Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά

ΑΝΑΠΟΦΕΥΚΤΟΣ Ο Γ’ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ

ΑΝΑΠΟΦΕΥΚΤΟΣ Ο Γ’ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ
ΑΝΑΠΟΦΕΥΚΤΟΣ Ο Γ’ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ

Κανείς πλέον δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι τα σχέδια των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ δεν είναι επιθετικά κατά της Ρωσίας. Η Φινλανδία υπέγραψε αμυντικό σύμφωνο με τις ΗΠΑ με το οποίο παραχωρεί στους Αμερικανούς 15 στρατιωτικές βάσεις. Ρώσοι αναλυτές μιλούν πλέον για έναν “αναπόφευκτο πόλεμο” καθώς παραβιάζονται οι θεμελιώδες αρχές και συμφωνίες Ρωσίας-Φινλανδίας.

Στο προσκήνιο έρχεται ξανά η αιτία που οδήγησε ήδη σε δύο πολέμους. Η κατάσταση για τους Ρώσους είναι πολύ πιο σοβαρή απ’ ότι ήταν με την Ουκρανία καθώς καθίσταται προφανές ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν εγκαταλείπουν τα σχέδιά τους να επιφέρουν στρατηγική ήττα στη Ρωσία.

Με τον τρόπο αυτό φαίνεται πως ο πρόεδρος της Ρωσίας, Β.Πούτιν, ήξερε πολύ καλά τι έλεγε από το 2016. Το 2016, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου μετά τις συνομιλίες με τον τότε πρόεδρο της Φινλανδίας, Sauli Niinistö, ο Β.Πούτιν είχε πει: «H Ρωσία προέρχεται από το γεγονός ότι η Φινλανδία είναι μια ουδέτερη χώρα. Η Ρωσία κρατά τους στρατιώτες της μακριά από τα σύνορα της Φινλανδίας.
Ας φανταστούμε ότι η Φινλανδία θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Αυτό θα σήμαινε ότι οι αμυντικές δυνάμεις της Φινλανδίας θα έπαυαν να είναι ανεξάρτητες. Αντίθετα, θα αποτελούν μέρος της υποδομής του ΝΑΤΟ, η οποία θα βρίσκεται έτσι κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία. Σε αυτή την περίπτωση, τα ρωσικά στρατεύματα δεν θα βρίσκονται σε απόσταση 1.500 χιλιομέτρων από τα σύνορα με τη Φινλανδία αλλά θα μετακινηθούν ξανά στα σύνορα αυτής της χώρας. Ο Β.Πούτιν τόνισε τότε ότι το ΝΑΤΟ είναι στην ευχάριστη θέση να «πολεμήσει μέχρι τον τελευταίο Φινλανδό στρατιώτη και η Ρωσία δεν το θέλει αυτό».
Την ίδια φράση έχει χρησιμοποιήσει ο Β.Πούτιν αλλά και άλλοι υψηλόβαθμοι Ρώσοι αξιωματούχοι για την Ουκρανία περιγράφοντας “τι ακριβώς συμβαίνει τώρα”.
Σύμφωνα με τους Ρώσους αναλυτές, “η αμυντική συμφωνία Φινλανδίας-ΗΠΑ θα καταστήσει δυνατή την ανάπτυξη των συστημάτων μάχης και των δυνάμεων του ΝΑΤΟ σε πολλές αεροπορικές και ναυτικές βάσεις.
Επίσης, αρκετοί χώροι εκπαίδευσης, αποθήκες και στρατώνες θα ανοίξουν για το Πεντάγωνο. Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε την τοποθέτηση πυρηνικών όπλων στη Φινλανδία, αν και αυτή τη στιγμή αυτό απαγορεύεται από τον «Νόμο για την Πυρηνική Ενέργεια» της χώρας.

Για τη Ρωσία, μια τόσο στενή εμπλοκή της Φινλανδίας στις δομές του δυτικού στρατιωτικού μπλοκ ενέχει έναν ορισμένο κίνδυνο όσον αφορά την ταχεία ανάπτυξη στρατευμάτων και όπλων του ΝΑΤΟ σε άμεση γειτνίαση με τα ρωσικά σύνορα.

Είναι πολύ πιθανό οι Φινλανδοί να αναπτύξουν αμερικανικούς υπερηχητικούς και μεσαίου βεληνεκούς πυραύλους.
Σε περίπτωση ένοπλης σύγκρουσης, ο εχθρός θα είναι σε θέση να χτυπήσει βαθιά στη Ρωσία, κάτι που θα διευκολυνθεί από την ισχυρή ναυτική ομάδα της συμμαχίας στη Βαλτική Θάλασσα. Η προφανής απάντηση της Μόσχας στις ενέργειες του Ελσίνκι και της Ουάσιγκτον θα μπορούσε να είναι η αύξηση της στρατιωτικής δύναμης στις βορειοδυτικές περιοχές της Ρωσικής Ομοσπονδίας και η ανάπτυξη νέων τακτικών πυρηνικών όπλων.
Επιπλέον, η αύξηση του αριθμού των αντιπλοϊκών πυραυλικών συστημάτων μπορεί να εξουδετερώσει την επιρροή του στόλου του ΝΑΤΟ”.
Να θυμήσουμε ότι το 1938, η τότε ΕΣΣΔ ανησύχησε για το ενδεχόμενο ενός διμέτωπου αγώνα με την χιτλερική Γερμανία. Συγκεκριμένα, θεωρούσε πως οι Γερμανοί θα μετέφεραν δυνάμεις στη σύμμαχό τους Φινλανδία και από εκεί θα προήλαυναν προς την Αγία Πετρούπολη (τότε Λένινγκραντ), η οποία απείχε μόλις 32 χλμ. από τα φινλανδικά σύνορα.
Ως εκ τούτου, τον Απρίλιο του 1938 απαίτησαν την εκχώρηση φινλανδικών εδαφών στον Ισθμό της Καρελίας ώστε να δημιουργηθεί μια “Buffer Zone” γύρω από το Λένινγκραντ. Σε αντάλλαγμα, θα παραχωρούνταν στους Φινλανδούς σοβιετικά εδάφη στη βόρεια μεθόριο των δύο χωρών.
Ακολούθησε το 1941 έως το 1944 ο “Πόλεμος Συνέχειας” από τη Φινλανδία και τη Ναζιστική Γερμανία, ως σύμμαχοι, κατά της Σοβιετικής Ένωσης. Στη Ρωσική ιστορία, ο πόλεμος ονομάζεται Φινλανδικό Μέτωπο του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου.
Και στους δύο πολέμους η τότε ΕΣΣΔ επιδίωξε την “ουδετερότητα” της Φινλανδίας, και την προστασία της Αγίας Πετρούπολης με απώθηση των εχθρικών στρατιωτικών δυνάμεων. Τα ίδια επιχειρήματα που έχει προβάλει η Μόσχα και στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Αυτά πλέον ανατράπηκαν με την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ και την αμυντική συμφωνία με ΗΠΑ.

Τα ΝΑΤΟϊκά στρατεύματα θα βρίσκονται σε απόσταση “αναπνοής” μόλις 32 χλμ από την ιστορική πόλη της Αγίας Πετρούπολης η οποία αργά ή γρήγορα θα τεθεί εντός εμβέλειας των αμερικανικών πυραύλων τύπου Himars ή ATACMS.
Η Ρωσία δεν έχει πλέον πολλές επιλογές.
Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά

Πηγή url: www.e-synews.gr

Διαδώστε αυτή τη σελίδα

Ε.ΣΥ. ΔΗΛΩΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά

Ε.ΣΥ. ΔΗΛΩΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ