Χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά
Βλέποντας μέσα από το Wifi
Βλέποντας μέσα από το Wifi

Το Wifi: Το παράθυρο προς έναν άγνωστο κόσμο 

Τώρα μπορούν να χρησιμοποιήσουν το WiFi “Για να δουν τους ανθρώπους μέσα από τοίχους”

Εάν πραγματικά θέλατε πλήρη απόλυτη ιδιωτικότητα, θα πρέπει να εγκαταλείψετε σχεδόν όλη την τεχνολογία που χρησιμοποιείτε αυτήν την στιγμή. Ξέρω τι θα πείτε “Είναι Αδύνατον”. Μακάρι να μην ήταν αλήθεια, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα του κόσμου στον οποίο ζούμε σήμερα.

Το «πλέγμα επιτήρησης του Big Brother» μεγαλώνει και εξελίσσεται συνεχώς γύρω μας και όσοι το χρησιμοποιούν για να μας παρακολουθούν, να μας εντοπίζουν, να μας επηρεάζουν και να μας ελέγχουν έχουν ακόρεστη όρεξη για περισσότερα δεδομένα. Πιέζουν διαρκώς το φάκελο “έλεγχος” και οι περισσότεροι άνθρωποι δεν φαίνεται να νοιάζονται. Αλλά αν δεν υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας τώρα, τελικά θα βρεθούμε να ζούμε σε μια κοινωνία όπου δεν υπάρχει καμία απολύτως ιδιωτικότητα.

Ή μήπως είμαστε ήδη εκεί;

Πρόσφατα, τρομοκρατήθηκα όταν έμαθα ότι οι ερευνητές εργάζονταν πάνω σε έναν τρόπο να χρησιμοποιήσουν το WiFi για να βλέπουν μέσα από τους τοίχους των σπιτιών μας ώστε να βλέπουν τι κάνουμε. Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Carnegie Mellon ανέπτυξαν μια μέθοδο για την ανίχνευση του τρισδιάστατου σχήματος και των κινήσεων των ανθρώπινων σωμάτων σε ένα δωμάτιο, χρησιμοποιώντας μόνο το ρούτερ WiFi.

Για να το πετύχουν αυτό, χρησιμοποίησαν το DensePose, ένα σύστημα για την χαρτογράφηση όλων των εικονοστοιχείων στην επιφάνεια ενός ανθρώπινου σώματος σε μια φωτογραφία. Το DensePose αναπτύχθηκε από ερευνητές με έδρα το Λονδίνο και ερευνητές τεχνητής νοημοσύνης του Facebook. Από εκεί, σύμφωνα με το preprint paper που δημοσιεύτηκε στο arXiv, ανέπτυξαν ένα βαθύ νευρωνικό δίκτυο που χαρτογραφεί την φάση και το πλάτος των σημάτων WiFi που αποστέλλονται και λαμβάνονται από τους δρομολογητές σε συντεταγμένες πάνω σε ανθρώπινα σώματα.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η προσέγγισή τους μέσω Wi-Fi για την απεικόνιση ανθρώπων στα νοικοκυριά θα μπορούσε να εφαρμοστεί στην υγειονομική περίθαλψη στο σπίτι, όπου οι ασθενείς μπορεί να μην θέλουν να παρακολουθούνται με κάμερα σε μέρη όπως το μπάνιο ή με άλλους αισθητήρες και συσκευές παρακολούθησης.

Ανεξάρτητα από το πόσο χρονών γίνω, δεν θέλω ποτέ να με παρακολουθεί κάποιος που χρησιμοποιεί κάποια τεχνολογία ενώ πηγαίνω τουαλέτα! Αν αυτό με κάνει ντεμοντέ, ας είναι. Δυστυχώς, δεν είναι η πρώτη φορά που οι ερευνητές αναπτύσσουν τέτοιου είδους τεχνολογία. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν το συνειδητοποιούν αυτό, αλλά οι επιστήμονες εργάζονται σε τρόπους για να δουν μέσα από τους τοίχους μας για περίπου μια δεκαετία…

Οι ερευνητές εργάζονται εδώ και χρόνια για να “βλέπουν” τους ανθρώπους χωρίς να χρησιμοποιούν κάμερες ή ακριβό υλικό LiDAR. Το 2013, μια ομάδα ερευνητών στο MIT βρήκε έναν τρόπο να χρησιμοποιεί σήματα κινητών τηλεφώνων για να βλέπει μέσα από τοίχους. Το 2018, μια άλλη ομάδα του MIT χρησιμοποίησε το WiFi για να ανιχνεύσει άτομα σε άλλο δωμάτιο και να δει τις κινήσεις τους σε “stick-figures”.

ΔΕΙΤΕ:Σχέδιο “Γιγαντιαίο Άλμα” για μείωση των γεννήσεων κατά 81% τα επόμενα 70 χρόνια

Γνωρίζατε ότι τα σήματα κινητών τηλεφώνων μπορούν να χρησιμοποιηθούν «για να δούμε μέσα από τοίχους»; Ούτε κι εγώ. Τα κινητά τηλέφωνα είναι ίσως οι πιο ολοκληρωμένες συσκευές παρακολούθησης που δημιουργήθηκαν ποτέ και η συντριπτική πλειοψηφία από εμάς τα μεταφέρουμε πρόθυμα όπου κι αν πάμε. Αν δεν καταλαβαίνετε τι λέω, ίσως αναζήτηση για πληροφορίες από τον Αμερικανικό Δικηγορικό Σύλλογο θα σας βοηθήσουν να καταλάβετε…

Ανάλογα με τον αριθμό των εγκατεστημένων εφαρμογών, ένα κινητό τηλέφωνο μπορεί να στέλνει δεδομένα σχετικά με την τοποθεσία του χιλιάδες φορές την ημέρα. Πράγματι, ορισμένες εφαρμογές τηλεφώνου μοιράζονται έως και 200 ​​μεμονωμένα σημεία δεδομένων τοποθεσίας με χρονική σήμανση μέσα σε διάστημα 12 ωρών. Αυτά τα δεδομένα αποστέλλονται σε πραγματικό χρόνο σε πολλές εταιρείες, καθεμία από τις οποίες μπορεί να παρακολουθεί το τηλέφωνο σε πραγματικό χρόνο ή να παρακολουθεί εκ νέου την διαδρομή του τηλεφώνου αναλύοντας τα καταγεγραμμένα ιστορικά δεδομένα.

Σύμφωνα με τους Times, κάθε λεπτό της ημέρας, παντού στον πλανήτη, δεκάδες εταιρείες… σε μεγάλο βαθμό ανεξέλεγκτα, ελάχιστα ελεγχόμενες… καταγράφουν τις μετακινήσεις δεκάδων εκατομμυρίων ανθρώπων με κινητά τηλέφωνα και αποθηκεύουν τις πληροφορίες σε τεράστια αρχεία δεδομένων.

Τα δεδομένα τοποθεσίας συλλέγονται από εταιρείες μαζί με εκατομμύρια άλλα σημεία δεδομένων, συνήθως συσκευάζονται και πωλούνται ως ανάλυση μάρκετινγκ σε διαφημιστές, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, επενδυτές ακινήτων και άλλα. Τα δεδομένα τοποθεσίας είναι ιδιαίτερα προσοδοφόρα για τους διαφημιστές, οι οποίοι τα χρησιμοποιούν για να προσδιορίσουν τα μέρη που συχνάζουν οι άνθρωποι και τις ώρες που επισκέπτονται αυτές τις τοποθεσίες.

Τίποτα από όσα κάνετε στο κινητό σας δεν είναι ιδιωτικό. Ποτέ. Και το κινητό σας καταγράφει κάθε τοποθεσία που επισκέπτεστε.

Οι τοπικές υπηρεσίες επιβολής του νόμου από τα προάστια της Νότιας Καλιφόρνια έως την αγροτική Βόρεια Καρολίνα χρησιμοποιούν ένα ασαφές εργαλείο παρακολούθησης κινητών τηλεφώνων, μερικές φορές χωρίς εντάλματα έρευνας, που τους δίνει την δυνατότητα να παρακολουθούν τις κινήσεις των ανθρώπων μήνες πίσω στο χρόνο, σύμφωνα με δημόσια αρχεία και εσωτερικά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που ελήφθησαν από Το Associated Press.

Η αστυνομία χρησιμοποίησε το «Fog Reveal» για να αναζητήσει εκατοντάδες δισεκατομμύρια αρχεία από 250 εκατομμύρια κινητές συσκευές και αξιοποίησε τα δεδομένα για να δημιουργήσει αναλύσεις τοποθεσίας που είναι γνωστές στις αρχές επιβολής του νόμου ως «πρότυπα ζωής», σύμφωνα με χιλιάδες σελίδες αρχείων για την εταιρεία.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ:Αύξηση στον συντελεστή ΦΠΑ: Τι αλλάζει για ορισμένα προϊόντα

Ζούμε πραγματικά σε μια «κοινωνία του Big Brother» και δεν υπάρχει επιστροφή.

Στην πραγματικότητα, τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα τα επόμενα χρόνια. Πρόσφατα απογοητεύτηκα πολύ όταν έμαθα ότι η Ford μόλις κατοχύρωσε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας τεχνολογία που μπορεί να ελέγξει εξ αποστάσεως το όχημά σας … Σύμφωνα με την αίτηση, εάν ένας οδηγός δεν πληρώσει έστω και μία δόση του αυτοκινήτου, το όχημα θα απενεργοποιήσει τον κλιματισμό, το ραδιόφωνο, το GPS και το cruise control για να εκνευρίσει τον οδηγό.

Εάν ο ιδιοκτήτης χάσει περισσότερες δόσεις, ο κύκλος κατάσχεσης θα επιδεινωθεί. Το αυτοκίνητο θα εκπέμπει έναν “αδιάκοπο και δυσάρεστο ήχο”. Ακόμη χειρότερα, το όχημα μπορεί να κλειδώνει τον οδηγό σε ορισμένες ημέρες μέχρι να γίνουν οι πληρωμές. Αν το κλείδωμα δεν λειτουργήσει και οι πληρωμές δεν γίνουν, το όχημα θα μπορούσε να οδηγηθεί “μόνο του” σε μια ασφαλή, κοντινή τοποθεσία, ώστε μια ομάδα κατάσχεσης να το ρυμουλκήσει και να αποφύγει την αντιπαράθεση με τον ιδιοκτήτη. Φυσικά, είναι απλώς θέμα χρόνου να χρησιμοποιήσουν όλες οι αυτοκινητοβιομηχανίες παρόμοιες τεχνολογίες.

Γιατί τέτοιες τεχνολογίες δεν αποτελούν μείζον πολιτικό ζήτημα;

Μας έχουν βάλει όλους σε ένα γιγάντιο τεχνολογικό κλουβί και η συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού το έχει αποδεχτεί πρόθυμα.

Έτσι θα συνεχίσουν να προωθούν τα πράγματα ακόμη περισσότερο, γιατί σε αυτό το σημείο αντιμετωπίζουν πολύ λίγη αντίσταση.

ΔΕΙΤΕ ΑΠΙΣΗΣ:ΒΛΕΠΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΗ ΔΟΜΗ ΤΩΝ ΚΩΔΙΚΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ 7 ΕΦΤΑ ΕΛΛΑΝΙΩΝ ΦΩΝΗΕΝΤΩΝ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ  :OΜΑΔΑ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΔΠΚΕΘ

Χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά

Πηγή url: www.e-synews.gr

Διαδώστε αυτή τη σελίδα

Ε.ΣΥ. ΔΗΛΩΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά

Ε.ΣΥ. ΔΗΛΩΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ