Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Στουρνάρας: Tο 47% του ελληνικού χρυσού τηρείται εντός της χώρας, το υπόλοιπο μοιράζεται στο εξωτερικό

Το υπόλοιπο μοιράζεται μεταξύ ΗΠΑ, Βρετανίας και Ελβετίας

Η πρόσφατη άνοδος του πληθωρισμού διεθνώς, αποδίδεται όχι σε λάθη της οικονομικής πολιτικής ή σε αυξημένη ζήτηση, αλλά σε εξωγενείς κλυδωνισμούς, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία και η άνοδος της τιμής των καυσίμων, τόνισε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.

Όπως πρόσθεσε ο κ. Στουρνάρας, μιλώντα τη Δευτέρα στα εγκαίνια του ανακαινισμένου Κεντρικού Θησαυροφυλακίου της Τράπεζας της Ελλάδος, παρουσία της προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, «ήδη, εδώ και αρκετούς μήνες, έχει υπάρξει σημαντική αποκλιμάκωση του πληθωρισμού παγκοσμίως και, εντός του 2024, αναμένεται να ξεκινήσει και η μείωση των βασικών επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών».

Ο διοικητής της ΤτΕ, μιλώντας για τον ανακαινισμένο χώρο του Κεντρικού Θησαυροφυλακίου της τράπεζας, όπου φυλάσσονται τα αποθέματα χρυσού της χώρας, τόνισε ότι διαθέτει πλέον υπερσύγχρονα μέσα ταξινόμησης, απογραφής και ασφάλειας.

Κάνοντας μία ιστορική αναδρομή, σχετικά με τη φύλαξη του χρυσού, ο Γιάννης Στουρνάρας σημείωσε ότι μετά τη δεκαετία του 1930 η Τράπεζα φρόντισε όχι μόνο να αυξήσει το ποσοστό που τηρούσε σε ατόφιο χρυσάφι, ενώ πολλά από αυτά τηρούνταν στο εξωτερικό, για να μπορούν να αντιμετωπίσουν έκτακτες ανάγκες.

«Το ίδιο ισχύει και σήμερα: το 47% του χρυσού τηρείται στην Ελλάδα, με το υπόλοιπο να μοιράζεται μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών (29%), Βρετανίας (20%) και Ελβετίας (4%)» σημείωσε ο κεντρικός τραπεζίτης.

Πηγή

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Πηγή url: www.e-synews.gr

Διαδώστε αυτή τη σελίδα

Ε.ΣΥ. ΔΗΛΩΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Ε.ΣΥ. ΔΗΛΩΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ