Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Α/ΓΕΑ: Έχουμε προβλήματα διαθεσιμοτήτων σε μαχητικά που δεν περιμέναμε – Δεν υποστηρίζονται από τις εταιρείες τους

Α/ΓΕΑ: Έχουμε προβλήματα διαθεσιμοτήτων σε μαχητικά που δεν περιμέναμε – Δεν υποστηρίζονται από τις εταιρείες τους
Α/ΓΕΑ: Έχουμε προβλήματα διαθεσιμοτήτων σε μαχητικά που δεν περιμέναμε – Δεν υποστηρίζονται από τις εταιρείες τους

Άρχισαν τα όργανά

«Τα F-35 τo 2028 θα παραδοθούν στην ΠΑ αλλά θα μείνουν στις ΗΠΑ» ?????

Σε δηλώσεις που προκαλούν σειρά ερωτημάτων προχώρησε ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Δημοσθένης Γρηγοριάδης κατά την διάρκεια δηλώσεών του από την 117ΠΜ στην Ανδραβίδα όπου παραβρέθηκε στο πλαίσιο της άσκησης “Ηνίοχος”.

Ο Αρχηγός ΓΕΑ αναφέρθηκε σε “τύπους αεροσκαφών”, χωρίς να τους κατονομάζει, λέγοντας πως “αναμέναμε μεγαλύτερες διαθεσιμότητες, αλλά αυτές δεν υπάρχουν”.

 

ARVE

Είπε πιο συγκεκριμένα ο Α/΄ΓΕΑ:

«Έχουμε θέματα σε συγκεκριμένους τύπους αεροσκαφών, στα οποία περιμέναμε να έχουμε μεγαλύτερη διαθεσιμότητα, αλλά δεν υποστηρίζονται από τις κατασκευάστριες εταιρείες τους».

Ποιους τύπους εννοούσε ο Α/ΓΕΑ: Με τη λέξη “αναμέναμε” προφανώς εννοούσε νέο τύπο, καθώς δεν θα μπορούσε να πει αναμέναμε για ένα τύπο που υπάρχει στο δυναμικό της ΠΑ εδώ και χρόνια.

Έτσι γενική πεποίθηση είναι πως ο Α/ΓΕΑ εννοούσε τα γαλλικά μαχητικά Rafale από τα οποία, όπως είπε “ανέμενε” μεγαλύτερες διαθεσιμότητες, ως καινούργια, αλλά δεν υποστηρίζονται, όπως θα έπρεπε από τις εταιρείες τους.

Πιθανώς να εννοούσε και τα Mirage 2000-5 αλλά αυτό είναι ένα χρονίζον πρόβλημα το οποίο είναι γνωστό.

Η διαθεσιμότητες των 18 Rafale που έχει παραλάβει η ΠΑ έως σήμερα, αναμένοντας ακόμη την παράδοση άλλων 6 για να ολοκληρωθεί η παραγγελία των 24 μαχητικών, είναι ένα αρκετά σοβαρό ζήτημα καθώς από αυτά τα 12 (10 μονοθέσια και 2 διθέσια) είναι μεταχειρισμένα και μόνο τα υπόλοιπα 6 (από τα 18) είναι νέας κατασκευής.

Αυτό σημαίνει ότι ίσως υπάρχει θέμα με τα μεταχειρισμένα Rafale και την κατάσταση που τα έδωσαν οι Γάλλοι, χωρίς να υπάρχει η απαραίτητα υποστήριξη.

Παράλληλα ο Αρχηγός ΓΕΑ έκανε δηλώσεις και για το F-35, εμφανιζόμενος σίγουρος ότι αυτά θα παραδοθούν στην ΠΑ το 2028 στις ΗΠΑ, χωρίς να αναφέρει ότι θα έρθουν στην Ελλάδα δύο χρόνια αργότερα δηλαδή το 2030, βάσει πάγιας διαδικασίας που ακολουθούν οι ΗΠΑ.

Παράλληλα ανέφερε ότι τα F-4E θα αποσυρθούν όταν ξεκινήσουν τα έργα στην 1117ΠΜ.

Είπε ο Α/΄ΓΕΑ:

«Η παραλαβή των F-35 θα γίνει το 2028 στις ΗΠΑ. Εκεί θα εκπαιδευτούν περί τους 16 Ιπταμένους, εκ των οποίων οι 6 θα είναι εκπαιδευτές.

Θέλουμε να είναι όλα έτοιμα πριν έρθουν τα αεροσκάφη. Το αεροδρόμιο πρέπει να γίνει καινούργιο, με καινούργιους διαδρόμους, εγκαταστάσεις με βάση αυτά που προβλέπονται σε θέματα ασφαλείας, διαμονής προσωπικού και πολλά άλλα. Ανάλογα με την ημερομηνία έναρξης των έργων, τα F-4 θα αποσυρθούν.

Από άποψη οπλισμού, θα έχουν ό,τι καλύτερο υπάρχει. Σίγουρα θα παίρνει METEOR».

σ.σ. ΑΝ ΠΡΟΣΘΕΣΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟ ΟΤΙ Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΘΕΛΕΙ Η ΘΑ ΣΤΕΙΛΕΙ F16 ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ Η ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΜΕΝΕΙ ΜΕ ΜΕΓΑΛΑ ΚΕΝΑ ΣΤΗΝ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ , ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΗ ΑΠΟΒΑΣΗ ΤΟΥΡΚΩΝ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΚΡΗΤΗ, ΠΟΥ ΠΙΘΑΝΟΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΤΑΝ ΟΙ ΠΡΟΔΟΤΙΚΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΑΦΟΠΛΙΣΕΙ ΣΤΟΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΒΑΘΜΟ ΩΣΤΕ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΤΙΣ ΛΙΓΟΤΕΡΕΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΚΑΙ ΣΙΓΟΥΡΗ ΤΗΝ ΝΙΚΗ ΤΟΥΣ, ΠΟΥ ΠΑΝΤΑ ΜΕ ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΚΑΙ ΕΚ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΜΑΣ ΝΙΚΟΥΣΑΝ

Ο Αμερικανοί επιμένουν με δημοσίευμα του Newsweek, ότι η Ελλάδα σχεδιάζει να στείλει 32 μαχητικά αεροσκάφη F-16 Block-30 στην Ουκρανία.

Δημοσίευμα το οποίο διέψευσε αργότερα το ελληνικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας.