Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

ΣΤΟΠ στα σχέδια του ΝΑΤΟ από την Τουρκία

ΣΤΟΠ στα σχέδια του ΝΑΤΟ από την Τουρκία
ΣΤΟΠ στα σχέδια του ΝΑΤΟ από την Τουρκία

H Toυρκία έκλεισε τα Στενά απαγορεύοντας την είσοδο στη Μαύρη Θάλασσα δύο ναρκαλιευτικών που δώρισε η Βρετανία στο Ουκρανικό Ναυτικό. Η Άγκυρα έκανε χρήση του δικαιώματος της όπως αυτό απορρέει από τη Συνθήκη του Μοντρέ.

Πιο αναλυτικά, οι αρχές της Τουρκίας ανακοίνωσαν σήμερα (2/1) ότι δεν θα επιτρέψουν σε δυο βρετανικά ναρκαλιευτικά να διαπλεύσουν τα τουρκικά χωρικά ύδατα καθώς κατευθύνονται στη Μαύρη Θάλασσα για να χρησιμοποιηθούν από την Ουκρανία, γιατί αυτό θα συνιστούσε παραβίαση διεθνούς συνθήκης όσον αφορά τη διέλευση των Στενών σε καιρό πολέμου.

Η Βρετανία ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι θα μετέφερε δύο ναρκαλιευτικά του Βασιλικού Ναυτικού της στο Ουκρανικό Πολεμικό Ναυτικό για να βοηθήσουν την ενίσχυση των θαλάσσιων επιχειρήσεων της Ουκρανίας στον πόλεμό της με τη Ρωσία. Πρόκειται για τα ναρκοθηρευτικά HMS Grimsby και HMS Shoreham κλάσης Sandown, τα οποία μετονομάστηκαν σε Chernihiv και Cherkasy (από τις ομώνυμες περιφέρειες της Ουκρανίας).
Η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, ενημέρωσε τους συμμάχους της ότι δεν θα επιτρέψει τα πλοία αυτά να διασχίσουν τα στενά του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων όσο συνεχίζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία, ανακοίνωσε η διεύθυνση επικοινωνίας της προεδρίας.
Όταν άρχισε ο πόλεμος στην Ουκρανία το 2022, η Τουρκία ενεργοποίησε τη Συνθήκη του Μοντρέ του 1936, εμποδίζοντας ουσιαστικά τη διέλευση πολεμικών πλοίων των εμπόλεμων πλευρών. Η συνθήκη εξαιρεί τα πλοία που επιστρέφουν στην έδρα της βάσης τους.
Η Τουρκία εφαρμόζει τη Συνθήκη του Μοντρέ αμερόληπτα και σχολαστικά για να αποτρέψει μια κλιμάκωση στη Μαύρη Θάλασσα, όπως υποστήριξε η τουρκική προεδρία.
Το μπλόκο των Τούρκων έχει μεγάλη σημασία καθώς η Άγκυρα γνωρίζει ότι τα δύο ναρκοθηρευτικά είναι τα πρώτα πλοία που θέλει να στείλει το ΝΑΤΟ στην Μ. Θάλασσα για να “δοκιμάσει” αντιδράσεις. Έστω και με τη μορφή δωρεάς προς το ουκρανικό Ναυτικό. Η δημιουργία ενός “ναυτικού συνασπισμού” που ανακοίνωσε πρόσφατα η Βρετανία στοχεύει στο να προετοιμάσει το έδαφος για την αποστολή ΝΑΤΟϊκού Στολίσκου στη Μαύρη Θάλασσα. Η αποστολή του θα συμπέσει με την ταυτόχρονα αύξηση της ΝΑΤΟϊκής ναυτικής παρουσίας στη Βαλτική.

 

απο timeline Φωτ.Παν.

Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Πηγή url: www.e-synews.gr

 

 

Διαδώστε αυτή τη σελίδα

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Ε.ΣΥ. ΔΗΛΩΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ