Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά
Δεν είναι μόνο η Γαλλία: Το τηλέφωνό σας είναι μια συσκευή παρακολούθησης
Οι κυβερνήσεις και οι αστυνομικές υπηρεσίες σε όλο τον κόσμο έχουν πρόσβαση στο smartphone σας ως συσκευή παρακολούθησης

Δεν είναι μόνο η Γαλλία. Το τηλέφωνό σας είναι μια συσκευή παρακολούθησης

Οι κυβερνήσεις και οι αστυνομικές υπηρεσίες σε όλο τον κόσμο έχουν πρόσβαση στο smartphone σας ως συσκευή παρακολούθησης

Μια έκθεση της Comparitech το 2022 διαπίστωσε ότι από τις 50 χώρες που μελετήθηκαν, κάθε αστυνομική δύναμη είχε κάποιο επίπεδο πρόσβασης στα smartphone και στα δεδομένα τους

Υπάρχουν πολλές ειδήσεις που κυκλοφορούν σήμερα σχετικά με τη νέα πολιτική της γαλλικής κυβέρνησης που επιτρέπει στην αστυνομία να καταλαμβάνει εξ αποστάσεως τις συσκευές ενός υπόπτου, με πρόσβαση σε κάμερες, μικρόφωνα και δεδομένα GPS. Αλλά αν νομίζετε ότι αυτό είναι ασυνήθιστο, θα κάνετε πολύ λάθος.

Υποσχόμενος ότι θα χρησιμοποιείται μόνο σε «δεκάδες υποθέσεις ετησίως», ο Γάλλος υπουργός Δικαιοσύνης Éric Dupond-Moretti χαιρέτισε χθες τη νέα νομοθεσία που επιτρέπει τέτοια κατασκοπεία για έως και έξι μήνες, όταν εγκρίνεται από δικαστή, σε περιπτώσεις όπου οι πιθανές ποινές είναι τουλάχιστον πέντε χρόνια. «Είμαστε πολύ μακριά από τον ολοκληρωτισμό του 1984 », πρόσθεσε. «Θα σωθούν οι ζωές των ανθρώπων».

Σαφώς, φαίνεται σαν η πιο άσεμνη παραβίαση της ιδιωτικής ζωής που κάποιος αστυνομικός ή κυβερνητικός πράκτορας θα μπορούσε να εισβάλει στο τηλέφωνό σας και να παρακολουθήσει αδιάφορα μια ζωντανή ροή της ζωής σας. Και σαφώς, ανοίγει την πόρτα σε περιστασιακές καταχρήσεις των πολιτικών ελευθεριών από άτομα σε θέσεις εξουσίας, καθώς και σε πιο εστιασμένες καταχρήσεις αυτής της εξουσίας από κακοπιστίες .

Το 2006, πριν από την κυκλοφορία του πρώτου iPhone, το FBI των ΗΠΑ ενεργοποιούσε εξ αποστάσεως μικρόφωνα κινητών τηλεφώνων –ακόμα και με τα τηλέφωνα κλειστά– και κρυφακούει τους υπόπτους, απολύτως νόμιμα. Τότε, μπορούσες να βγάλεις τις μπαταρίες από πολλά τηλέφωνα. Τώρα, όχι τόσο.

Μια έκθεση της Comparitech το 2022 διαπίστωσε ότι από τις 50 χώρες που μελετήθηκαν, κάθε αστυνομική δύναμη είχε κάποιο επίπεδο πρόσβασης στα smartphone και στα δεδομένα τους.

Τα επίπεδα πρόσβασης ήταν μεταβλητά και πολλές χώρες έχουν απαιτήσεις εντολέων. Η Κίνα, η Σαουδική Αραβία, η Σιγκαπούρη και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα επιτρέπουν μερικές από τις πιο απεριόριστες πρόσβασεις – στην Κίνα, δεν χρειάζεται καν να είστε ύποπτοι για τίποτα. Η Γερμανία, παραδόξως, επιτρέπει στους πράκτορες πληροφοριών να έχουν απομακρυσμένη πρόσβαση σε smartphone και να εγκαταστήσουν λογισμικό υποκλοπής spyware στο τηλέφωνο οποιουδήποτε, ακόμη και αν δεν είσαι ύποπτος για έγκλημα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνήθως απαιτούν εντάλματα, αλλά υπάρχουν πολλές εξαιρέσεις. Η Αυστραλία προχωρά ένα βήμα παραπέρα, επιτρέποντας στην αστυνομία ακόμη και να τροποποιεί τα δεδομένα στο τηλέφωνο ενός υπόπτου.

Η Αυστρία, το Βέλγιο, η Φινλανδία και η Ιρλανδία συγκαταλέγονται στις χώρες με την καλύτερη βαθμολογία για το απόρρητο των smartphone, με «σαφείς και ακριβείς νόμους ότι η κρατική αστυνομία μπορεί να έχει πρόσβαση σε κινητά τηλέφωνα μόνο εάν το εν λόγω άτομο είναι ύποπτο και υπάρχει ένταλμα».

Εάν αυτό το είδος πρόσβασης δεν είναι αποδεκτό για εσάς, υπάρχουν επιλογές στην αγορά για smartphone με φυσικούς διακόπτες που εμποδίζουν την ενεργοποίηση των καμερών και των μικροφώνων , με τρόπο που δεν μπορεί να παρακαμφθεί εξ αποστάσεως.
Ακόμη και η απενεργοποίηση του GPS σας δεν θα εμποδίσει την παρακολούθηση της τοποθεσίας σας, καθώς η τοποθεσία σας μπορεί να τριγωνιστεί χρησιμοποιώντας τους πύργους κινητής τηλεφωνίας που το τηλέφωνό σας κάνει ping εκατοντάδες φορές την ημέρα.

Έτσι, για την απόλυτη ηρεμία, είτε βρείτε στον εαυτό σας ένα τηλέφωνο με αφαιρούμενη μπαταρία, είτε σπάστε κάθε κομμάτι της τεχνολογίας που έχετε και πηγαίνετε να ζήσετε γυμνοί σε ένα έρημο νησί. Τα λέμε εκεί!

Πηγή: Comparitech

Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Πηγή url: www.e-synews.gr

Διαδώστε αυτή τη σελίδα

Ε.ΣΥ. ΔΗΛΩΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Ε.ΣΥ. ΔΗΛΩΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ