Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Θεσσαλονίκη: Οι αέριοι ρύποι «χτυπούν κόκκινο» τις ώρες κυκλοφοριακής αιχμής

Το μποτιλιάρισμα των οχημάτων, αλλά και οι χαμηλές ταχύτητες σε διάφορες περιοχές της Θεσσαλονίκης το τελευταίο δίμηνο δεν δοκιμάζουν μόνο την υπομονή των οδηγών αλλά έχουν ήδη επιπτώσεις και στην ποιότητα του περιβάλλοντος. Οι αέριοι ρύποι χτυπούν κόκκινο στις υπερβάσεις τιμών τις ώρες κυκλοφοριακής αιχμής.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι σταθμοί μέτρησης του Εθνικού Δικτύου Παρακολούθησης Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης τον Δεκέμβριο του 2023 και τον Ιανουάριο του 2024 σε σχέση με το αντίστοιχο δίμηνο Δεκέμβριος 2022 – Ιανουάριος 2023 έχουν καταγράψει πολύ πιο υψηλές τιμές υπερβάσεων από το θεσμοθετημένο όριο για τα αιωρούμενα σωματίδια ενώ αρκετές φορές ήταν και διπλάσιες φτάνοντας τα 100 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο με όριο τα 50 σε 24ωρη βάση.

Τον Δεκέμβριο του 2023 η τιμή των 100 μικρογραμμαρίων ανά κυβικό μέτρο σε συγκέντρωση σωματιδίων ξεπεράστηκε μία φορά στο σταθμό Αγίας Σοφίας και 2 φορές στο σταθμό της Σταυρούπολης. Το πρώτο δεπανθήμερο του Ιανουαρίου η τιμή των 100 μικρογραμμαρίων ξεπεράστηκε μία φορά στο σταθμό Αγίας Σοφίας και μία στο σταθμό Κορδελιού. Το ίδιο διάστημα καταγράφηκαν υπερβάσεις του ορίου των 50 μικρογραμμαρίων, 7 φορές στον σταθμό Αγ. Σοφίας, 7 στο σταθμό Κορδελιού, 5 σε Σταυρούπολης, 4 στην Καλαμαριά.

Η μέση ημερήσια τιμή των 50 μικρογραμμαρίων για τα αιωρούμενα σωματίδια δεν πρέπει να καταγράφει υπέρβαση περισσότερες από 35 φορές το χρόνο.

Οι καιρικές συνθήκες, που συχνά λειτουργούν ως επιβαρυντικός παράγοντας για την αύξηση αιωρούμενων σωματιδίων, δεν φαίνεται να επηρεάζουν τις τιμές σε αυτή την περίπτωση.

Πηγή

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Πηγή url: www.e-synews.gr

Διαδώστε αυτή τη σελίδα

Ε.ΣΥ. ΔΗΛΩΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Ε.ΣΥ. ΔΗΛΩΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ