Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά

Νέο «χαράτσι» για τα ακίνητα «προ των πυλών»: Οδηγία της ΕΕ για «ενεργειακή αναβάθμιση» που θα αγγίξει μέχρι και το 90% των ακινήτων

Νέο «χαράτσι» για τα ακίνητα «προ των πυλών»: Οδηγία της ΕΕ για «ενεργειακή αναβάθμιση» που θα αγγίξει μέχρι και το 90% των ακινήτων
Νέο «χαράτσι» για τα ακίνητα «προ των πυλών»: Οδηγία της ΕΕ για «ενεργειακή αναβάθμιση» που θα αγγίξει μέχρι και το 90% των ακινήτων

Κυβερνήσεις υπογράφουν και οι πολίτες πληρώνουν

Τις υπογραφές των κυβερνήσεων για ακόμα μια φορά θα κληθούν να αντιμετωπίσουν οι πολίτες βάζοντας για ακόμα μια φορά το χέρι στην τσέπη τους για τα ακίνητά τους τα οποία ούτως η άλλως ξαναπληρώνουν μέσω της μονιμοποίησης του ΕΝΦΙΑ!

Έτσι μετά τους πανηγυρισμούς για το κλίμα που “αλλάζει” σύμφωνα με τους ειδικούς τώρα ζητούν να γίνει ενεργειακή αναβάθμιση του υφιστάμενου κτιριακού αποθέματος και ιδίως των κατοικιών που σημαίνει ότι το 90% αυτών που έχει κατασκευαστεί πριν από το 2000 θα πρέπει να έρθει στα “μέτρα” των νέων επιταγών για τις προδιαγραφές μόνωσης, αλλά και τα συστήματα θέρμανσης.

ARVE

Το ζήτημα έχει πολλαπλές προεκτάσεις, καθώς σε επίπεδο Ε.Ε. έχουν ψηφιστεί οδηγίες στο πλαίσιο της πολιτικής Fit for 55 για την ενεργειακή μετάβαση προς μια οικονομία μηδενικού αποτυπώματος άνθρακα. Επομένως, οι αναβαθμίσεις των κτιρίων δεν πρόκειται για μια θεμιτή επιλογή πολιτικής, αλλά έχουν αποκτήσει χαρακτήρα επιτακτικό.

Οπως τονίζεται, στο πρόσφατο παγκόσμιο φόρουμ για τα κτίρια και το κλίμα, που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι, 70 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, υπέγραψαν κοινή διακήρυξη («Declaration de Chaillot»). Σ’ αυτή λαμβάνονται δεσμεύσεις για την προώθηση δράσεων για την απαλλαγή από τον άνθρακα στα κτίρια.

Μεταξύ άλλων συμφωνήθηκε να προωθηθεί η παραγωγή, η ανάπτυξη και η χρήση οικονομικά προσιτών δομικών υλικών, χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και βιώσιμης προέλευσης.

Παράλληλα κατέστη σαφές ότι είναι απαραίτητη η εξασφάλιση επαρκούς χρηματοδότησης για την υλοποίηση του στόχου της απανθρακοποίησης.

 Σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ για τις συνθήκες διαβίωσης των νοικοκυριών, που πραγματοποιήθηκε το 2023, προκύπτει ότι το 88% του συνολικού πληθυσμού της χώρας δεν έχει πραγματοποιήσει καμία βελτίωση στην κατοικία που μένει μόνιμα τα τελευταία πέντε χρόνια.

Ενα ακόμη σημαντικό συμπέρασμα είναι ότι ακόμη και σήμερα, σχεδόν 1 στα 2 νοικοκυριά, ή το 47,1% του πληθυσμού, δηλώνει ότι χρησιμοποιεί ως κύρια πηγή θέρμανσης το πετρέλαιο.

Ενα πρόσθετο 21,1% χρησιμοποιεί αποκλειστικά καυσόξυλα, ενώ 20,6% επιλέγει την ηλεκτρική ενέργεια, χρησιμοποιώντας ηλεκτρικές συσκευές, όπως θερμαντικά πάνελ, θερμάστρες και κλιματιστικά. Την ίδια στιγμή, το ποσοστό του πληθυσμού που χρησιμοποιεί φυσικό αέριο είναι 17,3%.

Επομένως, οι κυβερνήσεις κάνουν σαφές ότι θα πρέπει να σχεδιαστούν και να εφαρμοστούν πολιτικές, που να ωθήσουν όλο και περισσότερους προς την ενεργειακή αναβάθμιση των ακινήτων τους.

Υπενθυμίζεται ότι οι στόχοι του Fit for 55 προβλέπουν τη μείωση εκπομπών ρύπων των αερίων του θερμοκηπίου κατά 55% έως το 2030 (σε σχέση με το 1990).

Στο πλαίσιο αυτό, πρόσφατα πραγματοποιήθηκε στο αναβαθμισμένο διοικητικό μέγαρο του ΟΤΕ το 1ο Φόρουμ για τη Βιωσιμότητα των Κτιρίων και του Αστικού Τοπίου από το RICS (Royal Institution of Chartered Surveyors), με τη συμμετοχή και του ελληνικού τμήματος RICS Greece Sustainability Working Group.

Με βάση τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, τα κτίρια θα έχουν κεντρικό ρόλο στην επίτευξη των στόχων του Fit for 55, καθώς υπολογίζεται ότι θα πρέπει να ανακαινιστούν περίπου 35 εκατ. κτίρια σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Το νούμερο αυτό προκύπτει αν ληφθεί υπόψη ότι το 83% των κτιρίων στην Ευρώπη έχει κατασκευαστεί πριν από το 2000 κι ότι το 85% των υφιστάμενων κτιρίων σήμερα θα συνεχίσει να υπάρχει και το 2050. Υπενθυμίζεται ότι τα κτίρια και ο οικοδομικός κλάδος ευθύνονται για το 37% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και το 21% των συνολικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Πάντως, η νέα κοινοτική οδηγία για τις ενεργειακές αναβαθμίσεις κτιρίων έχει άρει τον χαρακτήρα της υποχρεωτικότητας που είχαν προηγούμενες εκδοχές της με πολλούς να αναφέρουν ότι έγινε λόγω επικείμενων ευρωεκλογών θα επανέλθει σε δεύτερο χρόνο.

Αρχικά η οδηγία ανέφερε ότι θα απαγορεύεται η πώληση ή ενοικίαση κατοικιών που βρίσκονταν στη χαμηλότερη κατηγορία του ενεργειακού πιστοποιητικού, εφόσον αυτές δεν είχαν αναβαθμιστεί κατά τουλάχιστον δύο κατηγορίες, έως το τέλος του 2030.

Αντίστοιχα, το ίδιο θα ίσχυε διαδοχικά ανά διετία και για τις υψηλότερες κατηγορίες του πιστοποιητικού. Ετσι, π.χ. τα ακίνητα που είναι στην αμέσως επόμενη κατηγορία (Ζ), θα έπρεπε να βρεθούν στην κατηγορία Δ έως το τέλος του 2032.

Η συγκεκριμένη απόφαση είχε δημιουργήσει πολλές αντιδράσεις από πολλές χώρες-μέλη, που θεωρούσαν ότι θα δημιουργούνταν σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία της αγοράς ακινήτων, πέραν ασφαλώς του μεγάλου οικονομικού βάρους που θα έπρεπε να αναλάβουν οι ιδιοκτήτες, ακόμη και με τις επιδοτήσεις που θα διοχετεύονταν για τον σκοπό αυτό τα επόμενα χρόνια.

ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΚΙΣ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΦΟΡΟΥΣ

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ