Χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά

Ποιό χρώμα λογαριασμού ρεύματος να διαλέξω -ληστή μιά πρώτη προσέγγιση

Μια πρώτη προσέγγιση για να λύσουμε τον χρωματιστό «Μίτο της Αριάδνης» της ΔΕΗ.

Ποιό χρώμα λογαριασμού ρεύματος να διαλέξω -ληστή μιά πρώτη προσέγγιση
Ποιό χρώμα λογαριασμού ρεύματος να διαλέξω -ληστή μιά πρώτη προσέγγιση

Ο λογαριασμός ρεύματος σε όλα τα νοικοκυριά, θα εξαρτάται από τη μηνιαία μεταβολή της χρηματιστηριακής τιμής του ρεύματος. (ΤΟ 41ΤΑΚΑΤΟ ΚΑΝΕΙ ΤΖΟΓΟ ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΓΑΘΟ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΖΗΤΗΜΑ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΘΑΝΑΤΟΥ, ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΨΗΦΙΣΑΝ ΤΟ 21%;;;)

Ειδικότερα, όποιο χρώμα τιμολογίου και αν επιλεγεί από τον καταναλωτή, είτε πράσινο, είτε κίτρινο, το τελικό ύψος του λογαριασμού του ρεύματος θα εξαρτάται από τη μηνιαία μεταβολή της χρηματιστηριακής τιμής του ρεύματος.
Στη συγκεκριμένη φάση, που το φυσικό αέριο κρατιέται στα 40 ευρώ ανά μεγαβατώρα και παραμένει το καύσιμο με το μεγαλύτερο ποσοστό συμμετοχής στην παραγωγή ρεύματος, σημαντικές μεταβολές στην χρηματιστηριακή τιμή του ρεύματος δεν αναμένονται, αλλά αν έρθουν, τότε θα αποτυπωθούν στον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος.
Ο “βομβαρδισμός” των καταναλωτών, τόσο με ενημερωτικές επιστολές από τις εταιρείες ενέργειας, όσο και με τηλεφωνικές κλήσεις, για τις αλλαγές του νέου έτους, έχει προκαλέσει “πονοκέφαλο” στα νοικοκυριά, για το τι χρώμα τιμολόγιο πρέπει να διαλέξουν και αν πρέπει να διαλέξουν.

Ιδού τα βασικά συμπεράσματα που προκύπτουν μέχρι στιγμής:

► 1. Δεν είναι υποχρεωτικό να κάνετε κάποια επιλογή ούτε υπάρχει κάποια ημερομηνία λήξεως. Αν δεν διαλέξετε κάτι, η εταιρεία με την οποία συνεργάζεστε θα σας κατατάξει υποχρεωτικά στο πράσινο τιμολόγιο. Ειδικά για τον πρώτο μήνα, εφαρμογής, όλα δείχνουν ότι δεν θα υπάρχουν εντυπωσιακές αλλαγές στις τιμές χρεώσεις σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα. Οπότε δεν χρειάζεται καμία βιασύνη.
► 2. Αυτή τη στιγμή δεν μπορείτε εύκολα να συγκρίνετε τα τιμολόγια που προσφέρουν οι διαφορετικοί πάροχοι. Πρώτον διότι η τελική χρέωση θα εξαρτηθεί από την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος στο χρηματιστήριο κατά τον μήνα Δεκέμβριο και αυτή θα γίνει γνωστή τον Δεκέμβριο. Και δεύτερον διότι οι περισσότερες εταιρείες έχουν δώσει στοιχεία μόνο για τα “πράσινα” τιμολόγιά τους. Υπομονή λοιπόν να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Την 1η Ιανουαρίου, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας θα μας δώσει πίνακες με την τελική λιανική τιμή για όλες τις εταιρείες στα πράσινα τιμολόγια και εκεί η σύγκριση θα γίνεται πιο εύκολα.
3. Οι επιλογές που έχετε να κάνετε σε αυτή τη φάση δεν είναι πολλές. Από τα τέσσερα χρώματα τιμολογίων, στην πραγματικότητα “παίζουν” τα δύο: τα πράσινα και τα κίτρινα. Τα μπλε που είναι τα σταθερά είναι πολύ ακριβά και τα πορτοκαλί που απευθύνονται σε όσους έχουν έξυπνους μετρητές δεν έχουν λανσαριστεί καν.
4. Στα πράσινα τιμολόγια, η τιμή λιανικής -αυτή σας ενδιαφέρει– θα γίνεται γνωστή στις αρχές του μήνα οπότε θα ξέρετε ότι ο λογαριασμός θα είναι το αποτέλεσμα μιας απλής μαθηματικής πράξης: κιλοβατώρες που καταναλώθηκαν, επί τη συγκεκριμένη τιμή. Στα κίτρινα τιμολόγια, είναι πιθανό ότι την τιμή ανά κιλοβατώρα δεν θα την γνωρίζετε στην αρχή αλλά στο τέλος του μήνα και αφού έχετε καταναλώσει το ρεύμα. Άρα, κίτρινο ίσον περισσότερο ρίσκο.
5. Θα διαλέξετε τιμολόγιο με βάση τις ανάγκες του νοικοκυριού σας και όχι μόνο με βάση το χρώμα. Έχει νυχτερινό τιμολόγιο; Υπάρχει διαφορετική χρέωση αν η κατανάλωση ξεπερνά ένα όριο; Πρέπει να γίνεται εμπρόθεσμη πληρωμή του λογαριασμού για να μην υπάρχει επιβάρυνση; Ποιο είναι το ύψος του παγίου; Αυτά θα πρέπει να μάθετε και όχι το πώς υπολογίζεται η χρηματιστηριακή τιμή του ρεύματος.
Η βασική αλλαγή που θα έχει ο λογαριασμός ρεύματος από τις αρχές του 2024 είναι ότι σταματούν οι οριζόντιες κρατικές επιδοτήσεις. Άρα, είμαστε μόνοι μας για πρώτη φορά εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια. Αρχικά με τα power pass, μετά με τις έκτακτες πιστώσεις και στο τέλος με τον “μηχανισμό στήριξης”, το κράτος φρόντιζε να μην ξεπερνά η τιμή της κιλοβατώρας τα 14-15 λεπτά. Μπορεί η τιμή να κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα από τις αρχές του 2024; Ασφαλώς και μπορεί είναι η απάντηση.
Απλώς, σε αυτή τη φάση, δεν φαίνονται “σύννεφα” στην αγορά ενέργειας. Και αν αναρωτιέστε πόσο θα σας κόστιζε το ρεύμα αν αυτή τη στιγμή είμασταν στην 1η Ιανουαρίου και ανακοινώνονταν οι τιμές πώλησης για ολόκληρο τον Ιανουάριο, αυτή θα ήταν η εικόνα τουλάχιστον με τα “πράσινα τιμολόγια”: Ο φθηνότερος πάροχος θα πωλούσε το ρεύμα προς 14 λεπτά και ο ακριβότερος προς 18 λεπτά. Όσο για το πάγιο, θα είναι στα 4-5 ευρώ τον μήνα, περισσότερο από ότι πληρώναμε μέχρι τώρα.

απο timeline Φωτ. Παν.

σ.σ. ΑΧ ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟΥ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ  ΚΑΙ ΤΑ ΣΥΝΑΦΗ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΟΓΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΚΟΛΠΑ ΑΠΟΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΓΙΑΤΙ ΟΤΙ ΧΡΩΜΑ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΑΛΕΞΟΥΜΕ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΘΑ ΜΑΣ ΚΛΕΨΟΥΝ, ΚΑΙ ΘΑ ΜΑΣ ΛΕΝΕ ΕΣΥ ΕΠΕΛΕΞΕΣ ΤΟ ΧΡΩΜΑ ΤΙΜΟΛΟΓΗΣΗΣ…. ΣΤΗΝ ΠΑΓΙΑ ΤΑΚΤΙΚΗ ΤΟΥΣ ΝΑ ΜΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΟΥΝ ΝΑ ΑΙΣΘΑΝΟΜΑΣΤΕ ΕΝΟΧΟΙ ΠΟΥ ΑΥΤΕΣ ΟΙ “ΕΝΟΧΕΣ” ΜΑΣ ΑΔΡΑΝΟΠΟΙΟΥΝ ΚΑΙ ΑΝΕΧΟΜΑΣΤΕ ΟΤΙ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΚΟ ΜΑΣ ΚΑΝΟΥΝ…. ΣΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΦΤΩΧΟΠΟΙΗΣΗΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΕΡΓΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΔΙΟΤΙ Η ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΣΙΠΡΑ ΣΥΡΙΖΑ ΕΒΑΛΕ ΤΗΝ ΔΕΗ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΗΣΤΗΡΙΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ Η ΤΩΡΙΝΗ ΝΔ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΕΚΤΕΛΕΙ ΤΟΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΑΦΑΝΙΣΜΟ ΜΑΣ, ΓΙΑ ΚΕΡΔΟΣ ΚΑΙ ΩΦΕΛΟΣ ΛΙΓΩΝ ΔΙΚΩΝ ΤΟΥΣ ΠΑΙΔΙΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΥΤΕΥΘΕΙ ΣΑΝ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΠΑΡΟΧΗΣ. ΕΤΣΙ ΔΟΛΙΩΣ ΜΕΤΕΤΡΕΨΑΝ ΕΝΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΓΑΘΟ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΘΑΝΑΤΟΥ ΣΕ ΠΡΟΙΟΝ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΑΣ,  ΚΑΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 13 ΧΡΟΝΙΑ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΒΑΛΑΝ ΜΕ ΠΛΑΣΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΣΤΑΤ !!!! ΣΥΝΕΧΙΖΕΙΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΨΗΦΙΖΕΙΣ???? ΣΥΝΕΧΙΖΕΙΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΙΣΤΕΥΕΙΣ???

Υ.Γ. ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ ΤΟ ΕΧΕΙ ΓΡΑΨΕΙ Η Ε.ΣΥ. ΜΕ ΣΧΕΔΟΝ ΔΩΡΕΑΝ ΡΕΥΜΑ, ΑΛΛΑ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΕΧΕΙ ΒΑΛΕΙ ΠΑΡΩΠΙΔΕΣ ΛΑΣΠΗΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΗΝ ΒΛΕΠΕΙ, ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΠΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΟΤΙ ΣΤΟΝ ΛΑΟ ΑΡΕΣΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΧΑΡΑΤΣΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΟΙΡΑΖΟΝΤΑΙ ΤΕΡΑΣΤΙΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΩΝ ΠΑΡΟΧΩΝ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΦΤΑΝΟΥΝ ΣΤΙΣ 360.000€ ΤΟ ΧΡΟΝΟ, ΕΝΩ ΘΑ ΗΤΑΝ ΦΤΗΝΟΤΕΡΟ ΝΑ ΠΑΝΕ ΣΕ ΓΡΑΦΕΙΑ Ε.ΣΥ.

Χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά

Πηγή url: www.e-synews.gr

Διαδώστε αυτή τη σελίδα

Ε.ΣΥ. ΔΗΛΩΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά

Ε.ΣΥ. ΔΗΛΩΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ