Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Δημοφιλή τα μετρητά στην Ελβετία ενώ στην Ελλάδα είδος προς εξαφάνιση

Και όμως, στην Ελβετία, στη χώρα των τραπεζών, τα μετρητά παραμένουν δημοφιλής τρόπος πληρωμής.

Η Ελβετία εξακολουθεί να είναι ερωτευμένη με τα χαρτονομίσματα και τα κέρματα, σύμφωνα με έρευνα της κεντρικής τράπεζας που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, παρά την ανάπτυξη των εφαρμογών πληρωμών μέσω κινητών τηλεφώνων και των προβλέψεων για μια κοινωνία χωρίς μετρητά.

Τα μετρητά παραμένουν το πιο ευρέως αποδεκτό μέσο πληρωμής για επιχειρήσεις που συναλλάσσονται απευθείας με πελάτες, όπως τα εμπορικά καταστήματα και τα εστιατόρια, και οι πληρωμές μέσω εφαρμογών όπως η Google Pay, έπονται.

Περίπου το 92% των εταιριών που έχουν επιχειρήσεις οι οποίες συναλλάσσονται απευθείας με πελάτες στην Ελβετία, δέχονται μετρητά, ενώ ‘μόνο’ το 59% δέχεται πληρωμή μέσω εφαρμογών, σύμφωνα με την έρευνα.

Ωστόσο οι εφαρμογές σε κινητά γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς, με το επίπεδο αποδοχής τους να έχει αυξηθεί από το 41% που ήταν το 2021, και είναι τώρα περισσότεροι αποδεκτές από τις πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες στην Ελβετία.

Η διαθεσιμότητα και αποδοχή χρημάτων σε φυσική μορφή έχει γίνει πολιτικό θέμα στην Ελβετία, όπου τα χαρτονομίσματα είναι παραδοσιακά πολύ δημοφιλή ακόμα και για μεγάλες αγορές όπως αυτοκινήτων.

Διατυπώνονται ανησυχίες για περιθωριοποίηση νεώτερων και μεγαλύτερων σε ηλικία ανθρώπων που δεν έχουν πρόσβαση σε εφαρμογές πληρωμών ή κάρτες, την ώρα που ο αριθμός των καταστημάτων των τραπεζών και των ΑΤΜ μειώνεται.

Δύο δημοψηφίσματα για το θέμα της αποδοχής μετρητών με βάση την ελβετική παράδοση της άμεσης δημοκρατίας βρίσκονται αυτή την ώρα σε διάφορα στάδια έχοντας συγκεντρώσει μέχρι σήμερα σχεδόν 200.000 υπογραφές.

Πηγή

Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Πηγή url: www.e-synews.gr

Διαδώστε αυτή τη σελίδα

Ε.ΣΥ. ΔΗΛΩΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Ε.ΣΥ. ΔΗΛΩΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ