Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

ΔΕΗ: Οριστικό «διαζύγιο» από το Δημόσιο – Ανεξέλεγκτα golden boys και υπερκέρδη

Με την ψήφο του Δημοσίου (της κυβέρνησης Μητσοτάκη) εγκρίθηκαν με συνολικό ποσοστό άνω του 98% από την γενική συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ οι αλλαγές στο καταστατικό της επιχείρησης που την μετατρέπουν μία εταιρία του ευρύτερου δημόσιου τομέα σε εταιρία του ιδιωτικού τομέα.

Το «Δ» της ΔΕΗ, της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού, δεν έχει νόημα πλέον. Αλλά και η λέξη «Ηλεκτρισμού» θα αναφέρεται μόνο σε μέρος της εταιρίας που πήρε το πράσινο φως, εκτός από την ηλεκτρική ενέργεια, να εμπορεύεται και να πουλά προϊόντα, υπηρεσίες και εξοπλισμό τεχνολογίας, να ιδρύει ή να συμμετέχει σε εταιρίες παροχής χρηματοπιστωτικών ή επενδυτικών υπηρεσιών, να δραστηριοποιείται στον τομέα τηλεπικοινωνιών και υπηρεσιών πληροφορικής, να συμμετέχει σε ΣΔΙΤ, να συμμετέχει με οποιοδήποτε ποσοστό στο κεφάλαιο υφισταμένων ή ιδρυόμενων εταιριών και να τις δανειοδοτεί.

Οι αλλαγές, όπως επισημάνθηκε κατά την εισήγηση στη γενική συνέλευση, που συνεδρίασε υπό την προεδρία του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της επιχείρησης, Γιώργου Στάσση, υποδηλώνουν την μετατροπή της ΔΕΗ από εταιρεία του Δημοσίου σε εταιρεία του ιδιωτικού τομέα, επικεφαλής πολυσχιδούς πολυεθνικού ομίλου που δραστηριοποιείται σε πολλές επιμέρους αγορές πέραν αυτών της ενέργειας.

Καταργείται η θέση εκπροσώπου των εργαζόμενων στο ΔΣ της επιχείρησης και ο κ. Στάσσης ανέφερε ότι οι εκπρόσωποι των εργαζόμενων θα ενημερώνονται για κάθε θέμα που αφορά ή επηρεάζει ουσιωδώς τις εργασιακές σχέσεις. Ο ίδιος γίνεται απόλυτος «κυρίαρχος» στη ΔΕΗ καθώς στις αρμοδιότητες του CEO προστίθεται και η επιλογή στελεχών οιασδήποτε βαθμίδας και ο μισθός τους.

Ακόμη προβλέπεται η θέσπιση αναπληρωτών Διευθυνόντων Συμβούλων και τροποποιείται η πολιτική των αποδοχών, με στόχο, όπως αναφέρθηκε, να προσαρμοσθεί η εταιρία στις βέλτιστες πρακτικές που εφαρμόζονται στις εισηγμένες εταιρίες. Αυτό προφανώς θα σημάνει νέες αυξήσεις και μπόνους για τα golden boys.

Η ΔΕΗ χάνει και τυπικά οποιοδήποτε ρόλο είχε στο παρελθόν στη συγκράτηση της τιμής του ηλεκτρισμού προς όφελος του κοινωνικού συνόλου. Τα υπερέρδη των εταιριών ενέργειας φαίνεται να είναι ο νέος κανόνας. Αλλωστε ο ίδιος ο Γιώργος Στάσσης έχει προβλέψει κέρδη 1,2 δισ. ευρώ για το 2023.

Πηγή

Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Πηγή url: www.e-synews.gr

 

 

Διαδώστε αυτή τη σελίδα

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Ε.ΣΥ. ΔΗΛΩΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ