Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Eurostat: Η Ελλάδα δεύτερη φτωχότερη χώρα της Ε.Ε. μετά την Βουλγαρία

Η Ελλάδα είναι η δεύτερη φτωχότερη χώρα μετά την Βουλγαρία στον τομέα της αγοραστικής δύναμης και στο ακαθάριστο εθνικό προϊόν (ΑΕΠ). Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη 26 Μαρτίου , η Ελλάδα είναι δεύτερη από το τέλος της λίστας με ΑΕΠ στο 33% όταν ο μέσος όρος στην Ε.Ε. είναι στο 64%.

Η Βουλγαρία βρίσκεται στο τέλος με το χαμηλότερο καταγεγγραμένο ΑΕΠ στο 36% , κάτω από τον μέσο όρο ακολουθούμενη από την Ελλάδα και την Λετονία.

Το 2023 το κατά κεφαλήν ακαθάριστο εγχώριο προϊόν εκφρασμένο σε πρότυπα αγοραστικής δύναμης κυμάνθηκε στο 64% με 240% στο Λουξεμβούργο σύμφωνα με την Eurostat.

Το 2023 καταγράφηκαν σημαντικές διαφορές στον ΑΕΠ μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το Λουξεμβούργο και η Ιρλανδία είχαν τα υψηλότερα επίπεδα , 140% και 112% αντίστοιχα πάνω από τον μέσο όρο και πολύ μπροστά από την Ολλανδία με +30%, την Δανία με +28% και την Αυστρία με +23%.

Στην Ελλάδα κερδίζουμε λιγότερα από το 2009 , δηλαδή σαν 5 χρόνια πίσω και η εξαθλίωση συνεχίζεται παρά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού και του Υπουργού οικονομικών που ζητωκραυγάζουν πως η Ελλάδα σπάει όλα τα ρεκόρ στην ανάπτυξη της οικονομίας.

Είμαστε κατά τα 2/3 κάτω από τον μέσο όρο της Ε.Ε στις τιμές των τροφίμων και σε άλλα βασικά είδη καθώς και στις υπηρεσίες, αγοραπωλησίες – ενοικιάσεις ακινήτων ενώ όλα αυτά κάνουν μαρτύριο την ζωή του Έλληνα.

Τα αίτια είναι γνωστά. Σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες από το 2010 ως το 2023 οι μισθοί αυξάνονταν συνεχώς, όμως στην Ελλάδα μειώνονταν σε μία προσπάθεια εξάλειψης των ελλειμάτων μέσω εσωτερικής υποτίμησης. Έτσι μας ξεπέρασαν χώρες όπως η Πολωνία, Ρουμανία, Ουγγαρία όπου επί σειρά δεκαετιών θεωρούνταν φτωχότερες από την Ελλάδα.

Οι επενδύσεις στον τουρισμό και στις αγορές ακινήτων δεν επαρκούν. Απαιτούνται παραγωγικές επενδύσεις, αυξήσεις στον μέσο μισθό, καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας και εξαγωγές.

Πηγή Μετάφραση Δήμος Δημαρέσης

Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Πηγή url: www.e-synews.gr

Διαδώστε αυτή τη σελίδα

Ε.ΣΥ. ΔΗΛΩΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Ε.ΣΥ. ΔΗΛΩΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ