Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

ΒΟΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΣ 110 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ

ΒΟΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΣ 110 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ
ΒΟΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΣ 110 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ
Στις 4 Δεκεμβρίου 1913 (17 Δεκεμβρίου με το νέο ημερολόγιο) υπογράφεται το “Σύμφωνο της Φλωρεντίας” μέρος του γενικότερου ομώνυμου Πρωτοκόλλου με το οποίο
Παραχωρείται στο νεοσύστατο πριγκιπάτο της Αλβανίας,για ενδυνάμωση του,(πάλι όμως προς όφελος των Οθωμανών)από την Διεθνή Επιτροπή διακανονισμού των συνόρων Αλβανίας Ελλάδας,η Βόρειος Ήπειρος,που ανακατελήφθην από τον Ελληνικό στρατό και υποβάλλεται στην Πρεσβευτική Διάσκεψη του Λονδίνου.
Η Ελληνική Κυβέρνηση διαμαρτύρεται έντονα,οι Βορειοηπειρώτες δεν εγκαταλείπουν τις εστίες τους, οπότε οι Πρεσβευτές των Μ. Δυνάμεων στο Λονδίνο εκδίδουν διακοίνωση με την οποία γνωστοποιούν στην Ελλάδα ότι η απόφαση για οριστική παραχώρηση των νησιών του Αιγαίου εξαρτάται από την πλήρη συμμόρφωσή της στους όρους του Πρωτοκόλλου της Φλωρεντίας!
Παρά την μετακίνηση του πληθυσμού οι περισσότεροι έμειναν και με τις δικές τους προσπάθειες ,δόθηκε τελικά αυτονομία στην περιοχή κάτι που δεν τηρήθηκε ποτέ ,δεδομένης και της απομάκρυνσης του πρίγκηπα Γουλιέλμου του Βιντ τον Σεπτέμβριο του 1914!
Η συνέχεια στον επόμενο Πόλεμο …

 

απο χρνλγ   Rodanthi Mathioudaki

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Πηγή url: www.e-synews.gr

Διαδώστε αυτή τη σελίδα

Ε.ΣΥ. ΔΗΛΩΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Ε.ΣΥ. ΔΗΛΩΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ