Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Το Ισραήλ αρνείται τις βίζες σε αξιωματούχους του ΟΗΕ μετά την παρέμβαση Γκουτέρες

Μετά την παρέμβαση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, που μίλησε για την ασφυκτική κατοχή της Παλαιστίνης και τα δεινά του παλαιστινιακού λαού, το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι θα αρνηθεί τις βίζες σε αξιωματούχους του οργανισμού.

Την είδηση γνωστοποίησε ο πρεσβευτής του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη Γκίλαντ Ερντάν, τονίζοντας ότι η απόφαση ήρθε μετά τα σχόλια του Γκουτέρες, που, όπως υποστηρίζει το Τελ Αβίβ, «δικαιολογούν τη βάναυση επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ».

«Λόγω των παρατηρήσεών του θα αρνηθούμε να χορηγήσουμε βίζα σε εκπροσώπους του ΟΗΕ», λέει ο Ερντάν στο Στρατιωτικό Ραδιόφωνο, σύμφωνα με τους Times of Israel.

«Έχουμε ήδη αρνηθεί τη χορήγηση βίζας για τον Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα Ανθρωπιστικών Υποθέσεων Μάρτιν Γκρίφιθς», είπε ο Ερντάν. «Ήρθε η ώρα να τους δώσουμε ένα μάθημα».

Υπενθυμίζεται ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, αφού καταδίκασε επανειλημμένα την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και ζήτησε την άμεση απελευθέρωση των ομήρων τόνισε ότι «είναι απαραίτητο όμως να αναγνωρίσουμε ότι οι επιθέσεις της Χαμάς δεν συνέβησαν στο κενό. Οι Παλαιστίνιοι είναι εδώ και 56 χρόνια υπό ασφυκτική κατοχή. Έχουν δει τη γη τους να καταβροχθίζεται από εποικισμούς, να καταστρέφεται από τη βία, με την οικονομία τους παγωμένη, τον λαό εκτοπισμένο και τα σπίτια τους κατεδαφισμένα. Οι ελπίδες τους για μια πολιτική λύση σε αυτό το χάλι εξαφανίζονται. Το δράμα τους δεν μπορεί να δικαιολογεί τις απαράδεκτες επιθέσεις της Χαμάς και αυτές οι επιθέσεις δεν μπορούν με τη σειρά τους να δικαιολογούν συλλογική τιμωρία του παλαιστινιακού λαού από το Ισραήλ».

«Ακόμα και ο πόλεμος έχει κανόνες» πρόσθεσε, εστιάζοντας στον αριθμό των νεκρών από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Γάζα, που ανεβαίνει. «Προστασία των αμάχων δεν είναι να τους χρησιμοποιείς ως ανθρώπινες ασπίδες. Προστασία των αμάχων δεν είναι να τους δίνεις εντολή να εκκενώσουν προς τον Νότο, όπου δεν υπάρχει φαγητό, νερό και περίθαλψη, και μετά να βομβαρδίζεις τον Νότο» συνέχισε ο κ.Γκουτέρες, που δήλωσε βαθιά ανήσυχος «για τις ξεκάθαρες παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου που βλέπουμε στη Γάζα. Ας είμαστε σαφείς: κανένα μέρος σε μια ένοπλη σύγκρουση δεν είναι πάνω από το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. Για να απαλύνουμε αυτό τον απέραντο πόνο, να διευκολύνουμε τη διανομή της βοήθειας με πιο ασφαλή τρόπο, και να διευκολύνουμε την απελευθέρωση των ομήρων, επαναλαμβάνω την έκκλησή μου για μια άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός».

Kαταλήγοντας, τόνισε «τα διαθέσιμα αποθέματα σε καύσιμα του ΟΗΕ στη Γάζα θα εξαντληθούν σε μερικές ημέρες. Θα ήταν άλλη μία καταστροφή. Χωρίς καύσιμα, η βοήθεια δεν μπορεί να διανεμηθεί, τα νοσοκομεία δεν έχουν ηλεκτρισμό, και το νερό δεν μπορεί να καθαριστεί ούτε να αντληθεί. Ακόμη κι αυτή την ώρα του σοβαρού και άμεσου κινδύνου, δεν πρέπει να χάνουμε από τα μάτια μας το μοναδικό ρεαλιστικό θεμέλιο για βιώσιμη ειρήνη και σταθερότητα: μια λύση δύο κρατών».

Καταδίκασε την προπαγάνδα και την «απανθρωποποίηση» αφήνοντας σαφείς αιχμές για δηλώσεις κορυφαίων στελεχών της ισραηλινής κυβέρνησης.

Η τοποθέτηση Γκουτέρες προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Ισραήλ, με τον πρέσβη του στον ΟΗΕ να ζητάει την παραίτηση του Γενικού Γραμματέα, υποστηρίζοντας ότι «εξέφρασε κατανόηση για την τρομοκρατία».

Πηγή

Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Πηγή url: www.e-synews.gr

Διαδώστε αυτή τη σελίδα

Ε.ΣΥ. ΔΗΛΩΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Ε.ΣΥ. ΔΗΛΩΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ