Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Σερβία:Ετοιμάζεται για πόλεμο-Ανησυχητικές δηλώσεις του Σέρβου προέδρου

 

Σερβία:Ετοιμάζεται για πόλεμο-Ανησυχητικές δηλώσεις του Σέρβου προέδρου.

Ανησυχητικές οι δηλώσεις του Σέρβου προέδρου Αλεξάντερ Βούτσιτς και υπονοούν πως ίσως σύντομα ξεσπάσει πόλεμος με το Κόσοβο.

Αναζωπύρωση της κατάστασης φαίνεται πως έχουμε στα Βαλκάνια με επίκεντρο την Σερβία, ο πρόεδρος της οποίας προέβη σε ανησυχητικές αλλά παράλληλα μυστήριες δηλώσεις.

Ο επικεφαλής του Βελιγραδίου δεν αποκάλυψε ποιος εξαπέλυσε αυτές τις απειλές ωστόσο πρόσθεσε πως «τις επόμενες ημέρες θα ενημερώσω τον λαό της Σερβίας για όλες τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουμε. Θα είναι δύσκολες, πιο δύσκολες από ποτέ», φυσικά ανησυχώντας όλη την χώρα.

Και ο Βούτσιτς έκλεισε με μία συμβολική και χαρακτηριστική φράση: «η Σερβία θα πολεμήσει. Η Σερβία θα νικήσει», εμψυχώνοντας έτσι τον κόσμο για μία άγνωστη όμως απειλή.

Ο Σέρβος ηγέτης Αλεξάντερ Βούτσιτς δήλωσε συγκεκριμένα πριν λίγο πως «αυτήν την στιγμή δεν είναι εύκολο για εμένα να σας μεταδώσω τα νέα που έχουμε λάβει τις τελευταίες 48 ώρες. Απείλησαν ξεκάθαρα τα ζωτικής σημασίας εθνικά συμφέροντα της Σερβίας και της Σερβικής Δημοκρατίας».




ARVE

Αν και δεν γνωρίζουμε τις ακριβείς απειλές που δέχθηκε ο πρόεδρος της Σερβίας, είναι σχεδόν βέβαιο πως έχουμε να κάνουμε με την αντιπαράθεση μεταξύ της Σερβίας και του Κοσόβου, ένα Κόσοβο το οποίο υποστηρίζεται σθεναρά από το ΝΑΤΟ και την Ευρώπη.

Ο Βούτσιτς πρόσφατα είχε εξαπολύσει και αυτός απειλές κατά του Κοσόβου, ενώ παράλληλα είχε δώσει τελεσίγραφο στην διεθνή κοινότητα κλιμακώνοντας απότομα την ένταση στα δυτικά Βαλκάνια για άλλη μία φορά.

Γενικά την τελευταία περίοδο ο Βούτσιτς έχει εντείνει την ρητορική του κατά της Δύσης, ενώ σχετικά πρόσφατα παρατηρήθηκε η μεταφορά σερβικών στρατιωτικών δυνάμεων στα σύνορα με το Κόσοβο. Ο Βούτσιτς ξεκίνησε επίσης διπλωματικό διάλογο με την Ρωσία, έναν σταθερό σύμμαχο του Βουκουρεστίου.

Σε μία πρόσφατη συνάντησή του με παιδιά σερβικής εθνικότητας που ζούνε στο Κόσοβο ο Βούτσιτς έδωσε τελεσίγραφο στις ξένες χώρες να ταχθούν είτε με το πλευρό της Σερβίας είτε με το πλευρό του Κοσόβου, υπονοώντας με αυτόν τον τρόπο πως κάτι σημαντικό θα λάβει χώρα στο εγγύς μέλλoν μεταξύ των δύο κρατών.

Αν και διεθνείς αναλυτές πιστεύουν πως είναι σχεδόν απίθανη μία σερβική εισβολή στο Κόσοβο, θεωρούν αρκετά πιθανό ο Βούτσιτς να ξεκινήσει έναν υβριδικό πόλεμο κατά του Κοσόβου. Δεν αποκλείουν επίσης το ενδεχόμενο να λάβουν χώρα τρομοκρατικές επιθέσεις από Σέρβους στο Κοσσυφοπέδιο, στις οποίες ίσως συμμετάσχει μυστικά η σερβική κυβέρνηση.

 

Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Πηγή url: www.e-synews.gr

Διαδώστε αυτή τη σελίδα

Ε.ΣΥ. ΔΗΛΩΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Ε.ΣΥ. ΔΗΛΩΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ