμβασης με το Πεντάγωνο, επωάστηκε από το Φόρουμ κατά τα πρώτα χρόνια του και έτσι έγινε αναπόσπαστο μέρος του Στρατηγική του Πενταγώνου. Για παράδειγμα, στη μελέτη RAND του Arquilla το 1999, The Emergence of Noopolitik: Toward an American Information Strategy , ο ίδιος και ο συν-συγγραφέας του David Ronfeldt εκφράζουν την ευγνωμοσύνη τους στον Richard O’Neill «για το ενδιαφέρον, την υποστήριξη και την καθοδήγησή του» και στα «μέλη του Highlands Forum» για τα εκ των προτέρων σχόλιά τους σχετικά με τη μελέτη. Το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς του στο RAND πιστώνει το Highlands Forum και τον O’Neill για την υποστήριξή τους.

Καθ. John Arquilla της Ναυτικής Μεταπτυχιακής Σχολής και ιδρυτικό μέλος του Pentagon Highlands Forum
Καθ. John Arquilla της Ναυτικής Μεταπτυχιακής Σχολής και ιδρυτικό μέλος του Pentagon Highlands Forum

Καθ. John Arquilla της Ναυτικής Μεταπτυχιακής Σχολής και ιδρυτικό μέλος του Pentagon Highlands Forum

Το έργο του Arquilla αναφέρθηκε σε μια μελέτη της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών του 2006 σχετικά με το μέλλον της επιστήμης των δικτύων που ανατέθηκε από τον Στρατό των ΗΠΑ, η οποία διαπίστωσε με βάση την έρευνά του ότι: «Η πρόοδος στις τεχνολογίες και τις τηλεπικοινωνίες που βασίζονται σε υπολογιστές επιτρέπουν στα κοινωνικά δίκτυα που διευκολύνουν τις ομαδικές σχέσεις, συμπεριλαμβανομένων των τρομοκρατικών δικτύων». Η μελέτη συνδύασε τους κινδύνους από τον τρόμο και τις ομάδες ακτιβιστών: «Οι συνέπειες αυτού του γεγονότος για εγκληματικά δίκτυα, τρομοκρατία, διαμαρτυρίες και εξεγέρσεις έχουν διερευνηθεί από τους Arquilla και Ronfeldt (2001) και είναι ένα κοινό θέμα συζήτησης από ομάδες όπως το Highlands Forum, το οποίο αντιλαμβάνονται ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι εξαιρετικά ευάλωτες στη διακοπή κρίσιμων δικτύων». Ο Arquilla συνέχισε να βοήθησε στην ανάπτυξη στρατηγικών πληροφοριακού πολέμου «για τις στρατιωτικές εκστρατείες στο Κοσσυφοπέδιο, το Αφγανιστάν και το Ιράκ», σύμφωνα με τον στρατιωτικό ιστορικό Benjamin Shearer στο βιογραφικό του λεξικό Home Front Heroes (2007) — απεικονίζοντας για άλλη μια φορά τον άμεσο ρόλο που διαδραματίζουν ορισμένα βασικά Μέλη του φόρουμ στην εκτέλεση επιχειρήσεων ενημέρωσης του Πενταγώνου σε πολεμικά θέατρα.

Στην έρευνά του για το New Yorker το 2005, ο βραβευμένος με Πούλιτζερ Seymour Hersh αναφέρθηκε σε μια σειρά άρθρων του Arquilla που επεξεργάζεται μια νέα στρατηγική «καταπολέμησης του τρόμου» με ψευδοτρόμο. «Χρειάζεται ένα δίκτυο για να πολεμήσεις ένα δίκτυο», είπε ο Arquilla, βασιζόμενος στη θέση που προωθούσε στο Πεντάγωνο μέσω του Highlands Forum από την ίδρυσή του:

«Όταν οι συμβατικές στρατιωτικές επιχειρήσεις και οι βομβαρδισμοί απέτυχαν να νικήσουν την εξέγερση του Μάου Μάου στην Κένυα τη δεκαετία του 1950, οι Βρετανοί σχημάτισαν ομάδες φιλικών ανδρών της φυλής του Kikuyu που παρίσταναν τους τρομοκράτες. Αυτές οι «ψευδοσυμμορίες», όπως τις αποκαλούσαν, έριξαν γρήγορα το Μάου Μάου σε άμυνα, είτε συνασπίζοντας φιλίες και στη συνέχεια δημιουργώντας ενέδρες με ομάδες μαχητών είτε καθοδηγώντας βομβαρδιστές στα στρατόπεδα των τρομοκρατών».

Ο Arquilla συνέχισε υποστηρίζοντας ότι οι δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών πρέπει να χρησιμοποιήσουν τη βρετανική υπόθεση ως πρότυπο για τη δημιουργία νέων τρομοκρατικών ομάδων «ψευδοσυμμοριών», ως τρόπο υπονόμευσης των «πραγματικών» τρομοκρατικών δικτύων:

«Αυτό που λειτούργησε στην Κένυα πριν από μισό αιώνα έχει μια υπέροχη πιθανότητα να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη και τη στρατολόγηση μεταξύ των σημερινών τρομοκρατικών δικτύων. Η δημιουργία νέων ψευδοσυμμοριών δεν θα πρέπει να είναι δύσκολη».

Ουσιαστικά, το επιχείρημα του Arquilla ήταν ότι καθώς μόνο τα δίκτυα μπορούν να πολεμήσουν δίκτυα, ο μόνος τρόπος για να νικήσεις τους εχθρούς που διεξάγουν παράτυπο πόλεμο είναι να χρησιμοποιήσεις τεχνικές ακανόνιστου πολέμου εναντίον τους. Τελικά, ο καθοριστικός παράγοντας στη νίκη δεν είναι η συμβατική στρατιωτική ήττα αυτή καθαυτή , αλλά ο βαθμός στον οποίο η κατεύθυνση της σύγκρουσης μπορεί να βαθμονομηθεί για να επηρεάσει τον πληθυσμό και να συσπειρώσει την αντίθεσή του στον αντίπαλο. Η στρατηγική της «ψευδοσυμμορίας» του Arquilla, ανέφερε ο Hersh, είχε ήδη εφαρμοστεί από το Πεντάγωνο:

«Σύμφωνα με τη νέα προσέγγιση του Ράμσφελντ, μου είπαν, οι στρατιωτικοί των ΗΠΑ θα επιτρέπεται να παρουσιάζονται στο εξωτερικό ως διεφθαρμένοι ξένοι επιχειρηματίες που επιδιώκουν να αγοράσουν λαθραία αντικείμενα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε συστήματα πυρηνικών όπλων. Σε ορισμένες περιπτώσεις, σύμφωνα με τους συμβούλους του Πενταγώνου, θα μπορούσαν να στρατολογηθούν ντόπιοι πολίτες και να τους ζητηθεί να ενωθούν με αντάρτες ή τρομοκράτες…

Οι νέοι κανόνες θα επιτρέψουν στην κοινότητα των Ειδικών Δυνάμεων να συγκροτήσει αυτό που αποκαλεί «ομάδες δράσης» στις χώρες-στόχους στο εξωτερικό, οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εύρεση και την εξάλειψη τρομοκρατικών οργανώσεων. «Θυμάστε τα δεξιά εκτελεστικά εκτελεστικά τμήματα στο Ελ Σαλβαδόρ;» με ρώτησε ο πρώην υψηλόβαθμος αξιωματούχος των πληροφοριών, αναφερόμενος στις στρατιωτικές συμμορίες που διέπραξαν φρικαλεότητες στις αρχές της δεκαετίας του 1980. «Τους ιδρύσαμε και τους χρηματοδοτήσαμε», είπε. «Ο στόχος τώρα είναι να στρατολογήσουμε ντόπιους σε όποια περιοχή θέλουμε. Και δεν πρόκειται να το πούμε στο Κογκρέσο». Ένας πρώην αξιωματικός του στρατού, ο οποίος έχει γνώση των δυνατοτήτων καταδρομών του Πενταγώνου, είπε, «Θα οδηγήσουμε με τα κακά αγόρια».

Η επίσημη επιβεβαίωση ότι αυτή η στρατηγική είναι πλέον λειτουργική ήρθε με τη διαρροή ενός εγχειριδίου ειδικών επιχειρήσεων του αμερικανικού στρατού το 2008. Ο αμερικανικός στρατός, ανέφερε το εγχειρίδιο, μπορεί να διεξάγει παράτυπο και αντισυμβατικό πόλεμο χρησιμοποιώντας υποκατάστατες μη κρατικές ομάδες όπως «παραστρατιωτικές δυνάμεις, άτομα, επιχειρήσεις, ξένες πολιτικές οργανώσεις, αντιστασιακές ή εξεγερμένες οργανώσεις, ομογενείς, αντιπάλους της διεθνικής τρομοκρατίας, απογοητευμένα μέλη της διεθνικής τρομοκρατίας , επαγγελματίες του μαύρου μάρκετινγκ και άλλα κοινωνικά ή πολιτικά «ανεπιθύμητα»». Συγκλονιστικά, το εγχειρίδιο αναγνώρισε συγκεκριμένα ότι οι ειδικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ μπορούν να περιλαμβάνουν τόσο την αντιτρομοκρατία όσο και την «τρομοκρατία», καθώς και: «Διεθνικές εγκληματικές δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένης της εμπορίας ναρκωτικών, των παράνομων όπλων- συναλλαγές και παράνομες οικονομικές συναλλαγές». Ο σκοπός τέτοιων μυστικών επιχειρήσεων είναι, ουσιαστικά, ο έλεγχος του πληθυσμού – «επικεντρώνονται συγκεκριμένα στη μόχλευση κάποιου τμήματος του γηγενούς πληθυσμού για να αποδεχτεί το status quo» ή να αποδεχτεί «όποιο πολιτικό αποτέλεσμα» επιβάλλεται ή διαπραγματεύεται.

Με αυτή τη στρεβλή λογική, η τρομοκρατία μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να οριστεί ως ένα νόμιμο εργαλείο της αμερικανικής πολιτείας με το οποίο επηρεάζει τους πληθυσμούς ώστε να αποδεχτούν ένα συγκεκριμένο «πολιτικό αποτέλεσμα» – όλα στο όνομα καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Αυτό έκανε το Πεντάγωνο συντονίζοντας τη χρηματοδότηση σχεδόν 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων από τα καθεστώτα του Κόλπου σε αντάρτες κατά του Άσαντ, τα περισσότερα από τα οποία σύμφωνα με τις απόρρητες εκτιμήσεις της CIA κατέληξαν στα ταμεία βίαιων ισλαμιστών εξτρεμιστών που συνδέονται με την Αλ Κάιντα, οι οποίοι συνέχισε να γεννά το «Ισλαμικό Κράτος»;

Το σκεπτικό της νέας στρατηγικής παρουσιάστηκε για πρώτη φορά επίσημα σε μια ενημέρωση τον Αύγουστο του 2002 για το Επιστημονικό Συμβούλιο Άμυνας του Πενταγώνου, το οποίο υποστήριξε τη δημιουργία μιας « Προληπτικής, Προληπτικής Ομάδας Επιχειρήσεων » (P2OG) εντός του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας. Το P2OG, πρότεινε το Συμβούλιο, πρέπει να διεξάγει μυστικές επιχειρήσεις για να διεισδύσει και να «υποκινήσει τις αντιδράσεις» μεταξύ των τρομοκρατικών δικτύων για να τα προκαλέσει σε δράση, και έτσι να διευκολύνει τη στόχευσή τους.

Το Defense Science Board είναι, όπως και άλλες υπηρεσίες του Πενταγώνου, στενά συνδεδεμένο με το Highlands Forum, το έργο του οποίου τροφοδοτεί την έρευνα του Board, η οποία με τη σειρά της παρουσιάζεται τακτικά στο φόρουμ.

Σύμφωνα με τις πηγές των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών που μίλησαν στον Hersh, ο Ράμσφελντ είχε εξασφαλίσει ότι η νέα μάρκα μαύρων επιχειρήσεων θα διεξαγόταν εξ ολοκλήρου υπό τη δικαιοδοσία του Πενταγώνου, θα απομακρυνόταν από τη CIA και τους περιφερειακούς στρατιωτικούς διοικητές των ΗΠΑ και θα εκτελούνταν από τη δική της μυστική διοίκηση ειδικών επιχειρήσεων. Αυτή η αλυσίδα διοίκησης θα περιελάμβανε, εκτός από τον ίδιο τον υπουργό Άμυνας, δύο από τους αναπληρωτές του, συμπεριλαμβανομένου του υφυπουργού Άμυνας για θέματα πληροφοριών: τη θέση που επιβλέπει το φόρουμ των Χάιλαντς.

Στρατηγικές επικοινωνίες: πολεμική προπαγάνδα στο εσωτερικό και στο εξωτερικό

Εντός του Φόρουμ των Χάιλαντς, οι τεχνικές ειδικών επιχειρήσεων που διερεύνησε ο Arquilla έχουν υιοθετηθεί από αρκετούς άλλους σε κατευθύνσεις που επικεντρώνονται ολοένα και περισσότερο στην προπαγάνδα — ανάμεσά τους, ο Δρ Λόχαρντ, όπως είδαμε προηγουμένως, και επίσης η Δρ Έιμι Ζάλμαν, η οποία εστιάζει ιδιαίτερα στην ιδέα του αμερικανικού στρατού που χρησιμοποιεί «στρατηγικές αφηγήσεις» για να επηρεάσει την κοινή γνώμη και να κερδίσει πολέμους.

Όπως ο συνάδελφός της, το ιδρυτικό μέλος του Highlands Forum, Jeff Cooper, η Zalman εκπαιδεύτηκε στα έγκατα της SAIC/Leidos. Από το 2007 έως το 2012, ήταν ανώτερη στρατηγός της SAIC, προτού γίνει Πρόεδρος Ενσωμάτωσης Πληροφοριών στο Υπουργείο Άμυνας στο Εθνικό Κολλέγιο Πολέμου του Στρατού των ΗΠΑ, όπου επικεντρώθηκε στον τρόπο βελτιστοποίησης της προπαγάνδας για να αποσπάσει τις ακριβείς απαντήσεις που επιθυμούσαν από τις ομάδες-στόχους, με βάση πλήρη κατανόηση αυτών των ομάδων. Από το καλοκαίρι του περασμένου έτους, έγινε Διευθύνουσα Σύμβουλος της World Futures Society.

Η Δρ. Amy Zalman, πρώην στρατηγός SAIC, είναι Διευθύνων Σύμβουλος της World Futures Society και επί μακρόν αντιπρόσωπος του Pentagon Highlands Forum που συμβουλεύεται την κυβέρνηση των ΗΠΑ σχετικά με στρατηγικές επικοινωνίες σε παράτυπο πόλεμο
Η Δρ. Amy Zalman, πρώην στρατηγός SAIC, είναι Διευθύνων Σύμβουλος της World Futures Society και επί μακρόν αντιπρόσωπος του Pentagon Highlands Forum που συμβουλεύεται την κυβέρνηση των ΗΠΑ σχετικά με στρατηγικές επικοινωνίες σε παράτυπο πόλεμο

Το 2005, την ίδια χρονιά που ο Hersh ανέφερε ότι βρισκόταν σε εξέλιξη η στρατηγική του Πενταγώνου για «υποκίνηση αντιδράσεων» μεταξύ τρομοκρατών προκαλώντας τους, ο Zalman παρέδωσε μια ενημέρωση στο Pentagon Highlands Forum με τίτλο «Στην υποστήριξη μιας προσέγγισης αφηγηματικής θεωρίας στη στρατηγική επικοινωνία των ΗΠΑ». Έκτοτε, η Zalman είναι επί μακρόν εκπρόσωπος του Φόρουμ των Χάιλαντς και έχει παρουσιάσει το έργο της σχετικά με τις στρατηγικές επικοινωνίες σε μια σειρά από κυβερνητικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, φόρουμ του ΝΑΤΟ, καθώς και τη διδασκαλία μαθημάτων αντικανονικού πολέμου σε στρατιώτες στο Κοινό Πανεπιστήμιο Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ .

Η ενημέρωσή της στο Φόρουμ των Χάιλαντς το 2005 δεν είναι δημόσια διαθέσιμη, αλλά η ώθηση της συμβολής της Zalman στην πληροφοριακή συνιστώσα των στρατηγικών ειδικών επιχειρήσεων του Πενταγώνου μπορεί να συλλεχθεί από ορισμένες από τις δημοσιευμένες εργασίες της. Το 2010, όταν ήταν ακόμη συνδεδεμένη με τη SAIC, το έγγραφο της στο ΝΑΤΟ σημείωσε ότι ένα βασικό συστατικό του παράτυπου πολέμου είναι «η απόκτηση κάποιου βαθμού συναισθηματικής υποστήριξης από τον πληθυσμό επηρεάζοντας τις υποκειμενικές του αντιλήψεις». Υποστήριξε ότι ο καλύτερος τρόπος για να επιτευχθεί τέτοια επιρροή προχωρά πολύ περισσότερο από τις παραδοσιακές τεχνικές προπαγάνδας και ανταλλαγής μηνυμάτων. Αντίθετα, οι αναλυτές πρέπει «να τοποθετηθούν στο δέρμα των υπό παρακολούθηση ανθρώπων».

Ο Zalman κυκλοφόρησε άλλη μια εργασία την ίδια χρονιά μέσω του IO Journal, που δημοσιεύτηκε από το Information Operations Institute, το οποίο περιγράφει τον εαυτό του ως «ομάδα ειδικού ενδιαφέροντος» του Associaton of Old Crows. Η τελευταία είναι μια επαγγελματική ένωση για θεωρητικούς και επαγγελματίες του ηλεκτρονικού πολέμου και των επιχειρήσεων πληροφόρησης, με πρόεδρο τον Kenneth Israel, αντιπρόεδρο της Lockheed Martin, και αντιπρόεδρο τον David Himes, ο οποίος αποσύρθηκε πέρυσι από τη θέση του ως ανώτερος σύμβουλος στον ηλεκτρονικό πόλεμο στο Ερευνητικό Εργαστήριο Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ.

Σε αυτό το έγγραφο, με τίτλο «Η αφήγηση ως παράγοντας επιρροής στις επιχειρήσεις πληροφοριών», ο Zalman θρηνεί ότι ο στρατός των ΗΠΑ «βρήκε δύσκολο να δημιουργήσει συναρπαστικές αφηγήσεις – ή ιστορίες – είτε για να εκφράσει τους στρατηγικούς του στόχους είτε για να επικοινωνήσει σε διακριτές καταστάσεις, όπως ως θάνατοι αμάχων». Στο τέλος, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «το περίπλοκο ζήτημα των θανάτων αμάχων» θα πρέπει να προσεγγιστεί όχι μόνο με «συγγνώμη και αποζημίωση» — που μόλις και μετά βίας συμβαίνει — αλλά με τη διάδοση αφηγήσεων που απεικονίζουν χαρακτήρες με τους οποίους συνδέεται το κοινό (στην περίπτωση αυτή, ‘ το κοινό» είναι «πληθυσμοί σε εμπόλεμες ζώνες»). Αυτό γίνεται για να διευκολύνει το κοινό να επιλύει τους αγώνες με «θετικό τρόπο», που ορίζεται, φυσικά, από τα στρατιωτικά συμφέροντα των ΗΠΑ. Η συναισθηματική ενασχόληση με αυτόν τον τρόπο με «επιζώντες των νεκρών» από τη στρατιωτική δράση των ΗΠΑ μπορεί να «αποδειχθεί μια μορφή επιρροής με ενσυναίσθηση». Καθ’ όλη τη διάρκεια, ο Zalman είναι ανίκανος να αμφισβητήσει τη νομιμότητα των στρατηγικών στόχων των ΗΠΑ ή να αναγνωρίσει ότι ο αντίκτυπος αυτών των στόχων στη συσσώρευση θανάτων αμάχων είναι ακριβώς το πρόβλημα που πρέπει να αλλάξει – σε αντίθεση με τον τρόπο με τον οποίο είναι ιδεολογικά σχεδιασμένοι για τους πληθυσμούς που υπόκεινται στη στρατιωτική δράση.

Η «ενσυναίσθηση», εδώ, είναι απλώς ένα όργανο χειραγώγησης.

Το 2012, ο Zalman έγραψε ένα άρθρο για το The Globalist επιδιώκοντας να καταδείξει πώς έπρεπε να ξεπεραστεί η άκαμπτη οριοθέτηση της «σκληρής δύναμης» και της «ήπιας δύναμης», για να αναγνωρίσει ότι η χρήση βίας απαιτεί το σωστό συμβολικό και πολιτιστικό αποτέλεσμα για να εγγυηθεί την επιτυχία:

«Όσο η αμυντική και οικονομική διπλωματία παραμένουν σε ένα κουτί με την ένδειξη «σκληρή δύναμη», δεν μπορούμε να δούμε πόσο η επιτυχία τους βασίζεται στα συμβολικά τους αποτελέσματα καθώς και στα υλικά τους. Όσο οι διπλωματικές και πολιτιστικές προσπάθειες αποθηκεύονται σε ένα κουτί με την ένδειξη «ήπια δύναμη», δεν μπορούμε να δούμε τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να χρησιμοποιηθούν καταναγκαστικά ή να παράγουν αποτελέσματα παρόμοια με αυτά που παράγονται από τη βία».

Δεδομένης της βαθιάς συμμετοχής της SAIC στο Pentagon Highlands Forum, και μέσω αυτής της ανάπτυξης στρατηγικών πληροφόρησης σχετικά με την επιτήρηση, τον παράτυπο πόλεμο και την προπαγάνδα, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η SAIC ήταν η άλλη βασική εταιρεία ιδιωτικής άμυνας που ανατέθηκε να παράγει προπαγάνδα εν όψει του Ιράκ. War 2003, μαζί με το TRG.

«Τα στελέχη της SAIC έχουν εμπλακεί σε κάθε στάδιο… του πολέμου στο Ιράκ», ανέφερε η Vanity Fair , ειρωνικά, όσον αφορά τη σκόπιμη διάδοση ψευδών ισχυρισμών σχετικά με τα ΟΜΚ και στη συνέχεια τη διερεύνηση της «αστοχίας πληροφοριών» γύρω από ψευδείς ισχυρισμούς ΟΜΚ. Ο Ντέιβιντ Κέι, για παράδειγμα, ο οποίος είχε προσληφθεί από τη CIA το 2003 για να κυνηγήσει τα όπλα μαζικής καταστροφής του Σαντάμ ως επικεφαλής της Ομάδας Έρευνας για το Ιράκ, ήταν μέχρι τον Οκτώβριο του 2002 ανώτερος αντιπρόεδρος της SAIC που απέκρουσε «την απειλή που έθετε το Ιράκ» βάσει σύμβασης με το Πεντάγωνο. . Όταν το WMD απέτυχε να εμφανιστεί, η επιτροπή του Προέδρου Μπους για τη διερεύνηση αυτής της «αστοχίας πληροφοριών» των ΗΠΑ περιελάμβανε τρία στελέχη της SAIC, μεταξύ των οποίων το ιδρυτικό μέλος του Φόρουμ των Χάιλαντς, Τζέφρι Κούπερ. Την ίδια χρονιά που ο Κέι διορίστηκε στην Ομάδα Έρευνας του Ιράκ, ο υπουργός Άμυνας της Κλίντον, Γουίλιαμ Πέρι – ο άνθρωπος υπό τις διαταγές του οποίου δημιουργήθηκε το Φόρουμ των Χάιλαντς – εντάχθηκε στο διοικητικό συμβούλιο της SAIC. Η έρευνα από τον Κούπερ και όλους άφησε την κυβέρνηση Μπους να ξεκολλήσει για την κατασκευή προπαγάνδας για τη νομιμοποίηση του πολέμου — δεν αποτελεί έκπληξη, δεδομένου του αναπόσπαστου ρόλου του Κούπερ στο ίδιο το δίκτυο του Πενταγώνου που κατασκεύαζε αυτή την προπαγάνδα.

Η SAIC ήταν επίσης μεταξύ των πολλών εργολάβων που επωφελήθηκαν σε μεγάλο βαθμό από τις συμφωνίες ανοικοδόμησης του Ιράκ και αναλήφθηκε νέα σύμβαση μετά τον πόλεμο για να προωθήσει αφηγήσεις υπέρ των ΗΠΑ στο εξωτερικό. Στο ίδιο πνεύμα με το έργο του Rendon, η ιδέα ήταν ότι οι ιστορίες που φυτεύτηκαν στο εξωτερικό θα λαμβάνονταν από τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης για εγχώρια κατανάλωση.

Εκπρόσωποι στο 46ο Φόρουμ του Πενταγώνου στο Highlands τον Δεκέμβριο του 2011, από δεξιά προς τα αριστερά: John Seely Brown, επικεφαλής επιστήμονας/διευθυντής στο Xerox PARC από το 1990–2002 και μέλος του πρώτου συμβουλίου της In-Q-Tel. Ann Pendleton-Jullian, συν-συγγραφέας με τον Brown ενός χειρογράφου, Design Unbound; Ο Antonio και η Hanna Damasio, νευρολόγος και νευροβιολόγος αντίστοιχα, που συμμετέχουν σε ένα πρόγραμμα προπαγάνδας που χρηματοδοτείται από την DARPA
Εκπρόσωποι στο 46ο Φόρουμ του Πενταγώνου στο Highlands τον Δεκέμβριο του 2011, από δεξιά προς τα αριστερά: John Seely Brown, επικεφαλής επιστήμονας/διευθυντής στο Xerox PARC από το 1990–2002 και μέλος του πρώτου συμβουλίου της In-Q-Tel. Ann Pendleton-Jullian, συν-συγγραφέας με τον Brown ενός χειρογράφου, Design Unbound; Ο Antonio και η Hanna Damasio, νευρολόγος και νευροβιολόγος αντίστοιχα, που συμμετέχουν σε ένα πρόγραμμα προπαγάνδας που χρηματοδοτείται από την DARPA
Εκπρόσωποι στο 46ο Φόρουμ του Πενταγώνου στο Highlands τον Δεκέμβριο του 2011, από δεξιά προς τα αριστερά: John Seely Brown, επικεφαλής επιστήμονας/διευθυντής στο Xerox PARC από το 1990–2002 και μέλος του πρώτου συμβουλίου της In-Q-Tel. Ann Pendleton-Jullian, συν-συγγραφέας με τον Brown ενός χειρογράφου, Design Unbound; Ο Antonio και η Hanna Damasio, νευρολόγος και νευροβιολόγος αντίστοιχα, που συμμετέχουν σε ένα πρόγραμμα προπαγάνδας που χρηματοδοτείται από την DARPA

Αλλά η προώθηση προηγμένων τεχνικών προπαγάνδας από το Pentagon Highlands Forum δεν αφορά αποκλειστικά βασικούς, μακροχρόνιους αντιπροσώπους όπως ο Rendon και ο Zalman. Το 2011, το Φόρουμ φιλοξένησε δύο επιστήμονες που χρηματοδοτήθηκαν από την DARPA, τον Antonio και τη Hanna Damasio, οι οποίοι είναι κύριοι ερευνητές στο έργο «Neurobiology of Narrative Framing» στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια. Προκαλώντας την έμφαση του Zalman στην ανάγκη οι ψυχολογικές επιχειρήσεις του Πενταγώνου να αναπτύξουν «ενσυναίσθητη επιρροή», το νέο έργο που υποστηρίζεται από την DARPA στοχεύει να διερευνήσει πώς οι αφηγήσεις συχνά απευθύνονται σε «ισχυρές, ιερές αξίες για να προκαλέσουν μια συναισθηματική απόκριση», αλλά με διαφορετικούς τρόπους. διαφορετικές κουλτούρες. Το πιο ανησυχητικό στοιχείο της έρευνας είναι η εστίασή της στην προσπάθεια κατανόησης του τρόπου αύξησης της ικανότητας του Πενταγώνου να αναπτύσσει αφηγήσεις που επηρεάζουν τους ακροατές με τρόπο που υπερισχύει του συμβατικού συλλογισμού στο πλαίσιο ηθικά αμφισβητήσιμων ενεργειών.

του έργου Η περιγραφή εξηγεί ότι η ψυχολογική αντίδραση στα αφηγούμενα γεγονότα «επηρεάζεται από το πώς ο αφηγητής πλαισιώνει τα γεγονότα, κάνοντας έκκληση σε διαφορετικές αξίες, γνώσεις και εμπειρίες του ακροατή». Το αφηγηματικό πλαίσιο που «στοχεύει τις ιερές αξίες του ακροατή, συμπεριλαμβανομένων των βασικών προσωπικών, εθνικιστικών ή/και θρησκευτικών αξιών, είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό στο να επηρεάσει την ερμηνεία των αφηγημένων γεγονότων από τον ακροατή», επειδή τέτοιες «ιερές αξίες» συνδέονται στενά με «την ψυχολογία ταυτότητας, συναισθήματος, ηθικής λήψης αποφάσεων και κοινωνικής γνώσης». Εφαρμόζοντας ιερή πλαισίωση ακόμη και σε εγκόσμια ζητήματα, τέτοια ζητήματα «μπορούν να αποκτήσουν ιδιότητες ιερών αξιών και να οδηγήσουν σε έντονη αποστροφή στη χρήση συμβατικών συλλογισμών για την ερμηνεία τους». Οι δύο Damasios και η ομάδα τους διερευνούν ποιος είναι ο ρόλος των «γλωσσικών και νευροψυχολογικών μηχανισμών» στον προσδιορισμό της «αποτελεσματικότητας του πλαισίου της αφήγησης χρησιμοποιώντας ιερές αξίες στον επηρεασμό της ερμηνείας των γεγονότων από τον ακροατή».

Η έρευνα βασίζεται στην εξαγωγή αφηγήσεων από εκατομμύρια αμερικανικά, ιρανικά και κινεζικά ιστολόγια και στην υποβολή τους σε αυτοματοποιημένη ανάλυση λόγου για να συγκριθούν ποσοτικά μεταξύ των τριών γλωσσών. Οι ερευνητές στη συνέχεια ακολουθούν χρησιμοποιώντας πειράματα συμπεριφοράς με αναγνώστες/ακροατές από διαφορετικούς πολιτισμούς για να μετρήσουν την αντίδρασή τους σε διαφορετικές αφηγήσεις «όπου κάθε ιστορία κάνει έκκληση σε μια ιερή αξία για να εξηγήσει ή να δικαιολογήσει μια ηθικά αμφισβητήσιμη συμπεριφορά του συγγραφέα». Τέλος, οι επιστήμονες εφαρμόζουν νευροβιολογική σάρωση fMRI για να συσχετίσουν τις αντιδράσεις και τα προσωπικά χαρακτηριστικά των υποκειμένων με τις αποκρίσεις του εγκεφάλου τους.

Γιατί το Πεντάγωνο χρηματοδοτεί την έρευνα που διερευνά πώς να εκμεταλλευτεί τις «ιερές αξίες» των ανθρώπων για να σβήσει την ικανότητά τους για λογικούς συλλογισμούς και να ενισχύσει το συναισθηματικό τους άνοιγμα σε «ηθικά αμφισβητήσιμη συμπεριφορά»;

Η εστίαση στα Αγγλικά, τα Φαρσί και τα Κινέζικα μπορεί επίσης να αποκαλύψει ότι οι τρέχουσες ανησυχίες του Πενταγώνου αφορούν σε συντριπτική πλειοψηφία την ανάπτυξη επιχειρήσεων πληροφόρησης εναντίον δύο βασικών αντιπάλων, του Ιράν και της Κίνας, που εντάσσονται σε μακροχρόνιες φιλοδοξίες για προβολή στρατηγικής επιρροής στη Μέση Ανατολή, την Κεντρική Ασία και τη Νοτιοανατολική Ασία. . Ομοίως, η έμφαση στην αγγλική γλώσσα, ειδικά από τα αμερικανικά ιστολόγια, υποδηλώνει περαιτέρω ότι το Πεντάγωνο ανησυχεί για την προβολή προπαγάνδας για να επηρεάσει την κοινή γνώμη στο εσωτερικό.

Η Rosemary Wenchel (αριστερά) του Υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ με τον Jeff 'Skunk' Baxter, έναν πρώην μουσικό και τώρα σύμβουλο άμυνας των ΗΠΑ που έχει εργαστεί για εργολάβους όπως η SAIC και η Northrup Grumman. Πίσω τους βρίσκεται το στέλεχος της SAIC/Leidos, Τζεφ Κούπερ
Η Rosemary Wenchel (αριστερά) του Υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ με τον Jeff ‘Skunk’ Baxter, έναν πρώην μουσικό και τώρα σύμβουλο άμυνας των ΗΠΑ που έχει εργαστεί για εργολάβους όπως η SAIC και η Northrup Grumman. Πίσω τους βρίσκεται το στέλεχος της SAIC/Leidos, Τζεφ Κούπερ
Η Rosemary Wenchel (αριστερά) του Υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ με τον Jeff ‘Skunk’ Baxter, έναν πρώην μουσικό και τώρα σύμβουλο άμυνας των ΗΠΑ που έχει εργαστεί για εργολάβους όπως η SAIC και η Northrup Grumman. Πίσω τους βρίσκεται το στέλεχος της SAIC/Leidos, Τζεφ Κούπερ

Για να μην υποθέσει κανείς ότι η επιθυμία της DARPA να εξορύξει εκατομμύρια αμερικανικά ιστολόγια ως μέρος της έρευνάς της για τη «νευροβιολογία του αφηγηματικού πλαισίου» είναι μια απλή περίπτωση τυχαίας επιλογής, μια επιπλέον συμπρόεδρος του Pentagon Highlands Forum τα τελευταία χρόνια είναι η Rosemary Wenchel, πρώην διευθύντρια. των δυνατοτήτων στον κυβερνοχώρο και της υποστήριξης επιχειρήσεων στο Γραφείο του Υπουργού Άμυνας. Από το 2012, ο Wenchel είναι αναπληρωτής βοηθός γραμματέας για θέματα στρατηγικής και πολιτικής στο Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας.

Όπως καταδεικνύει η εκτεταμένη χρηματοδότηση της προπαγάνδας από το Πεντάγωνο για το Ιράκ και το Αφγανιστάν, η πληθυσμιακή επιρροή και η προπαγάνδα είναι κρίσιμης σημασίας όχι μόνο στα μακρινά θέατρα στο εξωτερικό σε στρατηγικές περιοχές, αλλά και στο εσωτερικό, για να καταπνίξει τον κίνδυνο της εγχώριας κοινής γνώμης να υπονομεύσει τη νομιμότητα της πολιτικής του Πενταγώνου. . Στην παραπάνω φωτογραφία, ο Wenchel συνομιλεί με τον Jeff Baxter, έναν επί μακρόν σύμβουλο άμυνας και πληροφοριών των ΗΠΑ. Τον Σεπτέμβριο του 2005, ο Baxter ήταν μέρος μιας υποτιθέμενης «ανεξάρτητης» ομάδας μελέτης (με πρόεδρο τον ανάδοχο της NSA Booz Allen Hamilton) που ανατέθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας, το οποίο συνέστησε μεγαλύτερο ρόλο για τους κατασκοπευτικούς δορυφόρους των ΗΠΑ στην παρακολούθηση του εγχώριου πληθυσμού .

Εν τω μεταξύ, ο Zalman και ο Rendon, ενώ αμφότεροι εξακολουθούν να συμμετέχουν στενά στο Pentagon Highlands Forum, συνεχίζουν να προσελκύονται από τον αμερικανικό στρατό για την εξειδίκευσή τους στις επιχειρήσεις πληροφοριών. Στρατηγικής Αξιολόγησης Πολυστρωματικών Επιπέδων Τον Οκτώβριο του 2014, και οι δύο συμμετείχαν σε ένα σημαντικό συνέδριο που χρηματοδοτήθηκε από το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ και το Κοινό Επιτελείο, με τίτλο «A New Information Paradigm? Από τα γονίδια στα «μεγάλα δεδομένα» και το Instagram έως την επίμονη επιτήρηση… Επιπτώσεις για την Εθνική Ασφάλεια». Άλλοι εκπρόσωποι εκπροσώπησαν ανώτατους στρατιωτικούς αξιωματούχους των ΗΠΑ, στελέχη της αμυντικής βιομηχανίας, στελέχη της κοινότητας πληροφοριών, δεξαμενές σκέψης της Ουάσιγκτον και ακαδημαϊκούς.

John Rendon, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Rendon, σε μια συνεδρία του φόρουμ του Highlands το 2010
John Rendon, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Rendon, σε μια συνεδρία του φόρουμ του Highlands το 2010

Η Rendon και η SAIC/Leidos, δύο εταιρείες που ήταν κεντρικές για την ίδια την εξέλιξη της στρατηγικής πληροφοριών του Πενταγώνου μέσω της κεντρικής εμπλοκής τους στο Φόρουμ των Χάιλαντς, συνεχίζουν να έχουν συμβάσεις για βασικές επιχειρήσεις υπό την κυβέρνηση Ομπάμα. της Διοίκησης Γενικών Υπηρεσιών των ΗΠΑ Ένα έγγραφο , για παράδειγμα, δείχνει ότι η Rendon είχε μια σημαντική σύμβαση 2010–2015 που παρείχε γενικές υπηρεσίες υποστήριξης μέσων και επικοινωνιών σε ομοσπονδιακούς οργανισμούς. 400 εκατομμυρίων δολαρίων 2010–2015 Παρομοίως, η SAIC/Leidos έχει συμβόλαιο με το Ερευνητικό Εργαστήριο Στρατού των ΗΠΑ για το «Expeditionary Warfare. Ανώμαλος πόλεμος; Ειδικές Επιχειρήσεις; Επιχειρήσεις Σταθεροποίησης και Ανασυγκρότησης» — μια σύμβαση που «ετοιμάζεται τώρα για εκ νέου ολοκλήρωση».

Η αυτοκρατορία αντεπιτίθεται

Υπό τον Ομπάμα, ο δεσμός της εταιρικής, της βιομηχανίας και της οικονομικής δύναμης που αντιπροσωπεύεται από τα συμφέροντα που συμμετέχουν στο Pentagon Highlands Forum έχει εδραιωθεί σε άνευ προηγουμένου βαθμό.

Συμπτωματικά, ακριβώς την ημέρα που ο Ομπάμα ανακοίνωσε την παραίτηση του Χέιγκελ, το Υπουργείο Άμυνας εξέδωσε ένα δελτίο μέσων που υπογράμμιζε πώς ο Robert O. Work, αναπληρωτής υπουργός Άμυνας του Χέιγκελ διορίστηκε από τον Ομπάμα το 2013, σχεδίαζε να προωθήσει την Πρωτοβουλία Αμυντικής Καινοτομίας που είχε μόλις ανακοινώσει ο Χέιγκελ μια εβδομάδα νωρίτερα. Η νέα πρωτοβουλία επικεντρώθηκε στη διασφάλιση ότι το Πεντάγωνο θα υποστεί μακροπρόθεσμο μετασχηματισμό για να συμβαδίσει με τις κορυφαίες τεχνολογίες που προκαλούν αναστάτωση σε όλες τις επιχειρήσεις πληροφοριών.

Όποιοι και αν ήταν οι πραγματικοί λόγοι για την εκδίωξη του Χέιγκελ, αυτή ήταν μια συμβολική και απτή νίκη για το όραμα του Μάρσαλ και του Φόρουμ των Χάιλαντς. Ο συμπρόεδρος του Φόρουμ των Highlands Andrew Marshall, επικεφαλής του ONA, μπορεί πράγματι να συνταξιοδοτηθεί. Αλλά το Πεντάγωνο μετά τον Χάγκελ είναι πλέον στελεχωμένο με τους οπαδούς του.

Ο Robert Work, ο οποίος τώρα προεδρεύει του νέου σχήματος μετασχηματισμού του Υπουργείου Άμυνας, είναι ένας πιστός συνεργάτης του Marshall που στο παρελθόν είχε σκηνοθετήσει και αναλύσει πολεμικά παιχνίδια για το Office of Net Assessment. Όπως οι Marshall, Wells, O’Neill και άλλα μέλη του Φόρουμ των Χάιλαντς, η Work είναι επίσης ένας ρομπότ φανταστικός που συνέταξε τη μελέτη, Preparing for War in the Robotic Age , που δημοσιεύτηκε στις αρχές του περασμένου έτους από το Κέντρο για τη Νέα Αμερικανική Ασφάλεια (CNAS).

Γίνονται επίσης εργασίες για τον καθορισμό του μέλλοντος του ONA , με τη βοήθεια του στρατηγού του Tom Ehrhard και του υφυπουργού πληροφοριών του Υπουργείου Άμυνας Michael G. Vickers, υπό την εξουσία του οποίου λειτουργεί επί του παρόντος το Φόρουμ των Χάιλαντς. Ο Έχραρντ, υπέρμαχος της « ενσωμάτωσης τεχνολογιών αποδιοργάνωσης στο Υπουργείο Άμυνας», υπηρέτησε προηγουμένως ως στρατιωτικός βοηθός του Μάρσαλ στο ONA, ενώ ο Μάικ Βίκερς – ​​ο οποίος επιβλέπει υπηρεσίες παρακολούθησης όπως η NSA – είχε επίσης προσληφθεί στο παρελθόν από τον Μάρσαλ για να συμβουλευτεί το Πεντάγωνο.

Ο Vickers είναι επίσης κορυφαίος υποστηρικτής του παράτυπου πολέμου . Ως βοηθός υπουργού Άμυνας για ειδικές επιχειρήσεις και σύγκρουση χαμηλής έντασης υπό τον πρώην υπουργό Άμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς και στις κυβερνήσεις Μπους και Ομπάμα, το όραμα του ακανόνιστου πολέμου του Βίκερς ώθησε για «κατανεμημένες επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο», συμπεριλαμβανομένων «σε πολλές χώρες με τις οποίες οι ΗΠΑ είναι όχι σε πόλεμο», ως μέρος ενός προγράμματος «αντιδικτυακού πολέμου» που χρησιμοποιεί ένα «δίκτυο για την καταπολέμηση ενός δικτύου» — μια στρατηγική που φυσικά έχει παντού το Φόρουμ των Χάιλαντς. Στον προηγούμενο ρόλο του υπό τον Γκέιτς, ο Vickers αύξησε τον προϋπολογισμό για ειδικές επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων ψυχολογικών επιχειρήσεων, stealth μεταφοράς, ανάπτυξης drones Predator και «χρησιμοποιώντας επιτήρηση και αναγνώριση υψηλής τεχνολογίας για την παρακολούθηση και τη στόχευση τρομοκρατών και ανταρτών».

Για να αντικαταστήσει τον Χέιγκελ, ο Ομπάμα όρισε τον Άστον Κάρτερ, πρώην αναπληρωτή υπουργό Άμυνας από το 2009 έως το 2013, του οποίου η τεχνογνωσία στους προϋπολογισμούς και τις προμήθειες σύμφωνα με την Wall Street Journal «αναμένεται να ενισχύσει ορισμένες από τις πρωτοβουλίες που υποστήριξε ο σημερινός βουλευτής του Πενταγώνου, Ρόμπερτ Γουορκ, μεταξύ των οποίων μια προσπάθεια ανάπτυξης νέων στρατηγικών και τεχνολογιών για τη διατήρηση του πλεονεκτήματος των ΗΠΑ στο πεδίο της μάχης».

Πίσω το 1999, μετά από τρία χρόνια ως βοηθός υπουργού Άμυνας της Κλίντον, ο Κάρτερ συνέγραψε μια μελέτη με τον πρώην υπουργό Άμυνας William J. Perry, υποστηρίζοντας μια νέα μορφή «πολέμου με τηλεχειρισμό» που διευκολύνεται από την «ψηφιακή τεχνολογία και τη συνεχή ροή πληροφοριών. ” Ένας από τους συναδέλφους του Κάρτερ στο Πεντάγωνο κατά τη διάρκεια της θητείας του εκείνη την εποχή ήταν ο συμπρόεδρος του Φόρουμ των Χάιλαντς, Λίντον Γουέλς. και ο Πέρι ήταν φυσικά που ως τότε υπουργός Άμυνας διόρισε τον Ρίτσαρντ Ο’ Νιλ να δημιουργήσει το Φόρουμ των Χάιλαντς ως ομάδα σκέψης του Πενταγώνου το 1994.

Ο άρχοντας του Φόρουμ των Χάιλαντς, Πέρι, συνέχισε να ενταχθεί στο διοικητικό συμβούλιο της SAIC, προτού γίνει τελικά πρόεδρος ενός άλλου γιγαντιαίου εργολάβου στον τομέα της άμυνας, της Global Technology Partners (GTP). Και ο Άστον Κάρτερ ήταν στο διοικητικό συμβούλιο του GTP υπό τον Πέρι, πριν οριστεί ως υπουργός Άμυνας από τον Ομπάμα. Κατά τη διάρκεια της προηγούμενης θητείας του Κάρτερ στο Πεντάγωνο υπό τον Ομπάμα, συνεργάστηκε στενά με τον Work και νυν υφυπουργό Άμυνας Frank Kendall. της αμυντικής Πηγές βιομηχανίας χαίρονται που η νέα ομάδα του Πενταγώνου θα «βελτιώσει δραματικά» τις πιθανότητες να «σπρώξει μεγάλα έργα μεταρρυθμίσεων» στο Πεντάγωνο «πέρα από τη γραμμή του τερματισμού».

του Carter Πράγματι, η προτεραιότητα ως επικεφαλής του υποψηφίου για την άμυνα είναι ο εντοπισμός και η απόκτηση νέας εμπορικής «τεχνολογίας αναστάτωσης» για την ενίσχυση της στρατιωτικής στρατηγικής των ΗΠΑ — με άλλα λόγια, η εκτέλεση του σχεδίου DoD Skynet .

Οι απαρχές της νέας πρωτοβουλίας καινοτομίας του Πενταγώνου μπορούν επομένως να αναχθούν σε ιδέες που κυκλοφόρησαν ευρέως μέσα στο Πεντάγωνο πριν από δεκαετίες, αλλά που απέτυχαν να ριζώσουν πλήρως μέχρι τώρα. Μεταξύ 2006 και 2010, την ίδια περίοδο κατά την οποία αναπτύχθηκαν τέτοιες ιδέες από εμπειρογνώμονες του Highlands Forum όπως οι Lochard, Zalman και Rendon, μεταξύ πολλών άλλων, το Office of Net Assessment παρείχε έναν άμεσο μηχανισμό για τη διοχέτευση αυτών των ιδεών σε συγκεκριμένη στρατηγική και ανάπτυξη πολιτικής μέσω το Quadrennial Defense Reviews, όπου η συμβολή του Μάρσαλ ήταν κυρίως υπεύθυνη για την επέκταση του «μαύρου» κόσμου: «ειδικές επιχειρήσεις», «ηλεκτρονικός πόλεμος» και «επιχειρήσεις πληροφόρησης».

Ο Andrew Marshall, τώρα συνταξιούχος επικεφαλής του Γραφείου Δικτυακής Αξιολόγησης και Συμπρόεδρος του Φόρουμ Highlands του DoD, σε μια συνεδρίαση του Φόρουμ το 2008
Ο Andrew Marshall, τώρα συνταξιούχος επικεφαλής του Γραφείου Δικτυακής Αξιολόγησης και Συμπρόεδρος του Φόρουμ Highlands του DoD, σε μια συνεδρίαση του Φόρουμ το 2008

του Μάρσαλ πριν από την 11η Σεπτεμβρίου Το όραμα για ένα πλήρως δικτυωμένο και αυτοματοποιημένο στρατιωτικό σύστημα καρποφόρησε στη μελέτη Skynet του Πενταγώνου που δημοσιεύτηκε από το Πανεπιστήμιο Εθνικής Άμυνας τον Σεπτέμβριο του 2014, η οποία συντάχθηκε από τον συνάδελφο του Μάρσαλ στο Φόρουμ των Χάιλαντς, Λίντον Γουέλς. Πολλές από τις συστάσεις του Wells πρόκειται τώρα να εκτελεστούν μέσω της νέας Πρωτοβουλίας Defense Innovation από βετεράνους και συνεργάτες του ONA και του Highlands Forum.

Δεδομένου ότι η λευκή βίβλος του Wells υπογράμμισε το έντονο ενδιαφέρον του Πενταγώνου να μονοπωλήσει την έρευνα AI για να μονοπωλήσει τον αυτόνομο δικτυωμένο πόλεμο ρομπότ, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι οι χορηγοί εταίροι του φόρουμ στο SAIC/Leidos επιδεικνύουν μια παράξενη ευαισθησία σχετικά με τη δημόσια χρήση της λέξης «Skynet».

Σε ένα λήμμα της Wikipedia με τίτλο «Skynet (φανταστικό)», άτομα που χρησιμοποιούν υπολογιστές SAIC διέγραψαν αρκετές παραγράφους στην ενότητα «Trivia» που επισημαίνουν τα «Skynets» του πραγματικού κόσμου, όπως το βρετανικό στρατιωτικό δορυφορικό σύστημα και διάφορα έργα τεχνολογίας πληροφοριών.

Η αποχώρηση του Χέιγκελ άνοιξε το δρόμο σε αξιωματούχους του Πενταγώνου που συνδέονται με το Φόρουμ των Χάιλαντς για να εδραιώσουν την κυβερνητική επιρροή. Αυτοί οι αξιωματούχοι είναι ενσωματωμένοι σε ένα μακροχρόνιο σκιερό δίκτυο πολιτικών, βιομηχανικών, μέσων ενημέρωσης και εταιρικών αξιωματούχων που κάθονται αόρατα πίσω από την έδρα της κυβέρνησης, αλλά γράφουν κυριολεκτικά τις πολιτικές εξωτερικής και εσωτερικής εθνικής ασφάλειας, είτε η κυβέρνηση είναι Δημοκρατική των Ρεπουμπλικανών, συνεισφέροντας «ιδέες». και τη σφυρηλάτηση σχέσεων κυβέρνησης-βιομηχανίας.

Είναι αυτό το είδος δικτύωσης κεκλεισμένων των θυρών που έχει καταστήσει την αμερικανική ψήφο άσκοπη. Μακριά από την προστασία του δημόσιου συμφέροντος ή τη βοήθεια στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, η ολοκληρωμένη παρακολούθηση των ηλεκτρονικών επικοινωνιών έχει γίνει συστηματικά κατάχρηση για την ενδυνάμωση κεκτημένων συμφερόντων στις βιομηχανίες ενέργειας, άμυνας και πληροφορικής.

Η κατάσταση μόνιμου παγκόσμιου πολέμου που προέκυψε από τις συμμαχίες του Πενταγώνου με ιδιώτες εργολάβους και την αλόγιστη αξιοποίηση της τεχνογνωσίας των πληροφοριών, δεν κάνει κανέναν πιο ασφαλή, αλλά έχει γεννήσει μια νέα γενιά τρομοκρατών με τη μορφή του λεγόμενου «Ισλαμικού Κράτους» — του Φρανκενστάιν είναι ένα υποπροϊόν του σάπιου συνδυασμού της βαρβαρότητας του Άσαντ και των μακροχρόνιων μυστικών επιχειρήσεων των ΗΠΑ στην περιοχή. τώρα κυνικά Η ύπαρξη αυτού του Φρανκενστάιν εκμεταλλεύεται από ιδιώτες εργολάβους που επιδιώκουν να επωφεληθούν εκθετικά από την επέκταση του μηχανισμού εθνικής ασφάλειας, σε μια εποχή που η οικονομική αστάθεια έχει πιέσει τις κυβερνήσεις να μειώσουν τις αμυντικές δαπάνες.

Σύμφωνα με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, από το 2008 έως το 2013, οι πέντε μεγαλύτεροι αμυντικοί εργολάβοι των ΗΠΑ έχασαν το 14 τοις εκατό των υπαλλήλων τους, καθώς η κατάργηση των πολέμων των ΗΠΑ στο Ιράκ και το Αφγανιστάν οδήγησε σε έλλειψη επιχειρήσεων και συμπίεση εσόδων. Η συνέχιση του «Μακράς Πολέμου» που πυροδότησε το ISIS έχει, προς το παρόν, αντιστρέψει τις τύχες τους. Οι εταιρείες που επωφελήθηκαν από τον νέο πόλεμο περιλαμβάνουν πολλές συνδεδεμένες με το Φόρουμ Highlands, όπως η Leidos, η Lockheed Martin, η Northrup Grumman και η Boeing. Ο πόλεμος είναι, πράγματι, ρακέτα.

Όχι άλλες σκιές

Ωστόσο, μακροπρόθεσμα, οι ιμπεριαλιστές της πληροφορίας έχουν ήδη αποτύχει . Αυτή η έρευνα βασίζεται εξ ολοκλήρου σε τεχνικές ανοιχτού κώδικα, οι οποίες κατέστησαν βιώσιμες σε μεγάλο βαθμό στο πλαίσιο της ίδιας επανάστασης πληροφοριών που επέτρεψε στην Google. Η έρευνα έχει χρηματοδοτηθεί εξ ολοκλήρου από μέλη του κοινού, μέσω crowd-funding. Και η έρευνα δημοσιεύτηκε και διανεμήθηκε έξω από τα κυκλώματα των παραδοσιακών μέσων, ακριβώς για να επισημανθεί ότι σε αυτή τη νέα ψηφιακή εποχή, οι συγκεντρωτικές συγκεντρώσεις εξουσίας από πάνω προς τα κάτω δεν μπορούν να υπερνικήσουν τη δύναμη των ανθρώπων, την αγάπη τους για την αλήθεια και τη δικαιοσύνη και τους επιθυμία να μοιραστούμε.

Ποια είναι τα διδάγματα αυτής της ειρωνείας; Απλό, πραγματικά: Η επανάσταση της πληροφορίας είναι εγγενώς αποκεντρωμένη και αποκεντρωτική. Δεν μπορεί να ελεγχθεί και να επιλεγεί από το Big Brother. Οι προσπάθειες για να γίνει αυτό στο τέλος θα αποτύχουν πάντα, με τρόπο που είναι τελικά αυτοκαταστροφικός.

Η πιο πρόσφατη πρωτοβουλία του Πενταγώνου να κυριαρχήσει στον κόσμο μέσω του ελέγχου των τεχνολογιών πληροφοριών και πληροφοριών, δεν είναι σημάδι της παντοδύναμης φύσης του σκιώδους δικτύου, αλλά μάλλον ένα σύμπτωμα της πλανημένης απόγνωσής του καθώς προσπαθεί να αποκρούσει την επιτάχυνση της ηγεμονικής της παρακμής.

Όμως η παρακμή είναι σε καλό δρόμο. Και αυτή η ιστορία, όπως τόσες πολλές πριν, είναι ένα μικρό σημάδι ότι οι ευκαιρίες για κινητοποίηση της επανάστασης της πληροφορίας προς όφελος όλων, παρά τις προσπάθειες της εξουσίας να κρυφτεί στη σκιά, είναι πιο δυνατές από ποτέ .

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ

Ο Δρ Nafeez Ahmed είναι ένας ερευνητής δημοσιογράφος, συγγραφέας μπεστ σέλερ και μελετητής διεθνούς ασφάλειας. Πρώην συγγραφέας του Guardian, γράφει τη στήλη «System Shift» για το Motherboard του VICE και είναι επίσης αρθρογράφος για το Middle East Eye. Είναι νικητής του 2015 Project Censored Award for Outstanding Investigative Journalism για το έργο του Guardian.

Ο Nafeez έχει επίσης γράψει για τους The Independent, Sydney Morning Herald, The Age, The Scotsman, Foreign Policy, The Atlantic, Quartz, Prospect, New Statesman, Le Monde diplomatique, New Internationalist, Counterpunch, Truthout, μεταξύ άλλων. Είναι ο συγγραφέας του A User’s Guide to the Crisis of Civilization: And How to Save It (2010) και του μυθιστορήματος επιστημονικού θρίλερ ZERO POINT , μεταξύ άλλων βιβλίων. Το έργο του σχετικά με τα βαθύτερα αίτια και τις μυστικές επιχειρήσεις που συνδέονται με τη διεθνή τρομοκρατία συνέβαλε επίσημα στην Επιτροπή της 11ης Σεπτεμβρίου και στην έρευνα του ιατροδικαστή της 7/7.

Αυτή η αποκλειστικότητα κυκλοφορεί δωρεάν για το δημόσιο συμφέρον και ενεργοποιήθηκε από το crowdfunding. Θα ήθελα να ευχαριστήσω την καταπληκτική κοινότητα των θαμώνων μου για την υποστήριξή τους, η οποία μου έδωσε την ευκαιρία να εργαστώ σε αυτήν τη σε βάθος έρευνα. Υποστηρίξτε την ανεξάρτητη, ερευνητική δημοσιογραφία για τα παγκόσμια κοινά .

πηγη: medium.com

Ε Κ Τ Α Κ Τ Ο : Η G o o g l e ανακοινώνει Παγκόσμιο ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ των Ανεξάρτητων Μέσων Ενημέρωσης από τα Αποτελέσματα Αναζήτησης

Βραβευμένος με Νόμπελ επιστήμονας Η κλιματική κρίση είναι μια φάρσα για την ερήμωση του πλανήτη

 

Χρόνος ανάγνωσης: 52 λεπτά

Πηγή url: www.e-synews.gr

Διαδώστε αυτή τη σελίδα

Ε.ΣΥ. ΔΗΛΩΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Χρόνος ανάγνωσης: 52 λεπτά

Ε.ΣΥ. ΔΗΛΩΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ