Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Λογαριασμοί ρεύματος: Πάρτε… υπογλώσσιο – Πόσα παραπάνω θα πληρώσουμε το Νοέμβριο

Λογαριασμοί ρεύματος: Πάρτε… υπογλώσσιο – Πόσα παραπάνω θα πληρώσουμε το Νοέμβριο
Λογαριασμοί ρεύματος: Πάρτε… υπογλώσσιο – Πόσα παραπάνω θα πληρώσουμε το Νοέμβριο

Λογαριασμοί ρεύματος: Αυξήσεις και μάλιστα… γενναίες μας περιμένουν στα τιμολόγια Νοεμβρίου! Αυξημένα κατά 1,5 λεπτό σε σχέση με την τιμή του Οκτωβρίου (15,5 λεπτά) είναι το τιμολόγια της ΔΕΗ για τον Νοέμβριο που διαμορφώνεται στα 17 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

Σύμφωνα με το τιμολόγιο που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της επιχείρησης για κατανάλωση πάνω από 500 κιλοβατώρες το μήνα η τιμή διαμορφώνεται σε 18,2 λεπτά ανά κιλοβατώρα από 16,7 και για το νυχτερινό ρεύμα σε 12,9 λεπτά, από 11,4.

Η αύξηση αντανακλά την άνοδο των τιμών στο Χρηματιστήριο Ενέργειας που οφείλεται με τη σειρά της στην αύξηση των διεθνών τιμών του φυσικού αερίου σε επίπεδα πάνω από τα 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα μετά τα γεγονότα στο Ισραήλ.

Πάντως για σήμερα Σάββατο η τιμή στο Χρηματιστήριο είναι μειωμένη κατά 31% σε σχέση με χθες Παρασκευή -διαμορφώνεται στα 71,51 ευρώ ανά μεγαβατώρα από 103,82- καθώς η ζήτηση καλύπτεται κατά 52% από ανανεώσιμες πηγές και υδροηλεκτρικά ενώ η συμμετοχή του φυσικού αερίου είναι περιορισμένη στο 8,1%.

Αλλάζει το καθεστώς για τους κακοπληρωτές στο ηλεκτρικό ρεύμα.

Ένα νέο, πιο αυστηρό καθεστώς που θα βάλει τέλος στην πρακτική που ακολουθούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές των λογαριασμών ρεύματος, προετοιμάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε συνεργασία με τη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων.

Ως γνωστόν, οι κακοπληρώτες “πατούν” πάνω στην προ τριετίας απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας το οποίο ουσιαστικά ακύρωσε τη λήψη μέτρων εναντίον τους, ώστε να μετακινούνται συνεχώς και να αφήνουν φέσια στις εταιρείες παροχής ηλεκτρικής ενέργειας.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου, υπολογίζεται ότι 25.000 με 30.000 πελάτες είναι υπεύθυνοι για οφειλές ύψους μεταξύ 400 εκατ. και 500 εκατ. ευρώ.

Μέσα στις επόμενες μέρες η ΡΑΑΕΥ ετοιμάζεται να θέσει σε σε δημόσια διαβούλευση την επικαιροποιημένη γνωμοδότηση για τις αλλαγές στο άρθρο 42 του κώδικα Προμήθειας, στο πλαίσιο της μαζικής απαίτησης από τους προμηθευτές για δραστικά μέτρα. Παράλληλα, το ΥΠΕΝ ετοιμάζει ένα νέο καθεστώς στον κλάδο της προμήθειας, το οποίο θα βασιστεί πάνω στο εν λόγω σχέδιο, με στόχο να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του μήνα.

Σύμφωνα με το νέο πλαίσιο, ο προμηθευτής θα έχει πλέον τη δυνατότητα να δώσει εντολή αποκοπής στο ΔΕΔΔΗΕ για ένα καταναλωτή που έχει φύγει από το δίκτυό του χωρίς όμως να έχει εξοφλήσει δύο λογαριασμούς ρεύματος. Επιπλέον, υπάρχουν σκέψεις να δημιουργηθεί σύστημα σήμανσης μεταξύ των οφειλετών, το λεγόμενο debt flagging, στο οποίο η φερεγγυότητα του πελάτη θα καθορίζεται με χρωματική σήμανση.

Ως πρόσθετο μέτρο οι πάροχοι έχουν προτείνει από καιρό τον ενεργειακό Τειρεσία, χωρίς ωστόσο το μέτρο να έχει την καθολική αποδοχή από τους προμηθευτές. Παράλληλα, προτείνεται και η ενεργοποίηση και του νέου παρόχου στον οποίο μετακινείται ένας κακοπληρωτής ώστε να μπορεί να αναλάβει σε συνεννόηση με τον προηγούμενο προμηθευτή τα χρέη ή ακόμη και την αποκοπή της παροχής ρεύματος.

ΠΗΓΗ

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ: ΤΑ «ΣΤΗΜΕΝΑ» ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΩΝ ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ: Η ΑΦΕΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΑΙΣΧΡΟΚΕΡΔΕΙΑΣ

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ: ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΩΝ ‘’ΠΑΙΧΤΩΝ’’

 

Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Πηγή url: www.e-synews.gr

Διαδώστε αυτή τη σελίδα

Ε.ΣΥ. ΔΗΛΩΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Ε.ΣΥ. ΔΗΛΩΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ