Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά
Κίνα:«Το Ισραήλ παραβίασε τον διεθνή νόμο επιτιθέμενο στο ιρανικό προξενείο. Το Ιράν είχε το νόμιμο δικαίωμα να απαντήσει»
Κίνα:«Το Ισραήλ παραβίασε τον διεθνή νόμο επιτιθέμενο στο ιρανικό προξενείο. Το Ιράν είχε το νόμιμο δικαίωμα να απαντήσει»

Κίνα:«Το Ισραήλ παραβίασε τον διεθνή νόμο επιτιθέμενο στο ιρανικό προξενείο. Το Ιράν είχε το νόμιμο δικαίωμα να απαντήσει»

Ολόκληρη η σφοδρή κατά του Ισραήλ δήλωση του Κινέζου αντιπροσώπου στον διεθνή οργανισμό

Η Κίνα έλαβε ξεκάθαρη θέση υπέρ του Ιράν στην σύγκρουση με το Ισραήλ και χαρακτήρισε «δικαίωμα του Ιράν να απαντήσει στην επίθεση του Ισραήλ στο προξενείο του στην Δαμασκό».

Πρόκειται για εντυπωσιακή εξέλιξη, αν και αναμενόμενη για τους γνωρίζοντες: Το Ιράν είναι ο κορυφαίος προμηθευτής πετρελαίου της Κίνας και αυτό συνέβη και όταν οι Δυτικοί προσπάθησαν να «στραγγαλίσουν» τις κινεζικές αγορές πετρελαίου.

Στην ανακοίνωσή τους στα Ηνωμένα Έθνη, όπου είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, η Κίνα χρησιμοποιεί βαριές εκφράσεις για το Ισραήλ αναφέροντας ότι «Το Ισραήλ παραβίασε τον διεθνή νόμο επιτιθέμενο στο ιρανικό προξενείο. Το Ιράν είχε το νόμιμο δικαίωμα να απαντήσει» ήταν η δήλωση του εκπροσώπου της Κίνας στον ΟΗΕ.

ARVE

Πριν από δύο μήνες ο πρόεδρος της Κίνας Σι Ζινπίνγκ συναντήθηκε με τον ο Ιρανό πρόεδρο Εμπραχίμ Ραΐσι  στο Πεκίνο και δήλωσε χαρακτηριστικά ότι: «Η Κίνα υποστηρίζει το Ιράν στη διασφάλιση της εθνικής του κυριαρχίας» και «Αντιστέκεται στη μονομερή συμπεριφορά και τον εκφοβισμό».

Aπαντώντας στην κινεζική ανακοίνωση ο εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων δήλωσε ότι «τα θύματα της επίθεσης της 1ης Απριλίου στο προξενικό τμήμα της ιρανικής πρεσβείας στη Δαμασκό ήταν τρομοκράτες που δρούσαν κατά του Ισραήλ». 

«Πρόκειται για πρόσωπα που εμπλέκονταν σε τρομοκρατικές ενέργειες εναντίον του κράτους του Ισραήλ», είπε ο υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι σε συνέντευξη Τύπου.

«Μεταξύ αυτών των τρομοκρατών ήταν μέλη της Χεζμπολάχ και Ιρανοί συνεργάτες. Δεν υπήρχε ούτε ένας διπλωμάτης, εξ όσων γνωρίζω. Δεν γνωρίζω ούτε για έναν άμαχο που να σκοτώθηκε σε αυτήν την επίθεση», συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος των IDF στο πρώτο επίσημο σχόλιο από την πλευρά του ισραηλινού Επιτελείου σχετικά με το πλήγμα στη Δαμασκό που προκάλεσε τα ιρανικά αντίποινα.

Τι μπορεί να σημαίνει η πλήρης κάλυψη του Ιράν για τον βομβαρδισμό του Ισραήλ από την Κίνα: Πολλά. Κατ’αρχήν ότι η Τεχεράνη όχι απλώς δεν είναι απομονωμένη, αλλά με την Ρωσία και την Κίνα κυρίως και δευτερευόντως με την Ινδία, αλλά και την λοιπή ομάδα των BRICS κοντά της, έχει το απαραίτητο «στρατηγικό βάθος» για να αντιμετωπίσει το Ισραήλ…

Σήμερα η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Μ.Ζαχάροβα απάντησε στον Ισραηλινό πρεσβευτή στην Μόσχα που ζήτησε από την ρωσική κυβέρνηση να καταδικάσει τον βομβαρδισμό του Ισραήλ από το Ιράν ότι: «Το Ισραήλ δεν καταδίκασε τον βομβαρδισμό του ρωσικού εδάφους από το ουκρανικό καθεστώς»!