Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά
Εικόνες αποκάλυψης:Το «Μάτι» της Χιλής
Εικόνες αποκάλυψης:Το «Μάτι» της Χιλής

Εικόνες αποκάλυψης:Το «Μάτι» της Χιλής(βίντεο)

122 νεκρούς έχουν αφήσει πίσω τους οι καταστροφικές πυρκαγιές που σαρώνουν την Χιλή από την Παρασκευή, σύμφωνα με την χιλιανή ιατροδικαστική υπηρεσία (SML).

Όλα τα θύματα καταγράφηκαν στην επαρχία Βαλπαραΐσο, σύμφωνα με την υπηρεσία, η οποία διευκρίνισε ότι μέχρι στιγμής έχουν ταυτοποιηθεί μόνο 32 πτώματα.

Προηγούμενος προσωρινός απολογισμός που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η SML έκανε λόγο για 112 νεκρούς.

Φωτογραφίες και βίντεο που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου αποκάλυψαν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου το μέγεθος της καταστροφής που προκάλεσαν σε πολλές κοινότητες οι φλόγες.

Φωτογραφίες από αέρος δείχνουν πολλά σπίτια που έγιναν στάχτη και καμένα αυτοκίνητα, στα οποία έμεινε μόνο ο σκελετός.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 161 ενεργές πυρκαγιές που καίνε σε ολόκληρη τη χώρα, δήλωσε η Εθνική Υπηρεσία Πρόληψης και Αντιμετώπισης Καταστροφών της Χιλής (SENAPRED).




ARVE

Ο διευθυντής της SENAPRED, Álvaro Hormazábal, δήλωσε στο CNN που συνεργάζεται με το CNN Chile ότι οι πυροσβέστες έχουν ελέγξει 102 από αυτές τις πυρκαγιές, αλλά εξακολουθούν να δίνουν μάχη με άλλες 40. Δεκαεννέα πυρκαγιές βρίσκονται επί του παρόντος υπό παρακολούθηση, πρόσθεσε ο Hormazábal.

Σε τηλεοπτική του δήλωση ο πρόεδρος της Χιλής, Γκαμπριέλ Μπόριτς, ανέφερε ότι το υπουργείο Άμυνας θα αναπτύξει περισσότερες στρατιωτικές μονάδες στις πληγείσες περιοχές, με την διάθεση όλων των απαραίτητων πόρων. Μάλιστα, κήρυξε την Δευτέρα και την Τρίτη, ως ημέρες εθνικού πένθους για τα θύματα της πυρκαγιάς.

Ελικόπτερα πέταξαν τόνους νερού για να κατασβήσουν τις δασικές πυρκαγιές που εξακολουθούν και μαίνονται σήμερα στην κεντρική Χιλή, την ώρα που πυροσβέστες περιγράφουν στο Reuters πώς ανασύρουν πτώματα θαμμένα στα συντρίμμια των κτιρίων, τρεις ημέρες αφότου ξεκίνησαν οι πυρκαγιές.

Οι δασικές πυρκαγιές γιγαντώθηκαν την Παρασκευή και εξαπλώθηκαν σε κατοικημένες περιοχές στις παράκτιες πόλεις Βαλπαραΐσο και Βίνια Ντελ Μαρ, με τις φλόγες να καταπίνουν σπίτια σε διάστημα λεπτών.

«Είναι σαν μια εμπόλεμη ζώνη, σαν να εξερράγη βόμβα», δήλωσε η 63χρονη Ζακλίν Ατενάς, η οποία εγκατέλειψε το σπίτι της στο Βίγια Ιντεπεντένσια την Παρασκευή και επέστρεψε σήμερα για να αντικρίσει τα αποκαΐδια, κρατώντας μια μικρή ροζ τσάντα, το μοναδικό πράγμα που κατάφερε να σώσει.

«Έκαιγε σαν κάποιος να έριχνε βενζίνη στα σπίτια. Δεν καταλαβαίνω τι συνέβη… Έπνεαν θυελλώδεις άνεμοι, πολύς αέρας και μεγάλες μπάλες φωτιάς εκσφενδονίζονταν».

«Οι σπίθες εκτινάσσονταν και ο άνεμος φυσούσε σαν να ήταν τυφώνας», είπε η Κρέσπο. Εκείνη άρχισε να ρίχνει νερό στη στέγη του σπιτιού της όταν είδε τις φλόγες να εισβάλουν, όμως ήταν πολύ αργά.

Έφυγε χωρίς να πάρει τίποτα μαζί της, μόνο τα ρούχα που φορούσε. Πολλοί από τους γείτονές της σκοτώθηκαν. Η γάτα και ο σκύλος της κάηκαν.

«Όταν ο γιος μου ήρθε την Κυριακή, υπήρχαν πτώματα παντού», είπε η Κρέσπο. «Υπήρχαν τόσοι πολλοί νεκροί».

 

Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Πηγή url: www.e-synews.gr

Διαδώστε αυτή τη σελίδα

Ε.ΣΥ. ΔΗΛΩΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Ε.ΣΥ. ΔΗΛΩΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ