Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Πορτογαλία: «Πάρτι δισεκατομμυρίων» με την «ενεργειακή μετάβαση»- Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα μετά την υπόθεση διαφθοράς

Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα, υπέβαλε την παραίτηση του μετά την έφοδο της αστυνομίας στο σπίτι του, στο πλαίσιο έρευνας για διαφθορά που αφορά διασπάθιση κονδυλίων για την ενεργειακή μετάβαση ή αλλιώς “πράσινη ενέργεια”.

Ο Κόστα, προερχόμενος από το Σοσιαλιστικό Κόμμα, ήταν πρωθυπουργός της Πορτογαλίας από το 2015.

Οι αστυνομικές έρευνες στην κατοικία του πρωθυπουργού της Πορτογαλίας και στα υπουργεία Περιβάλλοντος και Υποδομών συνεχίζονται, σύμφωνα με το Politico.

Εκτός από τον προσωπάρχη, η αστυνομία συνέλαβε επίσης τον προσωπικό σύμβουλο του Κόστα, Ντιόγκο Λακέρδα, που θεωρείται ένα από τα πλέον έμπιστα πρόσωπά του και τον σοσιαλιστή δήμαρχο της Sines Νούνο Μασκαρένιας. Ύποπτος για την υπόθεση θεωρείται και ο υπουργός Υποδομών Ζοάο Γκαλάμπα.

Ο Ντιόγκο Λακέρδα, που συνελήφθη, έχει στοιχηματίσει πολλά, σύμφωνα με το Politico, σε ένα σύστημα παραγωγής πράσινου υδρογόνου στο λιμάνι της Sines, που είναι το μεγαλύτερο τεχνητό λιμάνι στην Πορτογαλία, ένα έργο που χρηματοδοτείται με δισεκατομμύρια ευρώ από την ΕΕ.

Οι υποθέσεις που ερευνά η αστυνομία

Οι επιχειρήσεις της αστυνομίας γίνονται στο πλαίσιο μιας έρευνας για υποψίες αθέμιτης επιρροής και διαφθοράς σε συμβόλαια που συνδέονται με το πράσινο υδρογόνο και με την εξόρυξη λιθίου, ενός μετάλλου που χρησιμοποιείται για την κατασκευή μπαταριών και είναι ουσιώδους σημασίας για την ενεργειακή μετάβαση.

Οι έρευνες, στις οποίες παίρνουν μέρος περίπου 140 αστυνομικοί, αφορούν επίσης το υπουργείο Περιβάλλοντος και Υποδομών, σύμφωνα με την εφημερίδα Publico.

Ο Κόστα, προερχόμενος από το Σοσιαλιστικό Κόμμα, ήταν πρωθυπουργός της Πορτογαλίας από το 2015.

Πηγή

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Πηγή url: www.e-synews.gr

Διαδώστε αυτή τη σελίδα

Ε.ΣΥ. ΔΗΛΩΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Ε.ΣΥ. ΔΗΛΩΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ