Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά
Τουρκικό σχέδιο εισβολής σε 131 νησιά, νησίδες και βραχώδεις σχηματισμούς του Αιγαίου
Διαφάνεια από μια τουρκική στρατιωτική παρουσίαση PowerPoint που δείχνει τον αριθμό των αμφισβητούμενων νησιών και νησιών στο Αιγαίο:

Τουρκικό σχέδιο εισβολής σε 131 νησιά, νησίδες και βραχώδεις σχηματισμούς του Αιγαίου

Abdullah Bozkurt / Στοκχόλμη

Ο τουρκικός στρατός απαρίθμησε 131 νησιά, νησίδες και βραχώδεις σχηματισμούς στο Αιγαίο Πέλαγος, των οποίων το καθεστώς αμφισβητήθηκε ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ με τη γειτονική Ελλάδα και ετοίμασε σχέδια να τα αναλάβει κατά τη διάρκεια μιας σύγκρουσης, σύμφωνα με ένα εμπιστευτικό έγγραφο που έλαβε η Nordic Monitor. του Αμπντουλάχ Μποζκούρτ.

Το μυστικό έγγραφο, μια παρουσίαση του PowerPoint με 16 διαφάνειες, περιελάμβανε έναν χάρτη με τις αμφισβητούμενες τοποθεσίες. Η παρουσίαση φαίνεται να έχει προετοιμαστεί από τις Ακαδημίες Πολέμου και δεν έχει σφραγίδα ημερομηνίας.

Ήταν μέρος μιας μελέτης που επικεντρώθηκε στον συντονισμό μεταξύ των υποκαταστημάτων των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων σε μια περίοδο κρίσης μεταξύ των δύο συμμάχων του ΝΑΤΟ και των πιθανοτήτων εναντίον του καθενός σε μια σειρά διαφορών στο Αιγαίο και στον εναέριο χώρο. Η παρουσίαση μιλά για το πώς ο τουρκικός στρατός θα κινηθεί για να καταλάβει τα νησιά με την ανάπτυξη ειδικών δυνάμεων από τον αέρα και τη θάλασσα.

Το μυστικό έγγραφο βρέθηκε θαμμένο στα παραρτήματα ενός φακέλου υπόθεσης στη Σμύρνη. Ο εισαγγελέας Okan Bato φαίνεται να έχει ρίξει την μπάλα ενσωματώνοντας το μυστικό σχέδιο στο αρχείο αποδεικτικών στοιχείων όταν έπρεπε να κάνει μια σύντομη σημείωση και να το αφήσει σε ένα χρηματοκιβώτιο στο δικαστήριο. Τέτοια έγγραφα μπορούν να αναθεωρηθούν μόνο σε κλειστό δικαστήριο υπό την προεδρία ενός δικαστή. Το ίδιο έγγραφο κοινοποιήθηκε επίσης σε έναν άλλο εισαγγελέα, τον Cihat İpekçi, στην Άγκυρα σε άλλη υπόθεση. Αυτός ο εισαγγελέας αγνόησε επίσης την ευαισθησία του εγγράφου.

 σ.σ. ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΤΥΧΑΙA Η ΔΙΑΡΡΟΉ ΑΛΛΑ ΙΣΩΣ ΑΦΕΝΟΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΚΟΠΙΜΟΣ ΑΠΟΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΑΠΟ ΑΛΛΑ ΚΑΥΤΑ ΣΗΜΕΙΑ ΕΙΣΒΟΛΗΣ ΟΠΩΣ Ο ΕΒΡΟΣ ΠΟΥ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΙΤΣΟΤΑΚΗ ΜΗΤΑΡΑΚΗ “ΦΥΤΕΥΕΙ” ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟ. ΚΑΙ ΑΦΕΤΈΡΟΥ ΠΙΘΑΝΟΝ ΝΑ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΔΙΑΣΠΑΣΕΙ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΣΕ ΠΑΡΑΠΟΛΛΑ ΣΗΜΕΙΑ ΜΕΤΩΠΑ (131)

ΑΡΤΕΜΗΣ ΣΩΡΡΑΣ: ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΠΟΛΥ ΑΣΧΗΜΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΟΙ ΑΝΘΕΛΛΗΝΕΣ ΕΧΟΥΝ ΗΔΗ ΥΠΟΓΡΑΨΕΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΘΑ ΣΥΜΒΕΙ 19/5/2018 (βιντεο – απομαγνητοφώνηση)

Τα αμφισβητούμενα νησιά, νησίδες και βραχώδεις σχηματισμοί παρατίθενται ως εξής: τρεις τοποθεσίες στη Zurefa (Ladoxer στα ελληνικά), 13 στην Koyun Adaları (Oinousses), 21 στην Hurşit (Fimena), 18 στην Nergiscik (Arki), 15 Keçi (Pserimos) , 12 στην Gelemez (Kalolimnos), 2 στην Bulamaç (Farmakonisi), 10 στην Sakarcılar (Yali), 11 στην Koçbaba (Levita), 2 στην Karaada (Strongili) και 24 τοποθεσίες γύρω από το νησί της Κρήτης.

Η μελέτη βασίστηκε σε διδάγματα που αντλήθηκαν από την κρίση νησιού Kardak (Ίμια), η οποία έφερε την Τουρκία και την Ελλάδα στο χείλος του πολέμου το 1996. Υπογράμμισε ότι η κρίση του Kardak (Ίμια) κατέστησε σαφές ότι οι μικρότερες μονάδες δύναμης θα ήταν καθοριστικής σημασίας για τις επιχειρήσεις στο μέλλον Kardak- (Ίμια) όπως οι εντάσεις με την Ελλάδα. Τόσο η Διοίκηση των Ειδικών Δυνάμεων, που ελέγχεται απευθείας από το Γενικό Επιτελείο, όσο και από την ελίτ μονάδα τουρκικού ναυτικού, Underwater Offense (Su Altı Taarruz ή SAT), θα κινητοποιηθούν χωριστά ή από κοινού από τη θάλασσα σε ταχύπλοα και στον αέρα μέσω βοηθητικών μηχανημάτων για τον έλεγχο των στοχοθετημένων νήσων και νησιών.

Φωτογραφία από στρατιωτική άσκηση του Σεπτεμβρίου 2020 από τον τουρκικό στρατό.
Φωτογραφία από στρατιωτική άσκηση του Σεπτεμβρίου 2020 από τον τουρκικό στρατό.

Οι επιχειρήσεις θα διεξαχθούν υπό την κάλυψη της πυροσβεστικής δύναμης από την αεροπορία, τις ναυτικές φρεγάτες και πυροβολικό από την ηπειρωτική χώρα. Ολόκληρη η επιχείρηση θα συντονίζεται από μια κοινή εντολή ειδικών επιχειρήσεων που θα συσταθεί με το όνομα Müşterek Özel Harekat Görev Birliği Komutanliği (MÖHGBK).

Μια άλλη διαφάνεια από την παρουσίαση που δείχνει πώς θα αποστέλλονταν ειδικές δυνάμεις και μονάδες ελίτ ναυτικού στα νησιά και τα νησιά του Αιγαίου: 

Μια άλλη διαφάνεια από την παρουσίαση που δείχνει πώς θα αποστέλλονταν ειδικές δυνάμεις και μονάδες ελίτ ναυτικού στα νησιά και τα νησιά του Αιγαίου:
Μια άλλη διαφάνεια από την παρουσίαση που δείχνει πώς θα αποστέλλονταν ειδικές δυνάμεις και μονάδες ελίτ ναυτικού στα νησιά και τα νησιά του Αιγαίου

Η ένταση μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια με περισσότερη χαοτική στάση από την κυβέρνηση του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και των εθνικιστικών / νεοεθνιστικών συμμάχων του, που συχνά οδηγούνται από μια εγχώρια ατζέντα για να λάβουν περισσότερες ψήφους ή να εκτρέψουν την προσοχή του κοινού από την οικονομική προβλήματα. Η πολεμική συζήτηση και η κινητοποίηση στρατιωτικών περιουσιακών στοιχείων της κυβέρνησης του Ερντογάν στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο πυροδότησαν ανησυχίες για πιθανή στρατιωτική σύγκρουση που μπορεί να πυροδοτηθεί είτε κατά λάθος είτε εκ προθέσεως.

ΑΡΤΕΜΗΣ ΣΩΡΡΑΣ: ΜΗΝΥΜΑ ΣΤΗΝ ΜΑΡΙΟΝΕΤΑ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΚΑΙ ΤΟΝ ΜΕΝΤΟΡΑ ΤΗΣ 19/3/2018 (απομαγνητοφώνηση)

Οι δύο γείτονες διαφωνούν ήδη για τα όρια των χωρικών υδάτων και του εναέριου χώρου τους στο Αιγαίο, όπου τα ελληνικά νησιά παρατάσσονται κατά μήκος της δυτικής ακτής της Τουρκίας. Η οριοθέτηση της ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας του Αιγαίου, μια διαμάχη που αφορά τα τουρκικά και ελληνικά δικαιώματα στην οικονομική εκμετάλλευση των πόρων εντός και κάτω από τον πυθμένα του Αιγαίου σε μια περιοχή που εκτείνεται μεταξύ των χωρικών τους υδάτων και της ανοικτής θάλασσας, παραμένει άλυτο.

Οι δύο χώρες έχουν επίσης διαφορές σε μια σειρά άλλων θεμάτων, από τις γραμμές οριοθέτησης αποκλειστικών οικονομικών ζωνών (ΑΟΖ) έως τον εναέριο χώρο. Η Τουρκία διατηρεί επίσης στρατεύματα στο διχασμένο νησί της Κύπρου, το βόρειο τρίτο του οποίου ελέγχει από το 1974, αφού τα στρατεύματα της Άγκυρας κατέλαβαν την περιοχή ως απάντηση σε πραξικόπημα που χρηματοδοτήθηκε από ελληνική στρατιωτική χούντα.

ΠΗΓΗ : nordicmonitor.com  – ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ GOOGLE

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ E-SYNEWS.GR ΑΝΤΩΝΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ

Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά

Πηγή url: www.e-synews.gr

 

 

Διαδώστε αυτή τη σελίδα

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά

Ε.ΣΥ. ΔΗΛΩΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ