Εθισμός στο τηλέφωνο: Προειδοποιητικά σημάδια και θεραπεία
Τι είναι ο εθισμός στο τηλέφωνο;
Ο εθισμός στο τηλέφωνο είναι η εμμονική χρήση ενός smartphone. Ο εθισμός στη συμπεριφορά συχνά αποκαλείται «νομοφοβία» ή ο φόβος του να μείνεις χωρίς κινητή συσκευή. Τα άτομα με εθισμό στο τηλέφωνο μπορεί να βιώσουν άγχος, ταραχή και αποπροσανατολισμό εάν δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν το smartphone τους.
Από το 2024, υπάρχουν πάνω από 6,8 δισεκατομμύρια χρήστες smartphone στον κόσμο και σε αυτόν τον πληθυσμό, το 6,3% έχει εθισμό στο τηλέφωνο. Έρευνα που δημοσιεύτηκε από την Virgin Mobile ανακάλυψε ότι αυτοί οι δισεκατομμύρια χρήστες smartphone λαμβάνουν 427% περισσότερα μηνύματα και ειδοποιήσεις από ό,τι πριν από μια δεκαετία. Στέλνουν επίσης 278% περισσότερα μηνύματα.
Η αύξηση της χρήσης τηλεφώνου φαίνεται σαν μια φυσική αναγκαιότητα για τη σύγχρονη ζωή, ωστόσο, μπορεί επίσης να προκαλέσει ανησυχία και αρνητικές συνέπειες. Η έντονη χρήση αυτών των συσκευών κάνει τους καταναλωτές να αμφισβητούν τις κυτταρικές τους συνήθειες. Σύμφωνα με το Google Trends, από το 2004 οι αναζητήσεις για «εθισμό στα κινητά τηλέφωνα» αυξάνονται.
Σχεδιασμένο για να είναι εθιστικό
Η πρόσβαση σε ένα smartphone μπορεί να κάνει τη ζωή πιο εύκολη κάνοντας τις πληροφορίες προσβάσιμες. Ωστόσο, η ευκολία έχει ένα τίμημα. Οι συσκευές είναι προσεκτικά σχεδιασμένες έτσι ώστε να είναι δύσκολο να καταρρίπτονται. Μέσω των χρωμάτων, των ήχων και των κραδασμών της, η τεχνολογία κρατά σκόπιμα τους χρήστες της αφοσιωμένους.
Σύμφωνα με τον πρώην σχεδιαστή της Google, Tristan Harris, χαρακτηριστικά όπως το “pull to refresh” είναι εμπνευσμένα από κουλοχέρηδες και άλλα παιχνίδια καζίνο. Οι σχεδιαστές και οι μηχανικοί αναπτύσσουν σχολαστικά κάθε πτυχή της συσκευής για να δημιουργήσουν φανατικούς χρήστες.
Εφαρμογές μέσων κοινωνικής δικτύωσης όπως το TikTok , το Facebook και το Snapchat , οι εφαρμογές αθλητικών στοιχημάτων για κινητά , οι ιστότοποι παρακολούθησης βίντεο όπως το YouTube , ακόμη και τα παιχνίδια για κινητά, κρατούν τους χρήστες smartphone συνδεδεμένους με τη συσκευή τους όλο και περισσότερο. Σύμφωνα με έρευνα του 2024, το 50% των Αμερικανών περνούν 5-6 ώρες στο smartphone τους κάθε μέρα. \
Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών και των σχολικών υποχρεώσεων, πολλοί άνθρωποι κλειδώνουν αμέσως την οθόνη του τηλεφώνου τους μέχρι το τέλος της ημέρας και στη συνέχεια επαναλαμβάνουν το μοτίβο την επόμενη μέρα. Ενώ η χρήση ενός τηλεφώνου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης δεν είναι εγγενώς κακή, αν προκαλεί σε εσάς ή σε κάποιον που αγαπάτε να αγνοήσετε τις ευθύνες και τις σχέσεις της πραγματικής ζωής, ίσως είναι καιρός να ανησυχήσετε.
Αρνητικές επιπτώσεις του εθισμού στο τηλέφωνο
Η χρόνια χρήση τηλεφώνου είναι μια πρόσφατα αναπτυγμένη μορφή εθισμού. Η Αμερικανική Ψυχιατρική Ένωση δεν αναγνωρίζει επίσημα την πάθηση. Ωστόσο, αναγνωρίζεται ως συμπεριφορικός εθισμός από πολλούς επαγγελματίες του ιατρικού τομέα και ερευνητές παγκοσμίως. Σύμφωνα με αρκετές μελέτες, με την πάροδο του χρόνου, η αφοσιωμένη χρήση των smartphone μπορεί να αλλάξει και να επηρεάσει αρνητικά ένα άτομο όπως ο τζόγος.
Ο εθισμός στο τηλέφωνο μπορεί να οδηγήσει σε:
- Έλλειμμα ύπνου
- Χαμηλότερη συγκέντρωση
- Μπλοκ δημιουργικότητας
- Επιδεινωμένη ΠΡΟΣΘΗΚΗ
- Ανησυχία
- Μειωμένη γνωστική ικανότητα
- Στρες
- Μοναξιά
- Ανασφάλεια
- Διαταραγμένες σχέσεις
- Κακοί βαθμοί
- Ψυχολογικές διαταραχές
Η χρόνια χρήση τηλεφώνου μπορεί επίσης να προκαλέσει άλλες σωματικές δυσλειτουργίες, όπως δυσλειτουργία του GABA (ένας νευροδιαβιβαστής στον εγκέφαλο) και απώλεια φαιάς ουσίας στον εγκέφαλο, οι οποίες συσχετίζονται σε μεγάλο βαθμό με διαταραχές χρήσης ουσιών.
Δυσλειτουργία GABA
Η χρόνια υπερβολική χρήση τηλεφώνου έχει αποδειχθεί ότι αλλάζει χημικά τα κυκλώματα ανταμοιβής στον εγκέφαλο . Ένας από τους κύριους επηρεασμένους νευροδιαβιβαστές είναι το γ-αμινοβουτυρικό οξύ (GABA). Το GABA είναι ένας ανασταλτικός νευροδιαβιβαστής που παράγει ένα ηρεμιστικό ή ευφορικό αποτέλεσμα. Μπορεί ακόμη και να ελέγξει τον φόβο και το άγχος. Ο αναστολέας παίζει σημαντικό ρόλο στον εθισμό επιβραβεύοντας τη χρήση ουσιών και ενισχύοντας εθιστικές συμπεριφορές.
Η έρευνα δείχνει ότι η χρόνια χρήση τηλεφώνου μπορεί να αυξήσει ή να μειώσει την παραγωγή GABA. Οι διαταραχές στο σύστημα GABA είναι αποδεδειγμένα ένα προειδοποιητικό σημάδι εθισμού.
Σε μια μελέτη της Radiological Society of North America, η βαριά χρήση τηλεφώνου συνδέθηκε με μια ανησυχητική αναλογία GABA προς άλλους νευροδιαβιβαστές. Όταν οι έφηβοι που δοκιμάστηκαν έλαβαν γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία (CBT) για τη διαταραχή, η χημεία του εγκεφάλου τους επανήλθε σε μια αναλογία μη εθισμένων.
Μείωση της φαιάς ύλης
Η φαιά ουσία στον εγκέφαλο συνδέεται με το τμήμα του κεντρικού νευρικού συστήματος που είναι υπεύθυνο για να επιτρέπει στα άτομα να ελέγχουν την κίνηση, τη μνήμη και τα συναισθήματα. Μια πρόσφατη μελέτη σάρωσε τους εγκεφάλους των συμμετεχόντων με εθισμό στο τηλέφωνο και ανακάλυψε μια αλλαγή στη φαιά ουσία του εγκεφάλου τους. Σύμφωνα με τους ερευνητές, το φυσικό σχήμα και το μέγεθος του εγκεφάλου τους έμοιαζε με αυτό των χρηστών ναρκωτικών.
Ο όγκος της φαιάς ουσίας μεταξύ των ατόμων που ήταν εθισμένοι στα τηλέφωνά τους μειώθηκε σε κρίσιμες περιοχές, μια κατάσταση που παρατηρείται παρόμοια σε άτομα με διαταραχή χρήσης ουσιών.
Αυτοκτονία
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι υπήρξε επίσης μια αύξηση της κατάθλιψης και της αυτοκτονίας μεταξύ των εφήβων τα τελευταία χρόνια που σχετίζονται με τον εθισμό στο τηλέφωνο. Τα έφηβα κορίτσια είναι ιδιαίτερα επιρρεπή στον κίνδυνο. Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), μεταξύ 2010-2015, το ποσοστό αυτοκτονιών αυξήθηκε κατά 65%.
Παράλληλα, το ποσοστό σοβαρής κατάθλιψης στα κορίτσια αυξήθηκε κατά 58%. Πολλοί ερευνητές πιστεύουν ότι η αύξηση των αυτοκτονιών είναι μια άμεση αντανάκλαση των αρνητικών επιπτώσεων του εθισμού στο τηλέφωνο. Μελέτες έχουν δείξει ότι όταν έφηβες και άλλοι νέοι χρησιμοποιούν συχνά εφαρμογές όπως το Instagram , η αυτοεκτίμησή τους υποφέρει. Αυτό πιθανότατα οφείλεται στις συνεχείς συγκρίσεις που κάνουν οι νέοι με τις φιλτραρισμένες και επιμελημένες ζωές που μοιράζονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης .
Σημάδια και συμπτώματα εθισμού στο τηλέφωνο
Υπάρχει μια λεπτή γραμμή μεταξύ υγιούς και καταναγκαστικής χρήσης κινητού. Η υπερβολική εξάρτηση από μια συσκευή μπορεί να οδηγήσει σε εθισμό στο κινητό τηλέφωνο. Ένα επιστημονικό περιοδικό που δημοσιεύεται από την Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής αναφέρει ότι το 6,3% του συνολικού πληθυσμού είναι εθισμένο στο smartphone του.
Το μοτίβο κακοποίησης είναι το μεγαλύτερο μεταξύ των ατόμων κάτω των 30 ετών, με κατά μέσο όρο το 16% των εφήβων να είναι εθισμένοι. Αν και η χρόνια χρήση τηλεφώνου είναι διαδεδομένη, πώς μπορείτε να διακρίνετε μεταξύ της «κανονικής» χρήσης τηλεφώνου και του εθισμού στο τηλέφωνο;
Παρακάτω είναι μερικοί τρόποι για να διακρίνετε εάν κάποιος έχει σημεία και συμπτώματα εθισμού στο τηλέφωνο:
- Ψέματα για τη χρήση smartphone.
- Αγαπημένα πρόσωπα που εκφράζουν ανησυχία.
- Παραμέληση ή δυσκολία στην ολοκλήρωση των καθηκόντων στη δουλειά, στο σχολείο ή στο σπίτι.
- Όλο και περισσότερος χρόνος χρησιμοποιώντας ένα τηλέφωνο.
- Ελέγχοντας επανειλημμένα τα προφίλ των ανθρώπων λόγω άγχους.
- Ατυχήματα ή τραυματισμοί λόγω χρήσης τηλεφώνου.
- Εργασία αργότερα για την ολοκλήρωση εργασιών.
- Αδύναμη ή ανύπαρκτη κοινωνική ζωή.
- Φόβος να χάσεις.
- Απομόνωση από αγαπημένα πρόσωπα.
- Αίσθημα έλλειψης σύνδεσης.
- Θυμωμένος ή εκνευρισμένος εάν διακοπεί η χρήση του τηλεφώνου.
- Ξύπνα το βράδυ για να ελέγξω ένα τηλέφωνο.
- Να πιάσουν το τηλέφωνο τη στιγμή που είναι μόνοι ή βαριούνται.
- Φανταστικές δονήσεις (νομίζοντας ότι το τηλέφωνο βουίζει όταν δεν το κάνει).
- Ο περιορισμός της χρήσης του τηλεφώνου είναι δύσκολος.
- Λαχτάρα πρόσβασης σε smartphone ή άλλη συσκευή.
Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένος χρόνος, συχνότητα ή μηνύματα που αποστέλλονται που να υποδηλώνουν εθισμό στο τηλέφωνο. Ωστόσο, η συσσώρευση των παραπάνω προειδοποιητικών σημάτων αποτελεί ένδειξη ενός υποκείμενου προβλήματος χρήσης του τηλεφώνου.
Τηλεφωνική θεραπεία εθισμού
Ο εθισμός στο τηλέφωνο είναι διάχυτος. Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι για την καταπολέμηση και τη θεραπεία της διαταραχής. Υπάρχει μια ποικιλία αποτελεσματικών θεραπευτικών μεθόδων που βοηθούν στην αντιμετώπιση του βαθύτερου λόγου που αναπτύχθηκε ένας εθισμός στο τηλέφωνο, στην αντιμετώπιση του άγχους και άλλων αρνητικών συναισθημάτων που προκαλεί ο εθισμός στο τηλέφωνο και στην εκμάθηση πώς να ξεπεράσετε τον εθισμό.
Παρακάτω είναι μερικές θεραπευτικές προσεγγίσεις που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του εθισμού στο τηλέφωνο:
- Γνωσιακή-συμπεριφορική θεραπεία
- Ομαδική θεραπεία
- Συμβουλευτική γάμου ή ζευγαριών
- Ομαδική υποστήριξη (π.χ. Internet Tech Addiction Anonymous)
- Ψυχοθεραπεία
- Παρακινητική συνέντευξη
- Θεραπεία υποβοηθούμενη από φάρμακα
Η θεραπεία για τον εθισμό στο τηλέφωνο μπορεί να διεξαχθεί στο ιδιωτικό γραφείο ενός θεραπευτή, σε σχολείο, κοινοτικό κέντρο, ακόμη και στο διαδίκτυο. Πολλοί άνθρωποι προτιμούν τη διαδικτυακή θεραπεία για προστασία της ιδιωτικής ζωής, ευέλικτο προγραμματισμό και ευκολία αλλαγής θεραπευτών.
Μην αφήνετε τον εθισμό στο τηλέφωνο να κερδίζει
Αν και τα smartphone είναι ένας εξαιρετικός πόρος, μπορούν επίσης να είναι δυνητικά επικίνδυνα εργαλεία, ειδικά για παιδιά και νεαρούς ενήλικες. Η έκταση των προβλημάτων που προκύπτουν από την υπερβολική χρήση τηλεφώνου δεν είναι ακόμα πλήρως κατανοητή. Ωστόσο, καθώς η επιστήμη συνεχίζει να συνδέει προβλήματα υγείας με τη χρήση κινητών τηλεφώνων, είναι απαραίτητο να είμαστε προορατικοί.
Εάν ανησυχείτε για τον εαυτό σας ή για ένα αγαπημένο σας πρόσωπο, υπάρχουν βήματα που μπορείτε να κάνετε. Μην αφήνετε ένα τηλέφωνο να καταναλώνει τη ζωή κανενός. Κάντε ένα δυναμικό βήμα προς την ανάκαμψη, πιθανώς οριοθετώντας ένα σύντομο χρονικό πλαίσιο για να ολοκληρώσετε μια ολοκληρωμένη «αποτοξίνωση μέσω τηλεφώνου».
Εάν αυτό δεν είναι εφικτό για εσάς ή για εκείνον με το πρόβλημα, τότε ενημερώστε όσο το δυνατόν περισσότερο το ζήτημα — μερικές φορές το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να έχουμε επίγνωση των προβλημάτων μας και να παρακολουθούμε τη συμπεριφορά μας όσο καλύτερα μπορούμε.
Εάν εσείς ή ένα αγαπημένο σας πρόσωπο δυσκολεύεστε να διακόψετε την καταναγκαστική χρήση του τηλεφώνου, τότε μπορεί να θέλετε να μιλήσετε με έναν εξουσιοδοτημένο θεραπευτή. Μάθετε περισσότερα για τις διαδικτυακές σας επιλογές θεραπείας σήμερα .
Πηγή url: www.e-synews.gr
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: