Σήμερα θα βγούμε στις αγορές με 15ετές ομόλογο
Σήμερα θα βγούμε στις αγορές με 15ετές ομόλογο
Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Σταϊκούρας: Σήμερα θα βγούμε στις αγορές με 15ετές ομόλογο

ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ ΑΝΤΙ ΝΑ ΜΕΙΩΘΕΙ ΑΥΞΗΘΗΚΕ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΤΟ 2010 ΠΟΥ ΜΠΗΚΑΜΕ ΣΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ

Σε έκδοση 15ετούς ομολόγου προχωρά ο ΟΔΔΗΧ, όπως ανακοινώθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας από το Χρηματιστήριο. 

Όπως αναφέρει στην ανακοινωσή, ο ΟΔΔΗΧ, έδωσε εντολή σε έξι τράπεζες να αναλάβουν την έκδοση του τίτλου με λήξη τον Φεβρουάριο του 2035. Πρόκειται για τις BNP Paribas, Barclays, BofA, Goldman Sachs, HSBC και JP Morgan.

Είναι πρώτη φορά που βγαίνει η Ελλάδα στις αγορές με ομόλογο που η λήξη του ξεπερνάει το 2032, έτος που λήγουν τα μακροπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος.

Το ελληνικό Δημόσιο ανέθεσε την έκδοση στις Barclays, BNP Paribas, BofA Securities, Goldman Sachs International Bank, HSBC και J.P. Morgan.

«Η ελληνική οικονομία δείχνει να βελτιώνεται σημαντικά και δήλωσε πεπεισμένος ότι η χώρα θα βγει στις αγορές», ανέφερε ο Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας λίγη ώρα νωρίτερα στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ.

«Σήμερα θα βγούμε στις αγορές με 15ετές ομόλογο», επεσήμανε ο υπουργός, τονίζοντας ωστόσο, πως χρειάζεται πολλή δουλειά μέχρι να σταθεροποιηθεί η οικονομία.

Η 15ετία είναι μια διάρκεια «ορόσημο», καθώς το 2035 είναι μια χρονιά όπου το ελληνικό χρέος δεν έχει κριθεί βιώσιμο και η συμφωνία ελάφρυνσης στο Eurogroup του Ιουνίου του 2018 όριζε ότι τότε θα επανεξεταστεί η βιωσιμότητά του, έτσι μία επιτυχής έκδοση θα στείλει ένα ηχηρό μήνυμα στις αγορές για τις προοπτικές της Ελλάδας αλλά και του ελληνικού χρέους.

Η εικόνα στην ελληνική αγορά ομολόγων βελτιώθηκε περαιτέρω το προηγούμενο διάστημα, η ενώ υποστηρικτικά επέδρασαν η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από την Fitch, το ευνοϊκό διεθνές περιβάλλον και η έκδοση νέου ομολόγου διάρκειας 30 ετών για την επαναγορά των ομολόγων που κατείχε η Εθνική.

Σημαντικό στοιχείο αποτελεί επίσης το μέγεθος των συναλλαγών στην ηλεκτρονική αγορά ΗΔΑΤ από το Μάρτιο του 2019 και μετά. Αναφορικά με τις αξίες των συναλλαγών του 2019, οι ξένοι επενδυτές κινήθηκαν συνδυαστικά και αρμονικά με τις εκδόσεις του Ελληνικού Δημοσίου. Οι συνολικές αξίες των συναλλαγών που διαπραγματεύτηκαν στις δευτερογενείς αγορές ήταν 8,54 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 71% σε σχέση με το 2018 και αθροιστικά ξεπέρασαν τα έτη 2015-2018, όπου οι συνολικές αξίες των συναλλαγών ήταν 7,30 δισ. ευρώ.

Παρουσιάζοντας τη χρηματοδοτική στρατηγική για το 2020, ο ΟΔΔΗΧ είχε ανακοινώσει τον Δεκέμβριο ότι σχεδιάζει την άντληση 4 με 8 δισ. ευρώ μέσω της έκδοσης χρέους. Βασική επιδίωξη της Αθήνας είναι η βελτίωση τη ρευστότητας στην καμπύλη αποδόσεων, διεύρυνση της επενδυτικής βάσης με επενδυτές πιο μακροπρόθεσμου ορίζοντα. Η J.P Morgan σε έκθεση της εκτιμά ότι το περιθώριο των ελληνικών – γερμανικών 10ετών ομολόγων θα υποχωρήσει στο 1,25%, στο τέλος του 2020, από τα επίπεδα του 1,65% που κυμαίνεται σήμερα.

Να σημειωθεί πως η Ελλάδα με το ποσό που θα αντλήσει από το 15ετές χρεόγραφο θα αποπληρώσει πρόωρα ομόλογα του ΔΝΤ ωριμάζουν εφέτος και το 2021, συνολικής αξίας 2 δισ. ευρώ περίπου.

Η πρόωρη αποπληρωμή μέρους των ομολόγων που εκδόθηκαν το 2012 μετά το PSI είναι μια δεύτερη σκέψη του οικονομικού επιτελείου.

Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Πηγή url: www.e-synews.gr

 

 

Διαδώστε αυτή τη σελίδα

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Ε.ΣΥ. ΔΗΛΩΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ