Χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά
Το μεγάλο κόλπο με τα απογευματινά ιατρεία
Το μεγάλο κόλπο με τα απογευματινά ιατρεία

Το μεγάλο κόλπο με τα απογευματινά ιατρεία: Θα πληρώνουν νοσήλια οι ασφαλισμένοι(βίντεο)

ΤΟ ΚΟΛΠΟ με τα απογευματινά ιατρεία, το οποίο προωθεί ο Άδωνις Γεωργιάδης, έχει στόχο να καλύψει την πλήρη κατάρρευση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

ARVE

 

Όταν τα νοσοκομεία δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους κατά την κανονική διάρκεια του ωραρίου εξαιτίας της έλλειψης γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού, πώς είναι δυνατόν να επεκτείνεται η λειτουργία τους και το απόγευμα;

Γιατροί και νοσηλευτές έχουν προειδοποιήσει ότι όλο αυτό το πρότζεκτ θα καταλήξει σε φιάσκο αλλά ο αρμόδιος υπουργός Υγείας επιμένει να πειραματίζεται αδιαφορώντας για τον κόσμο. Με τα απογευματινά ιατρεία καλούνται οι ασφαλισμένοι να πληρώνουν για τις ιατρικές υπηρεσίες. Με δεδομένο ότι θα κάνουν μήνες για να πάρουν σειρά για μια επέμβαση στην κανονική διάρκεια λειτουργίας των νοσοκομείων, αναγκαστικά θα επιλέξουν τα απογευματινά ιατρεία και βεβαίως θα πληρώσουν για τις υπηρεσίες όπως γίνεται στα ιδιωτικά.

Στην ουσία καταργείται η δωρεάν περίθαλψη των ασφαλισμένων. Εξάλλου και ο αρμόδιος φορέας, ο ΕΟΠΥΥ, χρωστάει δισεκατομμύρια στα νοσοκομεία, που βρίσκονται σε κατάσταση πλήρους διάλυσης.

Το Υπουργείο Υγείας φιλοδοξεί να καλύψει ένα μέρος από το παθητικό των νοσοκομείων με τις εισπράξεις των απογευματινών ιατρείων. Προφανώς η κυβέρνηση έχει εγκαταλείψει στην τύχη του το Εθνικό Σύστημα Υγείας, μετατρέποντας τα κρατικά νοσοκομεία σε ιδιωτικά.

ARVE

 

Οι αντιδράσεις του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού δεν φαίνεται ότι πτοούν τον Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος έχει αποφασίσει από τον επόμενο μήνα να αρχίσει το πείραμα. Χαρακτηριστική της κατάστασης που διαμορφώνεται στο ΕΣΥ με την καθιέρωση των απογευματινών ιατρείων είναι η εκτίμηση που διατυπώνει ο νευροχειρουργός και Γενικός Γραμματέας της ΟΕΝΓΕ Παναγιώτης Παπανικολάου.

ARVE

 

Στόχος της κυβέρνησης Μητσοτάκη δεν μπορεί να είναι άλλος από τη χρηματοδότηση των δημόσιων νοσοκομείων σχεδόν αποκλειστικά από τους πολίτες, μιας κι ο υπερχρεωμένος με δισ. ευρώ Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) δεν δύνανται ν’ ανταποκριθεί ούτε στις υφιστάμενες συνθήκες. Ενδεχομένως, όχι πάντα, αλλά οι αριθμοί αυτό μαρτυρούν – τουλάχιστον προς το παρόν.

Από τους πολίτες, λοιπόν, οι οποίοι έχουν πληρώσει ασφαλιστικές εισφορές και φόρους επί δεκαετίες. Και τώρα καλούνται να πληρώσουν για να έχουν καλύτερη μεταχείριση.

Χειρουργεία μόνο επί πληρωμή;

Ένα άλλο συμπέρασμα που μπορεί να βγάλει κανείς, σύμφωνα με τους ειδικούς, επίσης βασιζόμενος στα σημερινά δεδομένα, είναι πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη μοιάζει να επιδιώκει να γίνονται μόνο απογευματινά χειρουργεία.

Δηλαδή, να γίνονται χειρουργεία μόνο επί πληρωμή, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις του αρμόδιου υπουργού. Κι όλα αυτά στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας, στο διαρκώς βαλλόμενο ΕΣΥ τα τελευταία χρόνια. Πώς προκύπτει μια τέτοια υπόθεση; Από το γεγονός ότι τα νούμερα δεν βγαίνουν διαφορετικά, όπως επισημαίνει ο Δρ. Παπανικολάου. Το υγειονομικό προσωπικό δεν επαρκεί για κάτι τέτοιο, πουθενά.

Το κόστος:

Όσον αφορά στο κόστος; Ο γιατρός έδωσε ένα πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα το οποίο προκαλεί ίλιγγο, δη όταν μιλάμε γι’ ασθενείς που έχουν καταφύγει σε ένα δημόσιο νοσοκομείο, πολλάκις αναγκαστικά, επειδή δεν τους περισσεύουν καθόλου χρήματα. Όπως είπε ο Δρ. Παπανικολάου, για μια «απλή καθημερινή επέμβαση ρουτίνας» ο ασθενής θα κληθεί να πληρώσει 1.500 ευρώ.

Αλήθεια, πώς θα αισθάνεται ένας ασθενής που δεν θα μπορεί να το πράξει και ο διπλανός του θα μπορεί, σ’ ένα δημόσιο σύστημα τ’ οποίο δημιουργήθηκε ακριβώς για αυτό: για να μην υπάρχουν ανισότητες την υγεία. Άραγε, μια τέτοια συνθήκη θα εξαναγκάζει ή όχι τον ασθενή που δεν έχει χρήματα να πληρώσει το ποσό, ή την οικογένειά του, στην πάση θυσία εξεύρεση του απαιτούμενου ποσού;
Χάος ελλείψεων σε υγειονομικό προσωπικό επικρατεί σχεδόν σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία, όπως τονίζει ο γιατρός, ο οποίος δίνει δυο παραδείγματα μεγάλων δημόσιων νοσοκομείων της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης για να καταδείξει το μέγεθος του προβλήματος.

Άρνηση προσλήψεων παρά τα τεράστια κενά

ARVE

Ο Δρ. Παπανικολάου σημειώνει: «Πρώτον, λοιπόν, σε αυτό της Νίκαιας, την περασμένη Παρασκευή, οι αρμόδιοι επιτροπής χειρουργείου και ο διευθυντής ιατρικής υπηρεσίας -επειδή δεν μπορούσαν να κάνουν αλλιώς, αναγκαστικά δηλαδή- έκαναν νέα μείωση στις λειτουργούσες καθημερινά χειρουργικές αίθουσες.

Λειτουργούσαν έως τώρα οι επτά από τις δέκα, λόγω ελλείψεων νοσηλευτικού προσωπικού, και από δω και πέρα θα λειτουργούν οι έξι από τις δέκα, λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού.
Την ίδια στιγμή που υπάρχουν, όχι μόνο οι αιτήσεις συναδέλφων που θέλουν αν προσληφθούν ως μόνιμοι και δεν προσλαμβάνονται, αλλά υπάρχουν αιτήσεις στη Δεύτερη Υγειονομική Περιφέρεια νοσηλευτών που θέλουν να προσληφθούν έστω ως επικουρικοί και η κυβέρνηση αρνείται να διορίσει.
Στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης υπάρχει μεγάλη έλλειψη αναισθησιολόγων. Στο Παπανικολάου Θεσσαλονίκης, το ίδιο. Θυμίζω τη συνάδελφο που υπέστη αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο. Εφημερεύουν δέκα ως δώδεκα μέρες τον μήνα επί δεκατρείς ολόκληρους μήνες, λέει ο Δρ. Παπανικολάου.
Ρωτάω λοιπόν εγώ; Με ποιο προσωπικό θα γίνουν αυτά τα απογευματινά χειρουργεία που διαφημίζει ο κ. Γεωργιάδης; Προφανώς, έτσι όπως λειτουργούμε, θα γίνονται μόνο απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία και δεν θα γίνονται καθόλου πρωινά δωρεάν, διότι δεν μπορεί αντικειμενικά να γίνει αυτό το πράγμα.»

Πληρώνει μια ζωή για να ξαναπληρώσει

«Δεύτερον, οι διαρροές προς τους υγειονομικούς συντάκτες από την πολιτική ηγεσία την τωρινή [ΝΔ], είναι οι ίδιες που ήταν από την προπροηγούμενη πολιτική ηγεσία τον Απρίλιο του 2022 [ΝΔ], όταν είχε νομοθετηθεί αυτή η διάταξη. Δηλαδή ότι θα πληρώνει ο ασθενής από την τσέπη του νόμιμο κρατικό «φακελάκι» -διότι αυτό είναι, όσο και να το εξωραΐζουμε- το 30% του Κλειστού Ενοποιημένου Νοσηλίου (ΚΕΝ).» προσθέτει ο κ. Παπανικολάου και συμπληρώνει:

«Το 30% του Κλειστού Ενοποιημένου Νοσηλίου (ΚΕΝ) είναι πάρα πολλά λεφτά. Παράδειγμα, από τη δικιά μου ειδικότητα, για μια απλή καθημερινή επέμβαση ρουτίνας, για μια επέμβαση οσφυϊκής δισκοκήλης, το 30% του ΚΕΝ είναι 1.500 ευρώ. Χίλια πεντακόσια ευρώ να πληρώνει να πληρώνει ο ασθενής από την τσέπη του, ο οποίος στις περισσότερες περιπτώσεις είναι επί δεκαετίες ασφαλισμένος, πληρώνει επί δεκαετίες ασφαλιστικές εισφορές, και είναι πολύ σκληρά φορολογούμενος.»

Ποιος ΕΟΠΥΥ;

Τρίτον, εξηγεί ο κ. Παπανικολάου, «λέει η πολιτική ηγεσία: »Μα το 70% του ΚΕΝ θα το πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ». Μάλιστα… Ο ΕΟΠΥΥ σήμερα υποτίθεται ότι πληρώνει ολόκληρο το ΚΕΝ. Έλα, όμως, που δεν το πληρώνει! Διότι ο ΕΟΠΥΥ έχει τεράστια συσσωρευμένα χρέη προς τα νοσοκομεία για τα νοσήλια των ασφαλισμένων του, δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία δεν πληρώνονται ποτέ. Άρα, λοιπόν, τι μας λέει η πολιτική ηγεσία; Ότι οι ασφαλισμένοι που έχουν πληρώσει ασφαλιστικές εισφορές και φόρους θα χρηματοδοτούν τα νοσοκομεία από μόνοι τους για να πληρώνουν κρατικό φακελάκι; Αυτά μας λέει. Όλα αυτά είναι απαράδεκτα.»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ:Δεν έχει τελειωμό η ακρίβεια της κυβέρνησης Μητσοτάκη

 

Χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά

Πηγή url: www.e-synews.gr

 

 

Διαδώστε αυτή τη σελίδα

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά

Ε.ΣΥ. ΔΗΛΩΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ